Tuesday, January 4, 2011

Kuih Mochi...

Kuih yang wajib dimakan masa tahun baru kat sini. Ada yang makan kosong ada yang makan dengan inti. Kami makan bukan sebab sambut tahun baru ye tapi sebab jumpa mochi dijual dengan sangat murah... nak habiskan stok. Kebetulan dah lama tak makan kuih ni... Apa itu kuih mochi? Meh sini nak tunjuk...
 100 yen je i likeee hehe... yang ni kaler pink sebab ada sedikit perasa sakura pada tepung mochi
 tak tahu daun apa tapi makan bersama mochi tu...sangat sedap!
 kat dalam dia inti kacang merah versi lenyek...sebab masih terasa ketul2 kacang tu...
 1 peket ada 3 ketul... tak cukup so my love beli 2 siap2 hehe... yang ni murah sikit sebab 100 yen dpt 4 ketul...
 yang ni kaler hijau ada green tea flavor disalut pula dengan tepung kacang wow... sodap!
dalam dia inti kacang merah juga tapi versi mesin sebab tak terasa ketul2 kacang tu... inilah salah satu kuih kegemaran kami... ala2 kuih koci pun ada... hehe...


20 comments:

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nampak mcm sedap la hanis....teliuq kakD mai cikit...

Iryd and Pitt's little diary said...

iryd tak beli pun mochi..huhu..ni kena beli ni..nak kongsi info pasal mochi..mochi kata org jepun la..kalu kiter ada anak makan mochi ni kasi susu banyak..so sapa lepas beranak rasa tak byk susu makan la mochi..:)

amirah said...

macam kuih tepung gomak ek..

Hanis MY said...

Kak D ok nanti sy pos dlm mimpi hehe...sedap tau!

Hanis MY said...

Iryd..ye ke hanis tatau pun... good info nanti letak la kat blog iryd... leh hanis baca...

Hanis MY said...

Kak Amirah ha ah la mcm tepung gomak pun ada hehe..tak terfikir plak...tapi rasa di lain..tak reti nak explain akak kena makan sendiri...

Rara Farah said...

kuey mochi??xpenah dgr..macam pau jew..ehehe

Hanis MY said...

Rara...hehe tak sama langsung dengan pau...yg ni guna tepung beras, pau guna tepung gandum...

mzhany said...

wowowo, menarik la hana...yg 4ketul tu macam tepung gomak pun ade kan ;)

E.d.Y said...

nanti balik msia bawak banyak2 tau..hehe

Mra Mastura said...

huuuuuuu.. nak nak!

H A N S said...

hohoho..pagi2 ni tgk kuih mochi wat org ltiur la hanis..heheh..nampak sedap!

Ciao Annin-sama said...

Kuih mochi? Oishii sou! Baru semalam saya makan Japanese rice cake buatan Malaysia hahaha! Macam kuih koci juga, inti bijan hitam disalut biji bijan & bijan hitam. Sedap!!!!

Uish tapi memang sangat murah lah kalau 100 yen saja. Hanis-san, rasa sakura tu macam mana rasanya?

Hanis MY said...

Hany...sedap tau hehe...tapikan dah lupa rasa tepung gomak cemana huwaaa rasa nk makan la pulak...

Hanis MY said...

Edy..okies insyaAllah...

Hanis MY said...

Hye Mra..okeh nanti akak pos dlm mimpi hehe tunggu tau!

Hanis MY said...

Honey! mmg sodap pun moh kite makan sama2 :)

Hanis MY said...

Wahh Annin chan pun makan jugak? kat msia baper hengget yeayy balik nanti still boleh makan so taklah windu hehe...

MAPPIAU said...

pin pin datang sini nak hantar tag huhuhuhu

http://mappiau.blogspot.com/2011/01/award-azam-baru-dari-umar-tag-by-eka-d.html

Armiza said...

kuih koci versi luar malaysia yea..ngee..^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails