Wednesday, January 5, 2011

PTPTN dari 3% ke Ujrah 1%...

Result SPM dulu tak berapa nak pandai hehe... oleh itu end up tak ada biasiswa... tak mo guna PAMA. Dengan itu applylah pinjaman PTPTN... alhamdulillah selama 4 tahun belajar dapat beli dan buat simpanan dengan duit PTPTN ni... tapi nak bayar tu masalah huhu, i bayar lewat banyak tahun sebab sambung master... mana ada duit nak bayar kan... dah dapat kerja alhamdulillah baru boleh start bayar sampailah sekarang... tak tahu bila nak abis bayar ni huk2...

Banyak tu 4% dari total semua. (Tapi ad yang 3% cemana tu? junior2 i agaknya). Tiap2 bulan ada je RM50 plus kena charge sadis betul. Kenapalah charge sampai 4%. Takyah charge takleh ke hehe... apapun dah sign kontrak masa pinjam dulu kan, bila dapat tawaran pembiayaan ujrah 1% ni punyalah seronok cepat2 i ke web PTPTN. untuk mohon. Mungkin i ni antara orang terlambat... sesiapa yang sekapal dengan i bolehlah apply dan update maklumat anda...

Klik SINI untuk ke lawan web rasmi PTPTN...
 anda akan nampak 4 ikon utama. Klik pada gambar dalam bulatan untuk permohonan ujrah 1%
 sila masukkan no kad pengenalan dan juga email. Seterusnya tunggu email yang akan dihantar oleh pihak ptptn, lepas tu update lah maklumat anda dan hantar permohonan tersebut. I pun baru je setel tak tahulah macam mana. Harap2 lepas lah permohonan tu... best jugak kalau boleh bayar 1% boleh jimat buat beli handbag (eh handbag aje cubalah insaf sikit, masuk tabung haji ke... alhamdulillah dah ada akaun TH, ada rezeki  dan bila dah cukup duit nak pergi haji, bolehlah mohon sementara masih muda ni kan? tapi tatau berapa tahun lagi baru cukup duit tu hehe)

p/s: dulu sebelum kahwin (sebelum jumpa my love) pernah bercita2 nak honeymoon kat mekah sambil buat haji lepas tu kakak cakap eh apa budak ni... orang tak honeymoon kat mekah lah. Lagi satu banyak nyerr duit nak honeymoon kat mekah nun hehe...koya lebih i ni... insyaAllah semoga ada rezeki nanti...


35 comments:

Aiydalela said...

baru aje dapat surat dari ptptn offer 3% to 1%. tp dia ada deadline, lupe plak bape hb. hehheheh

wANieYZ said...

dah apply dah..dah dapat borang dah pun..tp xtaw bila nk submit..hehehee

Hanis MY said...

Aida ada deadline...sampai bulan depan, wat cepat2 hehe...

Hanis MY said...

Hye Wanieyz...hantar la cepat2 sy punya due date bulan depan semuadue date sama ke beza2 ek...kompius...

Bint Lazim said...

Akak skarang under scholar apa?

susahnya la nak cari scholar skarang, hehe padahal salah sendiri gak sbb result degree tak power rangers.

amirah said...

akak pun dpt gak..tp blom wat lagi.kalau dpt potong jimat sket.syukur.

Gadis Kampung said...

GK pun tak bayar lg duit ptptn...opismate GK ada yg kena blacklist tak leh ke luar negara

rATu kEBaYA said...

akak tak pinjam PTPN... PAMA yg support plus adikberadik...

tapi tulah.. nak bayar balik mmg susahkan.. huk2.. adik akak pun ada PTPTN tapi seperti n3 hanalah..

Hanis MY said...

Haluuu bint lazim (ok ke panggil cenggitu) akak skrg under kpt alhamdulillah dpt biasiswa...tapi ada contract keje la at least takyah bayar balik...

Hanis MY said...

Kak amirah isi la cepat2 ha ah best kalau dpt potongan lagi...boleh jimat.

Hanis MY said...

hye GK..haa yer ker menakutkan.. at least byr la sedikit sebanyak.. jangan tak bayar langsung...

Hanis MY said...

akak bestnyaaa PAMA, adik akak sekapal la takpe byr ikut surat perjanjian tu lama2 habislah hehe...

wida said...

nasib baik awk wat n3 ni..kalau x mesti sy terlupa.thank youuuu u :)

Hanis MY said...

Wida...yeayy i likee...sama2 apply hari ni jugak tau (ceh over betul hehe)

Anonymous said...

sob..sob..
sedih betul pikirkan ptptn..

-deena-

MAPPIAU said...

errrmm mase saye apply ptptn dulu time tuh 1%, jadinyer tak perlu la apply lagi kan, ke boleh apply untuk tak payah bayar terus ehehehe

wida said...

Awk..dh siap semua tu, kita kena pos ke ptptn ke maklumat butiran peribadi tu?

Hanis MY said...

Wida. tak pasti hanis tak pos pun, sebab lepas isi tu dia kata permohonan berjaya... pos ok gak kut, hanis cuma print buat backup sendiri je...

wida said...

sbb sy baca kat FAQ tu..kata kena pos.tp sy x pos pon lagi..print & simpan je. Klau rajin sy pos..hehe.tq sekali lagik :)

Hanis MY said...

Ooo.hanis tak terbaca plak..huhu nampak gaya kena pos la kut..malas la pulak hehe...tq widaaa i likee...

wida said...

ooo x pyh hntr ek..okeh. hrp2 permohonan kita ni berjaya..x larat nak byr 3% tu..hehe.
sharing is caring kan?

man yusoef said...

tak dapat offer tu..sebab pinjam duit ptptn tak smpi RM5k..sebab dapat biasiswa JPA pastu..lalala..tapi mene ntah duit tu..kena curik kot..geram btol..hehehe

Hanis MY said...

Wida..yup sharing is caring..amin moga2 lulus lah permohonan kita tu harap sgt2 hehe...

Hanis MY said...

Hamboiii man hebatlah dpt JPA tu... kellas...ahah duit mana kena curik? ke man g berjoli heheh...

haniey said...

erm haniey xpndai pn nk wat..p2 terpikir kalu wat pn xkn boleh punya sb kan dia pilih je,mst org bertuah je dpt.... :(

Hanis MY said...

Deena samalah kita sodih ajo fikir tang ptptn ni huhu...

Hanis MY said...

Haniey comey, ala try je mana tahu dpt...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

hohohoho...byk lg ke kena bayo?

Hanis MY said...

byk lerr kak d huhu pinjam 4 tahun tuu..

mzhany said...

hany pun br buat semlm hana, igt nk up entri gak, tp dah tak sehat ni, nanti la up kan...

1% tu kureng la sket beban kan hana...

khairunnisa ♥ said...

saya harap saya dapat senangkan kedua ibu bapa bila dah kerja nanti ^__^

moga kak Hanis honeymoon di Mekah nanti :')

take care <3

Hanis MY said...

Hany betul tu dapat kurangkan beban harap2 lulus lah permohonan kita ye.

Hanis MY said...

Hye Nisa...thank u so much dear, sweet lah nisa ni..u too take care k

kema said...

mgu neh bru dpt surat cinta ptptn...suda mahu kne byr smula....tp 3% lah.....haihhh....tp nk tunggu gak ujrah..sb dah isi......

εїз Cik Fasya εїз said...

ri tu cha ade wat..tp x diterima..tatau nape..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails