Tuesday, January 4, 2011

Handbag oh handbag!...

Kali ni nak cerita pasal handbag lah... U all kena tutup mata nanti tergoda lepas tu nak shopping i tatau hehe... haishh perempuan ni tak boleh lari dengan handbag seperti lelaki yang tak boleh lari dari handbag eh silap kereta/game kan? siap dengan modified, hias2 kereta bagai sungguh high maintenance tapi handbag perempuan murah je (walhal ada yang mahal macam nak pengsan...). Kali ni nak share some of the brands that i know...

Masih ingat lagi with your first handbag? Seriously i never have one sampailah kerja. Time belajar bawa tote biasa tak pun slingbag garfield yang sungguh femes masa sekolah menengah. Lepas tu pinjam bag kakak (nasib ada kakak yang ramai boleh pow handbag, tapi pinjam je pun, takleh jadi hak milik kekal). Dulu tak minat handbag2 ni sebab macam...eww handbag tak mainlah kan...al maklum lah student, bawa bag besar nak ke kuliah je, keluar bandar pun bawa bag yang sama tak pernah peduli dan tak pernah terliur untuk punyai handbag.

Tapi masa zaman menganggur, tinggal dengan kakak...keluar dengan kawan2 semua bawa handbag, takkan nak bawa bag ke kuliah lagi kut..mula2 pinjam lama2 terasa nak beli sendiri. Kenal jenama handbag ni pun dari my sis and my friends... adoii pengsan my sis ada adik yang tak up to date buta fashion ni haha... Sebelum mula bekerja, banyak juga dapat pocket money from all of my sisters sempena persiapan nak g kerja (ceh manja yg amat... arigatou my lovely sisters!). My first handbag tak tahu pun jenama apa tapi sale 50% kat Parkson KLCC. I ingat lagi tau! Beli jenis leather (konon tahan lama) warna hitam sebab boleh match dengan semua baju, mana ada duit nak beli banyak2... mula2 berkira2 juga alih2 promoter tu puji perfume i wangi lepas tu buat2 fikir sekejap terus beli (i memang tak tahan dengan promoter yg suka borak2 and friendly, kita pun jadi terpaut dan termakan hasutan pujukan.).

Gaji pertama keluar KB Mall dengan mama, Guess ada sale 40%. That is my second handbag but my first one dengan duit sendiri. Sejak dah kerja dan expose dengan macam2 jenama ni keinginan pun semakin meningkat taste pun dah berbeza. Ok, nak share sedikit kat sini jenis2 handbag yang i tahu dan pernah tengok koleksi2-nya... (senarai adalah random dan bukannya ikut kegemaran i). p/s: klik jenama untuk ke website...
0. Elle, Bonia, Esprit
 Bonia, tak ada handbag ni dan kurang minat (eh tengoklah tote dia ala2 LV gitu hehe), kadang2 design sgt mengecewakan tapi harga mahal, baik beli kat rantau panjang je haha...
Esprit pun tak ada jugak tapi time blaja dulu kawan2 memang suka sangat usha dan beli brand ni... kalau dapat beli ni time belajar yang tak sale pulak tu memang gempak habis lah u!
1. Zara, MNG
 Zara ada dua satu zara woman, agak mahal la... sophisticated, pergi kerja, formal etc...
 
lagi satu Zara-TRF versi funky dan a bit cheaper than zara woman, tak pernah masuk Zara mesia sebab tak berani haha...pernah masuk di Abu Dhabi dan juga kat jepun ni... i minat kasut dia especially flats... bila dah kerja baru ada feel nak masuk sebab ada duit sendiri...
MNG ni pernah ada purse beli time sale 50%, time sale wajib serbu MNG gara2 jangkit with my sis... kat area sendai ni tak ada pun so sekarang dah tak masuk kedai ni... Masa belajar ni adalah kedai wajib pergi bila cuti2 kl dan ada sale... dapat mng ni seronok yg amat!
2. Guess
 handbag yang i beli dgn mama i tulah satu2nya guess yg i ada lepas tu tak ada dah sebab tak de guess kat sendai ni... dapat yang ni dulu pun dah seronok...
3. Radley
Yang ni baru tahu, brand UK tahu dari rakan seperjuangan the lovely Fara... comel2 jugak lah design dia...tak pasti sampai mesia ke tak tapi i tak pernah tengok sebelum ni...
4. Braun Buffel

cemana nak sebut ni? website dia kata sebutan yang betul adalah brown byufel (time sebut byu tu kasik moncong sket okeh hehe) asal dari germany tapi i tak faham kenapa main branch dia kat aussie, dah bertukar boss agaknya... kenal masa cari hantaran kahwin. Beli purse je (promotion pack) handbag dia harga banyak ratus ok huhu...

Tamatlah brand yang harga ratus2 hengget meh kita tengok harga ribu-ribuan pulak ye...
4. Furla
 tak semua ribuan, ada certain design kain dan juga selepas sale jadi ratusan. Biasalah i kalau survey barang wajib yang outlet atau sale ok, buat apa beli yang mahal2 takde sale tu tak berbaloi lainlah kalau gaji i ni berjota2 kan..hehe... the best part, most of this bag made in italy u wowww...
5. Coach
ooohoo yg ini kira feberet jugaklah sebab design dia very nice tapi sedia maklum made in china with high quality under US brand cuma dia hantar buat kat sana je. web dia sangat friendly siap tunjuk view bag inside, and cemana rupanya kalau letak kat bahu... best2. banyak variety, design and function, i rasa ramai orang duk tergila-gilakan bag jenama ni sekarang. Boleh kata semua orang nak beli. Kat japan ni depa beli main2 ja...bag harian je pun.. kat sini juga ada outlet, yang mana jual backdated design and some of it bila convert ke RM dapat ratus2 hengget je (nak order bgtahu i ye, ceh ada hati nak buat bisnes), pelajar kat sini ramai sangat pakai brand ni, main2 je beli kat butik, pengsan! especially kalau turun belah bawah tokyo etc, i ni beli yang outlet pun syg2 nak pakai haha... tapi kalau nk murah pergilah kat US tak pun kirim kat kawan yang pergi sana or belajar sana... boleh beli yang di butik terus...
6. Longchamp
brand ni femes dengan longchamp Le Pliage (my love panggil bag makcik, tu dia tak sedar diri nanti lama2 tua jugak kan hehe, takpe style kena ikut umur ok!). Bag kain je pun, cuma handle dan tutup dia leather...tapi mahalnya ya ampun... 
belum tengok full leather lagi ok... nama je paris tapi some of the design made in china juga (under license la).
7. Anya Hindmarch
 ini pun dah jadi makin minat... sebab simbol dia REBEN owhhh soo COMEL ada H gitu perasan nama i haha. (sila jangan pitam). Anya ni femes dengan shopping tote yang ada corak unik macam kat atas tu, shopping tote aje dah berapa harga dia belum tengok handbag or yang lain2... 
design dia banyak 2 way function either u nak buat shoulder bag atau pegang kat tangan or jadikan sling bag... yang ni London bridge is falling down punya brand la.. tapi mcm longchamp jugak some of it hantar made in kat sana... kos buruh murah agaknya...

8. TOD'S
 yang ni kalau dapat memang senyum sampai telinga lah huhu..design dia takdelah muda sangat, ala2 sophisticated gitu...boleh diterima oleh mata i ni... harga di outlet pun macam  nak pengsan dah... terkenal dengan D-Bag, G-Bag, macam2 lah i tak tak reti dan tak folo sangat... tapi 100% made in italy dengan dustbag pun made in italy jugak... tu dia...
9. LV
ha, yang ni sape yang tak kenal... kalau yang ni pulak bak kata my sis bawa tido skali tak pun letak tepi katil haha... sebab sayang sgt2... yang ni tak akan ada sale mahupun jual kat outlet, jaga standard gitu dan rasanya semua quantity yang dia jual akan habis kut, handcrafted in France u! Nape la pakcik Louis jual mahal sangat ni? femes dengan coating canvas, adoiyaii yang canvas pun dah cecah ratusan pound apa lagi kalau yg leather....pitam 14 kali...
10. Burberry  
Kalau sebut je brand ni mesti terus terbayang corak petak2 dia tu kan? yang ni pun ada sale dan ada outlet, tapi design dia made in campur2 jugak...kena check la kalau anda pentingkan made in mana...
Ok larat ke nak baca lagi? i pun malas dah nak tulis haha... yang kat bawah ni brand mahal tapi design tak ngam sangat dengan mata i ni...bolehlah layari sendiri by clicking the brand k...
11. Marc Jacobs
12. Fendi
13. Gucci  
14. Chanel
15. Prada
16. Hermes
13-16 tu i sangat tak faham kenapa sangatlah mahal, yang no 13 tu certain design dalam dia kain lining sangat biasa huk2..tapi harga pengsan!
no.15, sila tengok gambar kat atas tu, design dia yg ni memang takleh terima kaler hitam ada simbol segitiga bukan leather, tapi harga dah ratusan pound mak aiii...
yang no.16 ni lagilah sling bag ni bernilai ribuan pound mengalahkan LV u! huhu walaupun H sama macam initial nama i, keinginan tu tak ada sebab mahal sangat.

nota kaki 1: buat para lelaki, kalau hadiahkan handbag buat wanita, i rasa itulah antara perkara yang paling manis dalam hidup mereka... handbag is the perfect gift ever... hanya pandangan i je, lain orang lain taste nya tapi many woman out there lovessss handbags! who's with me raise your hands hehe..

nota kaki 2: Are fake or are u ori? ini kena survey kedai dan juga online. Sesetengah imitation tu tiru bulat2 dan diberi gred AAA, ada tu tiru tapi design tak sama langsung cuma letak logo je especially coach banyak sangat imitation yang mengarut huhu... yang mana satu pilihan kalbu tepuk dada tanya selera tapi bagi i beli yang ori pada time sale or di outlet sangatlah berbaloi ok! fuhh panjang sungguh kalau cerita pasal handbag ni ye!


16 comments:

man yusoef said...

complicatednye..tengok man..bag NIKE tu gak la bawak g time kuliah ms bljr..and now jadi bag pegi opis...dan balik kg sekali... 3 in 1 u know!!..hahahah

Hanis MY said...

hahaha...bagus betul man lelaki lain tau..ppuan tak cukup 1 handbag hehe...soo complicated ahkak sendiri tak faham...

Aiydalela said...

beli kat pasar malam aje la jawabnye. hahhahaha

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

waduh2....ini membuatkan kakD teliuq tngk ni....huhuhuhu....

MAPPIAU said...

hahahaha betul betul betul girl dan beg memang 2 hari 2 malam pun tak boleh abis die punyer citer. Ermmm bila la dapat soping beg2 yang berjenama ni yek hurmmmm.

Hanis MY said...

Aida hehe itulah kalau beli ori pun org ckp palsu hehe..yg ptg bag tu cute ok...

Hanis MY said...

Kak d terliuq ka...sy pun terluq tulis dlm blog dan tgk kat web pun jadik la hehe...

amirah said...

mahal la hanis..kenkadang rasa mcm nak beli nyaaa..tapi tahan napsu.sebab function dia sama je.abis2 pun akak beli coach jela pun. tp yela, kita beli ori pun org kata fake..ermmm

Hanis MY said...

Kak amirah stuju 100%, sy ada coach outlet jek huhu..skrg byk sgt imitation takpe yg ptg kepuasan sendiri beli dengan titik peluh sendiri..rasa sgt best!

Azwani said...

huhu..tak mampu..mampu tengok je...

MaZ said...

Hanis.. Just reading ur blog in silence.. Hehe,. If ade sales bleh la belikan coach 1... :)

Anonymous said...

Sye ni amat la cerewet bila nk pilih handbag...kadang rasa cm arggghhh xde ke handbag yg menepati citarasa...dari yg murah hingga ke mahal...ni pn beg terbaru beli kt mydin...beg xde jenama n main amik je...xsmpai sebulan da nk koyak...sbb sye suka letak bnyak barang dalam beg...n sye suka beg yg lembut,besar skit n tali di bahu tdak kaku...ade ke???

Anonymous said...

handbag guess diperbuat daripada kulit ape ye?
































suhadah saad said...

i love furla handbag, dekat london, furla buat summer sale.. guess pon sales,70% sales.. i mmg pantang nampak sales.. juling terus mata.. luggage penuh dgn handbag je ni.. tp betol cakap u, LV n prada susah nak buat sales, last week i pergi butik dorang kat bond street, hanya 10% je dorang buat sales, tp customers sanggup beratur panjang semata mata nak beli prada n LV.. -.-

Sham said...

bole try tengok beg2 coach dkt link ni: http://www.mudah.my/li?ca=8_s&id=258062 semuanya baru angkut dari outlet di san diego US bulan march 2014. cepat sementara stock masih ada =)
kalau nak tau details or order.. bole contact terus phone dkt iklan tu...

kb8282 enterprise online store said...

Pihak kami ada menyediakan jualan secara online barangan handbag, dompet, cadar, eyewear, belt, jam tangan, pakaian kanak2 murah dan harga berpatutan. Boleh dijadikan barangan hantaran.

layari blog kami di ONLINE STORE
atau PHOTO PRODUK

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails