Friday, February 4, 2011

3 Filem Pujaan hati ku...

Memang filem ni akan ingat sampai bila-bila dan akan jadi kegemaran sampai bila-bila. Hehe.. filem lain pun suka jugak tapi yang ni paling menusuk kalbu gitu... ok dah sedia nak tahu? (ntah2 tak ada yang berminat pun haha.. takpelah entry syok sendiri)...

Pertama: PUTERI IMPIAN 1
suukaaaa sangat2 lah... masa pinjam "video" (sedih zaman video lagi ha) saya akan tengok berulang kali siap hafal skrip dia hehe... sangat comel cerita tu dan amy mastura layak dapat aktress terbaik untuk filem tersebut...
 masih teringat babak ni yang mana chico tanya pasal boyfren, Amy cakap "Makless" (comel ok sebut malas macam tu hehe) and then chico replied "malas ke tak laku" haha...
 yang ni paling best! (Nis jum nyanyi lagi kuda :P) kuda ku lari gagah berani jeng jeng jeng jeng.. lepas tu dia dah bosan and tanya pak cik tu "eh asyik pusing kat sini je" haha kesian betul... and then dia tak nak turun dari kuda maka terjatuhlah ke atas tanah..kebetulan pulak putera raja ada kat situ terus dia pura2 "aduhh kepala kita sakittt"
 ahauuww.. berada dalam dakapan tengku faisal ke faizal lupa lah... lepas tu chico reveal the truth...
 dengan comelnya..."kepala kite dah tak sakit dah" kawaiii sgt... kalau cerita memang takkan habis huhu ok next!

Kedua: BAWANG PUTIH BAWANG MERAH
Bukan yang sinetron tu bukan anime erra fazira dengan m nasir tu, tapi the oldest and the original version kut... lakonan Latifah Omar dan Mustapha Maarof sebagai putera raja... "Al kisah, adolah satu corito" ingat tak lagu intro? (ke korang tak pernah tengok?) Ni pun tengok banyak kali tanpa jemu ok! Cekci juga ye orang zaman dulu berkemban gitu haaa... malu2... menyampah betul dengan mak tiri dia tu. Menjadi dia berlakon lepas tu perkataan kegemaran mak tiri bawang merah adalah bodoh... tapi cara dia sebut tu lain sikit tau bila dengar je nak gelak. Sejak tengo kcerita tu suka ajuk mak bawang merah sebut bodoh haha...
 ni lagu favorite ni...bunga hutan nyanyian putera raja. Masa ni starting ketuk gendang bagai haha kelakar la muzik zaman dulu tapi best...
wah wahh hensem sungguh putera raja ni dan kekal hensem hingga kini... "sungguh murni (eeeehhh) ..bunga hutan (oooOOooo)" ada penyanyi latar dalam kurungan, i suka jadi penyanyi latar hik2...
lawak betul dua orang hulubalang ni... dahla sebut "bunga hutan" tak bunyi "H" jadi "bunga utan" haha... lepas tu berhenti menyanyi bila dengar suara bawang merah menyanyi kat dalam hutan nun... merdu oh! tapi 2 orang ni penakut sebab dia ingat tu adalah orang bunian, namun raja tu berkeras juga nak tahu... auww... (eh macam tak sesuai je sound effect cenggini).
 mula2 si putih menyanyi tapi buai tu tak nak gerak. I ingat lagi "buai laju-laju, buai la buai la" sambil digoyang-goyang buai tu tapi buai tu tak berbuai jugak... mana taknya wrong person ok! jangan nak perasan la putih hehe... lepas tu terpaksa keluarkan juga merah dari tempat persembunyian "keluar aku kata!" mak tiri dia marah sambil tarik merah... merah takut2 dan malu2 pada mulanya...
lepas tu dia pun menyanyila... "lajuuuu...lajuuuu, buai ku lajuuuu" teng teng teng teng masa muzik teng2 tu maka bergerak la buaian tu tinggi pulak tu haha.. tapi nampak tipu background dia tau, takpe dimaafkan maklumlah zaman teknologi belum canggih...lepas nyanyi tu putera raja puji dia dan dia malu sambil gigit jari haha lawak dan comel. Bestnyaaa rasa nak tengok sekarang jugak.. mana nak cari eh? huhu...

Ketiga: TIGA ABDUL
 
Yang ni memang takleh nafi lagi... semua cerita seniman hebat, P Ramlee memang superb! tapi yang ni la yang paling suka tengok... kelakar, serius, pengajaran semua ada cukup lengkap, marvelous! eh berjela pulak i puji tapi memang betul pun...
 sangat menarik sebab ada story teller...suka3... lawak pulak tu...
 masa ni putus saudara... sebab abang2 dia sangat tamak haloba nak bolot semua harta padahal ayah dia baru je meninggal huhu...
 macam antu pun ada tapi abdul wahub mimpi masa ni... mimpi inilah yang mengubah segala-galanya..hebat la jalan cerita ni!
dialog paling tak boleh lupa "Dekat-dekat dengan negeri Setan!" haha lawak pastu "kalau marah nanti kena jual" nasib baiklah si wahub ni very the clever u know...

Dari movie ni jugaklah saya belajar istilah "diamond umbrella" sebab baca translation english kat bawah tu... ayah Kasidah (rasanya dah betul nama dia ni) sebut "INTAN PAYUNG"="DIAMOND UMBRELLA" hahaha sangatlah kelakar...

Mood sekarang memang nak tengok semua movie ni, tak bestlah tengok kat youtube. Balik nanti nak cari cd buat simpanan harap2 terjumpalah huhu.... anda minat/suka tengok movie lama tak??



34 comments:

Aiydalela said...

cite puteri impian tu memang best!

sebab si cico tu nampak cool je dalam pilem itu. owh! jadi pujaan sat time tu la, skang ni takde dah. hik hik!

maCy said...

kepala kite ta sakit da? serius ke tu dialog dia? huhu

JIJI YU said...

alang2 dok jepon doh tu..apo kato wat akaun jiwang malaysia...buleh donlot cito ni..ehehe..dok pon buleh request situ//

Anisa Hang Tuah said...

huahuaa..cite2 ni sume best..
nis suke la cite puteri impain tuu

mase tu zaman nis skolah rendah

shah-kayrul said...

paling suka tgk 3 abdul....tgk 1000 kali pun tak puas...

Azwani said...

jalan citer 3 abdul je ynag ingat..yang lain tak..mungkin sebab jarang ditayang kat tv. kalau 3 abdul tu berulangkali antara tv2 dan astro..

Ct Arina said...

puteri impian tu mmg fav rina gak r hanis. siap suro ayah g beli videonye ag dulu2 tu. hahah =D cite ni mmg bes gile!

kema said...

kema suka gak sume cite tuh..hihihi~
cite puteri impian ingt lagi,time tuh mak bawak kema g tgk kt wayang..wyg dlu ngn yg skrg lain sgt kan..

cite bwg putih bwg merah, suka ngn mustapha maarof..encem..kui3

3abdul sgt best jugee...:)

qasehraihan said...

paling suka beg putih bwg merah

A.s.t.i.n.a said...

Yang ke3 tu saya setujuuuuu!

3 abdul memang sepanjang zaman ouhh.. herherher

Hanis MY said...

ye ke aida hanis tak pernah minat cico tu hehe..bestka cite PI 1 ni...

Hanis MY said...

Macy seruis tau! macy tak pernah tgk ke citer tu wuwuwu...

Hanis MY said...

Yoko Ji? timo kasih byk deh!

Hanis MY said...

Yeayy nis kita leh geng...masa tu akak kat sekolah menengah kut... takmo makan coklat ulat gendut lagi eh...

Hanis MY said...

Shah^kayrul betul tu stujuuu sgt i likee hehe...

Hanis MY said...

Wani..best kan 3 abdul tu...

Hanis MY said...

Arina mmg best kan..wahh samalah zaman video lagik hik2...mmg tak jemu tgk..

Hanis MY said...

kema encem kannn putera raja tu hehe yeayy kita geng!

Hanis MY said...

kak raihan..sy suka la sgt citer BPBM tu best kan!

Hanis MY said...

Sis astina yiehaaa yahuu ntah kenapa seronok bebeno ni haha... i likee 3 abdul...leh geng ni jum nuntun sesama...

Amni said...

tiga2 pon amni suka.. baru tengok tiga abdul tu.. yang tak boleh tahan part bini dia jele ngan popuan tu.. lepas tu masing2 ngaku masing2 saling mencintai.. ekekeke.. muka p.ramlee kelakar masa tu... macam percaya tak percaya je.. hahahaha... adohaiii....

E.d.Y said...

bawang putih bawang merah best..tp skrg xde dah kuar tv..asyik2 cite indon je..bosan

kay_are said...

3 abdul paling best dalam 33 2.. huu

MataHati @ MH said...

saya cukup suka citer 3 abdul.. paling best masa babak lagu anak yatim tu..

anie,Nagoya said...

ala....awak ni jiwang jg ya.hihihihi.....tak lupa gan cite2 tu.aaaahhhh....nak ke zaman dulu-kala.

tang cite bwg puth n bwg merh tu teringin kawen gan anak raja.ahakkk...angan2 tak berbaloi..

Hanis MY said...

Amni..sweet kannn part tu hehe..mmg p ramble leh wat mcm2 ekspresi muka haha...u rawks girl..leh geng..bestnyaa nk tgk gak 3 abdul...

Hanis MY said...

Edy yer ke tula asyik2 sinteron mmg rindu ah nk tgk cite ni seme...

Hanis MY said...

Kay yiehaa at least boleh geng satu citer hik2..3 abdul mmg best!

Hanis MY said...

Matahati..part tu mmg menginsafkan mmg citer tu cukup lengkap kan!

Hanis MY said...

Kak anie jiwang ke hik2..adelah cikit2 (auu maluu) akak nak kawin dgn anak raja??? sy adalah gak cita2 jelek tu haha tapi time sekolah rendah jelah sebab tgk cindarella..angan2 tak hengat punya!

MAPPIAU said...

hehehe akak suke tengok citer puteri impian tuh, sebab sambil2 tengok pastu akak pulak feelling2 jadi puteri okeh hahaha motip?? wakakakaka ;P

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, cerita puteri impian memang best. mimpi jadi kenyataan :) semua filem p.ramlee best ^__^ suka cerita do re mi dan bujang lapuk ^__^

H A N S said...

diamond umbrella? apsal org mcm x pasan yer? adeh...heheh.. :)

amirah said...

hanis, akak pun suke puteri impian tu..best2..suke giler..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails