Wednesday, February 2, 2011

Gambar RABU...

Tidak ada kaitan dengan hari rabu dan gambar ini bukan diambil pada hari rabu hehe... kalau cik puan Mappiau datang baca mesti dia akan tanya "Dik.. motippp???" jawapannya takde motipp haha.. saje nak ajar perkataan baru yang mungkin agak pelik sikit tapi comel ok!

Pernah dengar perkataan LOVE? depa kat sini pun sebut love jugak tau, tapi sebutannya sedikit pelik lah... biasanya perkataan import yang mana bukan perkataan asli Jepun ada satu istilah huruf yang dinamakan katakana. Dalam sukukata jepun ni macam "SA SHI SU SE SO" dan sebagainya tak ada sukukata/perkataan "LA LI LU LE LO" dalam bahasa jepun ni, oleh itu kalau perkataan inggeris mahupun perkataan lain yang ada huruf "L" akan digantikan dengan "R". Begitu juga dengan perkataan "V" takde jugak dalam senarai dan kebiasaanya diganti dengan "B". Violin akan jadi Baiorin (バイオリン-katakana). Haa lihat tu "V kepada B" dan juga "L kepada R".  Kalau saudari bernama Lina datang ke jepun saya pasti nama anda akan jadi Rina-san/Rina-chan...

Al kisah untuk perkataan love pula kenapa "LO" tak jadi "RO" dan "VE" tak jadi "BE"... sebab satu lagi cara untuk tulisan katakana ni adalah berdasarkan sebutan... ok semua bukak mulut.. ikut cikgu sebut LOVE ye haha (macamlah ada yg nak ikut)... ejaan LOVE tapi sebutnya ala2 LAV gitu ye tak?? O tu tidak disebut terang-terangan dan E tu seolah2 silent word...

Hatta arakian (eh tiba2 ajar sastera melayu pulak) "LOVE = RABU" dan hanya disebut "RAB" kerana pada kebiasaannya pengakhiran "U" juga merupakan silent word bagi perkataan jepun contohnya "Watashi wa Hanis desu" (sebutan betul pada "DESU" tu adalah "DES" U merupakan silent word).

Faham ke sensei ajar ni? Tak faham takpelah sensei lapar la pulak nak pergi buat air teh. Gambar Rabu yang dipertaruhkan...
ahauuwww gambar RABU i dengan MY RABU.... I RABU UUU....

p/s: sedang mencari masa untuk berkongsi trip hujung minggu panjat gunung everest haha... koya tak sudah... tak panjat pun naik kereta kabel aja dong... dan yang pasti bukan di everest!

26 comments:

Anisa Hang Tuah said...

nis suke kisah2 abg & akak.
romantik..
(:

man yusoef said...

wah..dr Love sudah menjadi cikgu...haha...senpai!..eh senpai utk cikgu laki kan...huhu

Hanis MY said...

Nis romantik ke? i likee hehe.. thanks Nis comel...

Hanis MY said...

Man senpai tu utk senior bukan tuk cikgu laki wuwuwu...

d_LA said...

arigato sensei !!jadi kalo nama DLA ni akan jadi DIRA ke sensei?hehe

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

alor lor sweettt nye kamu 2 org huhu. i loikee okeh! eppy always hanis!

JP Nurul said...

arigato sensei.....


i rabu u....haha

fadhilah said...

eh, baru perasan ada menu kt atas. dh lama ke baru?

p/s: i rabu u...

rATu kEBaYA said...

suka kelas nihongo ni.. arigato..

hehehe.. comeilah pic rabu tu..

Hanis MY said...

sama2 dila ha ah betul tu pandaiiii gud girl hehe eh over sudah...

Hanis MY said...

thanks pinky i like too macehhh aminnn...

Hanis MY said...

Nurul i rabu u too haha..

Hanis MY said...

Fadhilah takdelah lama sgt takdelah baru sgt huhu..sejak tukar layout buat benda ni... ps i rabu u by cecilia ahern hik2....

Hanis MY said...

kak aishah okies nanti sy wat kelas lagi haha... padahal bukan reti sgt pun!

amirah said...

hahaha..tetiba pulok akak terasa mcm dalam kelas ramai2 tgh beljar bahasa..hehe

Hanis MY said...

kak amirah ni mmg comellll take care ye kak get well soon...

~naddy~ said...

lpas ni buat la segmen belajar bahasa jepun,teringin nk blajar,hehe!~

Hanis Azla said...

wah, best ni dpt ilmu.. mcm dalam kelas belajar bahasa jepun.. Thanks yer sudi follow blog akak.. Salam kenal. Ogengi Desuka?

JIJI YU said...

mueheh,,,kalo nis comel ambo buleh gapo eh..ahah

Hanis MY said...

Ji demo kena puji2 skit baru buleh wi gelaran haha gura jah..kawe wi "semak" la ko demo dop pong semok haha gura jah ji!

MAPPIAU said...

dik motip?? nak bermotip2 bagai?? wakakakaka

oh sensei ai rabu u jugekkkkk akeke :P

Siti Noraisyah said...

ingatkan gambar kat Pekan Rabu.. heeee...

mzhany said...

hana, tengkiu yer...ahaha tetibe tengkiu...rabu u jugak hana ;)

fika79 said...

sugei rabu rabu no "HARI RABU" desune!:P

whitecappuccino said...

waaa..honeymoon everyday la hanis ya

H A N S said...

weee...x tau plak ptukaran huruf L n V tu. tq hanis sensei! heheheh

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails