Wednesday, February 2, 2011

Segmen 1 Malaysia: Selamat Tahun Baru Cina...

Jarang betul dapat join segmen anjuran BA kebetulan kali ni nk CNY ni sedang eloklah untuk buat ucapan sekaligus menggamit memori lama..eceh!...
eh apa kaitan pulak dengan gambar ni? sebab nak CNY kena mood gambar lampu kelip2 hik2... ok dah...patutnya kena letak gambar penganjur segmen iaitu en BA
maklumat lanjut dan nak join segmen ni klik pada banner BA kat atas tu...
Perlu berkongsi cerita tentang kenangan persahabatan dengan pelbagai kaum dan juga ucapan CNY 2011... (mestilah kenangan yang positif)

Kenangan masa sekolah rendah tak ada. Kenangan masa sekolah menengah ada tapi kenangan semasa di uni lebih BEST!

Kenangan bersama 'course mate' SPK dan juga SPC, SPP, SPF, SPM di UTM dulu tapi lebih rapat dengan SPK sebab satu course kan... bermula dengan tinggal di Blog 7 Kolej 1. Kami tinggal searas... bila buat tugasan sampai stay up di bilik mereka... banyak benda saya belajar mereka ni sangat banyak maklumat dan juga suka berkongsi. Memandangkan kami tidak aktif di kolej terpaksa tinggal di luar. Walaupun tidak tinggal berdekatan tiap kali ada tugasan atau sekadar berbual kami pasti berkungjung antara satu sama lain.  Join study group masa final exam dan juga test-test yang lain... Yang paling best adalah bila tiba musim perayaan masing2 akan bagi kad dan juga buah tangan, Hari Raya kami bawa biskut dan kek raya, bila tiba CNY kami memang ternanti-nanti limau dan juga kuih bakul. Deepavali pula tunggu maruku (betul ke eja ni?) ang rangup kurp krap kurp krap.

Dengan mereka jugalah saya practice/sharpen my english yang tunggang terbalik ni. Adakalanya suka cakap yang broken english seperti di bawah...maklumlah jiwa pelajar riang gumbira....
"aiyaaa why you don't know one..."
"you got meh? i also got one..."
"last night i saw u lohhh.. with pak tow ah??" Tak pasti ejaan paktow tu tapi maksud dia pakwe/makwe.

Juga belajar sedikit mandarin...tak pun hokkien tapi banyak dah lupa... ayat paling best..
"wo ai ni" (sudah tentu haha)
"xie xie" "bu yong ke qi"
"chi bau le mei yo?"

Tiba-tiba rindu zaman belajar dulu sekarang masing2 dah ada life dan kerjaya...ada seorang yang sering berhubung sehingga sekarang, cukuplah sekadar saya nyatakan dia sebagai GBM. Tak lupa buat ex-housemate saya masa study master dulu Ms Megha..bakal bergelar Dr Megha... dah lama tak tanya khabar beliau... GBM dah happy sebagai suri dan juga mengejar cita-cita sama seperti saya sekarang ni. Good luck to all of us dalam apa jua sekali pun.

akhir sekali, Selamat menyambut tahun baru cina buat semua kawan-kawan dan warga cina yang lain... hati-hati pulang ke kampung, selamat bergembira di hari perayaan semoga perayaan kali ini bermakna buat anda semua... buat yang lain selamat bercuti dan enjoy waktu cuti di kampung ya! Gong Xi Fa Chai!


26 comments:

NARDtheNERD said...

tak perasan pulak abg ben buat segmen ni..
kalau tak boleh i join..hehe..
:)

MAPPIAU said...

selamat tahun baru cina dik :))

anyway zaman sekolah memang suwiiittt untuk di kenang sesuwiiittt ko jugak dik eh motipp?? nak kate ko suwitt?? akekekkee :P

amirah said...

lahai, bestnya ada kawan dr bangsa lain2 ni..akak pun ada jugak zaman uia dulu, tp tkdela rapat pun, sekelas je pun

shah-kayrul said...

nak join segmen en ben pun tak tau nak citer ape...tak ade kawan cina....untung hanis...

Anisa Hang Tuah said...

pak tow..
hwhw maknenye pakwe..
wah..akak pun paham2 base cine yee
(:

betul tu kak,zaman universiti sgt best..

Hanis MY said...

Ala nard join je sempat lg ni sy pun entry terlambat kut haha...

Hanis MY said...

kak diana sy tahu sy mg suwittt haha prasantan betullah! macehh akak pun mmg suwiitt dan pewwiittt i likee...

Hanis MY said...

Ye ke kak amirah...tak keep in touch dah? sy tak semua la tapi masih ada yg rapat sampai skrg... ramai ke coursemate cina n india dlm course akak?

Hanis MY said...

Ye ke Shah-kayrul...hanis pun kebetulan start rapat lepas kena buat tugasan bersama tapi derang ni mmg happening la hehe... takpe kawan boleh dicari...

Hanis MY said...

Nis..hehe paham sikit2 je..akak pun tak pasti pakwe or makwe tapi teman rapatlah bukan teman biasa hik2...

JIJI YU said...

wa shian ye tu makne die gapo ek

A.s.t.i.n.a said...

Dearie... saner tade celebrate CNY kerr? meke sambut perayaan apekah?

A.s.t.i.n.a said...

Wo Ai Ni!!! herherher

Ct Arina said...

happy chinese new year kpd yg menyambut! ~_^

Hanis MY said...

Ji kerenat teh raso supo takdok jah perkataan mandarin lagu tu kih2...

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, kat sini ramai daa main bunga api ^__^ bestnya ^_^

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, sini ramai daa main bunga api ^__^ bestnya ^_^

Hanis MY said...

Sis astina wo ai ni! hehe takde la sis depa celebrate new year je ritu...

Hanis MY said...

hey CT arina...have a wonderful hols k!

Hanis MY said...

Bestnyaaa Nisa main tak? selamat bercuti ye!

Lya Colours said...

malam ni CNY. dah start main mercun sana sini

sissyira said...

salam pagi khamis =)

kenangan yang lalu tak mungkin akan berulang kembali =)

Farhan Zulhusmi said...

teringt balik erk zaman muda2...one more...muda-muda...hehehe....
gong xi fa cai juga...
keep it up ok...

Hanis MY said...

Lya mesti best meriah kan kat luar tu...

Hanis MY said...

Sis stuju tu tapi ia tetap segar dlm ingatan...

Hanis MY said...

farhan thanks..ingt je hehe..tapi takmo g balik..u too keep it up!

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails