Sunday, February 6, 2011

Juhyo 2011 vs Juhyo 2010... part-1

Rasanya sangat besar perbezaan antara trip 2010 dengan trip 2011. Yang utama sudah tentu dari segi masa sebab di tahun 2010 kami bermalam di sana dan menikmati onsen. Kali ni pergi balik hari je... dek kerana kekangan masa. Kalau nak imbas kembali cerita tahun 2010... klik cerita Juhyo ni k..

Perancangan sekelip mata, malah tidak dirangcang dari awal... di pagi ahad yang cerah (sila jangan tertipu dengan sinaran mentari kerana suhu masih sejuk seperti biasa huhu). Semasa menyediakan hidangan tengah hari saya melihat ke arah cinta hati yang sentiasa menolong saya di dapur, i likeee...
"Love, jum pergi jalan-jalan."
"Nak g jalan mana"
"Nak g naik bot tak pun tengok juhyo nak?" si isteri memang senantiasa punya banyak idea untuk berjalan si suami pula lebih kritis dalam bab-bab pergi berjoli berjalan ni.
"Pergi tengok juhyo jelah dekat, naik bot jauh"
"yahuuu..."
"cepatlah kalau nak g jalan nanti sampai sendai lewat pulak..." "ok baiklah!"
 bertolak pada jam 1 petang... perjalanan dijangka selama 1 jam melalui highway... berbekalkan "senbei" sebab perut masih kenyang dan juga some cookies...
 light yuki along the way... exit kami yamagata zao eh takde plak dalam gambar hehe..
 tebal yuki di yamagata kali ni... eh, terserempak dengan kereta pembersih yuki di jalan... tak ada depa ni jalan takkan licin dan lancar sebegini...
dari dekat..wahhh...sorry blur, 1) photographer tak profesional takpun 2) my love bawa kereta laju sangat... ok i'll go for 1st choice hehe...
 macam secret pathway dalam enchanted forest! hah dah start berangan!
kuruma cayang kesejukan dah halfway pun suhu enjin masih tak panas-panas... 0_* (macam mana nak buat memek muka terkejut eh?) huhu..
 a nice view....
yang ni pun!
skiers and snowboarders...
tahun 2010.... cuaca cerah dan jalan pun bersih je...
2011: yuki kiri kanan jalan... tebal pulak tu huhu... kak as...macam manala kak as berdepan dengan yuki tebal tiap2 hari kalau saya sure pengsan! nak kena tolong bersihkan kereta tiap kali ke school lepas tu meredah yuki tebal masuk kampus wuwuwu... (nangis pesen apa ni?)
sangat comel.... macam ice-cream!
2010: dah nak sampai pintu gerbang Zao Onsen... 
2011: walaupun angle lari tapi nampak perbezaan yuki kan... suasana pun redup je...
 2010: pintu gerbang... wah ada cahaya ilahi...yuki pun nipis dan comot kat tepi jalan tu...
 2011: spot the difference?
 2010: memang hari yang baik untuk travel....
2011: perbezaan yang obvious adalah pada dahan pokok tu...penuh dengan yuki... have to go now... sambung part 2 plak k....


53 comments:

Shaofie said...

wahhh!!! seronoknyeeee.... terasa mcm kat jepun pulak... haahh

Anisa Hang Tuah said...

bestnya yuki...
teringin nak merasa keadaan bercuaca mcm tuuu..hee

A.s.t.i.n.a said...

biskut tu ade rase bisekut marie tak? ker biskut beras? dappp... makanannnn!

Asmara said...

Hanis!! freekan diri minggu depan! dtg sini tau ada yuki matsuri yg akk cakap tu. taun ni sama plak dengan yuki matsuri kat Iwate. Iwate punya lagi besar tapi sini pun ok jugak. hehe.. nnti apa2 call akk eh!. ;p

http://yukidourou.yonezawa.info/

noraim said...

bestnya! nak join jgk. huhu.

khairunnisa ♥ said...

kak hanis, bestnya jalan jalan ^__^

kak hanis, apa maksud onsen and kuruma ye? :')

pokok ada yuki tu memang comel macam aiskrim ^__^ and tu 1st pic tu biskut apa ye kak hanis? rasa dia macam mana?

nurihan fauzi said...

homaigoddd!!!! best nyer jepun! :D :D

r3d lollip0p ♥ said...

nice new layout hanis.
dh masuk spring x?

JP Nurul said...

myb org yg dah duduk kat sne dah muak jemu nga yuki..
tp bg sy yg xpernah pgg yuki nih..maunye excited nak turun pgg yuki tu...hehe

JIJI YU said...

haduu la..wak kelik sekut tu buleh sekeping duo

anie,Nagoya said...

jalan-jalan......

kalo kkanie pun tak snggup berdepan dgn salji yg tebal.sekdngkan kat nagoya cuma seciput je dah tak tahan.selalu mengeluh...sejukk....sejuk...

Lya Colours said...

tak buat snowman ke? hehe

whitecappuccino said...

Bestnya travel kat tempat orang hanis!! OH YA, kak nor org tganu duk Besut, so KB ialah tempat terdekat utk bershopping n bersantai :)

H A N S said...

haniiiiisss!! cantek nyer view2 tu...siap ader spot da different lg..heheh :)

Tuan Din said...

Wahh!! Watashiwa Nihon totemo suki desu

Tuan Din said...

Wah!! watashiwa Nihon totemo suki desu

fatin syazreen said...

mesti sejuk tersangat. nice view. likee. ;)

Hanis Azla said...

akak pula rasa mcm dikelilingi salji kat sini.. he..he.. gambar2 dan gaya penceritaan mmg buatkan akak berasa bagai berada kat sana juga...

deena awanis said...

yuki ialah salji..yey!!belajar bahasa jepun..=)

MAPPIAU said...

wahhh seronoknyer mengembara kat jepung... yuki situ sana sini (eh terfeelling lagu datuk siti la pulok hahahaha :P)

rATu kEBaYA said...

bestnyer... bilakah akak dapat ke sana..

eelobor said...

bagus gak banyak gambar nie, x yah susah2 nak baca. layan jer gambar tuh

Hanis MY said...

Shaofie mmg seronok tapi hari tu sejuk dan berangin sikit huhu...

Hanis MY said...

Nis akak sedia menanti Nis di sini.. datanga tau! teringin nk bergambar dgn nis...

Hanis MY said...

Sis astina biskut beras je pun hehe tapi dapppp...

Hanis MY said...

Kak As! itulah teringin sgt nk pg yuki matsuri tgh bincang dgn kawan lg ni mana satu nk pergi huhu...

Hanis MY said...

Aim jom2 sama2 kita memposingkan diri dan bermain yuki okeh!

Hanis MY said...

Neesa nanti akak jawab dlm next post k!

Hanis MY said...

Nurihan jom jalan sini hehe...

Hanis MY said...

Hye Zieyla...thanks...not yet april nanti baru spring...

Hanis MY said...

Ji nok sepeket pun buleh hehe...

Hanis MY said...

Kak anie perasan tak sebelum yuki turun akan rasa sejuk satu macam kan? sejukkkk sgt...bgn esok tgk2 laa yuki rupanya,...

Hanis MY said...

Lya tak buat pun tak sempat huhu lagipun en cinta tak nak turut sama mana lah best wat srg2 huhu...

Hanis MY said...

Ohh kak nor org ganu ke hanis balik nanti boleh la jupe sokmo... :D

Hanis MY said...

Honey! thanks hehe sebab hanis dah pergi tahu lepas kan kebetulan lain sgt tu yg nk story mory...

Hanis MY said...

TD...wahh nihonggo wa jyozu desu ne!

man yusoef said...

seronoknyer!!...diriku spt di obersee...kangen banget mau kesana...hahaha

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kak hanisss, bestnyaa. naik ikutt!!!!!;)

kamarukom said...

aaaaahhh..fuyu dan onsen mmg xdpt dipisahkan! ambik gmbr onsen byk2 ye nt! nnt celen ngn onsen toyama hahak

Hanis MY said...

man! dah puas diajak takmo jugek kamooo dtg cini sommbong betulla hehe...

Hanis MY said...

Fifiey jum cuti2 kat sini ya!

Hanis MY said...

Fatin..memang sejuks tapi best!

Hanis MY said...

Kak Hanis Azla terima kasih...mmg hanis cerita nak suh org feel gitu nasib baik akak boleh feel i likee...

Hanis MY said...

Deena yup ur right dear!

Hanis MY said...

mama irfan komen mesti akan buat sy tergelak terbaik la!

Hanis MY said...

Kak Aishah...dtg la senang je nk jln sini depa ni peramah...

asybedazzle said...

bestnya kalau ade pengalaman mcm ni
teringin :)

Farhan Zulhusmi said...

bestnya...bestnya...nak ikut...nak ikut...hehehe

amirah said...

nengok gambar2 ni tetiba akak terasa nak baring atas salji ni..huhuhu

Hanis MY said...

Kom! kali ni tak g onsen r sadissss tau! huk2...

Hanis MY said...

asybedazzle u can have one of ur pwn as well jum dtg jln sini!

Hanis MY said...

Farhan moh lerr ikut akak g jalan...

d_LA said...

sis, sonoknye tgk pmndgn, rase mcm ade kat sn je..hehe..hope 1 hari nt dla akan smpai sn..Amin ^__^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails