Tuesday, February 22, 2011

Kana....

Nak ajak makan buah kana, eh taklah tipu je tapi memang dah lama tak makan buah kana huhu. Jangan terkejut kalau kana digunakan secara meluas di sini dari segi pertuturan harian...
 buah kana kering (googled)

Kana biasanya digunakan dalam pengakhiran ayat terutama yang berakhir dengan tanda soal/pertanyaan yang tak pasti akan jawapannya... yang mana kita masih terfikir dan tertanya-tanya. Senang cerita kondisi kurang pasti.

Dou kana?... (macam mana ni? macam mana eh?)
Doushi o kana?... (yang ni tak pasti tang ejaan dia tapi selalu dengar budak lab cakap.. ala2 dou kana jugak kut... experties out there help me hehe).
Are kana? ... (yang tu ke eh?)
Dekiru kana?... (boleh ke tak ni? boleh ke eh?)
Kochi kana? ... (ikut sini ke?)

Comel pulak cakap ada kana2 kat belakang ni hehe... i likelah...

p/s: beberapa hari lepas terdengar lagu baby baby baby ohhh ala yang justin bieber (kegemaran man gedik tuu) nyanyi.. pastu asyik ternyanyi je, tolongggg.... huhu...

45 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Sis ade kawan nama Kanasegaran.. boleh sis wat ayat.. Kana suka makan kana.. heh

Lya Colours said...

tak pernah makan buah kana ni. dia rasa macam mana ek

apezs shah said...

wah yeke??
lagi ape kana? pelangkung kana ada x hehe..



*Itu adalah kesah benar bukan lirik..

H A N S said...

hanis! lagu justin bieber tu my caller ringtone okeh. hhahahah..eh, suker plak 'kochi kana' tu. heheh..tringt kuih koci.. =)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hehe pinky pun xleh dgr lagu2 masa tgh wat keje..pastu nnt dia akan berlanjutan smpai ke sudah..mcm ari tu encit papa nyanyi lagu ada sekor anak tupa..smpai ke mlm...mulut ni asyik nak nyanyi lagu anak tupa hahahahaha..tolongggg

dou kana? =)

wida said...

best gak belajar bahasa jepon:)

Asmara said...

yang sedap dengar tu sebab berlagu 'kana'nya tu. hehe... so kanaaa...
*betul la tu sama je maknanya. Batrisya ni selalu je sebut. hihi..

MAPPIAU said...

saye pun suke makan buah kana cekgu!!

hari2 saye doa nanti cekgu belikan saye buah kana

muahahaha :P

fiza said...

Ingatkan nak citer pasal buah kana tadi ^_^

Tapi kan, buah kana ni memang best, dah lama tak makan.

amirah said...

man gedik?hahaha...mann..ku tunggu komen mu man..buah kana ni serius akak tak pernah nengok lagi spnjang kehidupan remajeee akak ni..hihi

farah fauzi said...

best jugak buah kana jeruk..huhu...

Hanis MY said...

@A.s.t.i.n.a
sis dont be a noti girl ok heheh..

Hanis MY said...

@Lya Colours
Lya hanis pernah makan yg kering je yg presh tatau la plak..best2 rasa cm erm ssh nk ckp kena try tau hehe...

Hanis MY said...

@apezs shah
Apesz tahulah jiwa tgh gundah gulana siap pelangkung kana tu haha...

Hanis MY said...

@H A N S
comelll kan hehe kochi2 kuch2 hota hey... wow lagu baby tuuu cun r honey ni!

Hanis MY said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥
pinky betul tu! dou kana hehe... anak tupa tuu dulu hanis pun pernah ternyanyi jugak hik2... masa tu dengar kat radio..ish2 radio mmg punya pengaruh yg kuat...

Hanis MY said...

@wida
wida besh ke? nanti sensei ajar lagik hik2...

Hanis MY said...

@Asmara
ka as betul tu lenggk kana tu mmg best, alahai nk dgr la qistina ckp mesti super duper comel!

Hanis MY said...

@fiza
hehe memula nk citer tapi kan takde modal plus kena search ttg infor hehe... betul tu best2 i likee...

Hanis MY said...

@amirah
kak amirah mmg sentiasa remaja... haha itulah tatau dia mrah ke tak sebab dia panggil sy mak tams hehe...

Hanis MY said...

@MAPPIAU
kak diana...motippp nk buah kana hehe..akak ni mmg lawaks plus vogue ok!

eelobor said...

rahul khana...

rATu kEBaYA said...

dulu kat opis akak ada sorang mamat ni.. pandang orang semacam je.. kitorang gelarkan dia Mata Kana.. hahah.. apa maksud pun tak taulah

man yusoef said...

mak tams revenge nmpknye...haha...eh bile masa man minat justin bieber? hahaha...oh kiranya kana tu mcm eh? eh? la tu mak tams eh? ...bukan mak tams kana??

Penjejak Mimpi said...

Sensei, lenkali ajar lagi ek? Best la.. :) Dulu x sempat tamat pon kelas bahase jepun.. huhuhuhu...
da banyak lupe.. tapi suke tulisan die.. hiragana & katakana kan?

p/s da lame juge tak makan buah kana.. :)

- PM san -

niesz said...

buah kana..sedap kan..niesz suke..

kak, untuk banner yg kecik2 tu nnti niesz wat tutorial next entry ye kak.. :)

Nor Moscow said...

Hanis :dah lama tak makan buah kana ni..
eh! sebut pasal jepun ni..kami ada family angkat kat jepun..pernah dtg bercuti 2 minggu kat mesia sms kami dok putrajaya dulu..org jepunggggg....yg isterinya ada bakery roti..dan yg asben dia..penulis jemputan di salah sebuah paper kat sana..

Hanis Azla said...

tetiba teringin nak makan buah kana.. dh lama x jumpa buah ni.. mcm hanis hari dengar kana, kana tentu lg teringin kan.. he..he.

noraim said...

kalo mai blog akak kan, mmg blh belajar bhasa jepun. akak blh bkk kelas tuition. hihi.

anie,Nagoya said...

huhuhu...ni org utan baru kuar dari utan?buah kana tu apa kana?serius ni.kes org gayat tak tahu buah kana?

onigai ii kana?

kema said...

comel jer guna kana2 tuh.hehe~

huhu buah kana??kema tak penah mkn n tgk pun...

JIJI YU said...

balik kelatea ti leh la ajar ambo bahaso ibundo jepong..

JIJI YU said...

balik kelatea ti leh la ajar ambo bahaso ibundo jepong..

Penjejak Mimpi said...

Hanis: anda da ditag. sile jenguk kat http://penjejak-mimpi.blogspot.com/2011/02/lulu-caldina-1st-giveaway.html

tqvm :)

Cikgu Den said...

pernah makan tak ek? lupa da...

Ikan rm400 sekilo

anie,Nagoya said...

walah....td cll mak.dia kata kkanie penah makan buah kana.kes memang pendek memory.hihihihi....

mak;"blek nnt mak bg ko mkn nak oi..

Edy Zaidi said...

kalau soalannya " tu buah kana ke?"...bunyinya macam mana?

miszlullaby said...

oooo..padanla salu dgr dlm cite jepun "Soo kana.."..=D

Amira Naddia said...

tukar hurf "a" jadik "g"
jadi la kang
kang dlm erti jawa jd abg..^^

mzhany said...

hana, serius dah lama xmkn buah kana nih....

fara said...

elemek. teringin lar buah kana. mana nak cari kat sini, hihi.

p/s: pssttt..pujuk lar dia lagi dan lagi. buat plan baeeeeeeekk punya. doa2 sket dia lembut hati. hihi

JP Nurul said...

mcm pernah dgr buah kana nih...tp lupe ah rasa dia canne...huhu

sissyira said...

assalam

belajar bahasa disini..

tapi buah kana ni mmg ada kan kat sini...

Ct Arina said...

macam penah makan je. kat mesia ade jual x? ehe ;D

khairunnisa ♥ said...

oh baby kana? ^_^ haha.. waa, kak hanis, try la buat video dengan cinta hati kak hanis ♥ mesti sweet ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails