Wednesday, February 16, 2011

Marumatsu family restaurant....

Kononnya nak buat entri ala2 review restoren gitu kannn... tapi sudah terang lagi bersuluh saya sememangnya tak ada bakat ok! Berbalik pada topik, ini adalah antara salah satu tempat dating kami keluar makan2 dikala hujung minggu atau time busy atau mood tak nak masak sudah mari juga atau port kumpul ramai2 bersama geng malaysia... Suka datang sini sebab banyak menu yang kami semua boleh makan... banyak berasaskan makanan laut dan yang paling penting harganya yang murah! Kak Astina dan ehem2, nak ikut kami makan marumatsu tak?
 ada banyak ま=ma る=ru ま=ma つ=tsu kat sini, ni salah satu yang kami selalu pergi sebab dekat dengan The Mall. Tapi kami pelik bila turun ke Tokyo dan juga kawasan lain satu marumatsu pun kami tak jumpa mulalah masa tu rindu nak balik Sendai sebab nak makan marumatsu (ceh siapa yang mengada tu? sudah tentu anda dah sedia maklum). Maka hipotesis saya adalah, Marumatsu ni hanya ada di Miyagi sahaja... betul ke??? Kak Anie, Kak As help helpp...
kunjungan kali ini adalah pada waktu malam, gambar kedai tu saje je letak untuk tunjuk logo dan trademark atap kedai dia tu... yang ni cawangan kat mana ntah kami pun tak tahu kebetulan ada urusan dan masa nak balik tu laparlah pulak...nampak marumatsu... apa lagi... jom makan! kebetulan my love nak belanja kawan labnya Yoshi-san yang baru sahaja tamat master study dengan jaya jusco nya... omedetou! Yang atas tu menu wajib cinta hati set ikan saba masak halia bersama sayuran menyihatkan dan sup miso hirup panas2 fuhhh sedapppp... 3 gambar kecil dari kiri: sashimi, tenpura dan salmon bakar
saya order yang belah kanan tu basic set dengan nato sebab nak tambah lauk lain...
adakala bila jemu order yang ini... tatau nama ikan ni apa... goreng rangup krup krap... set nasi berserta sos istimewa yang ada kat kedai tu je...
nak order ala carte pun boleh tapi kami selalu pilih set sebab jimat... sebab nasi saya tak ada lauk maka saya nak order kegemaran kat marumatsu ni iaitu IKA-POPPO... atau nama melayunya sotong bakar.... yummy! (ika poppo ni tak ada set la pulak huhu... terpaksa order tepi side order)
minuman ada 2 jenis,
1: free boleh minum mana-mana 3 jenis teh dan juga sup sayur, ambil banyak mana, minum berapa gelen pun tak kisah.....
2:drink bar dengan 280 yen, tapi biasanya kalau makan sini dapat kupon diskaun 126 yen boleh minum kopi mocha, cappuccino (kegemaran saya dan Kak nor, kan kak nor kan...), americano, ekspresso, cocoa dan juga minuman sejuk seperti jus dan juga air berkarbonat kegemaran Nis. Tapi tak tahulah man gedik suka minum air apa... mungkin dia suka air bergas mcm nis jugak.. getus hati kecil ku... :P (p/s: Ustaz Ji neslo takdok...) yang ini pun sama boleh minum kesemua jenis tanpa had.
set sushi pun ada juga...
cinta hati ku bersama kawan jepunnya Yoshi-san
anata totemo aishiteruuuuu....
my ika poppo!
set nasi. nato dan telur masa separuh (tamago onsen) tu saya pass kat cinta hati saya sebab i tak suka makan telur masak separuh huhu...
menu si suami... ikan saba masak halia...sedapppp... tanpin nato... nato tu kacang soya, kalau sesiapa suka makan tempe, rasanya tekak anda boleh terima nato ni...

Sekian laporan dari Marumatsu...

32 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Sayang.. sis baru dapat tau Unagi kat Sushi King sini ade alkohol.. sob sob.. terus sis tak makan sebab dah tahu..

dap betul tgk pic2 anis ni tauuu~~

Shafa said...

mesti awal2 sampai jepun, ambil masa yg lama gak nak rasa ok dgn makanan2 dia kan..

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

seperti biasa bersama tetamu istimewa kak nisss mengunjngi restoran2 di sekitar jepun....
hahahaha.. heavenn nyaa makan:)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hanis..tul ke hubby cakap..kalau kat jepun...makan kena habiskan..sbb org sana, makanan diaorg tak kan bazirkan..huhu..

oo lupa nk tnya..bile hanis nk balik msia?

efa said...

bestnya makanan jepun lagi tu..lama dh ka duk jepun?ikan saba tu sedap ka?first time dengar nama ikan tu =)

Fitrah Ayu Resources said...

tngk menu dia...mcm teringin nk oder semuanya....tapi apa kan daya...

Asmara said...

Hanis! ehehe.. sama la kami, antara family restaurant yg selalu kami pegi sbb makan nasik. Menu pun sama gak la dah yg tu je boleh makan. ekeke.. tp selalu tmbh utk kids tu. Haah Hanis Marumatsu ni ada kat Tohoku area saja dan Gunma pre. tempat lain tarak. Tapi bawah2 sana byk lagi set nasik yg best macam Tendon Tenya. Kat Tokyo banyak, sbb antara set nasi tempura seafood yg murah! hehe..

man yusoef said...

oh macam sedap saje...haha...eh kak hanis msti pernah rasa mee ramen? camne rasanye?? peminat request buat entry pasal mee ramen bole? hehe...o

amirah said...

ui..sedapnya menu tu hanis

Amni said...

ye ke ada alkohol kak tina? serius tak tau.. selalu je terjah kat sushi king.. aiyoyo..

kak, kalau makan semua ni boleh jadi gemok tak? hahahaha... mirul tu mesti suka makan semua ni.. selalunya, boleh dia keliru nak makan apa.. alih2 dia order banyak2.. dia yang habiskan semua.. hahaha..

amni tak reti nak makn...=P

Umiey said...

assalamualaikum hanis, nampak sedap tapi xpenah lgsg merasa mknan jepun..

So Shy Lady said...

salam knal hanis,

folo u 2. wah suka tgk both f u..couple comel n gnius ;D

mzhany said...

hana sedapnya tgk ika poppo tuh.

**hany tgk petang ni hana, kalau takde gak nnti hany emel hana utk ty details, maybe hany bleh kol mana2 pos sini utk ty kan yer**

Hanis Azla said...

nampak menyelerakan.. tp akak ni mmg tekak pure melayu.. klu masuk sushi king pun cuma tgk org makan.. tak tahu nape tak boleh nak makan.. rugi2..

Aiydalela said...

naek juling tengok menu. sungguh kejepunan sekali. hehehhe.

sotong tu nampak best! :)

d_LA said...

kak hanis ni makan makan makan..dla lapar lapar lapar tengok sume ni..hehe..tp nato tu mcm pelik la..erkkk..

farah fauzi said...

warghh..sama la..sayapun tak suka makan telur separuh masak...heheh

JIJI YU said...

kalu takdok neslo..kawe bawok kakah gi kucak sedighi la mudoh.e.hehe

JIJI YU said...

kalu takdok neslo..kawe bawok kakah gi kucak sedighi la mudoh.e.hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

wow...bestnya...dan lg berposing ye..

Seksi Bani said...

ika poppo mcm SEDAP!!!

anie,Nagoya said...

murah gila do....tapi syg kat sini tak de.rs mgkn kat sana je kot?nnt cari kat tenet.

u nya love suka mkn nato.good boy.bgus tuk kesihatan.dulu kkanie tak leh mkn.penbawa bdk.hubby nak makn kita tak bagi.skrg i love it.

kakak tembak kang.ceh wah...jeles i.u org punyalah romantik.huhuhu....kalo kkanie baru nak main lentok2.terjun tarzan kita tu ddk tgh.kacau daun betui...

asybedazzle said...

mcm mana nk hidup kat jepun cmni, argh curious. hehe

broe_ayla said...

tak reti nk mkn mknan jepun..heheheh..nk sedap///tp tak leh nk mkn....selere kg tul la sy nih..heheheh

Ct Arina said...

mak ai.. teliur dbuatnye tgok makanan jepun ni.. da r rina suke mkn sushi.. tp kos hidup kat sane tinggi kn? x mahal ke harge makanan camtu kak? (pggl kak jgk sbb cik man pn pggl kak. haha)

Kamalia said...

hai hanis..duduk sendai ye..akak duk kat morioka,iwate..nape xpenah jumpa ye??hahaha...slalunya kami jumpa budak undergrads je..xpe2,nnt kalu dtg iwate,bolela singgah umah kami..kami pun slalu mkn kat marumatsu ni..dekat je ngan umah kami..

MAPPIAU said...

cukup setahun akak ikut blog ko dik konpem akak dah terer sume jenis makanan oghang jepung nih wakakaka :P

H A N S said...

smua nampak sedap!!! pagi2 tgk blog hanis mesti jadik lapar..hahaha

gilastats said...

bestnya sushi... lama dh x makan.

whitecappuccino said...

kaknor tak penah makam japanese food..hmm tak tau suka ke tak..

Aida said...

makanan mereka semer seafood je ye ?? kak aida ni mmg tak reti makan sushi .. cuba pun tak pernah .. hmmmmmm ..

Aida said...

makanan mereka semer seafood je ye ?? kak aida ni mmg tak reti makan sushi .. cuba pun tak pernah .. hmmmmmm ..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails