Monday, February 7, 2011

Menjawab persoalan...

Entri 2 dalam 1... Mula-mula nak jawab soalan Aim a.k.a noraim dan Neesa lepas tu jawab tag dari Neesa juga...

1. Aim, tanya winter sampai bila?
Tempoh untuk 1 musim lebih kurang 3 bulan... kalau kat sini bulan 11 dah mula sejuk fuyu  (winter) bermula dari Disember hingga Feb namun Mac masih sejuk macam fuyu juga. Tapi yuki di sendai ni takdelah turun tiap2 hari pun bergantung pada tempat juga. Kalau di tempat akak ni memang tak banyak yuki dalam musim winter adelah tambah tolak 10-13 kali heavy and light yuki, ada tempat yang lebih sejuk macam Yamagata, Aomori, Hokkaido yang mana yuki turun hampir setiap hari... tskk... tak sanggup...

2. Neesa pula bertanya akan kuruma dan onsen...
kuruma=kereta :)
onsen adalah sejenis mata air semula jadi dari kawasan gunung berapi, "natural hot spring"dan Jepun memang ada banyak kawasan "volcanic". Air onsen ni banyak mineral dan ada pelbagai jenis seperti sulphur, iron, sodium chloride etc dan fungsinya berbeza mengikut kandungan mineral... suhunya sangat panas antara 38-40 darjah celcius mahupun lebih... tapi lepas mandi onsen badan akan terasa sangat ringan dan tenang... sungguh relaxing... i missed onsen bath! pernah ada sekali saja pengalaman waktu juhyo 2010 yang lalu...
 kebanyakan onsen adalah semua lelaki atau semua wanita tapi ada juga sesetengah tempat menawarkan private onsen utk pasangan seperti kami ni hehe... onsen di kaki bukit juhyo separa indoor and outdoor... wap panas vs yuki yang tebal kat tepi tu = awesome!
 tebal kan? walaupun sejuk tapi tak terasa pun bila dah berendam dalam onsen sangat menenangkan! sampai tertidur untuk beberapa minit... :D
right from the natural source... the experience was wonderful!

menjawab tag neesa pula... (akak c&p dr blog neesa ya! suka ada "rabu-rabu"!)
Apakah status anda?
♥ Berkahwin, doakan jodoh yang comel dan sihat.

Ceritakan tentang diri anda?
♥ anak bongsu
♥ peminat coffee
♥ Leo

Ceritakan tentang blog anda?
♥ pengalaman di jepun dan juga kisah hidup...

Apa pendapat anda tentang blog?
♥ blog adalah satu medium untuk berkongsi maklumat dan dapat menulis apa yang kita rasa dan alami

Nasihat pada kawan yang baru nak buat blog?
♥ blogging itu menyeronokkan, just be yourself, ada indentiti sendiri ok...

Nyatakan keunikan blog anda?
♥ entahlah macam tak unik je huhu... biasa2 saja... as simple as me...


37 comments:

khairunnisa ♥ said...

terima kasih kak hanis <3 oh, tu rupanya onsen, pernah tengok onsen ni dalam cerita kartun kartun jepun je

p/s : alamak, "rabu-rabu" kak hanis! tak faham lagi ^__^ doakan jodoh kak hanis sampai akhirat nanti. amin.

khairunnisa ♥ said...

omg, baru faham c&p.."rabu-rabu tu simbol love ye kak hanis? ^__^

noraim said...

terima kasih akak jwb soalan sy :)

JIJI YU said...

blog anda istimewa kerna bile kite membacenye kite seolah olah berade di jepon..ahaha

Hanis MY said...

Nisa...yup takpekan c&p sebab akak suka rabu2 tu...

Hanis MY said...

Sama2 aim!

Hanis MY said...

Jolo ko demi Ji nok pesey kawe baco duk atas awey smiley haha...

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

betul2 rasa nak pegi jepun jer..nak tgk sakura leh x hanis? wahh request x tahan tu huhu

A.s.t.i.n.a said...

saya dah pegi jepun.. dengan bangganya bgtau org tapi pakai pengalaman dari page ini.. izinkan.. herher

Hanis MY said...

Pinky! sgt2lah dialu-alukan ok...jgn lupa habaq mai sini naaa nanti leh detim...

Hanis MY said...

Sis as beres aja dong!

Anisa Hang Tuah said...

akak..nis seperti berada di jepun.setiap entri akak buatkan nis rasa sgt aura di jepun..
teringinnya nak merasa onsen
(:

kamarukom said...

aaaaaa...ni yg trs nk kawen then bwk bini g onsen ni....aishhhh.......aishh......

MAPPIAU said...

yang uniknyer blog nih sebab diri ko dik? eh motip nak kate hanis unik?? hahahahaha teeeeeettttttttt :P

E.d.Y said...

rajinnya menjawab tag

whitecappuccino said...

dapat juga kongsi info jwapan hanis ni..:)

man yusoef said...

owh onsen tu yg mcm kat cerita katun naruto, doreamon tu ke...hehe...eh saya pon leo gak...nak jugak kan..hehe..blog akak best even hanya cerita pasal kisah harian kat Jepun, tapi kisah tu gak yg buat orang lain meroyan nak pegi jepun sekali...heap!! menci tau...hahahha

Miecyber said...

Nihon ni kaerintain desu...

24 khasiat ais dan air sejuk

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

setuju dengan jiji!!
baca blog akak ni macam masuk dekat dunia kejepunan ^_^
tak dapat pegi, tengok dalam blog pn jadi la :D

fa10 said...

bljr bhs jepung...
fuyu dan yuki...
hanis org mana ek? boleh jwb dlm entry.. hehehe. akak tolong bg idea untuk next entry

H A N S said...

bestnyer mandi kt hot spring..org pnah g kt hot spring sg klah, perak.. mmg bgus utk ksihatan.. :)

Lya Colours said...

wah terbaik la onsen ni. kalau kat melaka ni ibarat kolam air panas Gadek kot. hehe

Hanis MY said...

Ye ke Nis..akak pun suka baca komen nis sebab mcm bermakna gitu.. jum mandi onsen sama2 hehe...

Hanis MY said...

Kom..g honeymoon syok tau nanti dah balik kawen dtg honeymoon kat nihon eh!

Hanis MY said...

Kak diana motippp? haha...lawak ah..i likeee...

Hanis MY said...

Edy huhu..itulah cm serba salam je kalau tak jawab yg simple2 ok la kalau yg ssh mmg amek masa lama...

Hanis MY said...

Wahh ye ke kak no? sy tulis main2 je pun tak sempat nk buat full research...kalau ada masa mmg akan cr info byk2...

Hanis MY said...

Man! haha itulah pasel nk jugak ckp leo tiap kali akak mention pasal tu hik2... apapun time kasih byk2 sudi baca n komen yg best2!

Hanis MY said...

En Mie dulu blaja di jepun jugak ke?

Hanis MY said...

Ye ke lyeah...? thanks dear! i likee...

Hanis MY said...

Kak Fa stakat jawapan tu boleh jawab terus kat blog akak jek hik2..

Hanis MY said...

Honey! seronoknya balik nanti nk g mandi gak la kat sana...

Hanis MY said...

Hye Lya..wow thanks for the info baru tahu ni!

niesz said...

bile tgk blog akak, rase mcm niesz kat jepon lak..haha..

Miecyber said...

@ Hanis MY, hait soudesu...hajimeamshitte dozo yoroshiku...


Wajah dan tubuh menjadi bersisik

Safee Sali sertai kelab Pelita Jaya

Hidayati said...

Uiii serononknye dapat main salji. Bila le dapat peluang p Jepun. Terasa n nak pulak main salji tu. Buat masa ni korek je ais dalam fridge tu.
Jom cuba jawab teka-teki akak dalam SEGMEN SANTAI AHAD.

Hahahahhttp://hidayatimohamed.blogspot.com/2011/02/segmen-santai-ahad.htmlaah

Anonymous said...

unfortunately i'm not coffeeholic but we r same as youngest in our family...sgt2 x suka coffee ,I like sky juice jer...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails