Wednesday, March 2, 2011

Apa yang paling digeruni masa "presentation"?...

Baru je lepas menghadirkan diri di pembentangan akhir pelajar tahun 4 makmal ni. Seramai 5 orang labmates telah membentang. Sepatutnya 6 orang tapi seorang lagi entah menghilang ke mana. Puas ditelefon dan cuba dijejak tapi tak berjaya. Kesian my sensei tu, ke hulu ke hilir risau akan pelajarnya. Minggu ni adalah minggu pembentangan bagi pelajar tahun akhir sarjana muda jurusan Kimia. Sebelum tu nak cerita sedikit perbezaan berbanding pengalaman muda mudi saya di UTM suatu masa dahulu...
 eh apa kaitan pulak dengan gambar ni... suka betuk enterprom queen ish2... sebenarnya cuba cari gambar zaman belajar dulu tapi tak de la pulak dalam pc ni huhu...

(Daigaku=University, belajar U mana? belajar Dai mana?)
  • UTM: Di semester 2 tahun 3 senarai topik kajian akan dikeluarkan dan masa tu first come fisrt serve basis. Jika anda dah target dari dulu nak buat kajian dengan supervisor idaman @ idola maka kena cepat2lah berebut dengan pelajar lain. Sekarang tak tahulah ada lagi ke tak sistem tu kat utm.
  • Tohoku Dai: Pejalar akan melawat setiap makmal yang ada di jabatan kimia. Pelajar2 senior yang sedia ada perlu buat lab tour dan menerangkan sedikit sebanyak tentang latar belakang kajian di makmal masing2. Para pelajar yang dipilih masuk adalah berdasarkan markah dan kelayakan. Contohnya nak masuk makmal kimia organik, jadi markah subjek berkaitan dengan kimia organik haruslah melepasi piawaian yang ditetapkan...
Ok mari kita berbalik pada topik asal... suka tak presentation??? Saya paling tak suka dan paling lemah sangat bab2 kena berdiri dan bercakap depan orang ramai ni. Walaupun dah ada pengalaman jadi cikgu masa praktikal dan sempat mengajar di uni sekejap sebelum sambung bejalar ni. Tapi bila mengajar tu lain, lama2 nanti oklah insyaAllah, sekarang ni dah kembali ke dunia pelajar yang mana lagi banyak belajar rasa lagi banyak tak tahu huhu... Every time nak present mesti ada rama2 dalam perut (butterfly in the stomach) nasib baik bukan tikus ke cicak ke lipas ke... oh udah2 le tu. Dah la tengah kecut lepas tu asyik terfikir pulak akan perkara seperti di bawah...

- tengah present alih2 lupa skrip (huwaaa, haru biru)
- nampak obvious kita nervous (cuak tau, huhu)
- tak dapat jawab soalan (walhal sebelum tu dah pernah bincang, alih2 panik terus blur)
- pegang pen alih2 syok sangat present gerak tangan bagai sampai pen terpelanting ke arah hadirin yang dihormati sekalian alam... (ada ke? ke saya je over imagine)
- imej yang nk ditunjukkan tak keluar, masa praktis ok je tapi bila tiba waktu yang betul pling2 hilang pulakkk kompius mak! dan macam2 kes lagilah...

Oleh itu saya nak berkongsi beberapa tips yang saya tahu... kalau ada tambahan mahupun berkongsi pengalaman dialu2kan tulis surat cinta kat ruangan komen tau!

  • mesti praktis... apa2 hal wajib/harus praktis dan baca berkali2 slide yang telah disediakan. Lagi banyak baca lagi banyak kesilapan yang kita jumpa contohnya kesilapan ejaan miss typo ahauww... dan dalam pada tu mungkin timbul idea2 untuk up-kan lagi slide presentation tu. Suruh jugak orang lain baca dan idea penonton perlu diambil kira jugak ok...
  • senaraikan soalan2 yang dijangka akan ditanya berdasarkan slide tu, tak kisah lah pengetahuan asas ke, berkenaan radas ke, experimental dan sebagainya...
  • slide jangan kalerful sangat, pening nanti nak baca cukuplah dengan 2-3 warna asas... avoid striking colors. 
  • khas buat lelaki, masa present tu jangan letak tangan dalam poket baju mahupun poket seluar, this is not a good ethic in presentation, kut ye pun nak santai please dong jangan buat macam tu...
  • saya tahu taktik masuk tangan dalam poket tu adalah nak kurangkan gementar dan juga sorokkan kupu2 yang berlegar dalam diri tapi cara lain untuk elak gementar adalah dengan pegang objek lain, saya selalu pegang pen, tak pun pointer. Sebelum mula present tu pegang pen dengan kemas tapi janganlah sampai patahkan pulak ye kut ye pun gemuruh jiwa semangat membara (eh apesal termenyanyi pulak ni?), goyang2kan pen tu lama2 nanti gementar anda dialirkan melalui objek tersebut. Cubalah ok!
  • hindarkan buat aksi macam garu kepala ke, kuis hidung ke posing tangan kat dagu ke, sebab ini semua mengundang dugaan buat para hadirin, nanti mereka tak fokus kat slide tapi fokus pada orangnya sahaja...(saya lebih rela orang tengok slide)
  • masa present tu janganlah pandang slide sahaja, silalah ada eye contact. Pandang orang yang anda kenal, kalau tak nak pandang orang sila pandang dinding belakang tapi jangan sekali-kali pandang siling ok! nanti orang pun takut ingat ada hantu ju-on dalam bilik tu... 
  • suara kena jelas. Kalau ada mikrofon lagi best, tak perlu nak lontar suara (eh macam kelas vokal la pulakkk).
  • bagi wanita hindarkan pakai pakaian ketat metat cekci mekci, singkat mingkat, lagi satu elakkan banyak2 warna padi baju siap intan berlian semua, cukuplah 2-3 warna sahaja sebab anda bukan present sorang2 tapi di khalayak ramai dah tu bukan pergi dinner ke apa kan, so tak perlulah overdress, underdress sahaja dah cukup sebab yang lebih penting isi pada slide tu. Kalau pakai suit lagi cun...
  • buat para-para sakura eheh silap.. encik2 sekalian cuba tengok cara anda pakai tali leher @ tie. Ni saya baca kat etika pemakaian ke pejabat tau... hujung tie tu sila jangan lebih dari buckle tali pinggang anda. Jangan atas dari buckle mahupun bawah dari buckle, ianya perlu berada di antara ruang buckle belt sahaja ye tuan2... kalau anda lihat orang lain mahupun "mat soleh"= mat saleh pakai tak betul bolehlah ketawa dalam hati sambil berkata "eee mamat ni mesti tak expose dengan etika pemakaian ke pejabat". Astaghfirullah tak baik riak takbur bongkak macam tu. Cepat2 tadah tangan mohon diampunkan dosa...

Itu sahaja yang terlintas setakat ini. Kenapa beria sangat bagitahu tips ni? Dalam dunia pendidikan dan dunia research mahupun pekerjaan apa sekalipun memang tak boleh lari dari presentation, seminar, conference, kelas dan sebagainya... adakalanya kerja yang kita buat bagus tapi cara penyampaian yang tak kena membuatkan isi yang kita sampaikan nampak hambar... saya pun masih cuba memperbaiki kekurangan diri ini, tiap kali mula present masih gugup 2-3 minit lepas tu baru cool... pen mmg wajib di tangan... lets share together-gether ok...nak tahu juga tips dari anda....

31 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hanis..myself kalau nak present je terus rasa skt pewot..dan..dan rasa nk membuang huhuhu..
mmg tebiat kot cmtu..
tapi cara atasinya kena pegang sesuatu kt tgn..mcm pen ke..kertas kecik ke..kalau x..rasa mcm x stabil hahaha..

farah fauzi said...

hanis pun UTM jugak ker...farahpun UTM jugak tapi FKE la..ehh..mesti pernah jumpa ni tapi tak kenal..hehehe...BTW..gud luck..takut jugak nak present maser dolu2..pucat jer muka..

man yusoef said...

owh same goes to me....pling tak suke time presentation...lagi2 part jawab soalan tu...hahaha..pastu dah la jenis cakap laju-laju...adoi, tapi tetap org suke paksa sy jadi presenter...HAHAHA...yg pasal tie tu, dah praktis since skolah menengah lagi...

amirah said...

hihi..teringat zaman2 belajar dulu..takut giler bila kena present..rasa cam nak pitam je

Hanis MY said...

@♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥
pinkyyyy yup2 stuju hanis pun selalu pegang pen hehe...

Hanis MY said...

@farah fauzi
Faraaaah ya ampunnn ni dah kira jejak kasih ni! yup mesti pernah jumpa tapi tak kenal kat library ke cafe ke etc..owh rindu utm hehe...

Hanis MY said...

@amirah
haha kak amirah yesss mmg pun nyampah tau bila nak pizen i very dont likeeee

Hanis MY said...

@man yusoef
hebat lah dr sekolah menengah lagi tabiklah!

kamarukom said...

aaakkkkaaaakkk!! sy bru abes hapyooooo!!! kul 9.30 pg td ngahahaha..tau2 je entry ni mengena time org hapyo kan hahak~ kasi la awl skit tip2 ni kekeke

Amni said...

akak tahun bile ek? sebab 1st time amni masuk blog ni muka akak cam familiar je...

FS ke? amni UTM jugak. seriuss.. dulu dok krp.. budak SSC... wallaweyhh... tak sangka nya akak.... wahhhhhhh......

masa amni dulu, still lagi dorang guna sistem yang sama... tapi tak de tajuk la.. just bidang je.. contoh, kimia analisis ke, kimia tak organic ke.. dah tu, boleh pilih lecturer kita nak.. kalau tak de, t fak bagi je lecturer yang tak cukup student..

kalau akak student FS mesti akak kenal dr. wan azelee.. amni PSM under dia.. heheh...

Amira Naddia said...

sy tak takot presentation kak..tak taw nape..tp cuak gile time interview. jantong dup dap dup dap smpai org len boleh dengar kot!

Hanis Azla said...

klu nak present paling takut klu suara tak keluar.. sbb panik jadi terkaku aje mulut tu.. he..he..

yatie chomeyl said...

kironyo hanis ni under UTM jugop ko mari smbung ngaji sini?

ohe pon stende dlah ktar palo lutut time present, padahal kalu time biaso tu..siap bual non-stop lagi...bilo depe mic terus jadi kelu lidah membisu seribu bahasa jepun..hehehe

A.s.t.i.n.a said...

nisss... gud luck tau.. niss bila pulak present?

Cik Pah said...

kalau cik pah pulak.. sebelum nak present tuh mmg seram sejuk kaki tangan..tapi biler dah ada kat depan.. mmg penuh confident..sampai telebih lebih masa.. ..so ..adakah itu boleh dipanggil mind over matter ?

H A N S said...

hohoho..nk present automatik nebes!! gagap2 molot dibuatnyer...grrrr....smpi skang kot? heheh :P

Umiey said...

as salam hanis, dgq pun dh kecut perut..ms mula2 nk start presentation mmg seram..dh lm2 rs xmau stop plak...hehehehe syok sendiri

[̲̲̅̅l̲̲̅̅y̲̲̅̅e̲̲̅̅a̲̲̅̅h̲̲̅̅] said...

wuaaa lyeah skrg ni, boleh dikatakan tiap2 minggu ada presentation. hahaa. haru tak? public speaking pulak tu. haishh. lama2 jadi lali dah kot.

Anisa Hang Tuah said...

nis tak suke presentation dalam english.
memang gagap habis.
kalau dalam melayu bole lahh.
tp selalu akan blur dengan secara tibatiba

JIJI YU said...

eheh keno kok bahaso arab jah sokmo2..tok ajim lagi kok bahaso laen..

Ina said...

hu.hu..saya pun tak suka buat presentation ...getaq..tapi..sekarang dah ok sikit..sebab dah tua kot..he.he

JP Nurul said...

alamak...sy pon xsuka present sis!
bila dur dpn org tamai je mesti mula dpt penyakit parkinson!


nice tips anyway!^_^

khairunnisa ♥ said...

HAHA. kak hanis ^_^ suka tips tu ;) eye contact penting..

tapi time presentation, nisa tak pakai spec or contact lense sebab taknak nampak orang yang duduk kat depan kita ^_^ baru lega sikit bila pandangan kabur kabur..anggap tak nampak diorang. baru rasa relax sikit ^__^

princess laila said...

emm.kalo audiencenye kawan s'dri laila tak cuak mne kak. tapi kalo org y laila ta knal..gulp! tlan air liur smpai sjuk2 tgn nak krem! haha~
tp dlm masa y sama suka presenter! hih2~

puterinuraqiliah said...

mmg cuak gaban bila nak buat presentation.~,~
bak kata org2 puteh, butterfly in my stomach.
huhu..wow! akk ambl chem yea^^ best:)
sy igt nk ambl pharmacy kalau result spm gempak.^^
n kalau boleh nk futher study kat oversea if dpt 9A+. hehe

Ct Arina said...

hate it hate it hate it. haha =D rina pn sgt x suke. tingat 1st time wat individu presentation, mic jatuh dari holder. begegar 1 dewan kuliah. hooo malunye sayeeeeeeeeeeeeeeee T_T

kema said...

presentation= nebes sampai rasa mcm nk muntah,sakit perot n gigil tak tentu pasal...tak suka presentation..huhuhuhu

Faaein Himura said...

bila presentation mesti rasa gementar aje... huhuhu...

anie,Nagoya said...

hanisssss....

miss u...
ari ni cuti.hb demam le.maka i pun tumpg cuti.tak de kena mengena gan demam.

tak penh adapi presention.sbb otk cetek.kalo le..kalo le ya...
*mgkn kkanie jd bisu.
*kalo aju soalan terus pengsan.

tak leh pakai...

zia amalin said...

aha!!
bila presentation xpenah redi.biasa nye, on da spot present.merapu meraban je la keje.huhuhu

MAPPIAU said...

akak dulu mase time belajar asal nak buat presentation jer akak buat2 ilang ingatan wakakaka..

ooOOO baru ku tau pakai tie pun ade care eh huhuhu (almaklumla laki ai askar takde kuase nak pakai tie deh hikhikhik)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails