Wednesday, March 9, 2011

Kokonoka...

Apa itu kokonoka? Ada tak ala2 nama masakan yang menggunakan serbuk koko tak pun nata de coco...i like coco and nata de coco, ahaha sudahh...jangan dilayan kerenah penulis ni.

Kali ni sensei nak ajar tarikh dan bulan dalam bahasa jepun pulak ok...let's start...
1- Tsuitachi (tsu-e-tachi) -->Januari = Ichi-gatsu
2- Futsuka -->Februari = Ni-gatsu
3- Mikka -->Mac = San-gatsu
4- Yokka -->April = Shi-gatsu
5- Itsuka -->May = Go-gatsu
6- Muika -->Jun = Roku-gatsu (nasib baik bukan goku naddia eheh)
7- Nanoka -->Julai = Shici-gatsu
8- Youka -->Ogos = Hachi-gatsu
9- Kokonoka -->September = Ku-gatsu
10- Tooka (to macam sebut "to"h sebab ada 2 O panjang 2 harkat haha ajar tajwid pulak) -->Oktober = Jyuu-gatsu
11- Jyuu-ichinichi -->Jyuu-ichi-gatsu
12- Jyuu-ninichi -->Jyuu-ni-gatsu
13- Jyuu-sannichi
14- Jyuu-yokka
15- Jyuu-gonichi
16- Jyuu-rokunichi
17- Jyuu-sichinichi
18- Jyuu-hachinichi
19- Jyuu-kunichi
20- Hatsuka
21- Nijyuu-ichinichi
22- Nijyuu-ninichi
23- Nijyuu-sannichi
24- Nijyuu-yokka
25- Nijyuu-gonichi
26- Nijyuu-rokunichi
27- Nijyuu-shicinichi
28- Nijyuu-hachinichi
29- Nijyuu-kunichi
30- Sanjyuu-nichi
31- Sanjyuu-ichinichi
Sistem di sini sebut bulan dulu baru sebut tarikh, oleh itu para pelajar sekalian sekiranya anda rajin, tulislah birthday kat ruangan komen ala2 japanese style ok, senang sensei nak wish... :D

Ada udang di sebalik mee kari tentang entri ini kerana san-gatsu kokonoka adalah hari bermakna buat saya. Hari ni birthday my love ikut kalendar oreng putehs...

Mi amor... (My Love)
Otanjyoubi Omedetou....itsumo aishiteru....
(Happy Birthday).... (i will always love you)... mmuahhss

p/s: Looking forward for dinner date...

44 comments:

A.s.t.i.n.a said...

Dr Hanis`s aishiteru... hepi bdayyyyy~~

apezs shah said...

salam

hana happy besday utknya..
wah susahnya nak baca..
terbelit lidah.

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

smga encit cinta hanis dipanjangkan umur..dmurahkan rzeki kalian berdua..
bahagia hgga keakhirnya bersama hanis..aminnnnn =)

psstt..psstt celebrate kt ner tu hahaha..sibuk jer ;p

Eyrique Ettiqaz. said...

OHH YEKERR...gtau kat ur hubby i wish HB to him..special for him..u bila hari jadi...spesel entri i buat t..ekekeke..

p/s:bila nak open table(selalu org hari jadi selalu belanja mkn)kihkihkih..

semoga perjalanan u olls berdua kat jepun 2 diberkati ALLAH..cpt2 blk msia bwk title Dr 2...moga cpt2 dpt anak n bertambah rezeki...

MAPPIAU said...

hadoiii hajat di hati nak wish your love besday cakap jepung sekali test2 tadi tergeliat okeh lidah ai hadoiiii

heppi besday kat hubby ko yea hanis (haaaa puas hati okey wish dalam bahasa ibunda akekekeke <-----ayat nak sedapkan hati sendiri :P ahahaha)

Amni said...

ha sudah.. amni tak paham.. soh mirul la baca ni.. dia sangat rajin.. hahaha...

nak jugak bagitau bday amni dalam masihi... 28 jun 1986..=P

amni start belajar july 2005.. grad 2008... maksudnya masa akak kat utm, amni dah ada la kan.. harus kita ada terserempak kat mana2.. sebab jabatan kimia tu besar mana je kan.. hehehe....

happy birthday untuk cinta hati akak.. moga bahagia hingga ke syurga.. amin...

yatie chomeyl said...

make kat resutoran ko hanis masok utk dinner date male ni? :)

kasihredha said...

selamat hari jd untuk encik husband ye...semoga bahagia selalu :)

yokka nijyuu-shicinichi (birthday akak)hihi....harap2 dapat ipad 2...hahahhaahahah

man yusoef said...

saya punya - Shici-gatsu nijyuu-rokunichi...terbelit lidah nak menyebutnya...okeh lulus, bole pegi Jepun.

hepi besday kpd abang - - - - *tak tau nama*. smoga panjang umo, murah rezeki, dikurniakan kesihatan yg baik dan slmt dunia akhirat. smoga cepat dapat anak juga utk kalian berdua. Amin

rATu kEBaYA said...

selamat hari lahir.. semoga murah rezeki...

Anisa Hang Tuah said...

tanjobi tu ape yer akak?
nis dah lupe..

happy birthday ya..

akak & abang mmg pasangan yang bahagia..

nis doakan semoga berbahagia..
amin..
(:

nnti balik mesia roger la yer akak..
:)

shah-kayrul said...

selamat hari lahir untuk cinta hati hanis...

JIJI YU said...

mi ammor tu cam bahase cito rosalinda jah..

Umie said...

otanjyoubi omedetou buat cinta hati hanis... wow,org tu nak candle lite dinner ye tonite..;-)

anie,Nagoya said...

otanjyoubi omedetou to u darling.semoga murah rezeki n bahagia selalu (^_^)v

mast@work said...

selamat hari lahir untuk suami hanis.. moga panjang umur dan murah rezeki selalu..

kak mas masa belajar hafal tarikh ni nyanyi dalam nada ABC

Ujang9897 said...

suwit nya

suka gila tgk blog nie...tak sabar nk kawin..=)

farah fauzi said...

sweet nyer....semoga panjang umo murah rezeki...

noraim said...

xreti nk baca. hihi.
sy Go-gatsu Jyuu-ni-gatsu. btol x kak? hihi.

Kamalia said...

happy birthday tuk cinta hati hanis..candle light dinner lg tuh..

amirah said...

ahkak punya betul tak kalo tooka kokonoka..hehehe..boleh dapat A+ tak?ala la sweetnya..celebrate candle lite diner ke nih?romantiknyaaa..hihi..epi besday chenta hati hanis

whitecappuccino said...

wish epi besday kat dia ya hanis..bahasa jepun susah lor hehe..tapi mi amor tau hehhee

mzhany said...

Shi-gatsu Jyuu-rokunichi

ahah betol ke tak tuh hana.tp yang pasti besday ahnya dalah time Hari Guru. ingat tu hana...hehehe


eh eh eh selamat hari lahir buat ur love hana...

kema said...

huhu pening2...(@_@")

btw,hepy birthday to en term =)

nur khairunnisa mohd azuhar said...

hihi ingat nak ajar wat sekut ker gapo tadi, taw word aishiteru je :P

niesz said...

happy besday tuk husbnd sis...sis nk bg hadiah ape nnti..ehe..

JP Nurul said...

alamak xreti nak nyebutnya...hehe


epy birhday utk husband sis!
moga dipanjangkan umur...dan cepat2 dpt baby...^_^

nanae said...

auwww, Otanjyoubi Omedetou buat en termimi aka puan hanis' love. hehehe semoga dipjgkan umur, dimurahkan rezeki and berbahagia selalu, amin

p/s. puan hanis, nw saya gilaaa sgt pada anything about japan. the language, anime, movie, drama, culture. suka sangat oh. smpikan sebab dah selalu tgk crita jepun/anime, terus faham bahasa jepun skit2. hahaha zzz and sgt teringin belajar dgn lebih lanjut. sensei, teruskan ajar bahasa jepun kay skit2 sini, hehehe boleh saya tulis nota. hehehe :D

KizZ said...

hamboi2...sweetnya...hihi

Ct Arina said...

uwahhhh so suweettttt! happy blated birthday to yr luv! semoga kak anis n hubby happy selalu ;D

H A N S said...

erkkk..besday sayer ialah Roku-gatsu Nijyuu-hachinichi. heheheh..tringin nyer nak mnyebut dgn lancar.. :)

hepy besday to ur love hanis! aper special present from u to him?? jeng3..hehehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

to cinta hati Hanis...
♪Happy Birthday To You♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪ Happy Birthday ToYou♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪Happy Birthday To You ♪♫•*¨*•.¸¸♥¸¸.•*¨*•♫♪Happy Birthday To You♥ ♥ ♥ Happy Birthday To You....wish all happiness & great in urlife...:D ♪♫•*¨*•.¸¸♥ ¸¸.•*¨*•♫♪

kakD doakan moga2 cepat2 kamu ber2 dapat anak...

pasal dok blajar ckp jepun kat atas tu..adoiii..susahnya....tapi apa2 pun terima kasih cikgu...kerana mengajar org tua2 mcm kami ni...hohohoho...

Syaima' said...

awwww.

kak hanis nak tanya, kat sendai city ada tak topshop,zara or h&m?

Nur Liyana said...

sweet sgt..hehehe

hppy besday untuk yg di love itu..hehheh

akak, dtg blog yana..yana promote akak nie..hahaha
cept singgah tau!!!

Seksi Bani said...

mcm org tak siuman pulak seksi bani ulang2 benda tu kat depan cermin.. kekeke...

Atashi In Hiroshima said...

hihi...mesti sng ingat kan kokonoka tu.
watashi no otanjoubi wa jyuugatsu nijyuuku nichi desu. :)

So Shy Lady said...

hahaha t.reti akak, hanis.

slamat hr jadi buat si jantung hati hanis.... n keep lovin 4ever. comel je dua2 ;P

Siti Nur Fatimah binti Mohamad Ali said...

wahh..bestnyaa..

d_LA said...

otanjyoubi omedetou to ur hubby..upsss..terlewat wish..sumimasen sensei..hope kekal n bahgia sokmo2 oke^^

n@jwamz said...

sweet couple + sweet life..
may Allah bless..:)

senyumSOYA said...

doumo arigatou sensei~ heheheheh
+++ hepi besday buat husband akak~

puterinuraqiliah said...

oeeehhh akak hanis yg cute!.. jap2 ek..
betul x ni?
jyuu-gatsu nijyuu-sannichi.
hehehe..thnx sensei hanis:)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

hanis..hanis ok ke?
kat tempat hanis cmner..tsunami jg ke? risau la kat hanis..
bile tau berita..teringat kat hanis ;(
let us know ya nis..

smga x de apa2 terjadi pada hanis & kawan2 kat sana..

Aiydalela said...

epi belated befday untuk si T hanis :)

* moga bahagia selalu. amin

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails