Saturday, March 5, 2011

Soba, Udon dan Ramen...

Antara soba, udon dan ramen, mana lagi besta? Soobaaaa... eheh kenapa beria sangat ni? Sebab ramen memang tak boleh makan kat sini, udon pulak tak pernah lagi rasa setakat ni. Wanna know why? moh kite story mory...

SOBA: Brown noodles made from buckwheat flour
UDON: Thick white noodles made from wheat flour
RAMEN: Home made noodles made from wheat flour & egg
(taken from here)
Sesiapa pernah makan di noodle station pasti boleh bayangkan ramen dengan senang as easy as abc. Sayangnya ramen kat sini tak boleh makan disebabkan kuahnya... hampir kesemua ramen menggunakan porky (khinzir) atau daging lembu sebagai elemen utama kuah. Pernah tengok kat tv, tukang masak tu rebus tulang porky sampai lembut huhu... kemudian air tu diambil dan ditambah dengan spices lain untuk dijadikan kuah ramen.
 ini adalah ramen...haha tipu je, ni mee kari, walaupun rupanya tak seberapa tapi rasanya sedap tau.. (sila percaya)
 googled... contoh ramen...
googled juga, contoh menu2 noodle...
googled... ni pulak contoh udon, saya tak pernah makan udon tapi kalau nak tengok versi real boleh jenguk blog geng sendai saya, Iryd...sila klik SINI.

Setahu kami kuah dan lauk untuk udon dan soba lebih kurang je iaitu guna "shoyu" kicap soya dan juga ada lauk macam seafood tenpura, cendawan etc. So far kebanyakan soba dan udon boleh dimakan tapi adakala kena beware of alkohol oatau mirin yang terkandung dalam shoyu tu. Jenis soba tak ada kuah boleh jenguk kat SINI.
contoh soba berkuah...i likeee soba... yang ni tenpura shiitake (cendawan). Makan kat japanese style restaurant semasa kunjungan kami ke Morioka baru2 ini... soba buatan sendiri dan memang menghidangkan menu soba dan sushi sahaja...
 duduk atas tatami (tikar jepun) beralaskan bantal empat segi. Comel tak Gen kun kat meja tu? hehe
 tak sah kalau tak ada gambar 2 orang ni..hasih... suka betul enterprem... (p/s: muka-muka kelaparan)
 ada bakat tak?
 apa yang menarik tentang restoren mcm ni, senang untuk kanak2 macam gen ni sebab can play around, merangkak sana sini and parents pun tak risau compared to baby seat, usually babies kan tak duduk diam kat kerusi tu.. mesti nak keluar atau capai apa yang mereka nampak atas meja...(ampunnn nasihat tak bertauliah, pengalaman dengan anak sedara je sebab belum ada anak sendiri lagi sob sob)
rumah apa ntah...rumah jepun zaman dulu kut... tak pun rupa kedai soba ni suatu masa dahulu...

31 comments:

Aida said...

kak aida tak pernah makan makanan jepun .. baru ni je makan kat sushi king tu pun bos blanja .. sangat jakun masa tu .. hahaha

miszlullaby said...

ramen tu kan, hari tu kwn ML gi mkn sebb die kate bnyk dlm citer anime.

lpas mkn tu, siap nk bungkus bwk balik. mybe Allah nk tunjuk kot, org tu bg ramen kering mcm mee maggi yg x masak lg tu la. so,kitorg pun bace la ingredient nye, ade extract babi dlm tu.huhuhu....

man yusoef said...

owh yeke...selalu tgk katun pasal mee ramen...cam sedap je..tu yg mcm nak rasa...kat sini tak sure kat mane ada, tak rajin skodeng...uhuhu

p/s : ape kes mlm2 update....balik masak nasi la...hahahaha..lalaa

JIJI YU said...

hadoi..dok maen seghok aeer lior kawe ni..

kasihredha said...

sedap...sedap
ada bakat...ada bakat..;)

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

owh sgt suka makan udon..
dlu makan kat OU..lebar2 skit noodle dia..
bestnye makan2 cmni..meleleh~
hanis nape iryd dah jarang update blog?
dia bz eh..

mzhany said...

hana, betol gak kan, kalau bawak baby senang nak baringkan, baby tak semuanya boleh duduk lagik kan, besh kan makan sambil duduk bersila ni...

puterinuraqiliah said...

ank akk ke tu???
comel sgt r!!!

Lady of Leisure said...

my sis selalu cakap udon best, tapi ketiga tiganya belum pernah try lagi.. one day nak cube la.. hehe

Kekanak Osaka said...

la..tak penah makan udon ka...try la sekali sekali.
at first masa datang sini dulu, saya pun suka soba gak, tapi pelan2 mula suka udon lagi dari soba. Cam cepat skit kenyang.
Tapi udon kalori banyak dari soba.huhu.

ZuRin said...

Hi, Hanis...

Tq for the noodle lesson...:)Sayang tak dapat nak makan ramen sesuka hati walaupon dah ader banyak kat sana kan...anyways, you and hubby make a really cute couple lah...no worries about babies, ada rezeki nanti. InsyaAllah.

Take Care!

niesz said...

sedap nye sis..hehehe..terliur tgk..comel la budak tu.. :)

Lya Colours said...

comel eh budak tecik tuh. amik berkat. hihi

Kaseh said...

wahhh i love soba too...

adnil linda said...

xpe...nanti ad la ank tu...aminn...

Ina said...

sedapnya nampak...lama tak makan mee kari..

sissyira said...

salam

sedap ke kak? nampak mcm muak je tu..huhu

Ein Auzai'y said...

wah ramen...sedapnyer.....

princess laila said...

akk..teringin nak mkn ramen tuh. ala-ala org korea-jepun. =__=

soba laila penah la mkn.hee. sbb kat Secret rRcipe ade. tp tak tau lah same ke tak? hee~

kamarukom said...

aaaa...udon makan time fuyu n haru mmg saiko la kak! uuuhhh..tp lg best mee kari! hehe ;p

H A N S said...

haniss!!! gen kun sgt comel, pipi dia merah..so adorable!! xper, ur love amik berkat tu..insyaAllah ader rezeki =)

farah fauzi said...

tiga2 menu tak pernah makan...nak ramen satu..hehe

Syaima' said...

udonnn.sedappp.letak chili flakes tu byk2.makan dgn tempuraa.kalau tutp mata ada la rasa mcm makanan malaysia sikit.haha.kene tutup la tapi.

Adzriel AB said...

wah...anak2 akak memang kenal benda2 ni sebab suka beno tengok citer katun jepun. kekadang bila tak paham diaorang tanya le ayahnya. terliur wehhh..

shah-kayrul said...

sedap tegk..tak boleh makan rupernyer...huhuhu


ada tokoh jadi bapak dah tue...hehehhe

Umiey said...

as salam hanis..sht?
aahhaaa penah dgr ramen ms tgk citer ninja boy heheheheh tp mknan di ats xpenah dicuba pun, br last week mkn takoyaki (bleh tahan la rsnya)..pas nie bleh try soba plak..

AiN5zOL said...

ERMMMM...
nmpak mcm sedapp je....
yum2....da la perut pn ngah lapar..
agak2 nyer kat malaysia ade x erk??
:)

amirah said...

aritu akak beli udon makan ngan kuah laksa..hehehe..ala la somel nya gen ku dgn buah hati hanis tu.takpe2..usaha lagi..sure somel mcm anis ngan love hanis tu..: P

fika79 said...

oishisou...aduih, sila reitou takkyuubin ke sini yerk..hehe

d_LA said...

saye nak SOBA semangkuk yer..yum yum..

Ct Arina said...

adui laa besnyeeee tp macam ssh r kak nk makan kat sane. nk kene tanye dulu halal ke x. ehe^^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails