Monday, May 16, 2011

Ajakan dan Anjakan...

Tajuk macam perbincangan hangat gitu kan... jangan pula tersasul dengan aja aja fighting... haha takde kena mengena langsung! (eh sejak bila terpengaruh dengan k-pop ni? gara2 kumpulan KARA dan lagu nobody nobody, erk sape eh penyanyi nobody tu?)

Sebenarnya saya telah menerima ajakan untuk berhubung di TWITTER... adakah dengan sign up twitter saya telah membuat anjakan paradigma dalam hidup? Overnya guna twitter pun konon dah buat anjakan dalam hidup... menyampah!

Tak tahu pun ape ke benda twitter tu dan saya sangat jakun atau dengan nama lain buta twitter huhu. Sadis tak? kasihanilah diri ku ini. Entahlah tak boleh nak buat keputusan. Nak sign up tapi lepas tu tak reti nak guna pun tak syok jugak, terbiar, dah tu lama2 mesti lupa password hehe...

Anjakan saya suatu masa dulu adalah menolak posting guru kimia di salah sebuah sekolah sejurus selepas tamat ijazah sarjana muda... kerja di depan mata tu... dont get me wrong... bukan tak suka jadi cikgu dan bukan tak nak jadi cikgu tapi bila ada peluang untuk sambung belajar... saya grab peluang tersebut walaupun tak tahu apa bakal berlaku kelak... the future is always unknown... pengalaman praktikal sangat menyeronokkan... tapi bila tiba perpisahan, itu part yang menyedihkan... 

Alhamdulillah sekarang masih dalam bidang pengajaran namun bukan di sekolah tetapi di institusi pengajian tinggi. Menjadi seorang pendidik ni bukan mudah, tapi kalau kita minat memang rasa seronok. Bila pelajar faham apa yang diajar dan suka dengan cara pengajaran, kita akan rasa sangat sangat gembira. Berbaloi rasa membebel kat depan tu kan. Sudah tentu sebagai pengajar kita akan cuba sedaya upaya untuk mengajar dengan baik... sebelum lecture tu punyalah bertungkus lumus cari idea macam mana la nak ajar dan dalam masa sama nak tarik minat pelajar.

Motiff??? Teringat sebab hari ni hari guru...dan bekas pelajar masa latihan praktikal ada la sorang dua sampai sekarang masih wish selamat hari guru... ureshii ne... for now sangat2 sibuk... nak bercerita panjang nak post macam2 pun terbantut... dah 11 pm, penatnya... nak balik dah.. till then...

13 comments:

♥♥P.i.n.K.y MoMMa♥♥ said...

eppy teacher's day utk hanissss ;)

psst..yg pasal twitter tu kita sama kes ahahaha..
last2 hnya get to use ngan FB je ;p

mzhany said...

hany pun ada twitter.ahaha tp jarang on, fb pun jarang update, ni twitter lagi.huhuhu mmg tak up to date langsung la. tp blog la slalu hapdet ;)

Eyrique Ettiqazz said...

ooo terlupa yg u jugak dlm bdg pendidikan...

selamat hari x berapa nak guru..hikhik..ada hikmah u lepaskan peluang jadi cikgu kimia,now see...dah jadi pelajar phd lagi...betul u kata yg kita x boleh meramal masa dpn....

P/s:ada twitter tp x reti nak guna..x paham..kuno sgt kot,benda senang x reti nak paham2...hikhik..

puterinuraqiliah said...

HAPPY TEACHER's DAY:)
waaaahh..cikgu chem! superb r. sy lemah chem=,=

MAPPIAU said...

hehehe akak pun mase mule2 tau pasal twitter pun memang blur giler sey, perak sungguh!!

tapi skang nih series addict akak ngan twitter!! sehari tak layan twitter tak sah!! hahaha

pssttt dlam twitter akak, juz akak banyak follow twitter artis jer pun huhuhuhu..

Rtp Farra Arisha said...

arisha pun kuno dlm twitter. haha

p/s: u just be what u wanna be and u just do whatever u wanna do :)) chill sister.

khairunnisa ♥ said...

salam, sobs ;') teringat cikgu kimia
yang suka buat lawak time dlm kls.
selamat hari guru kak hanis <3
best gak tgk org lain dpt jd cikgu
nisa tak dpt :') psst, jom tweet2 :D

anie,Nagoya said...

huhuhu...otak ku dah berkarat abis tuk belajar ni.kalo belajar lah....leh berlari kedudukan otak ni.hahahaha...

pssttt....kkanie pun dulu tak th guna FB.skrg barulah seronok mengunanya.jom kat FB

d_LA said...

kalau bab twitter tu kan dla pun x reti walaupun dh lama ada tp xtawlah cam blur je nk gune bnda alah tu..hehe..

bgus student tu smpai skang wish lg...hp teacher's day to hanis sensei^^

farah fauzi said...

ajakan dan anjakan...hihii...selamat hari guru buat hanis jugak...sekarang i punyer blog dah boleh komen...setting lari tak sempat nak 'hambat'...haha...dah breakfast belum pagi nih...

Idayu said...

happy teacher's day!

Ct Arina said...

ohooo kak anis penah jadik cikgu! takpe.. after graduate nnt terus jadik pensyarah! berbaloi! silap aribulan jadik jurutera kimia plak. lagi la berbaloi2! e'eh, pandai2 je rina. haha ;D selamat hari guru kak anis! ~_^

amirah said...

kenangan hr guru rupanya..hihi..selamat hr guru untuk hanis. Hanis, honestly akak pun rasa cm tu..kang kalau sign up twitter, akak tak larat dik nak mengejar kemajuan...hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails