Wednesday, June 8, 2011

Abu Dhabi: Sheikh Zayed Grand Mosque...

Pagi K.Na bawa ke Marina Mall, petang tu pula Abedi bawa kami ke tempat paling dekat dengan rumah dia. Keluar dari rumah ke jalan utama terus nampak masjid tu tersergam indah nun di sana. Biasalah pergi yang jauh2 dulu, yang dekat ni pergi lambat2 pun takpe sebab dekat eheh.. boleh guna ke teori ni? huwaaa nak pergi lagi Abu Dhabi... tulunnn tulunnn.... tapi banyak kerja la kat lab ...sob sob, next visit kena pergi time sale baru syok sikit, ini pergi cuci mata je huhu... kemahallan-lah... saya biasa beli barang time sale atau barang outlet je T_T, siapalah diri ku ini...

Nak ceritera sedikit tentang Sheikh Khalifa Mosque ni... banyak je information di internet dan tv, tapi nak juga tulis yang diceritera oleh my bro. Pembinaan masjid ni dah lama... rasanya lewat 90an, tapi ada nujum bermimpi dan tafsiran dari mimpi itu adalah bila masjid ni siap dibina Sheikh Zayed akan meninggal dunia. Maka dia pun melengah2kan pembinaan dan mahukan segala yang terbaik untuk buat masjid ni, akhirnya siaplah jua.... tak lama lepas tu beliau pun meninggal... kebetulan dan sudah sampai ajal beliau kan, siap ada nujum gitu, macam zaman nabi2 dahulu kala pulak ye... (betul ko abedi? adik ingt2 lupa hehe, maaf patik bermonolog dengan kekanda patik, kut2lah dia baca blog patik yang tak seberapa ni).
q
Inilah dia Raja Abu Dhabi, Sheikh Khalifa, kami akan ke masjid ayahanda beliau... Sheikh Zayed
p
dah nak sampai... masa ni rasa teruja sangat2... macam tak sangka pulak, masa cuti-cuti di mesia hari tu, baru je tengok National Geographic Mega Structure kt TB atau nama lainnya TV... alih2 ada rezeki kami untuk lihat sendiri...cinta hati yang tengok detail si isteri pulak tertido haha... lepas tu kecoh suruh cinta hati cerita balik...
o
Alamak dah terjangkit dengan minah arab la... ber-abaya gitu (hehe, bergaya dengan Abaya yang dipinjam dari K.Na)
m
Malaysia pun ada menyumbang kepakaran untuk buat kubah ni ok... tiba-tiba terasa bangga of coz la kan, (takdelah sampai "gebbah idum" heheh).
l
Alhamdulillah cuaca pun elok2 je, waktu kunjungan kami takdelah panas sangat bumi di Abu Dhabi ni.. ala2 cuaca di mesia je, tapi bila tiba time panas tu... rasa seperti kulit ini dicucuk2. ahauww.. eh apehal tetiba tergedik pulak haha... sekarang masjid mungkin dah siap sepenuhnya tapi taman, parking etc masih dalam pembinaan, pintu gerbang pun belum siap lagi...
n
finally ada gambar kami semua, i very like... biasanya pasti kurang seorang, thank you mr stranger. Kalau tak silap, mat saleh yang ambil gambar ni tapi tak tahulah pula dari negara mana, tak sempat "berkenelen", habis madu sepah dibuang haha... yerlah lepas dia ambil gambar, kami ucapkan terima kasih lepas tu tak sempat borak2 pun... sebab dia khusyuk sangat duk ambil gambar kat sekitar tu...
i
sungguh tak reti pakai shawl ok, sila jangan pitam "melehat" rupa patik bershawl huhu... sanggup tak pakai spec semata2 nak pakai shawl kih2 teruk betul... gambar kedua tu masing2 berdiri atas mozek bunga hehe... besar-besar semuanya... hand made pulak tu... begitu juga corak pada tiang tu yang mana, semuanya hand made satu persatu, patutla lama betul nak siapkan masjid ni. Belum lagi tengok bunga hand made kat dalam masjid, sat lagi i tunjuk naa... Seth jerit apa ntah tu, kalau dia tengok cerita PRamlee sesuai sangat la cakap "zam zam ala kazam" hehe, ayunya Faiz bersimpuh hehe... i likee... good boy...
k
bersama cinta hati...(macam la korang tak kenal kan ye ye je). cun gambar ni i very like (ehem2 sape eh photographer nyer, hehe arigatou!)... kat luar ni boleh lagi nak ambil gambar pegang2 manjalara, bila kat dalam tu tak boleh, kena posing skima gaban gitu...
h
ruangan solat wanita...lawa kan? suka dengan bunga yang ada jam dan waktu solat... semua pasal bunga memang akan buatkan miss flower pengsan ok... lampu di main hall, chandelier yang dipasang terus dari dome (kubah) dan sebelah tu versi zoom, tengoklah kristal tu... wow pika pika!
g
ni pula menuju ke ruangan utama yang ada chandelier liplap tu. Inilah satu lagi bunga handmade, yang kat dinding tu versi timbul, geram sangat tengok... lawaaaa.... eh bila sebut chandelier rasa cam orang kaya je haha, lepas tu teringat cerita beauty and the best disney tu.. apekah? lari topik pulak...
j
mula2 dah ambil gambar dan cinta hati pegang bahu saya, lepas tu datang seorang jejaka pakai suit kemas menghampiri kami, wahh macam bonzer je...
"Excuse me sir, can i see the picture you took just now"
gulp telan liur, saya ni cepat panik orangnya. Kami yang masih terkejut, tunjukla... dalam hati fikir agaknya tak boleh ambil gambar lampu kut... ishh macam tak ada logika agnes monica gitu kan...
"This picture sir, can you detele it?" Dia tunjuk gambar kami di tempat yang sama cuma posing je berbeza...
"Even though you are husband and wife, or other people such as father and daughter, or mother and son, we do not allow such picture." lebih kurang gitulah yang encik tu cakap. Kami minta maaf dengan beliau, yerla la sebab memang tak tahu, tak terbaca pulak kalau ada ditulis dalam peraturan... excited nak masuk masjid sampai tak baca rules ngeh ngeh, cara dia tegur tu sangat baik kan... takdelah macam no no you cannot take picture like that etc...
f
jatuh cinta tengok ukiran ni... italian white marble dan inlaid floral design, so beautifulll.... hontou ni kireii na...
e
terima kasih aunty from china coz ambil gambar kami... lepas tu dia pom posim cenggini gak dan kami tolong ambil gambar dia... aunty tu pun pakai jubah jugak berserta selendang di kepala, hehe sangat comel... nak masuk sini mesti menutup aurat, termasuk rambut.
d
mengabdikan memori kat hallway ni bersama K.Na... thank you for the wonderful memories... kami pasti ke sana lagi jika diizinkan-Nya...
b
bangunan putih kat belah kanan tu adalah makam Sheikh Zayed, tiap2 hari tak henti2 orang bacakan al-quran untuk beliau...
c
last but not least... nak jugak bergambar kat "kolan" hehe...
a
Eh kok kenapa tiba2 je ada duit Europe ni? jeng jeng (sila bayangkan ala2 muzik jeng jeng dalam muvi Ahmad Albab)...apekahhh???

34 comments:

PinKy MoMMa said...

amazingggggg...
subhanallah cantiknya mesjid tu nis ;)

eh nampak lain anis berjubah hehe ;)
psstt europe? adehhh jalan lagi la cik kak nih..jelesssss!!!

Eyrique Ettiqazz. said...

fuyyoo minah celup japan pakai abaya...terus nmpk mcm minah arab plak....hikhik...

lalink7 said...

MasyaAllahh canteknyaa masjid tue kak..alahaii..ble saya pulak nak ke sana niee..alahaii..so nice..indahnyaaa ciptaan manusia yee

Kamalia said...

masya Allah(subhanallah),cntik sungguh interior masjid tu..mekasih bwk pergi tgok masjid nih.comei sungguh pakai abaya,ala2 minah arab gitu.
p/s:nama kwn Mr K tu rsnye Fahmi..betul tak?(ala, yg u`olls tlg crkn aparto tuk die tuh)

nur easy said...

cantik betul masjidnya..

duit euro petanda dah sampai sana kah?? hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

bila pulak la akak nak sampai sini...memang cantek2 blaka tempat yg hanis bergambar tu...tempat saja tau...bukan orgnya...hohohohooho...

*∽ IZAN ∽* said...

cantekkkkk sangattttttttt!!
halusnya senibina diaa... putih bersihh!! untung nya la ada harta leh wat masjid camnih.... ni harta nak gi jalan2 tengok masjid kat oversea pun lum tentu lepas lagii eeekkeekekeke.

amboi.. dah jadi minah arab plakk.. comel jugekk ! ehehehehe

farah fauzi said...

sejuk mata tgk pn hanis pakai jubah..hehe...chumilll...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

subahanallah canteknya masjid tue
agaknya berapa kos ek?
mesti berjuta2...
hanisssss abaya tue cantek..balek ada borong abaya x?
kat mesia abaya jual paling murah 400 hengget...ingat nak beli but rasa beli handbag lagik berbaloi hikhik...but now jubah moden byk dah murah just abaya ni import sebab tue expansive compare other rite.

radziah AR said...

cantiknya org jepun pakai jubah...really.....
Europe? nak travel sana lak la tu....huhhuhuhu....

Kakzakie said...

Kalau kakak dah biasa pakai abaya dan rasa lebih selesa.

Suka tengok seth naik sejadah "zam-zam-ala-kazam" tu. Cute. Tapi masjid ini sungguh cantiklah Hanis.

mekchu said...

ukiran tu mmg serius cantik sbb besar besar.. marble erkk... nmpak tenang je kan..

anies said...

babe, cantek je u pkai shawl. pasni bole a pkai style hana tajima plak ke :p

btw, pika pika tu katun yg die nyanyi 'pika pika pongpong' kan?kan? haha

アヌム ちゃん said...

kalau pakai tudung style arab tu yg kaler titam tu dah sebijik mcm orang arab dah..heee

アヌム ちゃん said...

kalau pakai tudung style arab tu yg kaler titam tu dah sebijik mcm orang arab dah..heee

Hanis Azla said...

subhanallah.. cantiknya masjid tu hanis.. terpegun akka tgk gambar2 tu.. pada akak hanis sesuai sgt ber abaya dan pakai selendang.. nampak cun sangat..

wida said...

lain pulak rupa hanis kalau pakai jubah gitu yer..santekkk:)

d_LA said...

idung gebbah??haha..lamo x dgr ayat tu..hehe..lucula k.hanis ni..
abaya tu cun betul!
patutla bila tgk pic k.hanis dan cinta asal cam nmpk malu ni rupanya x boleh pegang2..tol jugak kan dia tegur tu..
seriously senibina dia cantik sgt2..kagum tgk

Amni said...

mirul lebih suka amni pakai abaya dari baju kurung. So memang banyak koleksi abaya amni. Cumanya, semua kena tempah sebab tak saiz amni biasanya org jual. Semua besar-besar. Dpt tak akak imagine betapa keciknya amni. Hiks..

Wahh.. Dorang sangat strict kan pasal adab. Bagus betul. Yerlaa.. Ada jugak bukan suami isteri menyamar jadi suami isteri kan.. To be fair, semua tak boleh amik gambar macam tu. Cara tegur jauh benar beza ngan org kite. Huhu..

Kalau amni pun amni akan pegi yang jauh dulu. Tapi biasanya, mesti amni tak sempat nak pegi yang dekat-dekat. Haha...

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum.
kak hanis look different bila
wear shawl and xd spec ^_^ nice :)
masjid tu cantik, suka warna putih
and senibina dia. hm,suka cara teguran dia. tak kasar and tegur
dengan cara yg baik. suka jubah
macam tu, hujung lengan dia dijahit cam tu ^_^ tc.

So Shy Lady said...

mnarik mnarik...o dgn hb pun kna ada adab juga ye..niway sib baik dia tgur polite kan

yatie chomeyl said...

song hanis pakai abaya tu. x beli retep ko selai duo, buleh wat pakai rayo hehe

Papa Mifz said...

wah cantek nye masjid tuh....syok la bergambar yer....

anie,Nagoya said...

Ya Allah...cantik belaka.ehemmm....model2 lam gmba2 pun cntik2.ayu ...Hanis pakai jubah.kkanie pun teringin nak beli 1.n tnya akira nak pakai jubah n tutup muka tu.dia menangis2 tak bagi.pakai jubah dia setuju.tp tutup muka dia takut.hahahaha....

terpesona dgn kecantikkan bangunan2 kat sana.uuwwaaaa....bilalah leh smpi kesana ya....simpan mimpi dulu

MAPPIAU said...

huhuhu memang santekkk sume gambar2 ngan bangunan2 tuh sumer.

eh eh minah yang tetibe bertukar jadi minah arab tu pun kiut lor huhuhu eh motif??? hahahahaha

Aida Lela said...

canteknye masjid kat sana ..

*tak puas duk tengok gambar dalam ni.. ;)

Rose said...

cantik! beautiful architecture.. nak pegi jugak la. tuan punya blog pun cantik pakai abaya :D

man yusoef said...

yup ingt lg masjid ni dlm citer megastructure tu...rasanya arkitek masjid ni seorg pompuan..huhu

oh patik busy sgt..tak smpt update entry smlm dan myb harini ni.ni pon rushing bw kat blog akak jek...huhu

Mama Gee said...

Macam masjid yg paling cantik mama pernah lihat......

mzhany said...

hana, gmbr dkt dinding yg ada bunga tuh, huhu sekali pandang taknampak plak hana ada kt situ hihihi....

...Minah BluR... said...

cantek lah... saye pn teringin nak pkai abaya...
dorang jage kan care nak amek gmabar pun huhu walaupun dah halal..

Santri Nurul Iman said...

salam kunjungan... trmkasih sbb jenguk2 blog sy. wah...cantik2 yer pemandangn dkt sana, tgk masjid dia sejuk jer... suka3

Juwita Jamaludin said...

hanis.. cantiknya masjid ni... hanis ni buat semakin kuat akak nak ke sana plak.. hihihihi tempat harus pergi ni yek...

Ct Arina said...

ohmygoat! sangat cantikkkkkkkk 0_o
sebesar2 rumah allah. indah sangat. besides that, kak hanis pun sgt cantik pakai jubah macam tu. sooo suweetttt! ehem, kemaen sopan lagi gambo dgn cinte hati dlm masjid. hihik ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails