Monday, June 27, 2011

Kartun pujaan hatiku...

Dah besar panjang, tengok kartun lagi ke kak oi? ehehe takdelah ini mengimbau balik zaman kanak2 dulu. Tapi kalau kartun yang movie tu patik tetap layan sekali sekala :). Nak2 kartun Disney, Pixar dan juga jepun Studio Ghibli tu owhhh suka sangat!

Ni kisah zaman darjah 2-3, waktu tu kan sekolah sesi petang, jadinya saya ada masa dari pagi sampai tengah hari untuk tengok tv. Dengan syarat kerja sekolah dah siap.

Mama saya ni jenis yang akan kejutkan sampaila anak dia bangun especially tang semayang subuh, tahu2 ajelah ye budak2 mana la nak rajin solat ni haha... dahsyat betul, sampai kan bila mama kejut, saya angguk2 je lalu bangun wuduk pakai telekung dan solat! alih2 "Eh bangun solat subuh!" lorrr mimpi aje ha, wuwuwu, syaitoonnn punya keje la ni bagi mimpi macam real gitu kan... mcm dah betul2 solat padahal sedang khusyuk kat atas tilam lagi... dush! tapi saya ni spesis tido balik lepas solat dan terbawa2 sampai la masuk utm, dah besar panjang tu, aktiviti sebegini hanyalah berlaku waktu hujung minggu dan tak ada plan pada minggu tersebut. Best kan tido, haha ke situ pulakkkk...

Walaupun tido selepas subuh, tapi jam 8.00-8.30 bangun aje dah mengadap TV. (tak senonoh betul saya masa ni sob sob), mari imbas kembali kartun2 feberet patik jaman dolu2...


Flintstones meet the Flintstones, pastu lirik seterusnya tak tahu dah hik2... sukalah kartun ni! yabadabeduuuu, fav word Mr F
Kartun zaman purba kala :P, kereta pun kena gerakkan guna kaki, kesian huhu, suka dengan pet dia. Masa kecik2 berangan nak pelihara dino dgn rimau jugak ahaha... comelnya dino!
kalau lari ada sound effect tikitikitiki entahlah tak reti nak tulis cemana haha...dah la selalu je gaduh dengan jiran dia Barney...


Smurf! Saya suka sangat la kasut tumit tinggi yang smurfette pakai tu... apakah???
smurf-1-horz
suka rumah dia ada bunga2 i likeee, asal lukis kasut tumit tinggi je pasti gitulah rupanya... smurf the movie dah keluar ke belum? teringin nak tengok!
smurf-3
kesian kucing jahat tu walaupun kena baling etc dgn tuan dia tapi dia tetap setia hehe...

carebears-horz
Care Bears... alahaii itulah sebab saya suka dgn teddy, geram betul bila tengok teddy bear...
carebears-1
Mula la imagine nak naik kereta awan, asal lukis awan je pasti kepul2 cenggitu... :) malunyaaaa bila ingat balik...


My Little Pony, hah tengok kartun ni je mula berangan nak belajar tunggang kuda, asal nampak kuda kat pantai etc perasaan nak tunggang kuda membuak2 haha...
my little pony
nak beli set pony kat toys'r'us mak aihhh kemahalan betul, kumpul duit raya pun tak cukup jugak huhu.... patik kachiwa...


Captain Planet, he's the hero! Ingat lagi tak lagu tu? Mula lah berebut-rebut dengan sepupu nak water la nak earth la haha... tapi bagus kartun tu ajar kita supaya sayangkan planet bumi!
captain planet
Earth, Fire, Wind, Water, Geart Go Power!


Scooby doo be doo....Where are you? We got some work to do now...
scooby-horz
Suka tengok gelagat inu (anjing) Scooby doo ni...lawak dengan geng dia yang ala2 mamat blur tu! 

Kalau nak cerita perihal kartun ni sampai minggu depan pun tak habis, adehh parah betul patik ni, tiba2 teringat balik kartun fav zaman kecik dolu2 ni. Bila tanya cinta hati, dia cakap entah tak ingat. Bila saya sebut, siap nyanyi2 lagu tema (haha ngengada), pun dia tak ingat, bila describe barulah "oooo".... mesti dia layan Thunder Cat, Transformers dan kartun-kartun lelaki yang lain... hehe... okies tiba waktu untuk sambung balik kerja... yosh! 

34 comments:

PinKy MoMMa said...

owh suka sgt ngan carebear ;)
mereka sgt comel dan baik hati..

ada mcm2 kaler pulak tu hehe..
smurf tu dh lama kan..
smalam ada kuar kt berita hehe comel!

Anum said...

Hai, sy suka sgt dgn blog awk
salam perkenalan
nice blog
follow me back ok

Nurul Jannah said...

haha..saya suka semua kartun tu! tapi paling suka tom and jerry ! teheee

amirah said...

hahaha..ye ker tu chenta hati hanis tak ingat?..nth2 peminat setia tak? akak suka giler the smurfs..husben akak kata muka akak macam muka katun tu..ada ke patut? haha..tak senonoh samakan bini dgn katun..kalo cam siti nur haliza ke takpela gak

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Hikhik Ada 2 persamaan kartun yg weolls suka
But now x der kan...x salah dulu kat tv2 Ada tayang
Now layan cartoon disney sebab si Adam suker ngeh ngeh

ZWAN SABRI said...

Zwan masa kecik2 dulu, suka jugak tengok katun2 ni suma.. ;)

MySuaraBlog: Aku Dah Boleh Mengundi.. ;)

Titisan Hujan said...

dlu2 xboleh tgk cte katun..huwaaaa
bapak marah woo~~~

tp suke cte scooby doo tu

dwaty said...

kartun dulu2 lagi best kan darikartun sekarang... saya suka kartun anak2 sidek ngan bugs bunny... hehehehe

So Shy Lady said...

ahaks feveret akak dulu2 ofcos popeye! ;D

zie_ira said...

wuu,,ira pon mmg suka sgt tgok kartun,,smpai skang pon,,tp kartun y ira minat skang sume nya manga2 cm one piece sume tuh,,ehehe,,

eyh,,sme la kite ,,mmg suke tido blik pas solat subuh,,=="..smpai skarang,,mybe da keje nnti la baru berubah prngai ni,,ish2,,

fiza said...

Suka gak dgn kartun² nih, especially smurf, care bears & my little ponny.

Shaofie said...

ala, power rangers takde la pulak. tp tu cite real life bukan kartun. hahaha. amacam sendai? gengki desu ka? hahhaa. hari ni pakcik saye mesti dah landed kat jepun. huaa..bile agaknye saye nak ke jepun jumpe kak hanis.

Shaofie said...

saye tgh praktikal skrg ni. so, xleh nak ikot pakcik saye. lgpun xde duit. hahaha. pakcik sye pegi pun ade urusan emergency. sye tak sure lah dier g area mane, tp g uma atok sedara sye yg warga jepun kat sane. kira bapa angkat pakcik saye merangkap atok sedara kami semua sbb dier rapat dgn nenek saye kat kl ni. hehe.. cm awkward plak reply via comment box ni. meh saye add kat fb,boleh?

JIJI YU said...

aih takakan dok jepon tak miant sinchan

アヌム ちゃん said...

aaa saya suka katun sinchan..heheee

kasihredha said...

waktu kecik2 dulu akak pun suka kartun...tp sekarang dah tak sempat nak tengok.

waalllaa! said...

saya suka flinston, smurfs, carebear, scooby doo..besssttt! hehe

Hanamiko Sakura said...

hehehe... cute lah akak minat kartun macam tu... tapi saya lebih minat pada kartun2 anime jepun.... sama macam akak jugak kan??? ^_^

Juwita Jamaludin said...

hanis.. macam sama je kartun zaman kita tu yek.. akak pun suka kartun2 tu semua.. tambah flinstone tu teringat sampai sekarang muziknya tapi lirik tak ingat..hihihiih

Eyrique Ettiqazz said...

hanis best r merasa sekolah ptg....EE x penah pon....kalau EE pg smpi tghri tu tido la...EE sekolah kebangsaan pg,sekolah agama petang....mmg padat gilo jadual...hanis boleh plak bersenag lenang....best2

LeeAneem said...

ingat lagi tak kartun woodywood paker ngan road runner show....beep beep beep.....best

♥ p a a n i ♥ said...

haha. tak minat dragon ball keeee??

yatie chomeyl said...

flinstones meme best pong. selain tu ore laye jugop pink panther...cekeding tp cute kui3x

Mohd Shahir Shamsudin said...

wah. sume ni memang kartun peberet saya. tengok kat rumah, pastu bile kat sekolah, pong pang pong pang cerita dengan kawan

d_LA said...

hahaha..tibe2 rs cam jd kecik balik bile bc entry ni..plinggggg !!! best kartun dulu2..tp kartun2 robot pun dla lyn gok k.hanis, join abe2

wida said...

sy dulu suka tengok sailormoon, doraemon, power rangers..
pastu berhenti kjap..x layan pon.
ni dah ada anak..nak tak nak, kena tgk jugak channel kartun, hehe

fazilzura said...

sume kartun2 tu pun ahkak suke dik non.. pehtu termasuk TOM & JERRY .. heheh cute je

NARDtheNERD said...

i dulu suka doraemon.
tak pernah miss every weekend.
hehe.
:)

Aida said...

Hana, zaman kak aida dulu citer Jem je yg popular .. dah semer org nak rambut panjang .. tp nak kaler pink mcm dorang tak bley lah .. hahahaha

Hanis MY said...

@Eyrique Ettiqazz
EE padatnya ur jadual tu, nasib baik la sempat merasa sekolah ptg, syok tau hehe tp tak best la sebab balik lewat...sampai umah da malam...

Ct Arina said...

rina paling suke flinstone tu! suke gile ah! scooby doo pn suke gak! sailormoon, dragon ball, doremon.. pehh sume ah layan! haha =D

mappiau said...

waaaa ni betul2 memori nih, terus akak feeling2 teringat mase akak memude dulu akekekeke

tang katun flintstones ngan scooby doo tuh memang katun peberet akak gak. ahalai tetibe teringat kenangan dolu2 huhuhuhu

khairunnisa ♥ said...

masa sekolah rendah dulu suka layan teletubbies kul 8 pagi ^_^

Afikah Aziz said...

suko semua tp plg ika suko scooby doo be doo where are you hehe ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails