Tuesday, June 28, 2011

Huhu penat je patik ke sinun...

Al kisah... perihal rumah sewa, kami dah kena keluar dari kaikan (university house). Jumpa la seorang fudosan ni, katanya kena ambil borang dari ofis lebih kurang macam tu lah. Rumit juga ye... lepas tu saya tanya pada kawan mesia yang lain yang dah ada pengalaman sewa rumah di luar ni. Ada yang cakap kena ambil tandatangan supervisor sebagai penjamin dan borang tu perlu diambil di ofis international student.
IMG_0019
saya pernah nampak di Kawauchi campus, gambar yang disnap waktu jalan2 di area tu, tapi tak pasti adakah itu ofis untuk ambil borang tersebut... 
tohoku dai
jauh nak jalan dari sains ke kawauchi, kalau nak singgah on the way ke campus, kawasan kawauchi tu tak ada parking, yang ada cuma parking berpagar so kena ada kad khas nak masuk huhu.... maka saya pun cuba tanya kawan di engineering iaitu ciknab... dia cakap di engineering ada office tu, wow! masa tu dah seronok, patik rela jalan ke eng daripada menuruni bukit ke kawauchi tu... turun bukit takpe lagi tapi nak balik panjat bukit owh noooo pengsan!
aobayama eng
kalau nak tahu jarak sila tengok skala tu k, saya tak lalu jalan raya pun tapi lalu jalan pintas, di celah parking, lalu tangga dan semak samun... macam jungle treking la pulak. Tak ambil gambar pun sebab macam tak menarik ahaha... maka sampailah ke destinasi, tunggu ciknab sat di cafe. Tiba-tiba rasa malu dan tak familiar dengan tempat tu, macam rusa masuk kampung pun ada, sebab fakulti eng saaangaat besar dan ramai pelajar asing, mat soleh, pak arab, semua serba serbi ada.

Patik jeles betul la dengan cafe dan bangunan di fakukti eng ni huhu... siap ada kedai buku yang besar dan bersebelahan tu ada cafe ala2 starbucks gitu, syoknyaa... sambil baca buku sambil minum coffee or tea, takut nak ambil gambar (patik kan penakut orangnya haha...) next visit nanti saya ambil gambar ok (itupun kalau ada geng, kalau sorang2 mahu tersipu2, ahauuww). Lepas tu nak ke ofis tu kena lalu main cafe yang baru aje diubah suai, siap ada lampu gantung lagi ha ala2 chandelier, saya nak ambil gambar dan posing2 tapi cik nab macam nak cepat aje... maka tekedek2 la saya ikut cik nab...

Dah masuk ofis, ciknab la yang jadi tukang cakap, dia kan nihon-go pera2...  alih2 salah ofis owh tidakkk masa tu jugak rasa nak buat2 pengsan pegang2 dahi lepas tu tersungkur ke lantai dengan ayunya macam dalam drama tuu, haha dush!... rupa-rupanya kena ambil di ofis sains jugak... erm kat mana la tu ye...? 
IMG_0026
sebagai upah penat senaman paksa rela beli la juga air kat cafe tu haha... (alasan semata-mata), nasib baik ciknab layan patik yang suka berposing (tapi tak reti posing pun huhu). Bangunan belakang tu adalah main cafe... besar kan? tingkat atas tu ada beberapa ofis termasuk ofis international student tapi khas utk pelajar eng. je...wuwuwu ingtkan untuk semua international student...
IMG_0027
jemput minum.... sebelah kanan yang nampak sikit je bumbung tu adalah kedai buku, coop dan juga cafe tu, bila la nak berkunjung lagi, saya nak posing puas2 haha posing aje kamu ni!

Bagai ikan pulang ke lubuk, patik pun berjalan pulang ke tempat asal huhu, ciknab siap tunjuk jalan pintas yang lain, lorr ingtkan jalan yang dilalui tadi dah habis pintas, rupanya ada lagi pintas... dah sampai tu saya gamble aje pergi ke ofis di sains, staff tu cari2 borang tu dalam PC dan print... alhamdulillah... setel juga kerja untuk hari tu, tapi itu baru ambil borang ada lagi proses lain, kena bayar insurans rumah dalam 4000 yen/year, dapatkan cop fudosan, supervisor kemudian hantar balik kat ofis tu... ganbatte to us.

28 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

nak kena move dari kaikan ek...x dapat rate murah la sewa lepas nie...eh hanis x tgk area dlm tokyo uni...kalo visit pasty nangess x bersendu...cantik dah mcm town kecik dlm tue mcm2 ader :D

PinKy MoMMa said...

hanis nak kena pindah dh la ni ye..

walaupun penat..sempat bergambar lg hehehe ;)

Aida said...

susah gak kan nak cari rumah sewa yg harga berpatutan.. nak² kat tempat org .. hmm .. all the best Hana ..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

sabo..dik..sabo...

bab posing tu i loikee...

My Little Diary said...

byk jugak proses nak pindah rumah ye...

noor said...

cutenyer both of u

Norhafiza said...

alahai kesian hanis kepenatan..tp takpe la kan..itu la pengalaman hehe..kakNo doakan semoga ALLAH swt mempermudahkan segalanya..aminnn..

So Shy Lady said...

tak pe... exercise tu, sihat tubuh bdn ;D

Anum said...

kesiannya kena pindah la ini

anismelon said...

susah betol proses na sewe umah kat sane..mcm na beli umah dah gaye nye sis..heee..:)

zie_ira said...

huhu,kcian nye kak hanis,,xpe2,, syok tuh dapat jln2 round2 fakulti laen,,hehe,, tp smpt je die berposing ea,,kekeke

Eyrique Ettiqazz said...

suka part ni: alih2 salah ofis owh tidakkk masa tu jugak rasa nak buat2 pengsan pegang2 dahi lepas tu tersungkur ke lantai dengan ayunya macam dalam drama tuu.....bajet je lebih..hahahahaha...U kan malay drama queen.....

Cik SHiNJU said...

hehehe...kira exercise la tu..
siap ade jungle tracking lagii...
semoga dipermudahkan segala urusan..

アヌム ちゃん said...

bila dah kena keluar kaikan tu k.hanis..gambatte nee!! takpe la sekali sekala jalan jauh..exercise tu..hihi :D tapi panas pulak kan..huhu

amirah said...

susahnya nk sewa rumah..sian hanis..

Umie said...

hanis..gambare... kitorang masa duk kaikan best aje nak buat saving..maklum le sewa murah..dah duk luar nie alahai duk bajet2x selalu..;-)

Papa Mifz said...

penat2 pun leh bergambar dgn senyuman mcm tuh...kira x penat sgt kot...hehe

Andrik McVean said...

hi there, i have just followed your blog..i hope you can follow me back..u have a nice blog here..
i will be waiting for you on my blog...see u there..cheers

Juwita Jamaludin said...

anis terbalik dengan akak dulu duduk rumah mahal la ni baru uduk rumah murah sikit duk danchi.. tapi bertingkat la rumah dulu atas tanah.. hihihihi.. ganbatte ne pindah rumah

Cik TeN10 said...

ahaa bese la tu.. byk procedure.. tahun depan pn nk kna pindah.. erkk bru sedar brg2 sgt byak.. kih3 jenuh la nk angkut nt perabot lagi.. baju tak yah ckp la.. makin hari makin bertambah.. kasut sje pn da berderet.. kih3

Ct Arina said...

yuhuuuu kak hanis sayam! ;D
ishhh bukan main leceh la nak carik umah kat sane kak..

p/s: psssstt akak cun r! ngorat bole? ;P

nurfatiha blacky said...

bnyok nyo gmbar. ni penatt amik gmbarr dari nok kemah pindoh umoh. hee

mappiau said...

wah dik siap ade map bagai, akak rase la kan cukup setahun akak terjah blog ko nih konpem akak arif dah pasal jepun akekekeke :P

waalllaa! said...

comey tol kak hanis nie..hehehe..sian dia ..penat jalan redah semak samun..hehehe

♥ p a a n i ♥ said...

nyempat lagi posing tuuuu....hahaha

khairunnisa ♥ said...

ahaa, kak hanis ^_^ faham tajuk kak hanis :)

mesti kepak ktk jln jauh.
[mesti letih kan if kak hanis jln jauh]

kepak =letih :)

farah fauzi said...

cerewt jugak yer nak menyewa kat luar ekk..huhu..gambate hanis..

Afikah Aziz said...

adeh nak sewo umah pun payoh..nk kne ambik tandatangan segala bagai..meh biar ika sain hehe...fuh2 sesak nafas jale jauh tu hehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails