Friday, June 17, 2011

Miruku-ti dan sakit reput...

Ish apa kes pulak ni? Miruku-ti bukan sejenis maruku ke muruku ke dan yang sewaktu dengannya... hari ni aje, dah dua kali saya mendekati miruku-ti... apa tu? jeng jeng...
*
*
*
*
*
*
*
 milk tea, tulisan tu dalam katakana kan, maknanya perkataan yang diimport, ミルクテイ=mirukuti, tapi yang ni manis sikit la sebab ada caramel, huhu takmo dah beli brand ni... tak cukup minum kat rumah beli dekat coop uni plak, tu la tamak haloba kan dah terbeli yang tak sedap hehe...

Apa hal pulak dengan sakit reput? reput tulang? reput gigi, oleh itu minumlah susu takpun ambil supplement kalsium hehe... ni gara2 suatu masa dahulu waktu muda mudi patik terikut kawan guna bahasa "tukar huruf pertama dengan huruf ketiga" pada sesuatu perkataan...

perut = r tukar ke p dan p bawa ke r --> reput
budak = dubak
betik = tebik

tak senonoh kan? huhu jangan ikut ye adik2... tapi bila diingat balik rasa lucu, kenangan tu... hari tu saya kan saje je cakap kat cinta... biasalah cinta hati tu mana boleh terima bahasa pelik2.. dia malas nak layan lalu berkata "Kesiannya perut dah reput" haha... eee cubit kang baru tahu hehe...

Ok dah penat membebel, patik ada seminar hari ni, jadi agak busy...

kiwotsukette ne... (take care)

23 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hahaha failed kalo jawab exam nie....:D

zie~azharizalira'z said...

eheheh,, mcm sedap je milk tea tuh,, nyum2,, da smggu ira x minom susu ,,tu y x betenage da ni,,==",,huhu

Jiji-Fify said...

hahah suka merosakkan bahasa ek.. btw, enjoy ur seminar! :)

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

PinKy MoMMa said...

perut dah reput?..
erkkk comel dalam seram hahahaha

sangat susah utk telan susu..aihhh rasa mcm nak muntah huhu..
masa preggy je telan susu secara paksa..kalau tak jgn harap nis..
kembang tekak ku ^_^

take care toooooo..hugs~

kyo_9 said...

oh..
yang ni x pakai 乳化剤 ke?

nur easy said...

hehe mana belajar ckp mcm tu ni?

JIJI YU said...

terak urik...= terik urak..

Rtp Farra Arisha said...

nampak best, tp klo nampak respond akk pulak mcm tak best. haha, yg mana satu nii.

busy eh? jgn lupa tuk berehat!

アヌム ちゃん said...

aa comel je tukar2 huruf tu kan..heee.selamat berseminar ye kak nahis..ops silap..kak hanis comeylll :D

babYpose said...

Cute la u panggil hubby cinta :)

*∽ IZAN ∽* said...

teringat Cafe Au lit Glico... uhuhuhu

Kakzakie said...

Dulu kakak pun cakap macam tu jugak. Kalau sakit mata jadi kasit tama. Kelakar juga bila terkenang...

Hanis Azla said...

ala comelnya guna bahasa macam tu.. akak dulu guna bahasa F.. he..he.. best kan guna bahasa2 gitu..

farah fauzi said...

hanis..sayapun suka terbalikkan perkataan..klu nak cakap benda rahsia2 sure cakap terlabik dengan abg..hehe...

hari nih baru leh minum neskopi sebab dah sihat sikit..huhu...jemput makan stimbot yer...

Ct Arina said...

sure je halal teh susu tu.. haha ;P minum teh susu sure akan sakit perut punyeeee sbb teh kan angin.. rina alegik dgn teh2 ni.. tp sgt suke mnum teh susu! haha ;D

kiwotsukette ne kak hanis cayam! ~_^

yatie chomeyl said...

x sedap ko? br hajat nk try retep

Anisa Hang Tuah said...

heheh..comel je bile menyebut perkataan terbalik tu :D

Juwita Jamaludin said...

macam2 hanis ni tau.. hihihi.. wow minum sejuk2 ni tak sedar minum 2 kotak...:)

wida said...

mcm2 bahasa yer..sy ingat ada bhs amy mastura dlm filem puteri impian tu jer.

Amni said...

amni dulu tak boleh minum teh. Mesti sakit. Orang cakap kalau gastric jangan minum teh. Tapi sejak ada terbaca minum teh panas boleh mengelakkan kanser, sakit2 pun amni minum jugak. Hee.. Dan skang dan okey dah. Tak sakit dah. Gastric pun okey je. Hiks. Mitos ke apa?

Kalau susu, amni susah nak minum. Lebih prefer milo walaupun tau milo tak elok sangt minum sebab dia da metal yang tak dapat lalu sistem usus kita kan? Dan kalau suka sangat minum, metal tu akan tersekat kat pundi kencing yang akan menyebabkan sakit batu karang or boleh jugak dapat penyakit buah pinggang. Memang tu kesan jangka masa panjang. Ye ke macam gitu. Amni baca je tu. Hiks. So amni buat macam ni. Kalau nak minum milo, amni biar dulu yang hitam-hitam milo tu turun kat bawah gelas. Sebab yang hitam-hitam tu la metal. Tapi kdg2 tak tahan, belasah je la.. Hiks..

Tak nak minum susu. Sekali hari tu masa buat wellness analysis, orang tu cakap, kalsium amni cukup2 je untuk badan. Kena minum susu. Hahaha.. Bila ckp kat mirul, mirul dah gelak. Dia ckp, memang patut pun. Masa tu kat kl. Terus dia bagi susu HL soh amni minum. Bila baca baiknya susu tu, dia boleh tambahkan ketinggian. Jahat oh dia! Hahaha..

P/s : setiap kali komen kat entri akak kan, mesti saya rasa sy boleh buat satu entri. Upssss! Sorryyy... Teruja lebih! =p

d_LA said...

hehe..zame dubak meme lucu..sakit reput baca entry k.hani ni

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

kaknis, haha, sakit reput jugaklah kalau macamni, sbb yapah sangat baca nii... hehe

Aida Lela said...

ooo.. payah nak faham mula2 pasal reput tu. hahhaha


*1st time tau pasal tukar2 huruf ni.. biasa yg simple2 je :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails