Monday, June 20, 2011

Wasureta...

Ada kisah di sebalik winter memories tu... nak tahu tak? hehe... erm takyah la... okla okla i cerita jugak (ceh macam la ada orang nak tahu) takpe, patik suka SS haha...

Saya ni ada satu penyakit... bila benda tu dah jadi rutin saya akan buat secara automatic walaupun masa tu tengah fikir atau buat benda lain contohnya...
keluar rumah automotic akan kunci rumah katalah masa tu kebetulan tengah on phone saya akan tetap buat tapi yang jadi masalahnya bila cinta tanya..

"Dah kunci rumah?"
haaaa masa tu terus tak ingat dan jadi teragak2 perkara yang saya ingat cuma cakap phone tapi tang kunci pintu tu entah hilang ke mana... adehh, lalu pergi balik rumah padahal bla check elok je berkunci haha.. iutlah yang dinamakan WASURETA atau bahasa melayu LUPA asal perkataan ni adalah WASURERU, tapi kebiasaannya sebut wasureta (dia punya sebutan past tense). WASURENAI pula maknanya tak lupa (nanti pening pulak ajar banyak2... takmo fenin2 ok)

Lagu satu tabiat saya adalah suka letak HP atas lap/riba... sejak dari belajar lagi, tengah drive ada orang call terus capai borak-borak lepas tu letak balik atas riba. Hari tu cinta dah tegur, jangan letak atas riba sila simpan balik dalam bag ke etc... dah cuba kikis tabiat tak elok tu, tapi bila panik, saya akan otometik juga terbuat huhuhu.... sadis betul... ia terjadi masa winter memories tu la...
masa ambil gambar tu saya langsung tak perasan hp tu dah jatuh bawah kuruma (kereta) perasan tak ada macam benda hitam kat bawah tu?

Masa tu kami dah agak lewat untuk attend dinner party di hotel Oak Hill, saya baru lepas menelefon labmates dalam masa yang sama nampak bangunan kecil ada signboard Oak Hill cepat2 bagitahu kat my love "love, situ situ..." sambil tunjuk dengan jari, time tu HP tak perasan dah letak atas riba ehehe... apa nak jadi dengan patik ni haha...

Masa turun kereta cinta cakap "Eh macam ada barang jatuh..." patik pun check la kat seat di bawah seat dan juga di luar kereta kat atas yuki tu, nak dijadikan cerita, TAK TERTENGOK PULAK BAWAH KURUMA... atoiii.... lepas tu nak dijadikan cerita PLING2 tiba2 terjumpa pulak staff hotel tu, dia bagitahu bukan bangunan ni tapi bangunan lain, maka cepat2 lah kami masuk kereta dan follow van staff tu. 

Bila sampai bilik hotel solat etc... saya nak ambil hp dalam bag, alih2 tak ada... owh tidakkkk... ke mana kamu wahai enponnn??? habis selongkar satu bag... cinta cakap "rasanya HP tu jatuh kat bawah sana kut (masa silap bangunan), dah pesan banyak kali jangan letak atas riba." dalam hati "eh ye ke? rasa macam dah betul2 cari tadi" silap sendiri jugak  kan... sadis... tapi tak sampai hati nak lempang diri sendiri haha (biasalah penulis kan over acting, ceh).

Kalau hilang/tertinggal barang kat jepun, setakat ni susah sangat nak dengar masalah curi mencuri ni, dan saya sangat konfiden kalau pergi cari/ambil esok pagi, hp tu masih ada di situ, kalau tak percaya boleh baca pengalaman Kak As ni... tapi disebabkan hp patik tu tidak la canggih mana, dah tu tengah fuyu pulak kan en suami pun cakap "Kalau rosak hp tu, masuk air ke etc, tanggung la sendiri..." huwaaa mulalah jiwa resah gelisah. Maka patik pun pergilah turun ke bawah (sebab hotel tu atas bukit, tempat yang silap tu bawah bukit sikit...)

Sambil jalan sambil feeling2 gitu (ahaha memang mengada betul la nak feeling2 bagai... dush!). Sempat pulak ambil gambar hehe...
IMG_0011
rasa nak baring je, dah la tak ada orang... saya tak rasa takut pun jalan seorang diri malam2 macam tu sebab rasa selamat, tak pernah ada kes pelik2 la kat jepun ni... its a safe country... alhamdulillah
IMG_0005
my fav spot, feveret sangat sampai the next day sebelum balik siap suruh cinta park kereta dan saya posim2 kat depan bangunan tak berpenghuni tu... jalan sikit menuruni selekoh tu, saya nampak ada benda berkilat2... waa hati dah berbunga2... bila pergi dekat yeayyyy... oh intan payung ku sayang haha... diamond umbrella la sangat kannnn???
IMG_0027-horz
my iphone eh silap hp patik yang cikai itew... cikai2 pun banyak berjasa ok... dah jatuh berkali2 siap tersepak lagi (eh kenapa ganas betul kamu ni? kes panik jugak haha) namun masih steady..

p/s: sekian entri merapu untuk hari ni :)

38 comments:

Syaima' said...

eee saya pun pernahh.jatuh dlm yuki kat depan rumahh masa tgk sodok yuki nak alih keretaaa.lama gak tetinggal kat dlm timbunan yuki.jadik ais jap phone.hehe.
ps:kak hanis,nak add fb bolehh?

man yusoef said...

wasureta tu kira macam nyanyuk la kan..HAHAHAHA

eh man pon kdng2 letak hp kat riba...tp ingt jek...

hp tak sah tak bling2...hihi

Nieda said...

Kes lupa selalu juga. Bila tengah jalan teringat balik kat rumah, tutup tak lagi sterika, lampu , pintu belakang, serba serbi dok konfius.

Sekali tu tinggal rumah , pintu dapur tak berkunci.Nampak tertutup.Nasib baik semua ok.

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

cantek hp tu...nak pinjam boleh?

amirah said...

hahaha...hanis hanis...nanti jgn lupa anak tertinggal kat rumah lak ek..hihi

mappiau said...

eloooo adik lenkali takmo WASURETA2 lagi okeh (eceh nasihat orang dirisendiripunsama :P)hahahaha

akan tetapi akhakkk WASURENAI masuk ini belog okeh ngeh ngeh ngeh :P

Amni said...

akak, kiat sebijik., memang dah jadi habit letak hp kat riba.. dulu masa kat UTM, pernah tertinggal hp dalam taxi.. gara2 letak kat riba, tak perasan hp tu jatuh.. dah tentu lah takkan dapat balik kan.. dah la amstu baru je hilang camera digital.. sadis giler.. kena beli hp baru.. no baru jugak...

dah tu, hari tu kat KL, beberapa kali tertinggal kat dalam ekreta kawan.. nasib baik lad alam ekreta kawan.. fuhh... tak tau nape tak boleh hilang habit tu.. aiyaa..

zie_ira said...

hah,,same la,, kdg2 syok2 mesej,,lepas tu ltk ats riba,, pastu kelam kabut cari hp dlm beg,,padahal sndri letak kt riba.=="

cntik hnpon tuh,, henpon2 kt jepun n korea comel2 je tgok,,nak satu !!~ hehehe,,:P,,suka suki je minx 1,,huu

Aida Lela said...

sama la..

selalu lupe barang2 ni..
cth aritu sekali, nk g isi minyak..duit 50 letak atas riba..sampai stesen minyak..terus bangun bawak purse..tup2 esok baru ternampak duit 50 celah seat.

*haru giler, nakmo lupe cenggini..huhuhu

nur easy said...

mujurla jatuh kat jepun..hehe ;)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai pow ada penyakit berjangkit mcm uols gak...asyik lupa jer...larikkkkkkkkkkk

farah fauzi said...

i pun macam u..suka letak tipon atas riba..bila kuar dari kete kompem nak mencari tak jumpa...tambah2 byk makans emut tuh yang jadi pelupa tuh...hehe

Atika Farha ;D said...

suka dgn hp buatan jepun. tgk jdrama mesti suka tgk hp dorang. panjang flip. lawaaa! belikan? hihii

wida said...

hanis, kena mkn kismis byk2..untuk mengembalikan daya ingatan..hehe.
tp skrg ni hanis leh study lagi, maknanya ingatan still kuat.
wida ni pikir nak smbung master..tp x tau lah otak ni berfungsi lg ke tak.lupa sokmooo!

So Shy Lady said...

hihi patik pun smpai t panik gak bc crite hanis niii hihiii
malas nk ngata coz akak pun plupa gak hahaha

アヌム ちゃん said...

tula..mmg bahaya kan letak benda atas riba ni..sy pun biasa gak dulu..semua nak letak atas riba..tp lepas terjadinya 1 incident yang sangat tak diingini..tak sanggup nk cite dkt sini..haha..serik nk letak atas riba dh..huhu..

Papa Mifz said...

teringin nak pergi negara bersalji...huhu

Hanis Azla said...

akak pun serupa juga hanis.. selalu aje terlupa tu.. kes hp letak atas riba pun dah jd habit juga.. Alhamdulillah.. mujur jumpa balik HP tu.. tapi klu hilang entah2 dpt iphone tak.. ha..ha..

d_LA said...

hihihi..dla salu lupe ttp pili air T____T..tah hapela yg dla salu dok koya2 jd tok ingat sokmo..hp k.hanis tu cap mickey ke??nmpk cam kepala mickey je..comey la^^

fazilzura said...

ohhh ... itu ye ayat tuk LUPA.. emm blajor ayat baru tody..

besh nye tgk snow tu, tp kalau banyk sgt2 ngeri plak

*∽ IZAN ∽* said...

sama penyakit! benda yg dah rutin dah auto buat tapi tak ingat.. bila org tanya mula la tanya diri sendiri jugakk..eh dah buat ker..? isk isk isk..

seb baek jumpa balik intan payung! ha ha. K.Izan pun hilang basikal report polis leh jumpa balik lepas 3 bulannn uuhuhu

Asmara said...

wii.. totoro!! totoro3x (smbil menyanyi) oh comel hpnya. liplap2 gitu. hihi.. `wasurenai yo`ayat batrisya tiap kali pesan apa2 kat dia. biasa dlm nada marah gak tu, hahaha..

maris said...

hehe.. naseb baek jumpe balik... xpe kak.. saye suke bace entri akak.. oo.. bgs la jepun nie.. ase nk g jenjln kat jepun lak.. ^^

Cik SHiNJU said...

Saya pun ade mslh 'wasureta' ni..
nak2 berkaitan dgn reta..hehehe...

Juwita Jamaludin said...

lawak2 hanis ni.. hihiihi tula kadang akak pun ada gak sikap yang kunci rumah tu.. kadang juga tak leh buat 2 benda dalam satu masa terlupa yang satu lagi tu.. hahahaha

anismelon said...

anis pon salu ginie..tambah tambah tngh drive..then fon bunyi..lepas caka letak la ats riba..tp xpernah lg cicir..heee..

santik salji salji nie sis..:)

z a z a said...

wah wah! jepon msih snow? UK dah x snow dah. panas da pon.. hihi

khairunnisa ♥ said...

salam, nasib baik kak hanis suka
ambil gambar, dapat tengok hp kat
bawah kete. ^_^" aduhh, sempat lagi
amik gambar yuki time cari fon ye :)\ btw, nice fon. suka yg nipis
camtu ^_^

Ciao Annin said...

Wah! Yuki da!!!

Hanis-san no keitai wa cho kawaii! Is that Mickey? Nampak macam Mickey yang banyak! Hehe!

Saya pun dulu suka letak hp dekat riba. Dah jatuh calar balar hp tu baru serik. Kesian dekat hp huhu ~

Kamalia said...

hehehe, tipon tu santek na..liplip gitu.ye,kdg2 tipon yg mcm ni mmg thn lasak dan byk berjasa.slalunye yg lupa2 ni adlh Mr K..:)

Nur Liyana said...

macam macam betul..hahaha

lawak la pulak bila baca...hahaa

nie kes lupa kritikal nie.hahaha

misz sheyla said...

hahaha..bab kunci pintu tu selalu mcm tu..dah kunci tapi mcm x ingat da kunci ke belum..enpon itu sgt comel lak tgok

Aida said...

bestnya main salji .. ni yg rasa mcm nak pegi jepun je ni .. hehehe

waalllaa! said...

cantiknyer hp..cikai2 pun takde dalam malaysia edition tepon cenggitu...hehehe.. saya pun selalu pelupa..lupe kunci kete.lupe kunci bilik ...selalu kena double triple check..huhu..n selalu letak hp atas riba kalau drive..sampai hp pun jatuh bawah kete..huhuhu..

cik myrha said...

kelakar :)
btw phone tu cantik :)
nak jugak cm tu.hehe :)

miszlullaby said...

mesti sebab ade totoro yang jaga. Haha.sebab tu hp tu selamat je.kekekek.

PinKy MoMMa said...

HP kamu secomel tuannya ;)
itu kepala mickey kan hehehe..

hanis kamu ni cute lar! ;)

Ct Arina said...

e'eh, kite pun same la kak! when driving, sure hf atas riba punye. pastu selalu lupe, terus keluar kereta. lalu hf itu jatuhlah terhempas.. dmane, bunyi hempasannye amatlah scary. sambil jerit kecil, "ahhhh henfon akuuuuuuu"
padahal salah sendiri =,=
cume rina belum pernah la tak perasan henfon jatuh tu. ehe^^
dear my sis hanis, b careful taw lepas ni ~_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails