Wednesday, July 6, 2011

ピアノ ストリ...

ピアノ=piano   ストリ=sutori=story
cerita piano...

Sejak dua menjak ni terdengar lagu di radio, terutamanya masa nak ke kampus. Suara solo wanita tu pun merdu je (bagi sayalah hehe). Tak tahu menahu lagu apa, yang tahu nyanyi part "finally, finally". Mula-mula dengar macam biasa, kali kedua, ketiga eh macam syok je... tiap kali lagu tu keudara rasa macam nak senyum sorang2 feeling ahaha... buang tebiat betul... dan cinta hati pulak macam faham2... bila si isteri "love!" "yer...lagu finally" ahaha dah sedia maklum bila excited semacam tu.. tah apa2 betul, over actingnya penulis ni kan...

Search la "finally" (punya la berkobar) alih2 tak jumpa... kachiwa patik tau... lepas tu terdengar lagi lagu tu dan DJ macam sebut nama "Anan Ryoko". Laa Nihonjin ke (nihonjin=orang jepun, mare-shiajin=orang malaysia tak pasal2 jadik "jin" kan kih2). Satu malam tu sebelum balik rumah tengok tak ada orang dalam bilik terus search, ahaha... (cover line itu perlu).

klik kalau nak dengar k... patik suka je lagu ni... Anan Ryoko feat Michelle Shaprow

Lepas tu berangan nak main piano macam Anan Ryoko (errkkk sila pengsan dengan kadar segera). Teringat pula ceritera koya nak main piano. Kat lobi kaikan (university house) ada satu piano besar. Kalau lalu je saya pandang dengan muka kesian, sebab teringin nak sentuh2 dan main. Angan2 sejak kecil lagi nak belajar main piano, namun apakan daya siapalah yang sanggup nak bayar piano lesson untuk patik ni kan? uhuk uhuk...

Suatu hari ternampak iklan kelas piano free trial. Apa lagi laju2 saya email cikgu tu, perjumpaan pertama dia kenalkan dengan "music note" dan diajar pula pada piano tu... piano kat lobi tuuuu... wahh akhirnya tercapai jua cita2 ku... tapi kan bak pepatah melayu "Ku sangka panas hingga ke petang rupanya yuki di tengah hari" (tipu yang amat, mana ada yuki musim2 panas cenggini ha...). Untuk perjumpaan seterusnya saya hanya free di hujung minggu, hari biasa mestilah ke lab kan... tapi hampa sebab dapat email dari cikgu tu, disebabkan tu bukan piano dia, maka dia tak boleh charge sesuka hati, kalau nak ajar free takpe... tapi dia tak nak sebab dia nak cari pocket money (dia pelajar di uni yang sama dengan saya, majoring in economy... gunakan kemudahan piano free untuk dpt pocket money, so ofis kaikan tak bagi). Ada cikgu lain, iaitu cikgu jepun yang ajar secara percuma tapi hanya weekday sahaja... aduhaii... memang tak ada rezeki... nak buat macam mana kan...
IMG_0001
owh tinggal kenangan... entah bila akan bersua lagi... sayonara piano... huhu
IMG_0003
cikgu piano (eh silap ex-cikgu) yang masih muda belia dan cun macam model... eh totoro pun masuk gambar i very like! (terima kasih piano sebab tolong ambil gambar, hehe setting mode).


p/s: patik sangat sibuk, tulis entri ni pun laju2, minggu ni asyik kerja di lab lain, yang agak jauh dari sini dan kat situ tak ada internet, sob sob... nanti saya BW danl tinggalkan komen ya... hari ni sempat jenguk2 gitu je... jya ne!

24 comments:

Kakzakie said...

Walau busy kakak harap Hanis dapat belajar dgn seronok. Tak payah terkejar-kejar dgn blog ini Hanis. Utamakan belajar itu.... Kakak tak kisah Hanis baca atau tak N3 kakak sebab prinsip kakak kalau suka blog itu kakak baca & tinggalkan komen walau tidak ada balasan dari blog tersebut...

Amni said...

meh amni ajar akak main piano.. heheheh... gitar pun boleh....

=p

lama tak singgah sini kan kak.. makin sibuk plak sekarang... adoyaiii...

moga akak baik2 selalu dengan encik suami.. hikss...

Asmara said...

sekolah rendah even dr tadika lagi dah ajar note piano tu. jeles tengok batrisya kenal note. sensei2 kat sini mcm wajib je tau main alat muzik. hihi.. best kan! tp nak lebih pandai kene amik kelas jugak. :D

wida said...

time sekolah dulu main rekoder jer..hihi.
best lah hanis ada gak pengalaman main piano

fazilzura said...

lawo nye cikgu nye ..

akil kalau jmp piano pun mmg dia suke, tp abis suke dia tekan2 .. pening

farah fauzi said...

terrer la hanis main piano...farah tak pernah pun reti main piano..haha...leh la mainkan nnt ekkk

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai plak teringin nak main gitar...tapy darl ai x reti nak ajaq ...uwaaaa

amirah said...

alaaa...sweetnya lagu ni...patutla bleh rasa mcm berangan2 gitu..haha..

totoro chumilnyaa..huhu

Ct Arina said...

nice la kak! tp rina mmg sah2 r x reti main piano. tekan2 gitu reti la. hihi =D

Aida said...

Hana Sakura, kak aida pun selalu berangan kalau tangan ni magic .. bley je alunkan lagu apa pun .. haishhh .. kalo tengok org pandai main, terpegun dibuatnya ..

MAPPIAU said...

hehehe akhak pun tak roti2 lagi main piano miano sume tuh, berpuluh2 kali papairfan ajar pun tatap menten tak reti jugak akekekeke

My Little Diary said...

tak pernah dgr..hehehe

nur easy said...

suka tgk orang pandai main piano..;)

deeya said...

dya ta pernah pegang piano .. tp suke brangan konon terror maen piano . huhu ~

PinKy MoMMa said...

teringin nak belajar main piano..tapi dulu mak x de duit hukhukhuk..

tgk dlm tv je org main ;p

deeya said...

lagu tu .. erm ~ okey ! dya dapat tangkap tang 'finally .. finally ..' tu jer kak . bhahaha !

Sunah Sakura said...

sweet lagu niiiii! terus donlod! ahahaha~

zie_ira said...

seronok kan dapat belaja maen piano ,,lagi best kalau terer da main,,wahhh,,

Norhafiza said...

kakNo pernah gak sentuh piano masa duk rumah kakak kakNo dlu tp hareeeeem,,jari kerah khekkung haha..takdop seni leee..anak sedare tu dh sampai tahap mn entah lupa dah sbb kakNo tak tahu menahu mana pun psl benda alah ni hihi..

pe2 pun..klo ada rezeki cuba la hanis masuk kelas..ala dh keje nnt ok la tu kan kan kan hihi..

Juwita Jamaludin said...

Hanis syoknya dpt main piano.. Busy ye.. Ganbatte ne

mzhany said...

waaa sronok nye main piano...uuu

khairunnisa ♥ said...

Assalamualaikum kak hanis :)

teringat cerita nodame cantabile, tentang piano ga. kelakar cte ni.. nisa suka bila yiruma main piano ^_^

me suya said...

meh balik kelantan lah belajar ng Suya.hehehe ingt lagi kot note2 nak main lagu2 simple.muahaha..

anismelon said...

aha..finally anis degar gak perkataan finally toh berulang kali..weee..best kan tngk org men piano..adik anis main tp tak abis..huuu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails