Thursday, July 7, 2011

Tanabata Matsuri - Yukata...

7 Julai - 7.7 merupakan Tanabata di Jepun, atau dengan nama lain Star Festival. Dah pernah tulis kat blog dulu tapi malas nak cari balik entri tu... (agak busy... huhu, maafkan patik). Ianya berkisar tentang kisah cinta antara Orihime (star vega) dan Hikoboshi (star Altair) yang dipisahkan oleh "milky way" dan hanya boleh berjumpa setahun sekali (owh sungguh sadis percintaan mereka, eh kenapa saya pulak yang over kat sini, eceh). Ada beberapa perhiasan utama untuk perayaan ni, akan saya ceritakan lebih lanjut di entri yang lain ya.

Sebelum tu nak kongsi aktiviti Tanabata Matsuri (matsuri=pesta/festival), yang dibuat di international center hujung minggu yang lalu... ada pemakaian yukata (berbeza dari kimono, ada masa saya story mory di blog nanti), origami, kaligrafi dan juga upacara teh yang sangat protokol...
IMG_4210
saya dan yukata... corak ala2 hanabi gitu, suka! suka! tak sempat ambil gambar dalam proses pemakaian, ramai peserta dan kelam kabut jugak la... dah la masa yang diberi untuk melaram yukata hanya 30 minit sahaja, ramai sedang menanti giliran untuk memakai yukata...
IMG_4212
obi= dipakai di pinggang dan dibentuk menjadi riben di belakang, ada banyak jenis pemakaian obi, biasanya untuk yukata lebih simple seperti riben tu, kalau kimono lagi advance... suka dengan obi ni sebab ada 2 tona warna...
IMG_4221
bersama geng sendai, siapa lagi kalau bukan Iryd dan princess Ai-chan... Ai-chan memakai yukata yang dibuat khas oleh mama dan daddynya... cantik kan!
IMG_4216
yukata untuk lelaki pun ada, such a happy family! cinta hati saya tak nak ikut, dia kurang gemar aktiviti macam ni, huhu sadis tauuuu.... T_T, kalau tak boleh posing pakai yukata bersama... owh patik kachiwaaa....
IMG_4227
tak sempat nak turut serta, hanya melihat dari jauh, sangat teliti upacara minum teh ni, nak naik tangga pun ada caranya, nak hidang apatah lagi... waahhh.. complicated...
IMG_4236
last but not least hehe... tak sempat nak berposing mana pun huhu, sampai saya dengan iryd kena panggil dengan urusetia untuk tukar yukata, tak sedar dah lebih 30 minit... tskk...

p/s: akan patik ceritera lagi perihal tanabata ni...

30 comments:

Farah Shamsudin said...

wahh.. sempat posing.. cantik!
bestkan dapat belajar dan tgk budaya org Jepun ni. ntah bila dapat kesana..:)

Ida,Japan said...

Tanabata...ooooo itu la yg dimaksudkan sebenar ttg tanabata, tak tahu dan malas nk search...thanks 4the info hanis, comel la dia pakai yukata tu...

PinKy MoMMa said...

cantik gambar hanis bersama payung tu..sopan sungguh hehe..

merasa pakai kimono masa time kawin dulu je..huhu..warna me'ah ang ang ;p

Jiji-Fify said...

Wahhhhh sangat kalerful dan flowery event tu.. :D

Jemput-jemput: Saat Aku Kau Pilih

mzhany said...

alaa beshnye, tringin tau nak pakai kimono nih..haishh bila la dapat kan...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kawaii...darl ai beli yukata 7 thn lepas until now x pernah pakai lagik...rasa nak tgk hanabi kali ni kena pakai gak la....syg...dah nk luntur color tue...uwaaa hentak kaki

kayrul-shah said...

cantik baju tue....dah boleh jadi model baju jepun dah....bestkan dapat belajar budaya di sana...

amirah said...

huhu..dah mcm orang jepun je akak nengok, dh mmng hanis putih melepak cm org jepun..

Norhafiza said...

waaaah, cantiknye hanis..jeles kakNo tau hihi...bertuah kan klo dapat kenal adat budaya orang..kakNo duk labuan pun tak merasa lagi pakai pakaian dorang..syeksyi sangat le hahaha..

Alin Hassan said...

susah tak pakai kimono tu kak hana? tengok tebal semacam je..

whitecappuccino said...

comeynyer!!! suka yg last pic tu!

ZWAN SABRI said...

Wah! sonok tgk gambaq2 suma tuu.. best kan klaw stay kat jepun.. macam2 festival dpt sambut.. ;)

MySuaraBlog: Warranty VS Guarantee

yatie chomeyl said...

kat skoloh nazhan pun weekend ni ado event ni. mommy mace gedik jah nk pakai yukata retep tp malu la pulop kalu tgk2 mommy sore jah yang over pakai yukata gi festival tu hehehe

*∽ IZAN ∽* said...

wah menarik menarikk!! seronok lah kalo bleh join aktivity cam nihh!

dwaty said...

bestnya... selalu tengok kat tv... cam teringin nak pakai... bestla hana berpeluang...

jwpn teka kaki smlm...

http://dwaty85.blogspot.com/2011/07/jawapan-kaki-sapola-tu.html

belogkiter said...

best pakai kimono... dulu msa kecik kecik berangan nka jadi kepun sebab nak pakai kimono...

JIJI YU said...

ari tu tgk cito jepon..ado tgk dio wat tea huk alor ilir molek caro dio

Sunah Sakura said...

seronoknyaaaaa akakkkk~ teringin nak pakaiiiiiiii! =.=

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nampak sangAT cantekkk looo...bila kamu mengenakan kimono itu...

farah fauzi said...

bilakah saya bulih memakai kimono itu..hehe...sungguh comey hanis pakai tau...seswai..

Juwita Jamaludin said...

hanis kawaii.. kena beli satu tu hanis.. cantik je hanis pakai... akak pun pernah gi sekali tanabata matsuri ni...

anie,Nagoya said...

kehkehkeh....ya ampun.kkanie tak tahu kish sebenar tanabata.indah sggh kisah cinta mereka.

comei si adik manis ni gan yukata dia.suka wane obi tu.

z a z a said...

serious, teringin gilio nak mpakai yukatta :'(

Afikah Aziz said...

lawa kak...ika ingt kimono rupo2 nyo yukata erk hehe...supo jah kelih

waalllaa! said...

sungguh teliti dan protokol kan orang jepun nie...have a good day to u!

Syaima' said...

cunnn!

Ct Arina said...

aloh alohhhh comel je kak hanis! ^_^

ape beza yukata dgn kimono eh?

anismelon said...

wahwah..kemain..dah siap baju raye tawun nie ye kak..kimono..santik santik..:)

d_LA said...

comeyla..sopan je nmpak pakai kimono ni..nok jugokkk!

khairunnisa ♥ said...

cantiknya yukata biru kak hanis, pernah gak tengok cara pemakaian yukata dalam cte hotaru no hikari ^_^ kalau silap, ada maksud dia kan.kepercayaan diorang.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails