Friday, July 8, 2011

Contoh mencontohi sesama kita...

Pengalaman bawa kereta ni taklah banyak mana, setakat bawa kereta di kg halaman terchenta, lepas tu JB (tempat study), KL (tempat tanam anggur) dan KT (tempat kerja). Macam2 pesen dan jenis pemandu, ye tak? Saya kan femina sikit, rasa tak best bila orang kata akan lady driver dialog2 seperti "ee..lembab betulla, ni mesti pemandu perempuan" "ish apa bawa kereta macam ni, tak lain mesti pemandu perempuan" "perempuan memang bawa kereta tak cekap". Sedikit Hot di situ ahaha... Kenapa eh? Lelaki ke perempuan ke, bukan ke kita ada etika dan peraturan jalan raya kan? Memang tak dinafikan lelaki lebih skill dan perempuan lebih skima gitu tapi tak semua perempuan tak cekap.

Lain kes pulak, ada juga perempuan yang terlebih cekap sampai nak tunjuk hebat pun patik rasa agak menyampah la huhu. Nyampah2 pun senyap macam tu ajelah kan... ada sekali tu saya dan cinta dalam perjalanan dari KT ke KB, adalah seorang perempuan ni wahh dia punya selit sangat merbahaya, cinta duk perhati lama dah ada kereta dari belakang asyik potong dan menyelit yang tak agak2 sampai kita kena mengelak dari dia, sampailah giliran dia memotong dan menyelit kat kereta kami, orang lelaki biasa la pantang rasa tercabar, cinta nak kejar balik tapi saya cakap tak payah la, biarkan je orang macam tu, jangan dilayan... mula2 kejar jugak, lepas tu dia pun malas nak layan. Iyelah kalau kita layan kita pun sama macam dia jugak kan...

Eh lari topikkk.. ahaha.. nak cerita benda lain sebenarnya... dalam banyak2 pengalaman patik bawa kereta ni, macam2 "fashion" orang bawa kereta. Bawa kereta pun ada fesyen kellas! vogue di vass. Contoh macam situasi di bawah... (ini berdasarkan pengalaman yang saya sendiri pernah alami ...)

1. bila kereta berderet nak keluar simpang dan jalan utama pun berderet jugak... bila satu kereta berada di jalan utama dah bagi jalan, kereta lain di jalan simpang keluar dan habis semua turut sama keluar sampai jalan utama tu pulak tersekat...
murasaki = ungu/purple/(kenapa bahasa kelantan jadi putihsta eh? ustaz Ji sila jawab)      
ao = biru/blue

kat sini oh no nehi hayy... tak ada macam tu ok, masing2 dah saling faham dan boleh bertolak ansur... macam dah tahu akan giliran masing2... contohnya berdasarkan gambar di atas, kereta murasaki-1 dah bagi jalan pada kereta ao-1, kereta ao-2 berhenti dan bagi jalan pada murasaki-1, murasaki-2 pula bagi jalan pada ao-2 dan seterusnya... sampailah habis jem tu hehe.. yerlah kalau dah jem macam2 mana pun tersekat jugak kan apa salahnya bagi jalan bergilir2 macam tu... (bagi contoh ikut warna senang sikit hehe...), takkan nak sebut jenis kereta kut... (eh eh comel tak kereta i lukis tu ahauww gedik! padahal sama macam lukisan budak tadika huhu).... saya tak terror macam Lady Dyla.

2. Kalau kita bagi laluan, mahupun orang bagi laluan untuk kita, biasanya kita akan angkat tangan ataupun bagi high beam sebagai tanda terima kasih...
kat sini lain sikit caranya (pengalaman saya di Sendai je, negeri lain kat jepun ni patik tak tahu). Kalau antara pemandu tu boleh nampak... tundukkan kepala macam yang depa duk selalu tunduk2 hait tu hehe... macam contoh kat atas tu, kereta murasaki berhenti beri laluan, ao akan tunduk kemudian bila keluar simpang ao akan bagi hazard light sebagai tanda terima kasih...

tapi bila situasi tak nampak pula seperti nak tukar lane dari kiri ke kanan mahupun sebaliknya... bila dah memotong tu, kalau hampir dengan kereta belakang tak pun kereta belakang bagi laluan, cukuplah sekadar bagi hazard light maka faham2 lah itu tandanya arigatou ne!

Kalau ikutkan nak cerita lagi tapi ada ke yang nak baca? entah2 boring... lagi satu skill melukis adalah pada kadar siput ehehe... sungguh tak reti ok... selamat hari jumaat...

34 comments:

zie_ira said...

hehe,,cumel da kereta tu,,^^,, betul2,,kat jalan raya memang kene sling hormat mnghormati ,,bru la selamat,,:D

Amni said...

kereta amni tinted gelap kak.. jd nak tunduk ke nak angkat tangan ke, org luar tak nampak.. jd, guna signal lampu je senang.. nak ckp thanks or mintak laluan.. heheh.. dan biasanya org kat jalan ni paham.. kat kuching ni tak serabut mcm tempat lain.. jrg jumpa yang tak beradab.. tapi kalau jumpa tu, mesti org tu biasanya org luar kuching.... boleh kata kat kuching pemandu agak berhemah la.. err.. bukan puji sebab mai org kuching.. tp sebab kuching orangnya agak bersoapn santun...=)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

arrr nak plus 1 lagi nihonjin x suka telan hon ...sangat prihatin theyolls nie...kalo gi mesia mesti theyolls terkejut ngan sikap owg kiter biler drive ngeeee :D

Ct Arina said...

rina seorang pemandu yg berhemah! selalu bagi jalan org nk celah. dan selalu kene marah dgn org kat seat sebelah sbb baik hati sgt katenye. sebenarnye rina suke bile org pandang n angkat tgn kat rina sbb bagi dorang jalan. hahah =D kalau kat jepun or korea mesti best. sbb dorang akan bow 90° kat rina nnt kan? hahaha lagi =D

Syaima' said...

kat msia pun sepatutnye praktikkan system selang seli tu sbb tu kan general knowledge tapi nehiii.semua kedekut.haha.hari tu co-worker yg ikut hubby g outstation msia terkejut naik kereta sbb dia kata ganas gila.haha.tapi duk kl.mesti kena ganas jugak untuk survive.hehe

Ct Arina said...

bukan epi, sesape je. haha =D

ZWAN SABRI said...

Sronok baca pengalaman you bawak kreta.. apa2 pun. pandu cermat jiwa selamat.. ;)

MySuaraBlog: Blog Pilihan : Bila Anak Nogori Celoteh

PinKy MoMMa said...

hanis sgt kreatip hehehe ;)

kalau kat sini mmg sakit hati tgk org bawa kete..yg suka masuk tanpa bagi signal..yg ikut dekat dekat (eh itu hubby ku ehehehe)

smga pemanduan kita tak merbahaya kan org lain..igtla org yg tersayang hehehe

JIJI YU said...

braso po nok jawab soalan medsi baco n3 ni..

Asmara said...

harap2 orang msia boleh ikut cara ucap terima kasih tu kan!(hazard light) angkat tangan org x nampak kdg tu. kene masukkan dalam kelas pemanduan kat jpj msia tu. hehe.. bila org lain bwk kerete secara berhemah automatik kita pun akan jd berhemah. eh gitu ke ek! ;)

Anum said...

itu la kalau berada di jalan raya, kena la ada adab sopan dan saling hormat menghormati kan

Amie said...

lain negara ada cara pemanduan & peraturan jalan raya masing2, tp semestinya utamakan keselamatan, sebenarnya tahap keselamatan di negara kita sgt rendah, w/pun undang2 jalanraya digubal begitu begini dsb....masih byk yg perlu diperbaiki... apa pun org pompuan selalu lbh hati2

Sunah Sakura said...

hosmet saya bawak dengan begitu laju dan cekap...errr...saya pun da lali..bila dia try bawak slow dan penuh berhemah, macam pelik pulak.. hehehehe..

bagusnya kat Jepun macam tu..kalo kat sini, ade gak yang tak bagi signal ape2...terus blah aje..

Nurul Jannah said...

comel la akak lukis..hee..bestnye kat sane kak..semuanya mcm saling menghormati ;D

Norhafiza said...

hihihi comel lukian tuh cam tuan dia gak hihi..

ye la hanis..kat labuan ni lagi tention klo drive huhu...sabooooo..

♥ p a a n i ♥ said...

ala kakkkk tak pahamm :(

amirah said...

eh, cantiknya hanis lukiss..akak takleh nak komen sebab akak penumpang je..huhuhu..bila ntah nak jadi pemandu nya..

Kakzakie said...

Itulah Hanis bila dah selalu memandu di M'sia nie kadang terpaksa jadi kasar bila masing-masing tak bertoleransi. Kalau tidak kita yg jadi mangsa.

Lagilah kalau masa jem, macam-macam gelagat boleh nampak. Sekarang di JB mana-mana ada sekatan jalanraya. Boring:(

anismelon said...

anis suke bab bab yg nie..mmg geram gile ngn pemandu yg buat jalan toh mcm jalan ayah dorg..eee..

waalllaa! said...

saya selalu bagi laluan untuk org..tapi org lain plak yg keras kepala..sengal betul..hehehe..but i'm not a typical women driver..
so sorry tu "guys" yang suke kutuk2 perempuan tu..lau mau drift ke..mau rempit nak saya bleh..hehe..rempit naik keta r..naik motor tak pandai..naik skuter bleh..kikikik... nak lumba naik daytona kat arcade game pun boleh..saya pernah lumba ngan kawan lelaki dulu..i'm still number one!! oyeeehh..lelaki kalah pada wanita!! haha..kembang kuncup lobang hidungku..hehe

yatie chomeyl said...

buleh kiro doh lukise tu/ dpt 9.9999 dr 10 markah hihi

Juwita Jamaludin said...

hanis drive tak kat nihon.. akak tak drive pun .. tak berani jalan yokohama sempit gile tambah kereta yang panjang.. huhuhu.. tapi kat sini amat bertolak ansur bila memandu

puterinuraqiliah said...

heeeee...kiuuut jek gmbr2 kereta tu!
berhemah amalam mulia n sgt dituntut
suka cara hidup org jepun di sana. berhemah^^

mzhany said...

hana, sgt salute ok...yer lah ms yg gilir gilir bagi laluan tu, kat Malaysia, selagi boleh dia nak lalu kan, xde nye nak gilir gilir mcm ni jgn harap.

owh yer, nk cite gak, ms hany kt U.S dorg sgt utamakan pejalan kaki. contoh kan hany nak lintas jalan, almklom ler, kite ni 1st time kt sana, dorg kan drive sblh kiri... so slumber ya ya je hany keluar, padahal ms tu lampu utk kereta jln tgh hijau, dan ms tu mmg xde tanda org berjalan kaler merah. hany dh suku jalan ni, then hany sedar, hany reverse la balik, sambil angkat tgn tanda sori kan. tapiiii, dorg tunggu...bagi hany jalan dulu...mcm haa terkejutnya, kalau kt Malaysia mau ko kena honnn pnjang hany oiiii...

maris said...

lau naek kete ngn abg saye, moto siap bole ptong lagi.. slow sngt.. teeheee :D mane ade buruk.. elok la lukisan sis.. saye suka bace la blog sis... keep it up sis :)

Juwita Jamaludin said...

hanis kat link ni ada gambar agar2 tu jenama top value akak selalu guna yang ni je.. senang nak guna..sian dia lama tak makan puding ye... nanti buat tau..

http://www.myresipi.com/top/detail/7998

アヌム ちゃん said...

comel je lukisan.heee..k.hanis drive tak dekat nihon ni.ke hubby je drive.heee

Papa Mifz said...

papa mifz x suka kalo naik kete ngan wife then dia yg drive....bukan sebab apa...dia suka memandu cucuk2 kete belakang...hehe

siti kektus said...

kalau lah kat malaysia ni semua dok pakat amalkan cara macam tu, komfem aman damai je kan kak, ;)


kadang2 berderau jugak bila member bawak kete macam dalam game. +_+

h A n Y S said...

bawak keta ni, kadang2 org yang kesabarnnya tinggi pon boleh jadi tak sabar..

kyo_9 said...

huhu..
btol2.. saya pon terkejut bila first time dapat tau ttg kegunaan "hazard light" di sini ;p

p/s baru2 nih ternampak orang Jpon yg sedang bercukur ketika sedang memandu kereta! biasa kita nampak orang korek hidung, main sms dsb, first time kot tengok orang sedang bercukur! haha~

d_LA said...

banyok2 warno, putihsta hok berkene..hehe..tp plik gok kan, gano jadi putihsta..haha..comeyla k.hanis lukis, jnji ore pehe..dla dulu start lukis ore lidi lamo2 baru jadi ore sikit

Aida said...

kalo kat kl mmg mcm tu .. tp kat melaka lagi teruk .. dah sahih petak kuning pun dia slamba bodoh je letak kete kat situ .. bila hon, dia buat bodoh .. tengok ada sticker P .. mmg Bodoh lah jawabnya .. sakit hatiii ...

MAPPIAU said...

alaaa cecube ko tanye papairfan dik, yang calar2 kat kereta kiteorang sape punye angkare? akekekeke

lelaki ngan pompuan same sajork hiks.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails