Saturday, July 9, 2011

Tanabata Matsuri - Fukinagashi...

IMG_4294
hasil "tangkapan" sewaktu Tanabata Masturi, saya keluar agak awal sebab nak bergegas ke lab pula inilah hidup sebagai student, mmg busy bebeno yer huhu... Masa nak keluar tu, salah seorang staff bertanya nak tak barang2 ni?... sambil menunjukkan buku perihal tanabata (harga 1000 yen, eh sama mahal dgn harga baju murahan i tu, nanti saya share di blog tentang baju 1000 yen), lepas tu kipas kayu dan yang paling saya suka adalah book mark kimono girl (i very like). Rezeki jangan ditolak ye tak? Dia nak kasi semua secara percuma maka tanpa berfikir panjang saya ambil la semua (tamak haloba T_T). Yang ada pom pom merah dah rambu ramba (sebelah kanan) tu namanya Fukinagashi = streamers... salah satu perhiasan tanabata yang saya sempat buat...
IMG_4249-tile
mudah aje, sebab semua dah disediakan tinggal nak cantum-cantumkan aje :P, baik betul makcik yang ajar dan juga makcik sebelah saya tu, mereka borak2 tanya macam2 tapi saya pulak kurang fasih sangat nihon-go, haishh... jadi terhad nak terangkan jawapan tu huhu... (p/s: EE u suka buat origami?)

Ada banyak perhiasan utama, seperti yang saya maklumkan di entri yang lalu (YUKATA)... Ia berkisar tentang percintaan terhalang yang menyedihkan, yerlah boleh jumpa setahun sekali sahaja... lepas tu kalau hujan tak boleh jumpa sebab nanti burung tak dapat datang bantu bina jambatan yang yang boleh menghubungkan Orihime dan Hikoboshi. Ada banyak version cerita dongeng ni boleh baca di Wikipedia. Tanabata ni juga terkenal di China namun namanya mungkin berbeza. 

Mereka percaya pada hari tanabata 7.7 adalah hari untuk membuat permintaan (make a wish) dan ada di antaranya dizahirkan melalui pembuatan origami yang juga dijadikan sebagai perhiasan tanabata pada pokok buluh... perasan tak pada gembar pertama di entry Yukata tu ada pokok buluh kecil yang ada perhiasan tergantung . Tapi dalam gambar tu tak nampak sangatlah perhiasan tu...  Antara perhiasan utama adalah seperti gambar di bawah ni...
 Fukinagashi (string yang digunakan oleh Orihime) dan kamigoromo=kimono kertas (supaya pandai menjahit dan dijauhi dari perkara buruk)...
 Toami=jala/fishing net (supaya dapat tangkapan yang banyak) dan Orizuru=burung kertas/paper crane (untuk keselamatan dan kesihatan keluarga serta panjang umur)
Kinchaku=dompet/purse (untuk bisnes sentiasa maju), Tanzaku=wish yang ditulis pada kertas (kebiasaannya untuk cemerlang dalam pelajaran) dan Kuzukago=plastik sampah/trash bag (untuk kebersihan dalam kehidupan) [pictures from wikipedia]...

comel aje kan buat2 origami untuk buat wish... tapi bagi kita sebagai muslim, bila2 masa boleh berdoa dan memohon apa saja dari Dia... insyaAllah...

IMG_4292
Acara terakhir yang saya sempat turut serta adalah kaligrafi...tak sempat snap gambar la pulak akan tulisan kaligrafi yang sangat comot hehe...

p/s: Last sekali perihal Ikebana...

19 comments:

puterinuraqiliah said...

I LIKE ORIGAMI^^

senyumSOYA said...

bestnya bley jalan2 sana..heheh..
kreatip la diorg..^^!

A.s.t.i.n.a said...

InsyaAllah nanti kite buka perniagaan ini pada masa depan! yes!

Anisa Hang Tuah said...

origami :)

comelss

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

bestnyer dapat hadiah...mmg lawa book mark kimono itew...teringin jugakkkkk :-p

Ct Arina said...

wahhhh kreatifnye dorang. tp dah mmg culture dorg kan. wajiblah dorg taw buat bende2 camtu. rina pandai buat sampan dgn kapal terbang jelah dari dulu sampai skarang. haha

Papa Mifz said...

byk yer jenis perhiasan utk hari make a wish nih...

Nurul Jannah said...

suke la tengok akak pakai yukata tu..comel je..teringin lak nak pakai :)

JIJI YU said...

ejah wat origami getek kawe so

waalllaa! said...

creative betol org2 jepun nie..cute miut plak tu kalau bab2 kerja tangan..

Farah Shamsudin said...

ala, nak tgkla tulisan kaligrafi tuu..

d_LA said...

bestnye..kerah doh tange ni nak buat origami..kreatif betul dorang ni..

anismelon said...

akak nie memang suke erk keje keje gnie..nice nice..bgus bgus..sempena besday nie anis pon wat permintaan gak lah..leh tak...heeee..

origami tok anis 1...heee..:p

Norhafiza said...

kakNo br je blaja ngan anak2 nak buat burung hahaha..pastu tiru kat ketas tu jd binatang pebenda ntah mcm unta pun ada..

seronoknya kakNo tengok hanis..dapat belaja buat sesuatu benda dah seronok kita kan hanis..bukan senang nak buat tu kan,,

man yusoef said...

mak cik!!! dah lamanya tak singgah blog mak ciK!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

ala..apesal tak upload gmbr kaligrafi tu...hihi

Hanamiko Sakura said...

owh... da faham... rupa2nya org jepun buat origami ada makna... ingatkan buat main2 je...

Aida said...

Anak kak aida pandai buat origami tu .. tp kak aida harammm tak tau buat ..

MAPPIAU said...

uii bestnye hanis dapat pakai pakaian jepun tuh. Akak dolu pun penah pakai time posing syiok sendiri mase kawen dulu jerk hahaha.

akak soookaaa origami yang dah siap, yang belum siap tak soooka sebab tak tau buat hikhikhik

EE said...

Baru sempat berlari ke Sendai.dgr tu Hanis bkn naik kapal tobang tp berlari jer dah sampai sendai.hahahaha...

disini EE dengan rasminya mengumumkan bhw EE suka origami.Tp nowadays langsung x sentuh,zmn skola rendah buat origami dr duit kertas jd kpl terbang,katak n many more..

MK jgn lupa share baju 1000 yen ye sbb I like like like too..tp lagi like kalau benda free n org beri...Kalau nak beri emel2 yer...tangan ni terbuka luas nak terima..tamak haloba x?nmpk gaya kalah drama queen kita ni..satu rampasan kuasa sedang berlaku...hahahhahahaha...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails