Thursday, July 14, 2011

Jitensya...

Jitensya=basikal
 bangunan tempat parking basikal (gambar dari SINI) bukan kuruma aje ada tempat parking ok...

Pagi tadi nak ke kampus boleh pulak saya tersenyum sendirian dalam kereta.. jangan fikir bukan2 i waras lagi ok... hehe... bukan apa, saya ternampak baby yang mukanya sangat bulaattt pakai helmet, duduk kat raga depan basikal tu, ibunya sedang menolak basikal sebab kawasan tu agak berbukit mana larat nak kayuh... comel aje dia duduk kat dalam tu lepas tu mata tertutup, mengantuk sangat agaknya... sampai kepala dia terlentok ke kiri dan ke kanan...owhh geramnya nak cubit cubitan.
gambar dari google... lebih kurang macam nilah rupa basikal tu, tapi baby dia sorang je kat depan. Perkara biasa kat sini tengok para ibu yang kebanyakannya surirumah, bawa anak keluar sama ada jalan2 atau keluar membeli barangan dapur (ye ye aje barangan dapur hehe)...

Memang benda biasa kalau lihat orang kat sini berbasikal. Kadang saya lihat pakcik atau makcik kayuh basikal dengan keringat tua, sedih pulak saya lihat teringat mama dan abah kat kg. Tapi cinta selalu cakap, entah2 tauke kedai, entah2 ada rumah banglo besar. Ish cinta ni... tapi memang macam tu, tak boleh tengok dari luaran, kadang yang naik basikal tu rupanya seorang professor. Like my handsome sensei once told me (eceh speaking london), orang kat sini terutamanya researchers or academician, malu nak tonjolkan result mereka yang hebat2, mereka lebih rela duk diam2 dan buat kerja macam biasa... sebab bagi mereka tak baik bersikap takbur dan bongkak, ke situ la pulak kan padahal orang lain berlumba-lumba nak publish article dan tonjolkan hasil kajian masing2.

Eh terlari ropik pulak. Ok sambung balik, kat sini sangat pentingkan pejalan kaki dan juga orang yang berbasikal, traffic light dan juga bahu jalan dan juga di mana-manalah, pasti ada ruang untuk mereka ni. Rasanya di negara 4 musim yang lain pun macam ni kan. Mungkin sebab faktor suhu yang bukan panas sepanjang tahun macam mesia membolehkan mereka berbasikal dan berjalan dengan giat dan aktif. Tapi musim panas sebegini pun masih ramai berbasikal mahupun berjalan tapi siap ada towel kat leher atau atas kepala untuk lap peluh...

oklah sekian sesi merapu sebelum tidur huhu... hari ni saya tension wuwuwu...

28 comments:

LuN@_aiDi said...

kat cni banyak yg jalan kaki jer, klu berbasikal pun sekadar pegi exercise jer^^

ijayuji said...

eh eh... kat jepun anything is possible kan kan hihihi.... FIL kita kalau antar MIL kita kat eki suke naik beskal hihihi eh? sama mcm kat sini ada sorang prof dr u japan tak sure dai mana, klu tgk gaya dia, mcm org tak kerja 1st time kenal dgn prof tu ingatkan n dalam hati terdetik, org niii 24 jam ada jerr nmpk muka dia, ingatkan mmg tak kerja, sekali dah kenal dah risik2 baru lah tahuuuu, dia tgh buat research pasal language kat sini n mesia n negara2 lain tp dia menetap sini lepas jishin teruk kat sendai. terpanjang pulak story kerja melambak nak dibuat ni hihihi... oyasuminasai! :D

Juwita Jamaludin said...

bestkan.. akak ada 2 basikal lektrik tau.. dulu sebelum ada kereta akak naik basikal bawa anak sorang satu.. pastu kalau jalan gi pasar bawa anak mcm dalam gambar tu nasib basikal elektrik tu... tapi la ni jual dah satu sebab dah ada kereta yang satu tu jarang guna dah... jual kat kohai baru datang... nanti nak bawa balik basikal tu kat msia tah larat ke tak nak berbasikal dengan panas tu..:)

Ct Arina said...

rina selalu berangan taw. kalaulah malaysia ni mcm jepun. mesti xde masalah g keje naik basikal. dress up korporat macamane pun will still look ok bile kat jepun. kat malaysia ni xde org buat pakai cun2, pastu naik basikal g keje. kalau ade, rina akan join skali org tu. konfem! jimat minyak keta woooooo n mesra alam sekitar ^_^

maris said...

bgsnye dieorg... x suke tunjuk kehebatan akademik y dieorg ade... best jgk naek basikal nie.. :D

mzhany said...

waaaa ada parking untuk basikal eh hana. huhu so cute.

PinKy MoMMa said...

hanis..kalau musim panas mmg panas sgt ke kat sana?
sini baru ari ni ada hujan skit..

psssstt..thanx utk kata2 smangat kamu ye nis..BIG HUGSSS~

waalllaa! said...

cute la org2 jepun ni..

h A n Y S said...

siap ada bangunan parking basikal lg.. agak2, ada tak tokey ofis besa kayuh beskal kat malaysia?haha..non hadooo..eceh..ckp mcm sy ni rajin bebeno kayuh beskal ke sana ke mari..haha

Afikah Aziz said...

bgus sungguh ore sano xsupo ng ore mesia..ore mesia lg tggi pngkt lg nk tunjuk..ore hok jale kaki ng nek basikal pun xse pande dh bilo ado keto besa huhu..pdhl sblm ado keto besa pun gitu gk duk jale kali oloh la ho..

JIJI YU said...

tu pok2 dio fit molek uh

haniey said...

beznya akak duk jepun..erm jepun mmg unik sikit..hihi..akak duk jepun mst jmpa ngn artis2 jpun gak kan..ala tringin nk g jepun,dr segi tgk akak cite mcm bez sgt..hihi :)

Bigdaddyz said...

ada basikal cuma pandang dan lihat sahaja sekarang...hehe

nuwairani ismail said...

masa gi sapporo 2 minggu tu ada jugak terserempak dengan lecturer member di hokudai naik beskal...nampak cool je...siap pakai suit penuh dgn blazer lagi...best la kehidupan diorg kat sana.sangat sempoi

kyo_9 said...

huhu..
yang memang gempak memang malu kot nk publish result diorang tuh..
tp yg x gempak jer tanpa segan suka berebut2 nk publish macam2..

itu lah dunia..
tak kira rakyat negara mana..
mesti orang2 camni ada nyer..

;)

アヌム ちゃん said...

dekat sini x penah lg tengok ada tempat duduk depan org kayuh tu..nampak cm bahaya lak..huhu

amilinhussin said...

kat sini student u pon dh bergaya ngn kereta. kadang2 2 lagi mewah dri lec.. mode:jeles...

Kak Aya said...

kak aya selalu berangan nak ke sana sini di KL ni berbasikal...harap2 ada lah disediakan laluan khas untuk mereka yang berbasikal suatu hari nanti...

belog|amiyo said...

kat sana berbaloi lah ada tempat parking khas untuk basikal sebab diorang rama pakai basikal kan.

A.s.t.i.n.a said...

betul2... sana mereka pentingkan result.. sebab tu sgt low profile takut nak riak...
kalau kat sini adushhh dushhhh~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu masa memula sampai kat nihon masa tue musim spring tapy sejuk giler dan keta pun tak beli lagik...mmg basikal la yang weols kayuh hari2...patutlah dulu badan ai slim sebab naik basikal selalu...dan adam naik ngan papa dia ...dia duduk kat depan mcm dalam gambar tue...until summer mmg x sanggup nk naik basikal dah...now still lagik berkayuh cuma x sekerap selalu...perbezaan badan ai....bertambah mokmok lepas stop kayuh basikal tue...uwaaaa

farah fauzi said...

dah lama tak main basikal..klu zama skolah dulu basikal le run tuh paling glemer la..saper yanga dre klu bulih nak tunjuk kat kengkawan semua..siap adre gear lagi...kelakar sungguhkan..

Sunah Sakura said...

suke tengok gaya hidup orang jepun..jimat minyak, jaga alam sekitar..

Aida said...

kat sana kan mmg cute je berbasikal .. cuba kalau buat kat kl ni .. adehhh .. mmg basah lah ketiak semer .. dan rasanya kalau berbasikal ni banyak tersadai kat gym je kan .. hehehe .. bak kata en shuben kak aida "gajah putih u tu dah tua kan ??"

amirah said...

bestnya kalau dpt kayuh beskal..dh lama giler akak tak nek beskal..kalola cuaca mcm winter memang bestla kayuh beskal..tp beskal yg ada bakul2 letak anak2 tu mcm cute la hanis..hehe

Anum said...

best gak naik basikal pg keja nie
hahha

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

salam taaruf,untuk sis hana =0).
tertarik dgn post entri ni pasal ahli academician yang sungguh low profile..saya pernah jumpa prof. yang low profile kat kampus saya..the one and only kat kampus saya setakat ni yang pernah saya jumpa..mula2 ingatkan pakcik mana nih..kalu berselisih dng prof tu kat jalan, mesti dia bagi salam. dia naik kereta kancil jer n dia cina mualaf. he's really down to earth..=0).he's really inspiring me..

MAPPIAU said...

eh eh basikal tuh memang ngam2 utk akak, papairfan ngan irfan ek hihihi.

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails