Friday, July 15, 2011

Waffle dan kek...

Masa zaman menganggur dulu saya suka sangat makan di Paddington House of Pancake(PHOP). Bila dapat gaji jaga anak buah, laju2 saya ajak kawan, Mas makan kat sana... suka la sebab ada gambar teddy haha... apakah? Bagi saya tu kira dah makan makanan mahal, dan sekali sekala saya suka membelai diri ini (eh belai2 bagai macam pergi spa pulak) dengan makan best2 sekali sekala... hasil penat lelah bekerja (yer yer je padahal jaga anak buah dan tolong buat kerja rumah aje ha). Minum di Coffee Beans dan Starbucks pun fikir berkali2 huhu...

Lepas dah kahwin dengan cinta, tak pernah makan PHOP, cinta tak suka pancake pancake ni... Satu lagi makanan kegemaran saya adalah waffle. Biasanya saya makan waffle yang jual kat gerai tu je, yang harganya RM2.50. Boleh pilih nak inti marjerin, chocolate, peanut butter, kaya  dan sebagainya. Lagi suka kalau dia buat garing2 krup krap krup krap...yummy!

Hingga pada suatu hari geng Sendai ajak jumpa di Mitsui Outlet dan minum2 di The Best Cheesecake Cafe. Saya dan cinta jarang betul nak makan restoren mahal2 ni hehe... agak2 dari luar nampak kemahalannya tak berani kami nak masuk dan cuba, melainkan ada yang rekemen atau yang mengajak kami ke tempat tersebut. Sebelum ni dah nampak kedai ni di Mitsui Outlet namun tak pernah punya perasaan untuk mencuba...

"Love, diaorang ajak jumpa kat kedai mahal la... takutnyaa nak order apa nanti eh? tak biasa dengan menu huhu, Jakun tak pernah masuk.."
"Ala kite minum air kosong je" Penulis memang macam ni cepat panik, suami penunlis pulak terlebih rilek hehe...
IMG_0023
Inilah dia kedai tu... tapi masa mini gathering tu tak ambil gambar pun, gambar di atas tu diambil pada kunjungan yang lain...dah terminat lah pulak dengan kedai ni... ehehe... sampai sanggup ajak cinta pergi outlet semata2 nak makan waffle... tsskk...
IMG_0016
nama kedai cheesecake, tapi menu dia banyak melibatkan waffle... tak kenal maka tak cinta, tak adalah mahal seperti yang kami sangkakan, ala2 marumatsu je, tapi marumatsu boleh makan nasi, Sekali sekala bolehlah nak belaikan diri dengan makan makanan macam ni... (sudah tentulah patik yang tergedik nak makan waffle tu hehe), waffle dengan raspberry dan chocolate lupalah harganya, kalau tak silap 580 yen.

yang kat bawah ni pula dapat hadiah dari seseorang... tanpa disangka2 alih2 sampai bungkusan, ingatkan bungkusan apa sebab pegang kotak sejuk semacam je... bila buka...laaa ada kek rupanya...
IMG_0027
cakes! saya suka sangatlah hehe... tapi yang tak tahan kek kat sini memang penuh dengan krim, suka betul depa ni dengan krim2 tu...
IMG_0030
krim tu saya makan sikit je, banyak2 nanti muak lah... tapi kalau tengok labmates makan kek berkrim ni mak aihh... tak tinggal setitis pun krim tu... tskk...

p/s: okashi = japanese sweets biasa dimakan bersama air teh untuk hilangkan manis tu (tak pastilah sebab labmates yang ajar patik perihal okashi ni)
satu lagi maksud okashi adalah pelik / weird... "okashi ne!" peliknya!

50 comments:

PinKy MoMMa said...

hanis besar nye waffle dia..tebal pulak tu..owh sungguh sedap :)

man yusoef said...

man tau kenapa kak nis cerita pasal kek?? konon nak bagi hint besday dia dah dekat la tu..HAHAHAHA

man pon sama, tak suka kek yg bnyk krim...erm, tak suka makan kek sgt pon...huhu...waffle tu makan tgh panas sedap!!! ranggup2...tp klu dah sejuk, pastu klu beli bungkus tu, nnti wap air panas tu menyebabkan waffle tu jadi lembik...tak sedaP!!! huhu

eh, tak minat jugak waffle...tp sesekali kena, best gak..

okbye

Lya Colours said...

uwah sedapnya.. tapi jarang dah makan waffle ni. diet. kuikuikuikui

Anum said...

sedap....

✿ Mitchell ✿ said...

Sya pun suka PHOP ne! :D Is one of my must-stop spot.. hehe

waalllaa! said...

sedap sedap sedap..bestnye kalau dapat waffle yang rangup..auuumm..

ijayuji said...

Salam hanis! eh? samalah hb kita pun tak suke pancake, kalau sweets2 ni pun liat sikit dia nak makan, kalau kek tu dia mmg memilih sikit sbb tu kalau besday dia kita malas nak buat kek sgt beli jerr yg dah siap slice gituuu tp kita minat mkn waffle yg ada topping mcm nii, yg letak sekrim pun suke! dulu2 kat mesia tak minat sgt mmg tak pernah beli tp sejak berjauhan tp dekat ni kan jatuh cinta pdhal waffle maker ada terperuk kat cabinet ahahaha... kata org yg blei tu lah yg sedap kan kan :D Tp kita pun suke kek2 org jepun nii simle jerr tp mcm hanis ckp dia org mmg sukeeee dgn fresh cream :D

Anisa Hang Tuah said...

sedapnyeee

makanan kat jepun sedap & mahal.

Aida said...

Hana, kak aida ni adalah ratu kek .. bukan nya suka buat tp suka makan .. kalau preggie, lagi teruk .. asyik ke je tekak ni teringin .. dan hasilnya, anak² kak aida adalah hantu kek jugak .. hehehe

Afikah Aziz said...

wahhhh lamo xmake waffle..terliur eh,esok hr sabtu nk g tubik cr la hehe..kek2 tu pelik plok ika tgk,ingt roti biaso jah heee :p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yg muak tua apa kata kasi kat ai...lama x makan benda lemak berkrim gini hahahaha....cheese cake ek...nnt nak cari la kedai tue kat sano outlet mana taw ader...if not yg kat oarai ibaraki tue...weekend ni nak terjah situ...jom la join weols :D

et said...

owh hanis.....sedapnyerrrr..

amilinhussin said...

sedap nye waffle yang dlm gambar 2.. bole x nk request sebijik camtuh kat gerai waffle tepi jalan??...:p

JIJI YU said...

beraer idong2..

kema said...

waffles tuh nmpk ensem...yum3~nti tapaukan utk kema leh tak?hihi :P

mzhany said...

waaa sgt menyelerakan waffle dia.

butterflyana said...

slrrpppp!
meleleh air liur i tau melihatkan makanan2 tu.

hehehe

siti kektus said...

hehe. baru semalam kite makan waffle kak.

cokelat camput=r blueberry~

^^

So Shy Lady said...

cantik plak wafer tu t.mcm kt cni.....nmpak rangup je isyh patut la hanis tjatuh cinta, akak tngok pun dh tsuka gak ;)

A.s.t.i.n.a said...

alamakkkk yummynyeeee
kalaulah saya pandai masak ini..
pasti saya jd kaya raya..
penjual kek yg berjaya..
tp sayang..
saya hanya tahu makan saje..

Syaima' said...

aaaa sedapnyee krimm.i likeee.syaima pon suke waffle yg 2.50 tu, suke letak coklat and jam strawberry.dari kecik salu makan bende tu.hehe.
masa akak g melbourne tak makan max brenner? by far, the bestt waffle with chocolate and strawberry i've ever tasted! paling sedap dlm duniaaaa.seriouslyyy.tapi jepun tade sedihh!

Amie said...

Hana,
kenyanglah makan waffle tu ye... besar, nampak sedap je!

farah fauzi said...

wahhhh...sungguh sedap melihat waffle itu...terasa kelaparan melanda...

**adik nok bubuh marjerin ke jem seteroberi...haha

LuN@_aiDi said...

kat cni pun takuttakut nk masuk kedai yg nmpk grand jer.. tp sesekali my hubby kasi greenlight! hihi

Ida,Japan said...

Ohhhh...mmg mnggiurkan la hanis akak tgk waffle tu..besarnya..teringin nk mkn, tapi sini susah kut nk dpt yg bole mkn..nk buat sendiri..aduhhh, nk kena beli acuan die la pulak....buat semak jer dlm rumah kecik ni..ikutkn hati sume nk beli hanis

d_LA said...

ouh tidakkkkkk...tergode abes tgk ni k.hanis..

k.hanis, send address kat email dla boleh?nak htr kad kawen..haha

kertaslukisan@gmail.com

Asmara said...

hanis masih ada lg eh cafe ni? hehe.. mana tau. dah pegi x lepas bukak ni? xde jual murah2 ke kot yg reject kene air tu. ekekeke..
*esok pegi siang ke malam? mesti ramai giler kan! besar2an tu.

zie_ira said...

uwahhh,,kak hanis,,sedap nye nampak waffle tu,,besar n nampk sangat rangup,,uww,, nak pi carik waffle la jap,,hehe,,

maris said...

sedapny waffle! suke waffle cokelat punye... =) 580 yen tu lau convert duit mesia berape sis?

Aida Lela said...

sedapnye waffle tu..tambah sedap bile dia dah present macam walla giler..


*kat sini hampir tiap2 hari makan waffle, sampaikan dah naik jemu. skang dah stop untuk seketika..

-Sara- said...

wow sedapnya waffle tu! :)

H.J said...

wak kelik deh..sipe tuh...haha

senyumSOYA said...

kak hanis..besar nyo waffle tu... abih ko dop? kalu dop abih ata sini sket..heheh..

mahal makene sano..tapi kade2 keno try gop..(^^!

tok suko krim jgok..
make kek dio jah..baru haeven..

Diana @ bilakukatacinta said...

salam kenal hanis...hehe...beshnyer mkn2...ramai gak blogger wat en3 pasal waffle ni...tak sngka..glamer jgk cik waffle kite ni

deeya said...

sedapnyeer ! tapi rasenye sama macam waffle biase tak kak ?? nak makan waffle jugak nie .. itadakimasu ! huhu

dwaty said...

saya pun suka makan waffle yang 2.50... mesti mita peanut butter plus chocolate...

saya pun suka makan cakes... lagi2 yang banyak krim... so, kalau hana tak nak pass kata saya... hehehehehe

fazilzura said...

WAAAAAAAAAAAAA awak kejam dik ... suke tau tepek benda gini..sentap i ...

aduyaiii leleh liuq akak dik nonnn

MAPPIAU said...

vavava dah dapat makan wafle dapat pulak suprise kek lagi sorrgaaa sorrgaaa. Memang akak soooka jugak kalau cenggini. Tapi kan ko kuat makan pun akak tengok tapi badan cenggitu jugak eh, Uiii sentaphatimaknak hahahahaha :P

resipe-masak-makan said...

Salam Hana Sakura,nice waffle and clean environment,Tu yang buat berselera nak makan I have been japan at 1996>97,joining Tokyo Bay Hilton, near Tokyo Disneyland as a malaysian Chef,nice blog and romantically element.

Juwita Jamaludin said...

Hanis sedapnya nampak waffle tu nak jugakkkkk

amirah said...

hanis, waffle makan ngan eskrem vanilla letak choc..adoi..sedapnya!kesian kat anak tekak akak..

Aida said...

besarlah dia punya waffle .. puas makan tu .. jeles! jeles!

*∽ IZAN ∽* said...

Oishisou! Gebu je nampak waffle tuhh! huhu

Bro ahmad said...

bestnya wafell tu..besarnya..kenyang makan tu.. nak jadi bloglist bro..tutup jam 11pm malam ni,

Syazwan Che Deraman said...

bestnya cheese kek..nak satu!

nuwairani ismail said...

suke tengok kedai2 roti @ kek kat supermarket di sana. diorg buat depan2 mata kita. boleh tengok tahap kebersihan mcm mana. pastu ralit pulak tengok diorg baking. masa kat sapporo hari tu konon2 nk makan parfeitte (dah tak reti nk spelling mcm mana) ais krim yg campur buah bagai tu. tapi ramai org, terus tak jadi...sedihnya...

khairunnisa ♥ said...

suka waffle, coklat strawberry or letak madu je ^_^

dulu $1.80.. now da $2.60++ :')

Ct Arina said...

pehh, menikam kalbu ah tgok hadiah kek yg akak dpt tu. sbb krim die tabal die. rina sukeeeeee >_<

ok, patutlah 'sehat' T__T

puterinuraqiliah said...

mkn kat PHOP sgt best!!
weee~ rndu nk mkn kat PHOP!

アヌム ちゃん said...

sgt suka kek2 di jepun..semua mcm saangat sedap..huhu.nak buat sendiri yg sedap tak gheti..huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails