Tuesday, July 12, 2011

Musim kipas...

Mari mengipas, eh mulalah nak melalut ni hehe. Ada ke musim kipas ni? Musim panas di sini boleh dikatakan sebagai musim kipas... banyak kipas dijual mahupun diberi secara percuma...

Ramai orang jalan sambil berkipas sebab panas sangat. Saya belum sampai tahap tu maklumlah dah semulajadi kulit khatulistiwa yang sentiasa terdedah dengan panas terik sebab tu musim panas kat Sendai ni saya tak heran sangat hehe... tapi belah lain saya tak tahu... kalau selatan jepun mungkin lebih panas dari Sendai... kalau nak rasa sejuk sikit silalah pergi ke utara iaitu Hokkaido... ikitai na.. tapi macam mahal je nak ke sana...

Cinta hati dah jadi macam orang jepun, duk mengipas sambil jalan, dalam kereta pun diletak kipas, padahal dah pasang aircond. Standby kipas kut2 tak tahan menunggu aircond menyejukkan kereta hehe...

Tenki yohou pun bukan setakat tunjukkan peratus kelembapan tapi ada kartun comel yang akan tunjukkan panas biasa atau panas sangat. Kalau panas sangat mata tu akan pusing2 dan peluh menitik2 dari muka... hehe kawaii ne...

Tengah panas2 ni tiba2 rasa sejukkkk aje.. kenapa ye? Sejukkk hati ku ini sebab dapat award dari Ayu (pakar chenta) dan juga Saba (pakar masak). Kedua-duanya tinggal di jepun tapi lain2 ken (negeri) huhu, kalau dekat, boleh kita dating2 kan...

Ayu bagi 2 pilihan... curlasstt (pinjam perkataan ayu sat) la award tu, terror u buat... sudah tentulah miss flower akan pilih award yang ada ciri-ciri bunga gitu kan...
hontou ni doumo arigatou ne! shiawase desu... sayang u ketat2 jugak... jangan jemu datang ke blog HS ok... datang jalan Sendai pun dialu2kan juga hik2...

Award seterusnya dari Saba cuns... dah pernah terima award ni, tapi lupa masa tu kena buat task apa... okies, patik jawab lelaju kat sini perihal 7 perkara... nak tulis pendek2 je aci tak hehe...

1. suka biru!
2. Suka dress, teringin nk pakai gaun kembang2 ala2 princess (adoii bila nak abis tabiat tak elok ni hasih!)
3. suka bunga 
4. suka jalan2 makan angin tapi duit bajet masa pun tadak, so saddd
5. owh sangat suka kasut (flats) dan handbag! pengsan...
6. suka makan cookies and pastries!
7. suka berbelog... sebab boleh kenal dengan saba dan yang lain2... tanpa blog tak adalah tomodachi2 saya yang best2 semuanya...

Terima kasih sekali lagi kerana sudi tag...

41 comments:

Anisa Hang Tuah said...

uit kak..mcm best jee

:)

Syaima' said...

oh kipas kat rumah ni, 24/7 pasang tak hentii.dah ajak dah hubby nak g hokkaidoo je rase natsu ni.tapi mahall.

amirah said...

suka dress mcm princess ek..?hehe..musim panas ek hanis kat sana..ada beza tak mkanan kalao musim panas? hehe

PinKy MoMMa said...

owh kesukaan tu sama hehehe..
kasut dan handbag..nape la sawan bile melihatnye huhu ;p

waalllaa! said...

akak!! semalam saya mimpi akak.. saya ikut akak gi jepun.. pastu balik ke malaysia sama2.. pastu kan yg kelakar tambang tiket flight dari jepun ke malaysia berharga 450yen sahaja..hehe..memang boleh balik hari..kikikik

me suya said...

panas sgt ke kak? Berapa temp?
:)

ijayuji said...

Salam hanis, kalau kat thai dibezakan suhu panas dgn mesia PANASSSSS thai lagi, lain mcm panas kat sini, tp kita tak pernah pulak merasaiii panas betul2 kat jepun, pernah ke sana masa natsu tp lama dahh! lepas tu dtg musim sakura jerrr fuyu pun cuma sekali jerr sbb tak thn sgt sejukk! yg paling tak best muka kering sume kering2 pastu kalau kering jer tak pe bibir pecah kang gatal2 satu bdan ahahaha... skrg ni dah pesan kat hb kalau nak dtg jepun kena g musim sakura jer yg kita tahan musim lain2 tak nak dtg hihihi... sejuk tak nak panas tak nak haish! mmg cerewets! tp klu emergency terpaksa pergilah kan sbb itu ajerr cuti yg ada :D

Lya Colours said...

awak suka biru, saya suka purple. hihi

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

hahahaha natsu 2 benda ai WAJIB bawa...iaitu kipas kertas tangan dan payung potkadot ai itew...dah macam puteri lilin x leh kena matahary gitew....sekali kuar balik dah rentung uwaaa....tq babe sudi gantung award ni kat umah uolls....:))

So Shy Lady said...

tgh imagine hanis pkai gaun kembang
ololo omey omey :D. agaknya ada ank nanti t.tau la mcmn nih hihi

Nieda said...

Singgah... tapi tak komen saja.

H.J said...

buat GA kipas dari jepun plak kak..heee

MAPPIAU said...

dan tanpa belog juga make tidaklah ku tersayang kamu ketat2 dik oiii huhuhu :D

JIJI YU said...

haha Hj suh wat GA kipas...wat le..die dok tgh gile GA tu..

Hanis Azla said...

kat rumah ada banyak kipas tangan.. tp kalau pi kenduri kahwin atau jalan2 keluar selalu lupa nak nak bawak.. hu..hu.. wah.. cantik award tu.. jawapan yg no 4 tu samalah dgn akak.. so sad juga..

man yusoef said...

terima kasih sbb cakap saya best...huhu

...Minah BluR... said...

kat sini memang panas weyh lok... huhu
MB pon ade kipas tangan tu...huu

Anum said...

memang best la
i like

ZWAN SABRI said...

Ouh.. Baru ku tahu yang musim panas kat Jepun dinamakan sebagai musim kipas.. ;)

MySuaraBlog: Tabik Springlah Sama Pakcik!

Syazwan said...

sini pon panas kak.
malam-malam huje.
sano huje tak?

アヌム ちゃん said...

sy xde la berkipas tgn..kipas pusing je.heeee

zie_ira said...

nak kipas dari jepun 1 !!~ hehehe,,

uwaa,,tahniah dpt award,,comel la award tu,,hehe

Nurul Jannah said...

kipas 1 ! heeee. bestnyee kak :))

Amie said...

Hanis,
orang tua2 dulu kata...kalau panas kena panggil angin supaya datang bertiup! ...ada lagunya tau....

d_LA said...

dla pun tgh berkipas skang..ade ekon pun mcm xde..huhu..sbb cuaca kot..xpelah, anggap je dok sauna..haha

Asmara said...

hari ni kurang panas, semalam panas sgt, tokyo semalam 37C! sini paling tinggi 30. huhu.. byk hari lagi ni..

kayrul-shah said...

bestnya siap boleh dapat kipas percuma lagi...mujur la kulit khatulistiwa ye

wida said...

eh yg no.5 tu sama..suka kasut & handbag..mari kita sama2 pengsan! hehe

Afikah Aziz said...

kt umah ika pun kipas 24 jam hak3x...kak,kipas dr jepun satu...hehe

fazilzura said...

KIPAS LIPAS NAk dak ? heheheheh

msia now musim panas huhuhhhhu , ni ahkak dh selesama batuk2 huhuhu

KizZ said...

Hihi...dalam bilik Kiz sendiri dah tersedia Kipas.Agak-agak kipas yang boleh pusing no 1 sampai 3 tu tak cukup menyejukkan diri..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kerana blog juga kakD selalu dtg jenguk kamu D 'japan ni....hehehhe..

Sunah Sakura said...

tahniah akak dapat award~ ade bunga2 lagikkk~ hehehe...

LuN@_aiDi said...

kat Nz xperlu berkipass.. sbb sgt ler sejutnyer skng..hihihi

LuN@_aiDi said...

nnt kter tukar turn lak, cni lak panas sana lak sejuk^___^ btw Nz kt Auckland City^^

Hanamiko Sakura said...

haha... musim kipas pun ada kah???
pelik... itukah budaya masyarakat penduduk jepun???
musim menuai ada x???

puterinuraqiliah said...

LIKE LIKE LIKE ^^

Ct Arina said...

kipas jopun tu eh? rina sukeeee >_< rina ade dua taw! kalau kak hanis nak post yg ori made in japan pon bolehhhhhh haha ;D

congrats dpt award! ^_^

Juwita Jamaludin said...

hanis... wah nak pakai gaun princess ye.. hihii comel je dengar... tula sekrang ni panaskan ayu.. sana sini nak ada kipas

senyumSOYA said...

tomodachi nea!! arigato gozaimasu...

akak.. t kalau jumpa ngn monkey majik kim slaam say kat diorng ya.. sign otograf..(^^!

sayang akak ketat2 gak la..hehehe ^^!

anismelon said...

akak tak nak wat ga ke..hehehe..adiah dari jopun..mesti wamai yg nak join..esp anis nie..hehehe..

na pakai dress ye..t la tempah tok raye..hehehe

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails