Tuesday, July 19, 2011

Rilakkuma sakuranbo dan favicon...

Rilakkuma yang comel! Beria je, walhal tak pernah tengok kartun rilakkuma ni. Pernah tengok patung dan key-chain serta bermacam jenis lagi yang dijual. Sampai saya sendiri teringin nk beli siap cakap kat cinta nak beli siap2 utk anak ahaha... of course tak dilayan kan? (sebab dah tahu siapa yang nak hehe... :P). Apa itu rirakkuma? ejaannya rirakkuma tapi sebutnya rilakkuma, entah diriku ini tidak mengerti kenapa sebegitu...

(クマ)kuma=beruang/bear
(リラック)rirakku=relax/rilek la brader.. (tetiba hip hop la pulak)
bila gabung jadilah rirakkuma
mungkin ini salah satu sebab saya suka beruang, kenapalah kartun beruang dibuat sebegini comel dan gebu... huu, patik terpedaya ok...(gambar dari google).

IMG_0011
sebenarnya nak cerita pasal sakuranbo kembar ni... tapi sebab dia posing bersama rilakkuma, terpaksa saya perkenalkan si rilakkuma ni juga. Yang tu dapat free bukan beli, tapi rilakkuma tu bukan mcm patung or bantal, keras aje huhu...
IMG_0015
yum2 manis je macam sakuranbo yang lain, mula2 macam takut nak makan, tapi belasah ajelah :D

sambungan sikit perihal Favicon tu.. ada yang bertanya (KakNo dan Rina) nanti favicon tu nampak kat mana? Ni contohnya...
tadaaaa....(sound effect wajib hokay... haha)
pinjam layout amilin comey (kiri, peminat arashi hik2, t akak buat enri pasal arashi ye) dan juga my "pashion" icon Syaima di Niigata (kanan)...  

dulu ada terbaca tutorial etc, tapi kalau tukar terus di favicon edit tu terus jadi, tak perlu susah2 nak link2 bagai... kalau lambang biasa buat blogger tu, huruf B dlm kotak oren, kalau rasa nak comel sikit bolehlah letak gambar kegemaran anda ya, dan ingat segiempat sama ok jangan jadi macam patik.. 
                            

contoh... gambar rilakkuma ni, sebelah kiri dah nampak macam segiempat sama tapi sebenarnya tak pun, resizekan jadi segiempat sama macam belah kanan tu, bolehlah masukkan dalam favicon, selamat mencuba...


39 comments:

senyumSOYA said...

sakuranbo tu rasa dia mace gapo kak hanis? hehehhe

man yusoef said...

siap ayat selamat mencuba tak tahan tu...ingt nak masak ke?? huhu...eh nak tukar gak la...letak gmbr emma watson

Asmara said...

omoshiroi! nak cuba gak aa! :D

A.s.t.i.n.a said...

haiyooo sukenye entry nehhh...
bagaimudah jer nak wat..
btw nama katun tu membuatkan sis rasa nk bc doa makan jer....

siti kektus said...

macam buah ceri je kak. hehe




psst, kak, kite dah lama nak cakap, muka husband akak mcm muka harry poter kat movie tu la. gambar kat header tu. hehe ;)

rara pinkmafia said...

hehehehe comels nya.xpenah tau pasal patung2 ni.

アヌム ちゃん said...

owh itu rupanya..kena buat jugak ni..tapi nak letak icon ape la y..kena fikir dulu ni..hihi~ aa sedap nmpknya sakuranbo tu..comel je..t bru rasa amerika cherry tu..aaa terus jd konpius mana lg sedap..hihi

Hanamiko Sakura said...

dah lama x singgah blog akak,, rindu la... walaupun sminggu tapi rasa macam setahun.... comel rilakuma tu,... nak satu...

puterinuraqiliah said...

kat malaysia pun byk rilakkuma! sgt comel keychain n patung dia!

mzhany said...

lagi satu hana, nanti icon tu kita akan nampak kat tab google chrome tuh, kalau gune mozilla and ie pun sama laa...eh eh macam mana nak explain eh.

zie_ira said...

sakuranbo tu nampak comel,syg lak nak makan ,,kalau dapat kat ira memang ira dok belek2 je,,tak makan2,,hehe,,

kak hanis ,jom join GA ni,,adiah die best2,hehe

http://zieadikchuwetz90.blogspot.com/2011/07/mega-giveaway-by-yana-cik-putih.html

Syaima' said...

ooo baru paham ape k.hanis nak tukar sbnanye hehe.glemer skjp kat sini hehe.twin cherry! cute!

anismelon said...

waaa..sume dah gile favicon nie..comel comel..

Juwita Jamaludin said...

hanis bestnya mula tertanya2 juga mana dapat favicon tu .. rupanya hanis ada buat entry... best2 leh try nanti InsyaAllah... sakuranbo kembar.. comelnya

amilinhussin said...

ops terkejut sebentar bila tengok macam kenal je layout di atas...hikhikhik.. malu syaye (oke, ngade je nih)

Bro ahmad said...

sedap ke rasa buah ni..cantik dan cute hmmm

Bro ahmad said...

favicon tu cantik huhuu..

Afikah Aziz said...

kak wat kelik so hehe...eh favicon tu napok gitu,nk kne wat ni...marin nk wat tp xtau napok gano tu xjd nk wat hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

adam ada bear besar gitu hadiah dari bos nihonjin jangan kata hanis ai pow x pernah tgk sgt cartoon ni ngeee

Hanis Azla said...

comelnya favicon dia.. suka tgk.

farah fauzi said...

teruja plop bila tengok bauh tuh brekembar...hehehe..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nis kat sini ada biskut kuma tu...farah cukup suka biskut tu...nanti kakD tunjuk ye...

sW33tdARLiNG said...

buah kembar tu macam cute!!! tak penah nampak pun sebelum ni...

Norhafiza said...

sangat mengiurkan tang buah tuh,,,waaaah betul2 mengoda selera kakNo..

oooo..br la faham..ada nampak bunga tu dalam bloglist kakNo hehe...ok2 nnt kakNo nak try buat lak..tengkiu tengkiu..

Aida said...

hmmm .. cute lorr .. ni yg tetiba nak minat beruang balik ni .. kalo sebut bear mcm tak cute kan .. sebut beruang cute .. hahaha

waalllaa! said...

kat cni ade tak rilakkuma tu? hehehe..

amirah said...

ermmm..akak nak letak favicon apa la ni ek..

Niena Pengembara Ilahi said...

mcm buah cherry ... erk, comel !

klo mkn dpt anak kmbar x?

Diana @ bilakukatacinta said...

kawai...........heehehe...nak satu

kayrul-shah said...

dah makin lanjut usia nie dah macam tak sesuai je ngan patung2 nie..hehhehe

Ct Arina said...

kak hanis mmg suke bende2 comel ni kan. k la tu dari asik2 bunge, bunge dan bunge. haha ;D

oh! rina da fhm favicon tu! rina da try buat. tp x cool sgt. ehe^^ sbb favicon akak cun r! ;D

Anum said...

yeyeyeyye
comelnya
kalau anum pun nak gak beli ini

anie,Nagoya said...

nak cuba le.tapi leh jadi ke.cuba dulu na.

Cik SHiNJU said...

Makan buah kembar boleh dapat anak kembar kan? :P

oo..baru faham pasal favicon tu...
nak tukar gak la..tq :)

*∽ IZAN ∽* said...

uikss.. tak pernah tengok sakuranbo kembar. kalau makan selalu ni ada can dapat anak kembar nanti eheheheh

Norhafiza said...

pssst..kakNo dh try wat favikon tuh..ada lam rekabentuk dah berjaya tp klo kakNo masuk tengok buh lam bloglist sndiri xnampak la plak...xpe la..malas kakNo nk godek2 hehehe...tqvm ya hanis...muuuuuaahhhh

Papa Mifz said...

oh benda alah tuh namo eh favicon yer...baru tau..hehe
nak cubo buat la nanti..:)

MAPPIAU said...

akak dah terai tadi tapi keciwaaa tak jadi jugek :(

khairunnisa ♥ said...

kawaiii <3 <3 <3

suka tengok bear dalam cerita Prince Hour :)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails