Wednesday, July 20, 2011

Sayonara...

Tatkala menulis entri ni hujan dan pun berhenti. Angin yang tadinya kencang dah makin reda. Sebenarnya sekarang ni sendai mendapat tempias angin "typhoon" yang datang dari lautan pasifik. Ada beberapa tempat di selatan jepun yang terkena, memang ribut kuatlah, lupa pulak nama tempat tu... boleh refer gambar di bawah ni...
bermula entah dari mana di tengah lautan, tapi sekarang dah semakin menjauh, nasib baik sendai kena tempias je, itupun hari ni rasa sejuk sikit dan hujan sejak dari pagi tadi... (gambar dari SINI)

ok, itu adalah selingan semata-mata bukan nak ucap sayonara pada typhoon huhu... sebenarnya ni cerita lama, baru nak story mory... sayonara pada salah seorang senior saya M-san yang dah dapat kerja di tokyo...

Saya jarang sangat nak join welcome party, farewell party dan party2 lain yang seangkatan dengannya... bukan apa, rasa membazir aje tau, bayar sama rata tapi makanan terhad, apalah sangat yang saya boleh makan, entah2 boleh minum jus dan makan salad aje kut huhu... tapi sejak dah bertambah ahli lab yang beragama islam, pemilihan tempat party pun dah berbeza, malah Mr Q dan Mr A pasti akan bertanya pada mereka perihal makanan etc, oleh itu yakinlah saya nak turut serta. Lagipun kena jaga hati sensei jugak kan, dia selalu ajak tapi saya selalu menolak... sekali sekala apa salahnya lagipun M-san sangat baik dan banyak membantu saya...
IMG_0023
para putera yang comot hehe.. gurau je, restoren ni kena bukak kasut, mula2 ingtkan kena duduk ala2 zaman dulu yang bersimpuh tu tapi rupa-rupanya disediakan ruang bawah meja dan kaki boleh diturunkan macam duduk atas kerusi yang biasa tu... (leh imagine tak?)
IMG_0024
selamat datang tertera pada skrin kecil tu... (いらっしゃいませ=irasshaimase)... baru aje nak ambil gambar sekeping dua, Mr A dah excited nak pinjam kamera saya dan dia pulak berposing, saya dah pesan pada dia bateri tak banyak jangan ambil video (sebab Mr A kalau pinjam kamera dia suka ambil video). Lepas tu snap beberapa gambar dia dah mula ambil video ala2 interview gitu haha... pastu bila bateri habis terus cebikkan mulut.. kan cakap jgn amek video tadi, mak ckp tak nak dengar, eh tetiba terfeeling sedang berlakon watak mak hahaha, dush!
IMG_0030
huhu nak buat cemana kalau depa berparty tak sah kalau takde minuman tu... Mr A dan Mr Q tu best friend tau, mereka sangat rapat, i jek takde kawan gegirl, nasib baik ada F-san yang sporting... Saya suka duduk sebelah sensei sebab dia suka explain perihal makanan dan juga benda lain, suka dengar dia bercerita...
IMG_0031
appetizer, ikan tu nampak macam tak hengen aje nak makan tapi sedap! Sensei cakap ikan ni mahal dan susah nak tangkap, datangnya dari hokkaido, tulangnya lembut boleh dimakan... dia siap tunjuk cara makan ikan tu. Yum2 sedap tau dengan kepala ikan tulang semua boleh dimakan tak tinggal walau satu zarah... teringat2 sampai hari ni... tapi lupa nama ikan apa huhu...
IMG_0035
makanan kedua salad, tapi dah comot sebab dah ramai orang ambil, ini Mr A yang ambil gambar sebab kamera ada pada dia...
IMG_0036
Sashimi, makanan kegemaran cinta hati saya... dia memang suka sangatlah, saya suka juga tapi tak adalah sampai teringat2 macam cinta...(kalau cinta hati saya makan siap pejam2 mata lagi ha) lain tau makan ikan fresh dengan ikan yang dah dimasak... patik tak reti la nak explain... lagi sedap makan bersama wasabi dan shoyu... dari kanan katsuo, hotate dan maguro. Maguro tu liat sikit sebab bahagian isi mana ntah, patik kurang arif hehe... (nampak macam daging kan tapi percayalah ia adalah ikan (sakana).

Lepas tu Mr A ambil video terus habis bateri huwaaa tak dapat tayang lagi makanan lain. Yang lawak Mr A dan Mr Q siap order makanan special lagi sebab derang lapar haha... comot betul... tapi sensei sporting aje... hik2...

p/s: Rokkon matsuri, tapi kami tak nampak apa pun, hanyalah lautan manusia... kachiwaaa...

43 comments:

Afikah Aziz said...

oloh ike tu siak leh make sapa ko palo yo deh hehe..sedak weh,kak sajo jah wat ika terliur hahaha

アヌム ちゃん said...

boleh tak..sy xtgk pn dkt news psl taufan ni..tp rasanya tak kena pun kot fukui ni..elok je smlm..heeee..aa sashimi tu...cinta hati sy punya feveret jugak..heeee..wahh mcm student kesayangan je ni..dok sblh sensei..hik2

msredcheesecake said...

tak pernah rasa makanan jepun...dia punya mee boleh la layan...

Ct Arina said...

happeningnyeeee x menahan tgok dishes2 tu T_T tp rina x penah makan ikan fresh la. x pelik ke rase die? s usual, kak hanis comel! hihi ;D

kak, itadakimasu pe mksudnye? rase akak penah gak sebut sebelum ni.

Anum said...

syoknya sis

amirah said...

sikitnyaaa makanan dorang hanis..kalo akak yg pelahap ni sure macam tak cukup je..hehe

kasihredha said...

ikan tu comeyy je kan..
sedap ooo makanan jipun...akak suka :)

farah fauzi said...

wow...ikan mentah best ke hanis..hhuhu...

fazilzura said...

wahh menuuuuu meriah

Rtp Farra Arisha said...

teringin sangat nak pergi ke jepun and nak cuba variasi makanan jepun. nyummm~

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sini dah 2 hari ujan lebat ngan angin kuat...x ada langsung matahari...alahmdulliah rasa much better la...owh sashimi lama giler x makan....

yatie chomeyl said...

ado jugop islam dlm lab , or eni sore2 jah..malas sokmo kalu ado party. jadi ore bawaok nazhan join sekali kalau ore gi party lab, leh wat alase nok kelik awal hehe

waalllaa! said...

akak..saya geli kalau bab2 makan ikan mentah..saya suka yg ikan digoreng garing..rangup2 gitu.. kalau makan sushi pun saya xmakan yang mentah and segala telur2 ikan ..telur ketam ke..telur udang ke saya tak makan..saya geli..tapi telur ayam saya makan..telur ayam je..telur itik pun saya tak makan..saya geli sebab telur itik warna putih..same kaler ngan telur ular..hehe..saya geli sebab saya dah bayangkan ngan telur ular..hehe

amilinhussin said...

ikan 2 macam ikan saya masak zaman camping dulu je.. tapi yang ni nampak lagi best nak makan

Diana @ bilakukatacinta said...

dear..cmne nak tahu makanan tu halal ke tak? ada cap logo cam kat mesia tak?

mzhany said...

a'ah la hana, rope ikan tu macam nak tak nak jer...ahaha, almaklom ler anak nelayan ni sokmo tgk ikan beso segar..huhuhu

sedap eh rasa dia?

Hanis MY said...

@Diana @ bilakukatacinta
u baca entri ni k...
http://hanasakura-tomodachi.blogspot.com/2011/06/kanji-yang-selalu-tersemat-di-ingatan.html

Nieda said...

Tengok tajuk Sayonara...ingatkan nak balik Malysia dah ,hi,hi terkena den..

Farah Shamsudin said...

farah pernah try nak makan makanan Jepun ni.. Tapi tak boleh nak masuklaa...

siti kektus said...

akak, belanja lah kiet makanan jepun. hehehe :p

Norhafiza said...

seronoknyeeee dapat kumpul ramai kan..klo meraikan ahli baru apa lagi..tp klo jamuan perpisahan huhuhuhu....sabooooo (teringat farewell kat opis abang huhuhu)

Papa Mifz said...

sedap ke mkn ikan mentah2..? citer la sikit rasa nye...ada perumpamaan ke contoh nye...hehe

Anisa Hang Tuah said...

jepun banyak makanan yg sedap dan menyelerakan..

:D

LuN@_aiDi said...

wahh ader taufan yea? take care dear^___^

nurfatiha blacky said...

sedap nyo makane tgkkk :)

puterinuraqiliah said...

dishes jopun agak pelik=.="

Hanamiko Sakura said...

hah! ikan yang kecik molek macam ikan bilis tu saya pernah tengok kat cerita chibi marukho chan... haha

nuwairani ismail said...

nani pernah makan sushi yg ada maguro...perghhhhhh! serius takleh telan!!!! hahahahah! tapi ikan2 di hokkaido memang fresh n memang sedap. ais krimnya pon!

Asrul "iLham" Sany said...

best dapat kumpul ramai2

miszlullaby said...

waaaa..menariknyeeee....sashimi memang sedap.saye pon suke. dulu takut nak telan sebab nampak cam pelik jek. tapi kalau kene care buatnye, sedap tak terhingge. ;)

Cik TeN10 said...

rokkon matsuri.. nyesal pergi.. berhimpit2.. last2 apa pn xdpt tgk.. terperangkap dlm lubuk manusia.. huhu

anismelon said...

sedap ke makan ikan mentah nie..sushi pon anis tak leh na telan..huuuu

ijayuji said...

Salam hanis! baru nak ronda2 niii :D sedapnyerrrr! tgk ikan tuuuu eh? mcm rupa shishamo eak? eh? lupa pulak spelling dia mcm mana, kat sini ada jugak jual ikan ni biasanyer mmg dia org akn bakar tp kat sini nmpk dia org buat tenpura jugak tp kita suke yg dibakar :D agak mahal sbb import tp kalau nak makan beli ajerr tak yah tgk harga sbb bukan selalu makan kan kan :D kalau shashimi suke maguro jerr kikiki.. itu pun maguro yg bhgn daginyer merah2 yg ada lemak2 tu kita tak leh telan :D agaknyer nak kena duk jepun baru leh telan sume tu kan kan kalau salmon kita tutup hidung lerrr hihihi...wagamama :D

Juwita Jamaludin said...

suami hanis suka sashimi ke.. sugoi ne.. akak pernah makan tapi tak leh makan banyak muak.. tapi sushi i like tau

Bro ahmad said...

makanan jepun cantik2 tapi suka makan ikan mentah..nape ye? tak sakit perut ke,, pernah makan makanan jepun iaitu sushi sebab saje nak rasa makanan jepun hmm

anie,Nagoya said...

Alhamdullillah

kat sini cuma ujan lebat je.angin tak sgt le.tak de terbang2.

apa nama ikan tu?lupa lak.nak tahu pertama kali buat bekal tok somi guna ikan tu wat asam pedas.ai melayu kuat na....blek keje tgk bekal dia, tak mkn.dia kata ikan tu bukn gitu masaknya.manalah makcik tahu nak oiiii...main bantai je.tp tak penah mkn ikan tu.sbb kene mkn gan telur2nya sekali.ikan tu memang mahal.

Edy Zaidi said...

ikan tu macam ikan kering je...huhu

wida said...

moral of story..lain kali jgn pinjam kamera kat MR A..hiks.

ikan tu gaya2 cam ikan kering pon ada gak.

A.s.t.i.n.a said...

part yg paling best farewell ilah makan..

anis suke makan, kenapa tidak gumu punn?

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

betoi la bila tngk ikan tu mcm tak sedap ja kan?

MAPPIAU said...

waaaa kat jepung pun ade ikan salai cenggitu yeh huhuhu.

ZuRin said...

Salam Hanis, alamak...rasa teringin tengok shashimi tuh...sebenarnya it's my favorite too...:) Huhuhu...tapi tengah preggy nih tak boleh nak makan makanan yang raw...teringat masa holiday kat Hokkaido dulu...ahhh sushi, shashimi, seafood fresh...yum!

*∽ IZAN ∽* said...

lama tak makan shisamo tuh.. kat sini tak tau kat mana yg sedap uhuhuhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails