Wednesday, July 13, 2011

Suika yang mahal...

Buah yang paling popular pada musim natsu adalah suika = tembikai/watermelon/ woh timun cino (kenapa kelantan panggil timun cino eh). Kalau kat mesia tak perlu tunggu musimlah kan sebab memang ada sepanjang masa. Nasib baik kami bukan peminat tegar, tapi kan kalau asyik ternampak kat supa (supermarket) tu, lama2 macam terliurlah juga. Bayangkan sebiji suika tu harganya tak kurang dari 1000 yen (plus minus RM35).
 kalau special macam ni tengoklah harganya, 12,000 yen...pengsan! (picture, credits to HERE)

Hari tu pergi kedai makcik berdekatan dengan rumah untuk beli telur, sayur dan sebagainya. Ternampaklah mini cooper suika yang comel berharga 138 yen je. Apa lagi terus ambil... best jugak kalau makan suika tika musim panas ni, nak2 suika sejuk yang letak dalam fridge dulu sebelum dimakan... yum yum!
IMG_0020
letak sebelah enpon robek hati ku sebab nak tunjuk kekecilan suika tu. (kenapa robek hati ku, sebab hp patik sangat comot, maklumlah pernah terjatuh beberapa kali huhu-saje je hp tu menjatuhkan diri dia bagi hint kat org sebelah suruh beli iphone haha). Totoro malu2 dia menyorok takmo masuk gambar...
IMG_0021
menyelerakan tak?... kulit dia nipis je kan... mungkin sebab saiznya yang mini cooper...
IMG_0022
itadakimasu! jemput makan... am am nyum nyum.... rasa nak buat jus suika plak...

kasut suika pun ada ha... sanggup tak nak pakai? (credits to yahoo search)

p/s: kudamono=buah-buahan/fruits

48 comments:

Anisa Hang Tuah said...

kak..kasut tu cantik..

belikan :d

tapi mahal kannn

dwaty said...

kat sana musim panas erk sekarg??? tembikai square tu comel la... mesti kena tanam dalam bekas kan???

Alin Hassan said...

hahaha ni makan kat mesia yg sepanjang tahun panas ni sedap la..eh mini cooper tu comel la. mesti senang nak potong sbb kulit dia nipis kan..

PinKy MoMMa said...

hanis musim panas ye skrg...
owh yuki dh hilang hehehe..

ni tgh tanam tembikai..tggu hasilnye kuar nnt ;)
tak sabar!

amirah said...

uii..dpt buah ni time2 panas ni memang nikmatla hanis..kalo akak dpt sebijik pun boleh lahap sorang2 sampai habis tau..!!tp kat sini tgh musim durian.tensen akak. batuk tak ilang lagi ni tp teringinnn nk mkn durian.cium bau pun dh terliur.

nuwairani ismail said...

assalamualaikum hanis..dah lama follow cni..tapi baru hani ni tahu, hanis ni ore kelate ko?? hihih... pernah sekali gi jepon..mak aih...mahal2 harga barang kat sana...kalau asik convert je, memang tak dapat beli pape la jawabnya..

fazilzura said...

kalau biasa "TEMBIKAI' ler kite pangil kan ..

siap ado yg bersegi

Cik SHiNJU said...

Kulit nipis isinya tebal...

Moh balik Malaysia..musim duyan skang ni :P

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

OMG kasut biji suika adek ai ada 1 hikhikhiik....ni pow baru blk dari youchien adam ada aktiviti pecah suika hahahaha

Asmara said...

murahnye!! tak jumpa lg yg murah, standard harga sen lebih utk sebiji. yg kecik sebiji dlm 500y gitu. yg dah siap potong pun 300y. nmpk manis la yg tu! cepat buat jus!

waalllaa! said...

sila kak hanis makan dulu kasut tu..hehe..
tapi nipis giler kulit buoh timun cino tu..kalu buey julit pun, nnt wat rugi jah..takut terpotong isi sekali..hehehe

yatie chomeyl said...

nazhn berehi gitumo suika..baru minggu lepa sbeli. habis doh la make. hari2 duk tny suika lagi. bangkrap la kalu beli suika sokmo sini hehehe

man yusoef said...

for ur information..kat Msia skrg musim doyan...hah kat Jepun ada doyan?? ada? ada?? HAAHAHA

tp tengok kulit tembikai tu mcm nipis...xmcm tembikai Msia...tebal

Afikah Aziz said...

errrkk alhamdulillah kenye..tgk gmbr pun leh kenye ni haha

wida said...

ms mula2 wida dtg terengganu..dgr org sebut buah tembikai ni timun cina..terpinga-pinga

Hanis Azla said...

tak pernah jumpa tembikai yg 4 segi tu.. akak pun suka bila dlm fride ada tembikai.. bila haus, mmg makan tembikai tu dulu, then baru minum air.. he..he..

Anum said...

bestnya
menyelerakan
nyum2

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

suka tngk suika yg 4segi tu..

betoi la man...kat mesia ni kulit tebal kan..

Juwita Jamaludin said...

Hanis sedap tu memang suika ninmahslkan paling murah pernah beli 200 yen sepotong yg 138 yen tu murah dah tu.. Nampak manis sedapnya

Sarah Kushairi said...

Cutenya tembikai bentuk kotak tu!
Orang Jepun memang kreatif la. Hahaha.

Selalunya orang Jepun makan tembikai musim panas utk mengurangkan panas dalam dengn melancarkan peredaran darah. :)

Jadi kat Malaysia yang memang panas ni kena makan tembikai tiap2 hari la. Hahaha.

アヌム ちゃん said...

sedapnyaaa suikaa..nak gak makan suika..huhu..138yen murah tu..dkt sini mini2 pun 300yen lebih gak..huhu

farah fauzi said...

woh timun cina mmg sedap klu makan time musim panas..tambah2 hok sejuk wat tubik dari peti sejuk..haha..

hanis beli la satu kasut suika tuh...hikhikhk..mesti kiut bila hanis pakai...

mommyNadia said...

org trg pun panggil timun cine..hehehe name hilir jah panggil tembikai..
alamak mahal gilos Hanis!takpe lah,nanti balik m'sia makan puas2,tk yah beli jepun punye..

tapi yang betul macam nak square tu sgt lah chomel taww!

Kakzakie said...

Ada yg kiub ye Hanis... cantik kalau potong senanglah sikit.

Kasut tu kalau bagi kakak pun nak juga...cantik apa.

MAPPIAU said...

uiii mahal ghupenye buah tembikai petak tuh, tapi rase die lain ker sebab mahal sangat huhuhu

Anum said...

hi sis
join GA anum dah tag sis
http://satanicsoap.blogspot.com/2011/07/saya-nak-tiket-david-archuleta-percuma.html

Aida said...

comel lah tengok yg kecik tu .. kalo kat msia tetap size yg bulatttt .. jarang nak dapat tengok size kotak apatah lg yg comel lote tu ..

fadhilah said...

bagusnya kulit nipis. takdelah rugi...

d_LA said...

alohhh..tele air liur doh tgk ni k.hanis weh..huhu..nipis je kulit beliau..kasut tu comel betul

Bro ahmad said...

ha haa tembikai 4 segi..unik

namaakulynn said...

wawawa.kiub!bawak balik satuuu.;)

kayrul-shah said...

sedapnya...buat jus tembakai pun sodap

Papa Mifz said...

ada eh tembikai 4 segi....pelik jer...tapi menarik...tu pasal mahal kot...

haniey said...

akak comel je tembikai petak tu..hihi..mst sdap kan?bezla duk jepun,mcm2 ada..hihi :)

H.J said...

nipisnya kulit dia...mesti manis dop isi dio

zie_ira said...

best kan tembikai ,,lagi2 musim2 panas ni,,uwww,,sedapp

JIJI YU said...

demo kelik ejah wat woh timun jadi bentuk lurve la plok

aleen aiden said...

pergh..alin pon suke makan tembikai.tapi jarang beli jugak sbb kat cni pon da mahal skarang.huuuu

Sunah Sakura said...

segiempattttt! kawaiii!!! ahahaha~

senyumSOYA said...

heheh...suika wa amai desu..main taram ja nihong go saya ni..hehehe

panggil timun cino sebak ore cino tane kot..hehe.(pehe dop kak?^^! )

kasihredha said...

fuhhhh mahal nyoo timung cino dinu..
tapi kalu doh teringin nok make ...beli lah jugok kan.
Akak pernah tengok satu rancangan tv..macamana nak buat timong cino jadi paksegi. Waktu timong tu masih kecik, dia letak semacam acuan paksegi...bila besar,terbentuk le timung 4segi...hihi panje explaing nation akak nih dokk...hihi

nurfatiha blacky said...

MAHAL kakloh tuhh. x meroh mano pun.ado dop wrno kuning sano ?

deeya said...

kakak ...! dya pose la .. dugaan betol . slrrrppp ~ jaga kau suika .. esok aku makan kau . huh !

belog|amiyo said...

hah? 12000 yen? memang pengsan +__+

Niena Pengembara Ilahi said...

wah.. buah tembikai tu, pnah dlu kt malaysia, ada jual mcm ni .. taun 2004, tiru teknologi jepun la kot :D

anismelon said...

awat murah sangat buah nye..ngee..beli mahal mahal pon t masuk pewot gk..wee..tapi santik bentuk dye..4segi..

Ct Arina said...

sumpah, telan air liur dbuatnye! gile nipis la kulit die.. pastu isi die gebu gitu.. bijik pun x byk..

khairunnisa ♥ said...

camne bleh ada tembikai 4 segi? ^_^ kasut merah ada dot hitam tu lawa ^_^

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails