Wednesday, August 17, 2011

Comel ke comot?

Entri merapu tak cukup tidur huhu... agak sibuk 2-3 hari ni. Rasanya tajuk tak ada kaitan dengan entri haha...hantam sajalah...
 dalam perjalanan untuk iftar bersama kuncu-kuncu sendai hujung minggu yang lalu...

Berdasarkan rajah di atas (ada rupa soalan exam tak? haha... pengsan!) Adakah...

Comel sebab helmet dijadikan sebagai aksesori, macam fesyen gitu... :P

atau

Comot sebab tak ikut peraturan jalan raya.... hehe

Pertama kali jumpa tau, kes terpencil ni hehe... lagipun, bak kata encik suami, ala tak ada apa pun setakat jalan sekitar "kampung" ni je tu... shinggo (lampu isyarat/traffic light) depan tu dia belok kiri menyusuri jalan kecil di tepi sungai.... mungkin dekat aje perjalanan dia, so letak je helmet macam tu sekadar ambil syarat pakai helmet hik2.. (andaian patik je tu).

Perasan tak motor tu kecik je kan? 60cc, kat sini motor kecik aja dong, sebab tu boleh dikatakan tak ada mat rempit (iyolah kan cemana nak pecut kalau 60cc). Kalau setakat nak ambil lesen bawa motor kecik tu cuma perlu jawab ujian objektif (lupa berapa soalan). Lulus dah terus dpt lesen. Kalau nak naik berdua, memang motor besar gedabak ala2 harley davidson tu. Yang tu kena ambil lesen khas, plat no motor pun bukan warna putih.... warna pinky winky kut ebtahlah patik tak pasti...

Oh ya kereta sebelah kanan dan kiri motor tu plat kuning dan putih... kuning maknanya kereta di bawah 1000cc manakala putih pula 1000cc ke atas... kalau yang putih pula ada dua 5(go)-ban dan 3(san)-ban [ban=nombor]. 5-ban untuk kereta bawah dari 1.8 cc dan 3-ban pula atas dari 1.8 cc. Eheh betul ke ni? Kalau salah tolong betulkan patik. Ngantuknyaa... nak tidur dululah lepas tu bangun untuk sahur jam 2 pg nanti. Subuh jam 3.17 am (2.17 am waktu di m'sia terchenta), in case ada bertanya puasa berapa jam, waktu berbuka adalah 6.28 pm (5.28 pm waktu m'sia).

53 comments:

DaZzlingLilLy said...

i rasa comel..hehe..better dr msia yg diorang langsung tak pki helmet..kapla keras sgt dah kot org msia nih..hayoook pki helmet..kapla keras sgt dah kot org msia nih..hayooo

Amirah Adnan said...

alamak.. boleh pulak pakai mcm tu.. hehe..

oo.. beza sejam je waktu jepun dgn mesia

kasihredha said...

comel & comot
elok le rakyat Msia diberi motor yg kecil2 belaka...biar tak merempit. Biar semua mat rempit bawak motor terkedek2 jer...selamat bersahur ye tuan teri ...beta kelik dulu
take care

ijayuji said...

Salam malam habis :D kita ni pun masih awal da rasa nk terbongkang jerr nii :D kat Jepun sume comel2 Tp jaranglah nmpk org2 naik moto biasanyer naik keta kecik2 lori kecik2 :D klu tanyer kita no flat tu kita mmg tak tahu tiap kali balik japan mesti tanyer soklan yg sama nasib baik tak kena ketuk dgn ninja kita ahahah...

JIJI YU said...

hehee..lorh..po kuro doh2

laskar pelangi said...

waaaaa..comel snggh perangai mamat tu..fesyen helmet pakai cam gitu agaknya la...heee

waalllaa! said...

comelnyer motor..60cc je? wat balik mesia jalan2 ronda kampung best jugak tu.. nak rempit ngan motor memang kalah la.. rempit ngan budak2 men beskal boleh la kot..kikikik

waalllaa! said...

comelnyer motor..60cc je? wat balik mesia jalan2 ronda kampung best jugak tu.. nak rempit ngan motor memang kalah la.. rempit ngan budak2 men beskal boleh la kot..kikikik

diana said...

o...
macam tu ye...
kalau kat malaysia main redah je..
hehehe

sissyira said...

salam

selamat berpuasa kak =)..

pakai helmet walaupun hodoh tp utk keselamatan jugak kan..hehe

Fatin Syahira said...

hehe comel ala-ala scooter eh kalau kat malaysia =')

suka kereta putih sebelah kiri tue. ala-ala herrier kan? hehe. nak satu!

kyo_9 said...

huhu..
camtu ke?
first time tau..

amilinhussin said...

tido2, nanti terlajak sahur pulak..

namaakulynn said...

org bawak motor tu comelcomot la sng cter.2-2 skali.haaha.tapi nmpk mcm ok je jln kat situ.sbb tu la kot dia mcm tak kisah je pakai cmtu.hahah

sana puasa lebih krg sama pjg la kan mcm kt msia.hehe.

Maruko said...

ape perasaan kak hanis dh puase ke 17 ni???....kt radio m'sia dh dok sebok main lagu raye...

Juwita Jamaludin said...

sempat lagi hanis ambil gambar tu ye.. haahahaha.. tul tu jarang jumpa orang pakai mcm ni kat sini

miszlullaby said...

comel sebab macam ninja turtle dah.hihihi..

cik pulau said...

hahahaha.. lucu molep...

nur easy said...

ooo jwb soklan je dpt lesen motor ya.. kalau tau dah lama amik ni..hehehe

Diana @ bilakukatacinta said...

comel lah dear...Nway...complecated sungguh klasi\fikasi flat tu ikut kaler...diorg ni memang spesifik kan? ape2 benda pon in details...

wida said...

baguslah x ada mat rempit..kat trggnu ni punyalah byk.dah lah x mkn saman..grr

purpleyellow said...

alaa comel n comot jgk..awal gilerr sahur kat sana..buka pun awl..tp subuhnya awl gilerrr...sejuk...tak rase sgt kot..ye ke?

purpleyellow said...

awl gilerrr sahur n subuh..n lbmt kot waktu bbuka tu untuk sahur se awal tu..tp xpe kot...sejuk kat sne kot? byk nya kot ry nie..huhu

Hanis Azla said...

mmg comel.. klu eksiden barulah comot kot kan..

Hanis nnt tolong tinggalkan e-mail address di blog akak yer.. Untuk urusan delivery novel tu kalau Hanis berminat.. terima kasih yer..

Ct Arina said...

itu bukan comel, itu menyalahi undang2 jalan raye. haha =D sume moto kecik ek kat sane. agak2 kalau rina drive superbike kat sane mesti hebak kan? bahaha

amirah said...

yela kut..sebab dekat je kut tu sebab pakai gitu..tp kut2 dia tak perasan kut..hihi..comelnya moto tu..kalo camtu, akak pun boleh bawak kut..

yatie chomeyl said...

tu l, sini kalu rempit sumo mutor besar..takat mutor kecik2 gini meme xleh rempit laa hehe

mesuya said...

60cc jer yer?
waa ptt la moto org jepun comel2

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

itu nama nya kreatip n inovatip!wehehehehehehe ;0).
teringat ngn pak cik saya d kampung..pergi pekan pakai helmet terbalik..bukan disengajakan..dh la kepala pak cik saya kecik, pakai helmet terbalik..nampak comey smcm je..saya n emak jadi tukang gelak dulu b4 jadi tukang tegur..kihkihkihkihkih..

aizamia3 said...

kalau kat Malaysia kawasan kampung sesuai kut..

dhiera said...

eh, bagus la moto macam tu~ tak ada la kes merempit. suka suka.

lama ye puasa~

アヌムちゃん said...

takpenah lg jmpe org pakai lagu gitu dekat cini..bahaye2.heeee

deeya said...

comel laah brader naek motor tu .. cam nak pinjam jer motor dia bawak balik mesia . hahaha !

fazilzura said...

aduyai .. lawak tui ler.. agak comot jgk ler dik

farah fauzi said...

chumill la hanis sebab helmet dia kiut miut...hihi...

Amni said...

cuba malaysia pun buat macam tu kan kak? tak de la mat rempit... hehe... macam boleh.. ornag masia ni, asal boleh aje.. kecik pun nak jugak merempit.. huhu

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kenapa n3 ni x der kat blog update ai ek? confuse ni....x suker la gini...mcm dah terlambat jer ai comment ...uwaaa hentak kaki

wa khairul onggon said...

Selamat berpuasa di perantauan.. :)

Afikah Aziz said...

oloh naka la yo paka topi gtu hehe..eh nk ambik lesen bwk moto kecik cumo jwb soale jah? oloh kalu gitu ika pun nk ugok hehe

senyumSOYA said...

first2 tengok macam ada bdak kat blakng..hehehhe...

san = 3
go = 5
ichi =1
ni = 2
yon = 4

jom blja mengira..hik..

gano rupo kalu kak hanis bwok harley davidson tu ya.. heheheh..

ada macam minah rempit bulan posa x? hehehe..

kawan saya yang kat muroran cakap..
puasa kat 14 jam....pengsan.. ^^"

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

hahahaha...mcm tu pun boleh kah?
*tiba2 teringat lesen memandu i tak renew lg....*huhuhuhuhu...

Anonymous said...

teringat moto pasola yg ade kat msia dulu.made in japan..comel lote jer...x pikap tp selamat atas jalan.

H.J said...

kat saudi ada moto macam ni la..dia import yang jepun pnya..slow je bawak..haha

PinKy MoMMa said...

comel tapi merbahayakan diri sendiri ni nis :)
kesian hanis kena bgn awal..sgt awal kan subuh di sana..

Chekgu Azrine said...

lawa keta2 kat jepun erk.. besau hiway dia..

haniey said...

hehe,,baik takyah pkai helmet gitu..comot kot..wah kak hanis ingt blako,kalu hani mmg xingt lah benda gitu..hehe

Bro ahmad said...

kepala dia lebih keras dari helmet tu..hahaa comel yang membawa padah...nak tempah maut..sekurang2ada helmet..kalau kt malaysia helmet campak kt rumah..

Munna said...

ohh kat jepun diorang kelaskan ikut color eh? kt mlysia sama jek..

mamat tuh comel gk pkai helmet cenggitu...hahahaa

Ann Huda (Ate) said...

Hah kau..Walau kononnya N3 merapu tak cukup tidur...komen para 'rakyat jelata' bkn main lagi sejibon. :)

Bukan org Jepun pakai apa pun (walau fesen helmet di belakang leher) comey sokmo? Kawaiii...:)

Hannah said...

huh? kelakar ler.. hehe... buat perhiasan di belakang tengkuk.

RedBerry said...

I vote for COMEL!!! *chuckle*

mzhany said...

a'ah la hana, cenonet je motor nye kan...

d_LA said...

60cc jah..mesti ringan nok bowok..dla baru tahu bakpo ado plat warne kuning, ada wrna putih..sbb tu rupenye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails