Tuesday, August 16, 2011

Geneva to Milano Centrale...

Kami tak punya banyak masa, peluang sebegini entah bila akan muncul lagi. Oleh itu kami memilih untuk ke negara jiran Swiss, iaitu Italy atau versi nak nampak keitaliannya, kena tulis Italia. Hehe. Dush!
IMG_1394-tile
Cinta kena jadi model sebelum train sampai... hehe saya dah set dalam kepala nak ambil gambar pemandangan sebanyak mungkin sebagai memori sebab saya memang sukakan pemandangan, gambar ketiga tu train baru bergerak dan dimulakan dengan pemandangan tanaman...train ni akan transit di Brig... kemudian dari situ kami perlu ambil train lain ke Milano Centrale...
IMG_1403
maaflah, gambar banyak ada reflection kat cermin dari cermin seat bertentangan, huhu, patik tak reti la nak ambil gambar cun2... Teruja betul ambil gambar, belah sana nampak tasik geneva, cantik jugak tapi seat sebelah tu penuh maka patik layan blues ambil gambar pemandangan tanaman dan bukit bukau ajelah...
IMG_1416-tile
suka tengok rumah di sini, berlainan dari yang pernah kami nampak, maklumlah pertama kali jejakkan kaki di eropah... huhu tak sempat singgah dan teroka Lausanne. Ambil gambar eki (station) pun jadilah... tanaman apa eh terususn elok dalam petak2 macam sawah padi hehe... sudah tentulah bukan padi, grape kut...
IMG_1408
comelnya warna rumah dan laman tu, i likeee... rasa nak lari2 dan guling2 dan picnic... weee...
IMG_1466
adakah itu Mont Blanc? ish la mont blanc aje kamu ni, hehe (nak lihat mont blanc dari plane boleh ke entri INI).
IMG_1467
tengok dari jauh tapi seakan terasa kesejukannya... rindu yuki Sendai kat depan rumah, eceh ke situ la pulak (err over acting betul penulis ni).
IMG_1438-tile
rumah, pemandangan, ladang, tanaman...sukanya jamu mata dengan pandangan sebegini... rasanya yang kuning tu rapeseed, atau nama jepun nanohana (pernah tengok nanohana di Miyagi, kalau nak baca boleh singgah di THE LONGEST DAY dan TULIP, SAKURA dan NANOHANA ).
IMG_1472
uishh sihat2 aje semuanya... comel!
IMG_1482
tengok sungai tu terus rasa nak celupkan kaki dalam air, pasti sejuk sebab masa kami pergi ni masih di musim spring... huhu nak posing atas jambatan kawaii tu wuwuwu...
IMG_1490
subhanallah.... saya paling suka gambar sungai dan latar belakangnya...saya bukan reti sangat ambil gambar dan edit lagilah tak tahu huhu, bila belek koleksi gambar suka sangat tengok yang ni...
IMG_1510
yang ini pun suka jugak...perasan tak warna air sungai tu? membuatkan hati ini teruja nak jalan2 di tepi sungai sambil berpegangan tangan ehehe i kan romantika kihkih...
IMG_1481-tile
suka rumah ada laman macam tu tapi tak suka rumah 2 tingkat, 1 tingkat cukuplah, tak larat nak cuci, lainlah kalau ada orang gaji hehe... alamak penulis dah mula nak ber"koya"(koya tu bahasa kelantan=berangan/berkhayal)... eh eh macam istana di atas bukit...(koya lagi) bila tunjuk pemandangan ke-4 tu pada cinta hati dia cakap "owh, biasa lah tu, rumah setinggan, tapi atas bukit." Cinta memang, hehe... atau adakah saya ni yang terlebih excited? Patik memang macam ni, dulu balik kg setakat pergi pantai pun suka kemain lagi... entahlah suka sangat dengan nature tak kisah la kat mana pun... lembu kat belakang rumah cinta pun saya sibuk nak ambil gambar, cinta hati cakap, gambar lembu pun nak ambik haha... adoiii.... pengsan dia dengan kerenah isteri dia ni...
IMG_1526
dah sampai di Brig, saya sibuk nak ambil gambar, padahal kena cepat2 hehe... tukar platform kena lalu bawah tu huhu i takuttt (dush!)... macam travel sorang aje gayanya haha sungguh over...
IMG_1531
Ni train kami untuk ke destinasi sterusnya... kenapa train laju, mesti ada muncung gitu bahagian depan eh?

Untuk trip seterusnya patik tak dapat teruskan aktiviti ambil gambar... huwaa kachiwa sangat-sangat. Kenapa??? sebab orang sangat ramai, tiket kami ada nombor seat tapi bila sampai pada seat sepatutnya, tengok2 ada orang duduk dah la depan tu ada anjing hitam yang sangat besar uwaaaa...takuttt...  tingginya paras lutut patik, (sila imagine huhu), rasa nak pengsan serta merta (jangan dilayan penulis yang over ni). Elok aje dia landing kat tengah2 laluan tu. Dah la orang yang duduk di seat kami tu tak nak beralih, konfiden aje ha duduk, pastu kami check banyak kali dan minta dia tunjuk tiket, sekali dia tak beli tiket daa... naik lompat2 sebab dia nak pergi dekat2 je kut, adoii lepas tu barulah dia bangun, dah la barang dia banyak... saya dan cinta terpaksa keluar dari train sebab nak bagi laluan kat anjing hitam tu, kebetulan masa tu bawa bekal roti dan madu, boleh pulak doggy tu datang dekat nak hidu, uish nak tercabut jantung patik tau, laju2 saya keluar huk huk.. shinkansen mana ada orang bawa anjing, huwaa walaupun orang jepun ni pelihara dan sukakan anjing dan dilayan bagai menatang minyak yang penuh, tapi haiwan tak dibenarkan naik dalam train sesuka hati macam penumpang wuwuwu...

Train sangat sesak, macam sesak nafas je (ok, over acting haha, sebab nak gambarkan kesesakan, tak berani nak ambil gambar, patik kan penakut wuwuwu). Ramai aje yang berdiri, tiket free seating agaknya, entahlah.. Tengah ramai2 orang tu sempat gambar di bawah, rasanya Lake Como. Kami transit di Milano Centrale (Milan Central, eh teringat KL Central :D).

IMG_1533

38 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Owh kiter sejiwa Hanis bab over acting auwww
U dh smpi ai biler Boley terjah eropah plak ni
Moga d murahkan rezeki InsyaAllah

アヌムちゃん said...

bestnya tgk gmbr kak hanis..jels tau.bile la nk merasa smpai sana tu.huhuuu..aaa giveaway tu saje je buat..nak join pun boleh je..sile2..tapi duit jepun jela hadiah dia..heeee^^

Rtp Farra Arisha said...

WOOOWWW WOOOWWW WOOOWWW! syok sungguh kan meneroka isi alam dunia. hehe.
the view was nice. nampak pun dah menyejukkan mata!! hoping to be there too ;)

Asmara said...

alangkah indahnya panorama. hehe..cantik! pandai hanis ambil gambar. ;D

haniey said...

kak hanis suka je wat hani jeles ngn entry2 akak..uh majuk..hehe..alahai suma permandangan cantiklah akak..dh2 pegi itali lagi,npe xgtau hani awl2 nk g italia,blh pesan makaroni bakar,hani suko tu..pah kak hanis xpolah blh wat entry psl jalan2 pah hani ni nk tulis gapo,kelate pn xabis lg jale..hehe

Anonymous said...

Kalau kat Bosnia air sungai lagi cantik drpd kat atas mcm air laut warna hijau..crystal clear...Boleh jadi cermin masa mandi-manda kat sungai..

Amirah Adnan said...

lawa la train die kak :)

Juwita Jamaludin said...

Hanis lawanya.. suka tgk gambar2 tu.. ok la tu.. cantik dah.. seronoknya jalan2 geram je rasa nak terbang juga

JIJI YU said...

ALLAh..lawa sungguh weh

Yan said...

Salam kenal dari akak..


MASYALLAH cantiknya.. Entah dapat sampai ke tpt macam ni ke tidakk..

aimie amalina said...

hayoooo
dengan melihat gambo2 akak ni
seolah-olah sedg berjalan pulak
hihihi
besnye akak
hara dpt smp itali 1 hari nnti..huhuhu

ijayuji said...

Salam hanis!! cantekknyer rumah kaler biruuuu tuu di kelilingi pokok2 uuwaaaa rumah idaman gituuu hihihi... kenapa muncung gitu sbb laju kot kalau muncung leper jerr lmbt lerr train tu hihihi... cantek2 lah!! bestnyerrrrrr!!!

nur easy said...

betullah.. mmg cantik.. xpenah lg tgk pemandangan sbnar mcm ni..;)

Ayuraza said...

comell ketapi..hehe..tak balik raya ke?? sian raya kat sana..hehe..baju raya beli tak?? :P

yatie chomeyl said...

ore dey jugop gi lake como dulu.. situlah tmpt maya karin wat reception dio kalu x silap *gossip pulop bule posa* kui3x

farah fauzi said...

adeh...italiano plop...mmg cantik la hanis gambar2 pemandangan kat situ kan...tetiba jer terimagine sama untk berguling2 di depan umah biru tu..huhu...suka...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kenapa train laju, mesti ada muncung gitu bahagian depan eh?

sbbnya dia nak pecut la...kalau muka depan besar gedebak mcm kakD ni...mana la boleh nak laju....hehehhe....

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

pict yg anis ambik semuanya cantek2...kakD pun suka tngk rumah yg biru tu...*tiba2 rasa mcm p sekali plak...*

fazilzura said...

wahh sonok nye dpt pi sanun dik ...

aci dak awk bwk balik udara sano wakakakakakak ...

Anum said...

bestnya
hari2 kena tgk blog hana

Lya Colours said...

sangat cantik !! suka sungai tuh suka ladang tuh ! ladang yang kuning2 tuh sangat tantekkkk

dhiera said...

cantik la view dia..suka.
rasa nak pergi, nak pergi~

amirah said...

subhanallah...cantiknya view dia hanis..ok. akak dengkisss..huhuhu

purpleyellow said...

bestnya gi europe..bila lah berpeluang dpt gi jgk...

Kamalia said...

salam hanis..dah beraya ke?raya katne tahun nih?kami,kat morioka jek.eh,suka itu gambar sungai tu."sy plg suka gmbr sungai dan latar belakangnye"..latar belakang tu mmg sgt cantik dan adakah benda yg berlengkung tu ialah jambatan?

p/s:train laju dpn mst ada muncung gitu sbb nak disamakan dengan bullet..tu sbb rsnye dipanggil bullet train kot.haha..phm tak ayat kita tuh?

So Shy Lady said...

wow hanis bjalan sakan nmpak...cantik sungguh gmbar2 tu. mcm postcard lak

Ct Arina said...

oh mannnnnnnnn! tak mungkin! how could u do this to me kak hanis? how could u?? sumpah cantik gile sume tempat kat atas ni. sgt memenuhi ciri2 rumah & halaman yg sering rina angan2kan. rumput yg menghijau, gunung ganang yg terbentang luas dan air sungai yg mengalir jernih. kan dah over =.=

u r soooooo lucky kak hanis! ^_^

kyo_9 said...

dari gambar kita tgk aman jer kan suasana dia?

teringin nk lawat Mekah suatu hari nanti.. ;)

laskar pelangi said...

kak! lawa sungguh tempat ni..bila nak rasa sampai sini tak tau.:)

amilinhussin said...

kalau macam 2 la pemandangan nya, tinggal teros dalam train 2 pon x pe.. x jemu tengok pemandangan

Papa Mifz said...

Itali...wah serius jeles....x pergi Colosseum ke? ( betul ke yer speeling..huhu )

nini said...

kak..train tu muncung mcmtu mst mesti sbb nk kurangkan rintangan angun.hehe.

miszlullaby said...

Subhanallah..cantiknye :)

cik pulau said...

comeynya...... serius... sapa nk tertelan ubat bius.. errr...

PinKy MoMMa said...

hanisssssss cantiknyer kuning kuning tu huhu :)
nak pegi sana! nak pegi sana!

tapi duit tak dok ;p

Bro ahmad said...

cantiknya kt sana..hmmmm

d_LA said...

Ya Allah bertuahnya k.nis sapa sini doh..comel sgt2..dla dale mimpi jelah kot..wuwuwuw..dla pantang gok kalo jupo anjing, trus x keruan gitu..

Shana' said...

antara entry Hanis yg paling i like lah! bila la nak sampai Swiss ni...

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails