Monday, August 15, 2011

Ramadhan zaman muda-mudi...

Baru lepas habis meeting dengan sensei, penatnya... konon nak rehat sekejap sambil berbelog ambil feel sebelum teruskan kerja. Hari ni Sendai panas dengan suhu maksimum 33 degrees dan minimum 25 degrees. Masa ni angin menerpa di jendela, unggas dan "semi" kedengaran di luar... Seolah2 bercuti dalam hutan simpan aje (khayalan je sebab tak pernah masuk hutan, camping dan sebagainya huhu)... waktu summer macam ni la akan dengar bunyi-bunyian macam ni... kebetulan bangunan ni berhampiran dengan "mini taman/hutan" kat belakang tu...

Tiba-tiba teringat bulan ramadhan waktu kecik dulu... sebagai kanak2 zaman dulu (heh, macam lah zaman p ramlee kan haha), iyelah sudah pasti berbeza dengan anak-anak sekarang yang lebih terdedah dan lebih celik fesyen, apakah? Biasanya kawan2 yang akan mulakan dulu topik2 perihal puasa dan baju raya. Sebab saya stok pendiam Kalau betul2 rapat barulah berani nak memulakan topik perbualan..

Perihal puasa, contoh dialog
"Awak puasa tak hari ni?"
"Tahun ni dah puasa berapa hari?" Kalau tak puasa ada lah yang cakap ee tak malu la awak ni tak puasa.
"Kalau sehari puasa, mak ayah awak kasi berapa ringgit?"

Perihal raya, contoh dialog
"Baju raya awak berapa pasang?"
"Warna apa?" Kalau banyak baju raya panjang lah jawapannya... raya pertama biru, raya kedua bla bla...
"Tahun ni awak raya kat mana?" kalau parents orang negeri lain2 mesti akan cakap giliran kat sekian-sekian.

Biasa baju raya gegirl kan haruslah ada baju kurung dan juga baju bebas iaitu gown atau seluar etc, nanti mesti kawan2 akan tanya "Mak awak beli gaun apa?" "Saya KIKO" "Saya ROCKY ONE" ada lagi ke jenama rocky one sekarang. hehe...  biasa kat sekolah rendah ada jamuan raya kan? dan masing2 akan menggayakan baju raya masing2 haha lawak aje bila ingat balik, ada yang siap pakai lencu bagai...dan tak lupa kasut bertumit ala2 sumrfet smurf tu hik2.. tapi saya takdela kasut tumit tu, nak sangat2 tapi mama tak pernah belikan dia cakap tak sesuai hehe...

Bila dah besar sikit di alam sekolah menengah, mula la kain pasang pelbagai jenis, kain fiona la cindarella la.. macam2 kan...

Tapi satu aje dari dulu sampai sekarang maintain aje, iaitu bab baju raya, sama ada tak ada, sepasang atau maksimum dua pasang haha... pastu pakai ajelah baju yang mana ada. Tiba2 banyak jemputan raya kat sana sini, bantai ajelah kan huhu. Sejak kat sini lagi la tak kisah langsung huhu.

Huwaa... nak cerita pasal lain tapi tulis pasal lain hehe... masa sangat cemburukan i sekarang ni ok huhu... banyak deadline kerja menanti, till my next entri... entri travel belum habis lagi ni...

43 comments:

Lya Colours said...

biasanya baju raya 2 pasang je. itu pon raya pertama, masuk lepas zohor terus tukar uniform, pakai shirt dengan jeans pastu bantai tdo.hihihi

nurul asyikin(kak chik) said...

hahhaa...zmn dulu bhgia je nk raya,,semangat,,xpose xboleh raya...mula la xdpt duit raya..

nur easy said...

awak dpt kad raya banyak tak? hehe

amirah said...

zaman kanak2 zaman paling indah..kalo pakai tudung raya senget2 pun takpe tetap dpt duit raya..walaupun pose adala tipu2 sket...hehehe

amirah said...

zaman kanak2 zaman paling indah..kalo pakai tudung raya senget2 pun takpe tetap dpt duit raya..walaupun pose adala tipu2 sket...hehehe

アヌムちゃん said...

aaa..dlu2 xde ckp jenama kot..tnye brapa pasang ke..pastu buat@ tempah ke beli siap..heee..tp thun ni xde baju raya..uwaaa.

Diana @ bilakukatacinta said...

terasa ke eksited nak sambut raye ni smeakin berkurang..hmm....happy nak bali kg jek lg

LuN@_aiDi said...

hahahah... kak hanis, sgt pun igt lagi jenama Rockey one! huhuhu skng musti dah tak de..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

dulu kecik2 berpasang2 umi beli baju raya...now dah 2 thn x buat baju raya...siler simpati....if kt mesia mmg ai siapkan 2 pasang untuk ai la...kurung ngan kebaya....auwwww

Norhafiza said...

hahaha..yg paling best dlu2 klo duit ry mesti dapat rm50 klo kakak bagi..skang rm100 pun takde makne dah huhu..barang mahal ooooo...

Anisa Hang Tuah said...

tang kumpul duit raya tu best

hee

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nis baju ko tahun ni bopa pasang?

bj akak 2 pasang.....


larriiiiiii......

MAPPIAU said...

hehehehe time akak kecik kurus dulu kan (motip nak cakap kurus? :P) mase raye sume kengkawan berkumpul pastu yang gurgurl celen kasut sape paling tinggi tumit hohohoho

alololo siannyer ini adik manisss take ur time maaa hihihi

farah fauzi said...

hihi...hanis ni suka mengingatkan kembali zaman kanak2..hihi...sama jer kita masa kanak2....

Ayuraza said...

dulu kecik2 cukup sepasang dua..sekarang dah kawennn berpasang2 jadinya..belah mak mertua lagi..belah sendiri lagi..ngan anak lagi..hehehe :P

zie_ira said...

hehe ,ira pon same,tak merasa kasut tumit tinggi ,,mak taknak beli kan,,kekeke,,

da besar2 ni ,leyh rilek2 je ,yg penting ade baju kurung ,leyh buat bwk pegi kelas nnti,,heehe

Kakzakie said...

Kakak paling syok bila dah dekat raya mesti nak ada bunga api!! Pasang pelita bersambung hingga ke rumah jiran-jiran.... main bunga api sampai lupa buku...:)

laskar pelangi said...

hehe;) zaman bebudak bila raya lah paling happy.dapat duit raya..setiap masa duk kira duit raya...hik3=D

PinKy MoMMa said...

hanis syg..tersengih baca entry ni sebab teringat dulu kalau balik kg..terasa diri palinggggg cantik di kalangan sepupu..almaklum budak bandor balik kg..hahahaha sgt mengada!

pakai gaun kembang2..org lain tak dok hahaha..sila sepak saya ;p

aizamia3 said...

berusaha agar anak2 dapat baju raya walaupun sepasang seorang..

nashays said...

aku tensen masa kecik2 dlu baju raya mesti sama ngn adik beradik..hinsh hinsh..masa tu tak berani nak memilih lagi..skg dah besar, tempah baju raya mesti lebih..alasan nak pakai buat keje...ehehehe

dwaty said...

aha la.... dulu kain ada macam2 gelaran... kekadang tu ikut drama yang tegah hangat ditayangkan... hehehe..

sekarang tak surela plak..

tapi raya dulu lagi bestla...

Syaima' said...

saya dr kecik sehelai je maximum. lain beli baju biase sbb baju kurund jrg gila pakai.hehe. tapi rasanya dah lebih 6,7 tahun dah tak de baju rayaa. hehe.takde feeling sgt dh raya bila dah besarr hehe

JIJI YU said...

berapo pase baju rayo demo

Fad said...

hai!!!cikgu fad dtg..thanks dtg blog cikgu eh...have a nice day..:)

gadisBunga said...

haha sungguh betul....masa kecik kemain meriah berbaju baru...dah tua2 ni kdg tu last minit baru igt 'alamak....baju raya takde lagi!!!'

yatie chomeyl said...

maso ore kecik arwah ma jahit baju supo corak dgn kakak. bilo dh besar, xsey lasung baju serupo dgn kakak sbb boring doh dr kecik baju samo sokmo kui3x

Chekgu Azrine said...

skang kalau cikgu2 semua tanya

"tahun ni baju raya berapa pasang"?

"beli siap atau tempah"?

"tema warna apa tahun nie"?

hahahaa

Khazindar Rizky Ramadhani. said...

dulu susah,baju raya kakak yg beli tp mesti hotsetafff like kiko n kiki lala.hihik..x mau ingat nak smpn rapat2 ,sedih....nak baju,seluar kasut raya tunggu kakak balik,dia akan bwk la...sblm tu demand la sikit nak itu nak ini...kita x mcm org lain,dpt mcm tu setahun sekali dah bersyukur...paling x boleh lupa teringin sgt kasut lip lap lip lap,ade lampu..akhirnya kakak beli...and also baju melayu corak ketupat,nak sgt2 sbb ramai yg pakai...kira waktu tu dua2 hotsetaff..mahal n cantik...

p/s:3 thn dah berblogging.Good luck...I will support u forever...

Papa Mifz said...

baca entry teringat zaman kanak2 ku...huhu

Hanamiko Sakura said...

macam tu ke zaman2 kekanak dulu.. hehe,, cam cute je dialog tu kan2...

kamarukom said...

bju melayu utk raye sy xprnh tukar dr f2 smpai la umur 19! waaa..hehe

haniey said...

erm samalah ngn hani baju kurung sellau 2pasang je..ah msa kceik2 dulu cmatulah kan,mst je nk tnya baju raya bpe psang,pastu kasut pkai yg ada bunga2 siap..wah siap pkia lencu?jangok tu..hehe

kasihredha said...

ingat kasut raya beta paling glemer waktu kecik berjenama bata...beli kat kedai bata Kota Baru...hihi

Juwita Jamaludin said...

hanis.. sama la akak kat sini orang tak kisah baju raya.. first time tukar baju raya tahun ni.. hihiihi

Asrul "iLham" Sany said...

ayah saya masih tanyakan soklan2 cam bebudak walaupun saya dah tua bangka muahahha

wida said...

yelah..teringat dulu, baju raya klau x cukup 4 pasang..mogok tak nak raya. hampeh betul kalau ingat balik..hehe

dhiera said...

kelakar kan zaman kanak-kanak. rindu ye zaman itu.
raya kat malaysia ke jepun?

d_LA said...

pahtu kalu bli kasut baru mulalah dok paka sokmo sapa tidur nge kasut..hehe..comellah jame mude mudi dulu

senyumSOYA said...

dah 5 tahun baju raya 2 pasang..
duk rotate hok samo jah..heheheh ^^"

heheeheh..sehari puasa dpt brape ringgit kak?? ^^"

So Shy Lady said...

salam rindu hanis,
kihkihkih...comel je kita kcik2 dlu kan...siap btumit tinggi lg

Rai said...

masa kecik pilih2 baju raya serah kat mak..bila da kawen mabuk nak pilih baju sendiri..hahaha.. untung tahun ni raya kat rumah mak.. mak yang pilihkan kain ikut tema pilihan tahun ni.. :P

Ct Arina said...

dari kecik sampai la besar, baju raye masih ibu yg sediakan. oh, malunye daku -_-" since ibu rina tailor, rina x penah beli baju siap. tp nak beli kain bahan pun x reti. tulah die masalahnye. haha

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails