Tuesday, August 16, 2011

Antara trenitalia dan shinkansen...

Ini hanyalah pendapat dan perbandingan sepintas lalu... Pengalaman kami naik trenitalia hanyalah beberapa hari jika nak dibandingkan dengan shinkansen di jepun ni, banyak kali juga kami sempat naik, maklumlah shinkansen merupakan pengangkutan utama untuk ke Tokyo dan juga bandar-bandar lain. Mungkin pengalaman masing2 adalah berbeza. Sudilah kiranya baca pengalaman patik yang tak seberapa ni... nak banding jugak ke dengan Malaysia? rasanya ramai dah sedia maklum dan ada pengalaman sendiri, Saya pernah naik LRT dan monorail yang ontime, KTM yang kadang lambat sikit, komuter yang selalu lambat banyak huhu... lebih kurang aje cuma mesia tak ada keretapi laju. Cukuplah sekadar mencoretkan antara trenitalia dan shinkansen...


Trenitalia, ada 2 jenis (kalau salah minta ampunnn), yang laju dan biasa, tapi patik tak pastilah yang dalam gambar tu yang laju atau yang slow. Sila abaikan gambar saya dan cinta di hadapan shinkansen zaman muda mudi tu hehe... malu pulak rasanya... auww pling2 lenyapkan diri dengan asap kepul2 dan fairy dust...

Tak nak melalut panjang...

Ketepatan masa
T: Setakat yang kami naik untuk beberapa hari tu tak punctual pasti akan lambat beberapa minit malah lebih lama pun ada...
(tips: kalau ambil connecting train atau kena tukar train di stesyen lain, pastikan ambil gap masa yang lama sebab kalau delay sekurang-kurangnya sempat nak kejar train yang lagi satu tu...)

S: Tak pernah tak tepat (saje nak buat ayat pening haha), pasti sampai tepat pada waktunya bertolak tepat pada waktunya tak pernah lewat walau seminit huhu... macam robot :P (biasanya kalau beli tiket shinkansen dan kami perlu tukar train di mana2 stesyen pasti akan diberitahu oleh staff, dari paltform x ke platform y akan ambil masa berapa minit untuk berjalan dan sempat atau tak untuk naik train tersebut, pernah sekali tu gap masa hanyalah sepuluh minit, laju2 kami jalan, takut kena tinggal, tapi memang ngam2 jelah sampai2 je tak sempat hilang penat terus naik train).

Kebersihan
T: Staff datang bersihkan masa kita baru aje naik dan duduk, bersihkan toilet, sapu lantai etc... tengah duduk2 kena angkat kaki serta alihkan bag etc... mereka bersihkan sebelum train tu bertolak... kadang tu train dah bertolak slow, mereka tengah bersihkan lagi dan akan turun sebelum train meneruskan perjalanan...

S: Sama juga bersihkan sebelum train bertolak tapi bezanya... katalah waktu bertolak 1 pm. 10-15 minit sebelum tu train sampai dan penumpang yang sedia ada akan turun. Masa tulah para pekerjanya bersihkan segala bagai... siap berlari lagi, sangat cekap, kami yang tengah beratur nampak dari luar...(penumpang yang baru nak naik masih tunggu kat luar... beratur pada lane yang disediakan) kena siapkan cepat2 sebab penumpang yang lain nak naik dan mereka hanya ada beberapa minit je... kemudian bila dah siap berderet beratur depan shinkansen (di hadapan gerabak yang mereka bersihkan) semua akan tunduk minta maaf kerana telah membuat kami menanti untuk naik train, huhu terharu tak? bagus betul... pengsan! terasa diri bergitu berharga eceh apa ke juadah kamu ni!

Platform dan tempat duduk
T: Satu je yang saya tak berapa minat bila nak tukar platform kena melalui laluan bawah tanah yang gelap dan penuh contengan sana sini huhu macam dalam movie aje... train tak sama dengan platform contohnya macam naik LRT pintu terbuka kita terus masuk aje kan... tapi kat sini mostly yang kami pernah naik ada tangga... kami tak kisah la tangga tu tapi kalau yang ada anak bawa stroller, orang tua yang uzur (contohnya jalan guna tongkat, etc) kesian jugaklah kan nak kena naik tangga...
tempat duduknya berhadapan (macam naik KLIA express kan ada seat berhadapan, KLIA express takpe lah sekejap aje) ini trip beberapa jam huhu, lepas tu ada meja di tengah2, kurang gemar sebab kalau terkena dengan mat soleh besar2 gitu tak muat mesti berlaga lutut huhu... duduk pun kena sopan2...

S: Tak ada tangga, terus masuk aje melainkan kalau naik shinkansen dua tingkat, dalam tu baru ada tangga untuk turun bawah dan naik atas.... kalau family, bolehlah pusingkan seat dan duduk berhadapan kalau tak nak, duduk je macam biasa.

Itu aje kut, pengalaman patik, lebih lanjut bolehlah baca di entri seterusnya...

34 comments:

Syaima' said...

First2 nampak gambar sebelah shinkansen baju seluar kasut sume matching ngan hubby.hehe. comell. tak pernah lagi pakai cmni matching2.

NUR said...

untungnye dah dpt rasa mcm2 jenis..
kat sini paling laju erl la kot.

Anisa Hang Tuah said...

wah wah
sedondon gitu
sweet

(:

amirah said...

akak dah lama x naik tren atau yg seumpama dengannya hanis sejak pindh from KL..huhu..

d_LA said...

Hok Malaysia pun dla x expert mano k.nis..hehe..sokmo blur..

comey baju miki tu..

Anum said...

sweet je tgk pakai baju sama
smart

Asmara said...

aha betul2. tak berapa nak syiok layanan org sana, tu la bila dah biasa dpt layanan yg best kat jepun ni bila pegi tmpt lain yg kureng best mesti terasa bezanya...
*psst akk pernah terkunci dlm toilet masa kat terminal pisa, pastu ada kawan pun pernah terkunci kat tandas yg sama. waduh mmg ngeri sangat pengalaman tengah2 pagi masa tu. kene tinggal flight pun ada sebab kelembapan keteapi dia tu la. tension giler, sib baik tiket murah masa tu so x terasa sgt, nek ryanair selalu wat promo 1pence kdg tu 1euro byr tax je. huhu..

farah fauzi said...

best nyer jadi hanis sebab leh dapat byk pengalamankan duk kat negara org...i tumpang baca jer la...hihi...tapi yang best sekali bila tengok u dengan cheta hati pakai baju sedondon...hihihi...nak 'like' byk2 kali la..

PinKy MoMMa said...

merasa naik LRT je nis huhu..syahdis kan..

pssssttt baju tu kawaiiiiiii :)
alor serius kiut!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

japan bab time mmg dia tersangatttt tepat...x pernah terlewat kecuali jishin or ader org terjun bunuh diri ngeee....

ijayuji said...

Salam hanisss!!! cuteeee lah gmbr masa muda mudi dulu tuuuu ai likeeee!!! hihihi,,, teserlah kebudak budakan muka hanis n ur laling :D skrg pun muka budak2 jugak cuma matang sikitlah :D kita pun tak pernah naik shinkansen ntah zaman bila leh naik :D

man yusoef said...

tapi kat Msia nak buat MRT kot (lupa nama...whahaha)...yg pantas punya...

public transport mcm train ni mmg bagus...tp kadang2 sebab tak punctual...sikit2 delay tu yg buat org hot jek..

tengok cerita korea, diorg punya train sgt efficient..punctual dan pantas...

Afikah Aziz said...

ika pnda naik erl jah sini hehe,hok lain ika xreti pun.oloh best nyo siap ado ore tlg bersih ag :)

Diana @ bilakukatacinta said...

mengikut firasat D setelah membaca hujah hanis ni...nampaknya S better dari T..ye tak?....maybe..mase hanis p tu...tyme tu dia lambat sket..tyme tulah org nak sapu2 bagai.. Part tangga..memang tak praktikal..cth mcm i yg nak angkut brg shoping moping ni..mau gigil lutut..

JIJI YU said...

kitu nyo duo duo ni

yatie chomeyl said...

meme setakat ore kenal negaro2 luar ni, customer service ore jepun dgn kebersihan dan jugop tata tertib kesopanan ore Jepun no 1 lah!

アヌムちゃん said...

penah nek shinkansen sekali je..huhuuu..sadis betul..tu pn lama dh dlu..nmpk sgt asek dok terperap dekat fukui je.heeee

btw, baju sedondon tu mmg comell..heeeee

namaakulynn said...

mcm best je shikansen tu.hihihi.bsyukur la study sedikit jauh dari rumah.dapat la jugak naik KTM tu.klau tak,mmg takde chance naik keretaapi dan yg sejenis dgnnya.haha

waalllaa! said...

sweet couple..hehe..

Anonymous said...

antara budu ngan sushi mana lagi sedap?

Anonymous said...

kalau boleh watermark jgn besar gedabak pastu tenyeh plak kat tgh2 gmbr,terus rosak gmbr n x real..terganggu...

Imran@Copenhagen said...

x de gambo2 dlm train ke?

fazilzura said...

wahhhh pakaian sedondon gitu .. sweet ..

emm dh lama bangat le x naik pangangkutan awam ni , last rs nye time ngndungkan akil

Hanamiko Sakura said...

saya akan pilih shinkansen!! (sebulat suara) haha,,

Hanamiko Sakura said...

saya akan pilih shinkansen!! (sebulat suara) haha,,

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

eceh2...pasang yg menarik tertarik ko memang the babooooommmm...

cumil ye bila berpakaian sama mcm tu...

bila la kakD nak bersemacam bj dgn incek su0mi ye...

haniey said...

amboi akak pkai baju couple ke tu?hehe..romantik oh..erm teruk je layanan dorang kan..ish padahal kita sbg pengguna kenalah layan elok2..hani xpenah nk train,cuma ari tu je msa nak g koh samui hani naik train,tp ok je..

nur easy said...

bila ntah nk cuba naik s tu..;)

*∽ IZAN ∽* said...

Shinkansen memang terBAEK..! Jepun punm terBAEK.. bukan setakat teknologinya.. tapi mentaliti & service nyer pun world class.!! huhu

nursakinah said...

wah!memang high class.hurm.kat malaysia x pernah nampak orang sapu train pun.mesti ade cume tak terserempak dengan dorang untuk angkat2x kaki gitu~hehe^^...

keep update your blog!!nice^^..

douzo yoroshiku!

Jude Law. said...

Hanis dah sombong,mentang2 la kita dah x de blog...terus tak nak say hi or how r u?miahahaha..

kehkeh..apaker juadah kamu ni Jude law kata org sombong,dah kamu x de blog mcm mana dia nak bertegur sapa..Owh silap,i'm sorry...dush3 cepat2 lari masuk bilik nyorok muka bawah bantal...

From Bosnia with love..nampak beno nipu,org Bosnia boleh spekeng Malay.miahahaha..

Ct Arina said...

yg paling lembab kat malaysia yes, dah tentulah komuter & KTM yg tak kurang hebat kelembapannye. malah sangat lembab sebenarnye. bile naik KTM, otakku akan spontan berkate, "aku lari ni lagi laju kot" saye mahu keretapi peluru!!

wahhh kemain comel pakai sedondon! hakhak ;D

z a z a said...

waaa, system kat jepon mmg sgt bagus. siap bersih2kan lagi. masa pon temat. patutnya negara islam kene mcm tuh. ble la saye de rezeki nk pi sne?

cik pulau said...

benda first nampak..
t.shirt,suar, kasut yang sepasang... cantek....sepadan..


tak pernah naek train negaa org..so x leh nak komen.. ihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails