Saturday, August 13, 2011

Jet d'Eau...

Mari kita naik jet.. pernah naik jet? Patik tak pernah. Tapi nak cerita Jet lain. Rasanya sebutan dia bukan "Jet". Saya tak reti sangat sebutan french ni... mesti ejaan lain bunyinya lain... oleh itu patik tak boleh nak ajar anda semua... setakat  nihon-go boleh la sikit2 hehe... tapi yang saya tahu Jet d'Eau adalah salah satu "fountain" buatan di tasik Geneva. Merupakan landmark Geneva. Masa ronda2 hari yang sama tiba di Geneva, tak nampak kelibat jet d'eau ni, mungkin disebabkan keadaan yang agak "windy". Kachiwa la juga tak dapat tengok, maka kami cuba nasib kami pada hari seterusnya...

IMG_1353
eeee tak suka muka bambam huhu... continental breakfast, semua pun roti... segala jenis roti, lepas tu coffe but i likee hehe... Suasana kat sini tak sama dengan breakfast di hotel jepun. Layanannya berbeza...

Jepun: masuk aje ke tempat buffet "Irasshaimase" disapa dengan senyuman, tunduk dan dibawa ke meja makan, takpun tunjuk arah mana meja yang masih kosong...
Bernina H: blur, mungkin sebab patik jakun maklumlah baru pertama kali sampai di eropah ni, pandang pada staff, saya senyum dan tunduk (dah terbiasa dengan budaya jepun heheh) namun tak dibalas... mereka sangat serius dan bertanya coffee? tea? owh copot terkejut.

Jepun: bila dah habis makan dan nak meninggalkan meja, "doumo arigatou gozaimashita"... senyum dan tunduk... kat hotel murah2 pun layanan dia superb!
Bernina H: kami berlalu macam tu je, nak cakap terima kasih tapi semua staff berada di dapur.

Agaknya sebab kami duduk di hotel cikai2 aje dan memang budaya atau cara mereka macam tu. Jepun pula memang dikenali dengan sopan santun etc...

IMG_1360-tile
Misi untuk melihat Jet d'Eau diteruskan... saya pun tak faham apa yang ditulis sekadar kenangan dengan signboard Geneva hehe, apakah? Rupanya ia juga merupakan salah satu landmark iaitu Brunswick Monument... yeayy alhamdulillah... ada Jet d'eau, setakat fountain pun nak tengok hehe, dush! Dah tu, bila google Geneva je mesti keluar Jet d'Eau, mungkin glam sebab ketinggiannya tu, iaitu 140m (sumber Jet d'Eau)
IMG_1368
ini namanya posing dahagakan seteguk air haha...
IMG_1369
jet pejuang eheh silap Jet d'Eau... (sesiapa yang terror, sila ajarkan saya sebutan yang betul ya..)
IMG_1373
baru ada gambar berdua, sebenarnya kami tak berani nak suruh orang ambilkan gambar (nak2 lepas peristiwa di Flower Clock tu), kang tak pasal2 kamera tu dibawa lari, kena berjaga2... Kalau orang tu nampak macam pelancong dan macam boleh dipercayai je baru saya akan minta tolong dia ambilkan gambar...
IMG_1375-tile
sayonara Jet d'Eau, kami mengatur langkah pulang ke hotel... geramnya bunga tu rasa nak petik2 aje hehe... miss flower memang begini ye, sila abaikan... ada bunga kat pokok tu, tabun magnolia... (tabun=mungkin/maybe)
IMG_1391
Itulah sahaja kenangan kami di Geneva... seterusnya saya dan cinta membawa diri, sob sob... ke mana?
IMG_1393
ke negara jiran... boleh refer peta di google/yahoo takpun di entri patik sebelum ni... Part2 (Bernina at Geneva)...

p/s: antara trenitalia dan shinkansen...

49 comments:

Diana @ bilakukatacinta said...

ai makcik..rajin hapdet...stay up ke? nga writing ke..??

Nway...igtkan betul2 jet..rupa2nya fountain...

p/s: soo adore org japan yg rajin n very polite..bilakah dpt p sana agaknya...

Zaqra Afkar Al-Qudsy. said...

hurm seronok kan jln2 satu dunia,rezeki Allah..

haniey said...

kak hanis ni jale skmo..hehe..kak hanis mmg suka ko pkai dress labuh gitu p2 pakai seluar?hani skmo perase..eh hani npk blog hani kt bloglist kak hanis..terharu nya..time kasih kak hanis..oh pasal template tu hani x\reti nak ajar sb hok blog ahni tu pun hani suh kawan hani wat..nt hani tnya dia gano deh...

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Cuc mater di pagi hary Tgk ur pics
Jelezzzzzz
Actually susah nk jmpa budaya Mcm jpn ni
Layan kiter bab princess gitew
Even mesia pun kalah
Ni hakikat yg kiter kena terima....
Slmt bersahur

Faaein Talip Roy said...

wah.. pi french.. ada kat french ke skang? bestnya...

Fatin Syahira said...

eee jelesnya dengan akak!
bila baca belog akak malam2 mesti berangan nak study abroad one day tapi itupun kalau ada rezeki T___T

p/s : muka bambam hati bahagia tak apa hehe =')

Bigdaddyz said...

bukan main lagi holiday yer...

kasihredha said...

suka pics tuan teri tengah dahaga seteguk air itu :)

laskar pelangi said...

bestnya kak:) tengok pemandangan tu haaa..terus jatuh hati,bila leh sampai kat sna tak tau..

kak,ada masa singgah la myblog:) trimas^^

Asmara said...

Venice!!! aish.. syoknya honeymoon!! ;D. gondola2!

amilinhussin said...

berbelit-belit lidah nk sebut ni

JIJI YU said...

kalu buke supo pelancong mmg toleh cayo ko sano

H.J said...

macam mana blh tahu pelancong tu blh dipercayai ke dop tu??ahha

wida said...

lain kali kena bwk kaki kamera lah hanis..leh amik gmbr berdua byk2 dgn cinta hati kamu

Juwita Jamaludin said...

hanis.. sukanya jalan2 akak jeles tau.. tambah berdua je lagi mudah.. hihihihihi tgk gambar2 ni macam nak gi sana plak

butterflyana said...

pepagi ni tengok gamba roti pun dah terliur nak breakfast tau...
hepp puasa! hehe

pic dahaga seteguk air adalah terbaik. huhu :)

ijayuji said...

Salam hanis! apanyer yg bambam comel apa muka hanis mcm tu ;-) uuuwaaaaa sgt2 jeles berdua dua an ajerr hihihi... sonok kan pergi jalan2 kat negara org kita ntah bilalah agaknyer :D

nur easy said...

muka bambam pun comel..hehe ;)

Chaza said...

sonok nyew holiday....=)

mesuya said...

akak makin comel.
sweet with ur love,bestnya akak bercuti~

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

posing dahagakan seteguk air tu mmg class gitu...hehehehehehe ;0).
bunga2 tu mmg cantik..sb saya pun mek bunga =0).

waalllaa! said...

kak hanis..sedapnyer makanan..
saya memey oghe kelate kak..hehe
duk mache jah..

Amie said...

ingatkan nak cerita pasal minyak wangi sebab ada eau tu... hi hihiii

selagi ada peluang, kesempatan... kelilingilah dunia ciptaan Tuhan ini...

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

pict yg santek la nis...siap tadah tangan tu....hehehhehe

cik pulau said...

bakpo xajin tau pn pasal jet genamo tok tau namo tuh.. xreti gop sebut.. hahaha

アヌムちゃん said...

kelakr la caption dahagakan seteguk air tu.heee

sabar kagawa japan said...

wahhhhh best gilerrr kak hanis....

Shaofie said...

cuba check ni kak hanis. >>http://shaofie.blogspot.com/2011/08/dari-paris-ke-tokyo-bawa-serunding.html

kyo_9 said...

kak..
kenapa banding Jpon ngan Bernina jer? nape x banding skali ngan Malaysia ;)

Papa Mifz said...

syok nye...nak pergi gak la Swiss...dlm mimpi je la...hehe

Cik Sara said...

Kak,lepas ni berjalan bawa sekali kaki kamera aka tripod tu.. Bleh bergambar banyak sket dengan hubby tersayang..=)

dhiera said...

best ye~ jeles2..sudah2 la. he
ayah pun selalu cakap orang jepun sopan santun~ dulu dia keje kat sana..

haniey said...

kak hanis nk tgk cite sekali lg ko?bkpo xtgk on9 nya?adakan..

Zaaq. said...

memandang dr jauh kerna dunia kita berbeza.

whitecappuccino said...

teringin nak g Switzeland..teringin je laa..dalam mimpi hehe

Ann Huda (Ate) said...

Assalamualaikum wr wb.
Ate menyinggah dan follow. Menarik.. suka baca N3 ni (blum berkesempatan baca N3 lain kerana first time menyinggah). Seronok baca pengalaman org lain di negara luar, ye lah nak harap Ate yg ke luar negara, mau berjanggut penguin :).

farah fauzi said...

posing dahaga seteguk air tuh yang chumill sangat hanis...dapat minum tak seteguk air tuh..hehe...

Lya Colours said...

wah bestnya. lepas 1 tempat pergi tempat lain plak

Hanis Azla said...

berbelit lidah nak menyebutnya.. tp berbaloi sbb tempat tu cantik..

Rai said...

jeles kan bila pergi negara org tengok pemandangan yg cantik2.. walhal kat malaysia bukan takde tempat yg cantik..tapi dicemari sampah yg dibuang merata2.. benci!

MAPPIAU said...

haluuuu adik yang ni baru betul akak kene menjeles sebab akak tak dapek pun nak sampai sane lagi hikhikhik.

alaaa dik muke bam2 pun tatap kiut lor huhuhu

amirah said...

hihihi comelnya gambar dahaga seteguk air tu...

Shaofie said...

tak sabau yea?? japp.. flight delay kak. byk kena transit lak nih. salji menebal di KL. hahaha

Syaima' said...

besnyee euro tripp. rinduuu europee!
org jepun mmg sopan gila customer number one. tapi style diorg kat blkg kutuk jugak.hihi. two-faced sket.

d_LA said...

kalu poso tu ado hok wat saloh teguk air tuh..heee..comannya munge2 tuh k.nis..wuwuw..daroh hidung doh tgk pic2 k.nis ni

mrs. daydeck said...

wow next trip g mane? bestnyer.. tak best lah layanan dorang tuh.. huhu.

PinKy MoMMa said...

hanissss kamu buat ai jeles tauuu!
tak beli FM ke nis buat kenangan hehehe

Anonymous said...

for me muka masa gmbr 1st tu sgt x menahan x boleh bla...la2 matang n professional.huh tergelak tgk..

Ct Arina said...

bambam r best. comel. haha^^ betul2, rina setuju! jepun sgt mementingkan kesopanan. so s korea. ehe ;D

jeles r dgn kak hanis n cinta. bulan madu x abis2. nanges T_T

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails