Friday, September 16, 2011

Italia: Roma romma ma...

Travelogue bahagian akhir yang ada 4 segmen. (uish segmen lagi ha...). Bukan apa, tak sempat nak cerita semua dalam satu entri. Tiap-tiap hari pun jikan (masa/time) selalu cemburukan i, u know...  Nak imbas kembali entri terakhir sebelum saya dan cinta hati jejakkan kaki ke Roma adalah di SINI. Kami sempat lihat Pisa, namun tak sempat bermalam di Pisa mahupun Firenze.

Sampai Rome dah senja. Penat jalan-jalan di Pisa. Tak ambil satu gambar pun sebab dalam kepala nak cari hotel dan berehat. Kami tinggal di Santa Maria Inn. Sebuah hotel murah yang sangat susah nak jumpa. Dari luar tak nampak macam hotel sebab kena masuk ala2 apartment gitu.

Rome bandar besar ala2 kelumpo (KL) lah.. pusat bandar tumpuan ramai orang. Sampai aje di Rome hati menjerit nak patah balik ke Firenze wuwuwu, sebab nampak ramai pendatang... sangat sesak dan kami kena tipu oleh polis! Sampai hati abam polish buat i mcm ni huhu... terguris sanubari ini, merintih hiba (dah dah le tu... over acting memanjang ahaha).

Kami dah tengok peta tapi tak faham. Sangat mengelirukan tambahan pula waktu tu dah penat. The best way is of course... to ask someone. Kalau travel macam ni jangan bertanya orang sebarangan nanti kena culik kang baru tahu. Sebab tu bila nampak abam polish laju2 aje kami pergi. Dah la masa tanya dia buat tak tahu, sedang merokok sambil berbual dengan seorang wanita. Lama juga kami tercegat kat situ... takpelah sabar menanti. Dah habis rokok dia baling je kat atas lantai tu sesuka hati (erkk.. pengsan). Dia lihat ke arah kami sambil dongak kepala dan angkat kening, Kami pun tunjuk alamat hotel. Dia tengok sepintas lalu dan cakap "second turn on the right". Tangannya menunjukkan ke satu arah. Alhamdulillah syukur...

Ingatkan boleh jumpa.. tapi kami jalan sampai penghujung jalan tak jumpa pun inn tu. Harapan palsu rupanya. Kami singgah satu hotel ni untuk tanya rupanya dah tersimpang jauh. Direction abam polish tu tak betul ok! Ya ampun... dugaan sungguh. Kalah amazing race. Kalau record perjalanan kami dengan vid cam sure lagi best boleh ingat sampai ke anak cucu hehe... sampai hotel, check in makan bekal roti dari Firenze tu dan kami tidur. Rehat sepuasnya untuk perjalanan keesokan hari...

IMG_2476
Rise and shine everyone. Dalam perjalanan ke cafe untuk sarapan. Dari bangunan hotel dan cafe kena jalan dalam 2 minit gitu sebab hotel kami tu macam rumah pun ada tak ada rupa hotel pun... suka lah tingkap macam tu... terus berangan nak posing kat tingkap tu sambil mencium bau bunga berkembang mekar dan menyanyi-nyanyi (eceh... dush!)...

IMG_2478
Roma Termimi stazione... semalam dah penat nak posing, maka haruslah posing juga sebagai memori. Ingat lagi jalan2 sekitar tu... kurang enak ok! terutamanya di lorong2 hitam kecil. Poops anjing dibiar aje kat jalanan tak bersih pun. Ish comot betul... euwww... biasanya kalau nak pelihara doggy kan kena ada lesen lepas tu kenalah bertanggungjawab, sebab tu kalau tengok orang bawa doggy jalan2 mereka akan bawa bag kecil untuk isi poops doggy tu... tapi dalam ramai2 tu ada juga yang tak bertanggungjawab. ish ish...

IMG_2479
ada perkhidmatan tour bus, tapi kami tak beli pun... jalan kaki je sebab kami takkan ke semua tempat. Time is limited so we have to choose 1-2 places only sob sob...

IMG_2878
kedai kebab halal banyak juga di sini, tapi tak makan pun hehe... tatau apa rasa dan berapa harganya... 

IMG_2856-tile
lorong-lorong kecil yang mengelirukan.... 

IMG_2873-tile
boleh juga travel dengan subway, tapi kami naik 2 kali je...the rest hanya jalan kaki... 1 hari rasanya dah cukup untuk tour bandar rome dan juga tempat bersejarah... escalator nak turun ke subway punyalah tinggi lepas tu kena jalan agak jauh, sebab tu saya dan cinta hati memilih untuk jalan kaki aje... its easier...

IMG_2862-tile
banyak betul ukiran macam ni pada bangunan da juga di tepi jalan... suka betul depa ni buat statue hehe... tak tahu langsung tentang benda2 tu semua... entah2 ni yang zaman dulu punya sebab nampak oldies gitu...

p/s: nak tahu kami ke mana? stay tune for my next entry...

32 comments:

yatie chomeyl said...

sekalo kalu derat sano, ore tanyo info kat travel center jah. polis dio pong kade2 rude

Anisa Hang Tuah said...

kota cinta..
bertuahnya akak.
berjalan merata tempat

:)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yeah dah sambung balek citer pasal Italia ekkk....

nur easy said...

mewah dgn seni ukiran batu kat sana kan..;)

JIJI YU said...

certio demo wat kawe cemburu

aimie amalina said...

rommmmmmmmmmm!
sgt la nak pegiii sini
waa..cabaran ye...dah la siap salah directionn
huhu..nasib akak dan asben berjaya survive..
weee
conoknye laaa
klasik je sume gambr =]

*∽ IZAN ∽* said...

Bestnyer dah sampai Rome....
nostalgic tengok bangunan2 lama berukir2 tuh.

bila ntah nak sampai ni huhu

Run Away said...

best nyer...Sy satu malaysia pun belum habis...;d

mzhany said...

haisshhh abam polis ni, langsung tak membantu...abam polis Malaysia, jangan buat mcm ni yer.....;)

putput said...

saya suka sgt bca entry akak yg byk sgt travel:) syooook! tersa mcm nk gie sana lak. rome cantikk.. tggu dh kawen bru nk prgi rome

d_LA said...

mesti busuk gile poops anjing merata-rata..
pahni nok gi mano pulok k.hanis weh..bowok dla etek..heee

kasihredha said...

sure hebat tukang ukir batu mereka kan...kebanyakan bangunannya berukir2 :)

Nieda said...

Polis pun tak boleh percaya...agaknya time tu dia dok tengah ayat dgn pompuan tu tak?

Nieda said...

Polis pun tak boleh percaya...agaknya time tu dia dok tengah ayat dgn pompuan tu tak?

Saiazuan said...

bestnyeeee :D

tringin nak g :)

Soo Hae Daa said...

wahhh..byk betol dugaan hanis..dorg ckp english tak kt sn ye?
besh nye hanis..dh byk tmpt p jln2... =))

laskar pelangi said...

bestnya berjalan sakan....

mars mell-o said...

hai...selamat har raya aidilfitri :D thanks for droppin by my blog.. follow you now :)

senyumSOYA said...

kak hanis!!!! sori deh lamo dop jenguk sini.. deme ngaji..heheheh...


waa...cantik kan ukiran2 bangunan tu..
bilo la nok mraso bendo2 gitu.. adei.. keno kawen ngn putero rajo ni..^^"

PinKy MoMMa said...

hanis..hahaha jap rasa nak gelak sebab membayangkan diriku juga menciup bunga kembang mekar di tepi tingkap...dushhhh! eh kite mempunyai tahap imaginasi yang menarik ngeeeee~

Bigdaddyz said...

beryuah betul....

happyichigo♥ said...

nape tak amek gambar cium bunge kat tingkap tuuu...memang lawaaaa..

Hanis MY said...

@happyichigo♥
My ever dearest dira I wish I could but tu tingkap tu rasany rumah orang I snap that pic masa jln kaki ke cafe...

Umie said...

cantik sangat2x... wish i'll be there one day..;-)

TunTeja said...

kota cinta! wah.teringin sangat nak pegi sane akak.ngee :)

Ajeyy Rawk said...

Assalamualaikum .. lama sungguh Ajeyy tidak berblog .. update pun dah lama .. blogwalking blog sahabat2 pun dah lama x buat ..

hehe, jom baca dan komen 2 entry latest dari Ajeyy :

http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/diari-hari-raya-aidilfitri-2011.html


http://ajeyyrawk.blogspot.com/2011/09/nikon-get-together-at-kota-bharu.html


have a nice day gengs :))

Norhafiza said...

seronoknye hanis dapat p sana...kakNo agaknye tengok gambo je la kan hehe..cantik la hanis...bestnyeeeeee

アヌム ちゃん said...

camne la polis kasi salah direction ye..isk2..knape x try kebab tu k.hanis..huuuu

cik pulau said...

fullamak..
terpegun...

hihihihi...

Asrul "iLham" Sany said...

"Nak ajak Ashraf pegi Honeymoon kat sini ar," kata Amer sambil check jadual kerjanya.

Ijah EmoTemo said...

wahhh best nya pergi italy. hihi. ukiran2 tu yg tak menahan tu! hiks.

siti kektus said...

wah. akak p jln2 jauh tu seronoknya. hihi ;p

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails