Sunday, September 25, 2011

Max Yamabiko terputus di tengah jalan...

Shinkansen merupakan salah satu pengangkutan utama di Jepun. Eh eh, macam nak buat karangan pulak. I like shinkansen. Especially naik max yamabiko, lagi2 bila duduk di tingkat dua atau tingkat tengah (eh ada ke? ada, tapi tak sempat ambil gambar) tapi tak best bila duduk di tigkat satu. Huhu... kalau yamabiko dan lain2 hanya 1 tingkat, "max Y" je ada tingkat tambahan.(eh ye ye je... kalau salah minta maaf eh, sebab patik selalu naik shinkansen area tohoku ke tokyo aje tak penah naik belah bawah osaka nagoya etc). Kalau sebut max je sedia maklum ada 2 tingkat...

IMG_0005
model tetap max yamabiko (gurau je love, hehe...)

IMG_0004
tak suka tingkat satu sebab kedudukan bawah sangat... sama paras dengan lantai... tak nampak pemandangan huhu...

IMG_0014
platform sendai eki... kadang kalau tak sempat beli bekal sebelum masuk "boarding area" kami beli bento kat gerai2 kecil ni...

IMG_0016
sila buang sampah di tempat yang betul :) dari kiri gomi (sampah selain tin, botol dan kertas), tin minuman serta PET bottle dan hujung sekali untuk kertas...

IMG_0017
tempat khas untuk buat asap...

IMG_0010-tile
bahagian depan Max Yamabiko...

IMG_0006-tile
sibuk jugak nak enterprem... hehe... 

IMG_0019
interior, ada 6 seat, 3-3, kalau naik satu family boleh pusing kerusi depan so duduk berhadapan... nak makan bukak je meja kat depan tu... tapi kalau duduk behadapan tak dapatlah bukak meja...

IMG_0022
sendai eki (eki=station)

IMG_0023-tile
Owh teringat bas hijau. Sekarang dah jarang naik... masa awal2 dulu sewaktu belum ada kereta, bas hijau itu lah yang selalu dinaiki untuk ke kampus, zoom in tempat kami tunggu bas, nak ke kampus tak ada direct dari rumah kena tukar bas lain kat bandar ni...

IMG_0032-tile
pemandangan biasa di awal perjalanan, melalui celah bangunan...

IMG_0039-tile
pemandangan yang tenang dan damai sepanjang perjalanan... 

Tapi tajuk terputus di tengah jalan? Cemana tu??
(from google search)... kalau ada dua destinasi namun arah yang berbeza ginilah rupa shinkansen tu, nanti di stesyen yang spesifik, maka terputuslah mereka... "jangan pisahkan... aku dan dia" eh tiba2 ada sound effect lagu jiwang pulak bila shinkansen tu berpisah (sila pengsan haha...)

p/s: arigatou EE, anum and ayu bagitahu tentang malware.. dah buat apa yang patut, harap2 dah tak ada problem virus-virus cinta... hari tu bw ada la beberapa blog yang terkeluar pop-up access denied, agaknya dapat dari situ kut huhu... risaunya... odaijini my blog...

35 comments:

アヌム ちゃん said...

eh berbaju kurung ke tu? comel je..hee..aa saya penah nek sekali je shikansen..sob2.yg ua tgkt gini x penah nek lagi..huhuu..aa dh sehat dh blog ni.heeeee^^

Anisa Hang Tuah said...

waaahhh..canggihnya jepun...

lebih pantas dr komuter :P

Eera Shera said...

wah..smart la train tu..dari dulu teringin nak pi jepun.cite la lagi pasal jepun :)

maris said...

ha'ah la sis hanis...
yang tingkat bawah tuh seram je..
macam kepala satu aras ngn landasan je.. hik3

Bro ahmad said...

muncung keretapi tu macam mulut bebek..@ itik hahaa..tentu best naik benda tu

putput said...

jepun penuh dgn unik segala mcm bnd!!

cottonlady said...

okei totally BEST!!!*unik lar tong smph kitar semula tue*

cottonlady said...

okei totally BEST!!!*unik lar tong smph kitar semula tue*

cik pulau said...

wahhhh.
bilo tgk suasana sendai, teringat drama2 jepun.. lalala~

msredcheesecake said...

max tu ke yg diorg panggil bullet tren tu?

Lya Colours said...

mesti laju benda ni. berdezup je agaknya

wida said...

siap ada ruang khas utk hsp rokok yer..

malaysia kena buat cam tu jugak..biar ramai2 telan asap rokok..hehe

nur easy said...

xpenah naik shinkansen.. hehe sedih2

Edy Zaidi said...

apsal malaysia xleh buat macam ni?teringin nak naik...xkan nak g sana kot...hehe

yatie chomeyl said...

nk g mano tu naik shinkan?

dhiera said...

dorang punya sistem pengangkutan nampak sistematik la~ mesti max tu x sesak macam komuter kan?

JIJI YU said...

max due tingkat wooo

Asmara said...

aa..shinkan hijau belakang tu Tsubasa shinkan yg kami selalu naik, kita berpisah di Fukushima. penah gak rasa naik 2 tingkat dr niigata ke tokyo. tsubasa yamagata setingkat je, uhuhu..

amirah said...

canggihnyaaa...dasatla..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ni masa nak blk mesia ker babe?
ai suka naik max sebab ada 2 tingkat harus naik lelaju cari seat kat atas sebab beli x dak num seat ngeeee

Syaima' said...

tak penah lagi dpt naik atas. biase kalau yg 2 tgkt mesti dpt bwh sobs! tapi selalu mmg cr yg stingkat je.

Cik SHiNJU said...

Woww...dua tgkat tuuuu...
X suka gak dok tgkat 1..
Rasa mcm lemas jek..huhuhu

Soo Hae Daa said...

comel jek shinkansen tu..nk p jpun gakss..huwaaa....

Run Away said...

wa...cangeh seh!!....jepun memang byk yg menarik....

Amie said...

tong kitar semula tu... sama je warna ye, kalau di tempat kita ikut warna pula kan...

ch000tz axoera said...

masih belum berkesempatan lagi nak menyinggah ke Jepun....1 day inshallah..

belog|amiyo said...

canggihnya. teruja. haha

khairunnisa ♥ said...

nice sharing kak hanis :) best ada dua tingkat camtu ^_^

Ct Arina said...

wahhhhh comelnye die berbaju kurung! ala2 kat tanahair gitu ~_^

kat jepun bende2 public transport ni sume canggih belake kan. kat malaysia 1 day soon. ecewah =D

Ijah EmoTemo said...

wahhh... utk hisap rokok pun ada tmpt khas ek. curlast! hihi. heee canggih gila! hiks.

fazilzura said...

hai dearieeee... windu kite dak ?

eh cute nye shinkansen tu hihihih


kt sanun pun ado psl virus2 ni ye, huhuhu hrp2 x kene ler.. kwn akak keno, abis sume yg ado link blog dia x leh nk bukak

Juwita Jamaludin said...

syok dapat naik shinkansen .. akak pun baru 2 kali je naik.. mahalkan tambang dia

Amirah Adnan said...

canggihnyeeeeeeeeeeeeeee! bile mesia nak ade ek? hehe..papepun..xpelah..bersyukur malaysia selamat dan maju

Chekgu Azrine said...

canggih betul teknologi Jepun..bestla sis dapat mengalaminya sndiri!!

z a z a said...

aiseh. blog akak ni mmbuatkan sye naaaaaaaaaaak sgt smbung degree di jepon

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails