Friday, September 30, 2011

Mini house... ada yang sudi?

Ruang, tanah dan sewaktu dengannya adalah sangat kritikal di sini. Rakyat makin ramai, pembangunan makin pesat. Kadang tanah kecil tepi jalan pun sempat lagi buat tanaman padi. Memang digunakan sepenuhnya... hari tu ada rancangan sewa rumah murah tapi kecil/sempit/rumah veteran. Biasanya kawasan bandar metropolitan ni sewa mahal macam nak pengsan. Sendai setakat ni, masih berpatutan... Ada junior en suami, dia dari Tokyo, sewa rumah untuk single person 60,000 yen, tapi bila datang Sendai dia terkejut sebab dengan harga sama boleh dapat rumah yang ada dua bilik...

IMG_0019
tak pasti kat mana, sebab kebetulan tertengok masa tukar channel... rumah kecil dan nipis dengan sewa 41,000 yen... errkkk... rumah kami sekarang ni 30,000 yen sebulan.

IMG_0008
betapa kecilnya... ada ruang tamu/tempat tidur... toilet dan shower kat hujung tu...

IMG_0006
muat2 aje ha... pengsan tak?

IMG_0009-tile
percubaan masuk toi... sempit yang amat, nak tutup pintu pun tak boleh.... uwaaa...

IMG_0014-tile
tempat shower ni pun menyedihkan... pelbagai posisi dia cuba, last2 posisi mengadap bucu dinging tu baru muat... gambar terakhir tu ada あイタタタ (itatata)=ah, sakitttt.... tak pun,ouch sakit sakit... tak pun adudududu pun boleh haha.. dah mula nak melalut la ni...

p/s: 30,000 yen plus minus RM1000, tapi yen naik skrg mungkin 100 yen RM4, 30,000 yen=RM1400...

42 comments:

Yan said...

makkk aiii... haru tul ye. bersyukur gak lah kat mesia ni tak macam tu.

Anisa Hang Tuah said...

hahahha

sempit~

Munna said...

tu dia...mmg xbnapas la ddk umah kecik cmtu..isy3

ch000tz axoera said...

heheheh mcm2 lah dorang ni! tingat small dome kat Doha Airport.....utk org2 yang perlukan quick xcess for relaxing while waiting for flight. Bentu dia mcm telor rebus hehehe...:D hanya muat utk tido ngan 1 lappy hhahah

Mommy Fara said...

Mak aihh! RM1.4k kat Msia ley dpt condo. Tp rakyat Msia tak pandai nak bersyukur. Kerajaan dah laksanakan setiap rumah mst ada 3 bilik. Walau kecik mcm ne tp mst disediakan 3 bilik. taklah kecik. Boleh thn. Tapi tulah. Manusia susah nak bersyukur. Sy suka awak share cite mcm nie kat Jepun. Cite g eh? Mcm harga makanan. Shopping. Dan byk g.

=D

*∽ IZAN ∽* said...

Dik.. Malaysia pun dah nak menuju macam kat Jepun...

Harga rumah sekarang naik melambung-lambunggg...!! Rumah teres 2 tingkat middle lot pun dah boleh cecah RM300K-400K yerrr... tu dah tahap loan 30 tahun bulan2 bayar RM1.5K ~ 1.8K +- gak tuh huhu.

Tahun 2006 teres 2 tingkat middle lot masih dapat harga bawah RM250K.
Apartment RM180K... sekarang apartment pun dah naik sampai Rm250K yerrr...

Bleh la chokin duk Jepun dari sekarang. Esok balik Mesia cepat2 la beli rumahh...

Asmara said...

akak tengok jugak 2 malam lepas kan! paling best duk hokkaido la rumah dah la besar murah lak tu. kan ada sorang minah tokyo tu pindah kyushu sebb tak tahan kos hidup tinggi kat tokyo, duk kyushu jadi tukang sapu2 je, makan minum pun dapat free. bestkan boleh buat apa je yg dia nak. hehe..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

simpati khen
nk buat mcm mana jepun ini pulau so tanah terhad...kira umah kiter tu duduk tu dah kira besar la....ai punya sewa 4man...kalo dok kg boley dapat besar lagik kot....org mesia paling bertuah part umah ni khen tmbh2 org kampung siap ada dusun bagai lagik....

Bigdaddyz said...

Sesiapa yg masih merungut2 hidup di Malaysia susah mereka harus cuba duduk di sana sebulan untuk merasakan 'nikmat' hidup senang lenang...hehe

Hanis Azla said...

mahalnya harga rumah di sana.. klu kat sini rm1000 tu boleh sewa teras 2 tingkat 4 bilik..

nuwairani ismail said...

betol tu...rumah2 kat sana punyalah mahal...kecik pulak tu...payah la nak jumpa harga bawah 3 man tu...

Afikah Aziz said...

meme napok sempit jah huhu,cari lain la kak,siye jah kelih sempit sgt hehe,lamo xsinggah sini sbb xsihat sokmo..kak apo khabar?

Amirah Adnan said...

alahai..seksanye umah kecik macam tu..

duit mesia mahal lagi la ek dari jepun.. erk..ke salah? hihi.. ampunnn..

dhiera said...

masyaallah... apa dasyat sangat tempat tinggal macam tu~

Saiazuan said...

selamat hari jumaat :D

laskar pelangi said...

kecik betoi...part tandas tu emmang tak selesa kot...haha xde feel nak membuang kalau kecik je tandas

umie naziera said...

mana nak muat..tambah2 bandan yunk agak comel mcm saya..hahah

zie_ira said...

adoiihh ,sungguh sempit ,ayoyo ,,~_~

putput said...

ada juga rumah sekecik tu? org kuruih2 boleh lah dduk n MAHALNYA!
no wonder japan boleh maju dgn pesat -.-'

btw, im fine sis:)

Eera Shera said...

keciknya...tak sanggup la

amirah said...

kalo kurus2 takpe gak..kalo laki bini badan cam akak dgn hsben ni baik tido kat luo rumah je hanis...hehe

e.l.i.s.s.m.i.e said...

mak aih..muat2 ajer rumah. mau pengsan macam ni.huhuhu

Umie said...

san mang aje? bestnye... kitorang go mang + san zen (sewa parking)... best kan duk kat bandar kecik berbanding tokyo...murah sangat...;-)

kasihredha said...

toilet tu mmg unk yg saiz s je yang saiz xl sure tak muat...huhu

rara pinkmafia said...

fuhhhhh mmg giler killer lah kan.nk menanges rasa.

Zainur said...

Oh my!!! I'm speechless.. huhuhu...

JIJI YU said...

relo berok lain la kawe kalu setaro tu

Ijah EmoTemo said...

aiyarkkk!!! syukur sgt tandas dkt malaysia masih lagi ok heheheh... huish... stress ijah klu dkt sana ni hihihi

cik pulau said...

keciknyo.. xpuah la nak mandi...huhuhu

Soo Hae Daa said...

mak aiii...mahal nye rumah...xmmpu la kite...sian dorg toilet kecik cenggitu...mau xsmpt nk duduk betol2 lau ngah diarrhea..kekekekek... =p

z a z a said...

eh kejap. rumah ni mahal ke? knp mahal? sbb dia kecik ke.?

senyumSOYA said...

sempit plus mahal.. akak... errr..
x mampu nak p jepon...blnja bleh? heheheh

Ct Arina said...

haha! gileeee nk yak pun seksa. rina mmg x boleh la ni. rase nak benafas pun susah!

Saiazuan said...

hmm kecik nya.. tak heran tokyo skrng top city yang lifekost dia tinggi..

LuN@_aiDi said...

btoi-btoi boleh pengsan tengok umah cam gitu kak nis^^_
mmg nk pengsan nk mandi pun jenuh ber'silat' hihihi..

rumah kami kat Auckland city neh pun aper kurangnyer..

weekly kena bayar = Nzd 330
bulan -bulan kena bayar Nzd 1320 lebey kurang dwet malaysia Rm 3222.40!!

preghhhh!! leh dok umah banglo kat m'sia dengan amount cam gitu..
tapi kat Nz neh dapat apt 2 bilik jer..hukhukhuk!!

Cik Sara said...

harulah gitu...
kecik bebenor.. nak mandi pun tak puas karang.. apatah lagi nak melepaskan hajat..weee...

Fuhh..yen tengah tinggi sekarang ni...

happyichigo♥ said...

erkk..pengsan memang lah..

wida said...

kalau wida..konpem x muat nak masuk toilet kecik tu..hehe

Nieda said...

Kalau kat Malaysia sewa mcm tu boleh dapat banglo besar...

Nieda said...

Kesian....nak masuk jamban pun susah. kalu org gemuk mcm mana ye?

ekabukanmakcikkau. said...

bapok ahh mahelnya.

Jue said...

san mang je sewa hana? murahnya..kami kat sini double trouble..hehehe..rumah pun kecik toet je..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails