Friday, October 14, 2011

Hiraizumi the world heritage site...

Ada beberapa world heritage site di jepun ni, yang famous amos adalah di Kyoto, Nikko, Hiroshima and the rest i am not sure about it. Hiraizumi ni baru sangat2 dinobatkan, tak pasti pada bulan berapa lepas jishin (gempa/earth quake) besar tu, masa tu saya dan cinta hati sedang rilek2 having our night snack in front of television (sila nyanyi macam lagu OAG ahaha). I did invited my love to go there. Tapi dia tak berminat la kalau pasal shrine, temple etc. But i didnt wanna go there i just wanna go to the japanese garden. I likeeee japanese garden a lot. Kalau boleh nak jejak semua japanese garden seluruh jepun ni and buat compilation eceh.. over la...

hiraizumi-tile
that day selepas dating sambil menari tango eh silap makan dango, it was like an unplanned visit. Peta tu menunjukkan dari Sendai ke Ichinoseki (nama exit untuk makan dango dan juga ke Hiraizumi) about 1hour journey. The other 3 pictures adalah tempat yang di"highlight" about Hiraizumi. Tapi yang paling glamer adalah gambar kanan bawah, tak pasti apa nama temple tu.

IMG_5780
Kami pergi satu tempat je sebab si isteri gedik nak tengok tasik kan hehe... japanese garden is located in Motsuji temple.

IMG_5782-tile
tempat2 macam ni memang boleh masuk percuma. The entrance fees cost 500 yen per person. Tenang je, kalau tengok peta, dulu tasik tu besar siap ada jambatan etc... ada beberapa hall yang musnah dan tinggal tapak je... 

IMG_5798
trademark Motsuji temple, seriuosly memang tak faham makna batu tu sebab malas nak baca kat info, ramai tourist yang datang as group tour...

IMG_5802
tak boleh pergi dekat, geram nak kuis2 air tu ala2 basuh baju tepi sungai...  apakah?

IMG_5803-tile
cinta hati yang tak memberi kerjasama untuk jadi model penyeri gambar, but i love u anyway love...

IMG_5809
momiji (maple) masih hijau... i wonder what color they have turned by now, sekarang kan dah aki (luruh/fall/autumn), kalau pergi time koyou mesti best, pastu dipenuhi pemandangan dedaun merah oren dan kuning...

IMG_5815-tile
loceng besar untuk panggil orang pergi temple agaknya, an old temple yang sangat tradisional, yang mana atap tu dibuat dari jerami padi... an old tree bark, cinta hati intai apalah tu... gambar atap close up...

IMG_5831-tile
ada mini sungai, comel kan... ish2 time tu jugak la angin nak datang sepoi membuatkan dress patik beterbangan ala marilyn monroe celup hehe... tidak ketinggalan posing 70-80an di sebalik pokok, nasib tak letak jari kelinking (betul ke eja ni?) kat hujung bibir gaya dalam pelem yang pakai seluar bell bottom tu hehe...

IMG_5844
happy feet enjoying the view by the lake...

IMG_5845
ada yang baik hati tolong ambil kan gambar kami, pasangan suami isteri, cinta hati cakap nampak si suami macam gengster je tapi baik, siap instruct isteri dia untuk ambil gambar kami dari angle mana hehe arigatou ne... ureshii!

IMG_5850-tile
suka reflection pada air tu, such a wonderful weather, alhamdulillah... eh geram la nak naik sampan tu wuwuwu....

IMG_5857
its time to go home...

IMG_5868
kena suruh posing hehe, paksa rela gitu, but i love the pose...

p/s: Tak sabar nak tengok koyou...

40 comments:

Anum said...

cantiknya tasik nie

A.s.t.i.n.a said...

asalkan bersama cinta hati.. di mana jua tempatnya pasti tampak cantik berdua.. lomentikkkkk

Amni said...

eeee.. suka akak! Best! kalau kat sini, nak jumpa tasik, tasik biru jer la.. err.. memang ramai kat situ.. tapi katanya air nya berbahaya sebab ada chemical.. dah ramai yang meninggal.. hoho...

bila lah dapat pergi jepon ni.. huhu

Liyana said...

bestnye.. xdpt pegi pun... tgk gambar jadi lahhh... :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sejuk dan damai jer mata tengok view ni...x heran la boley dapat world heritage

Rai said...

saya tak berapa minat nak melawat temple..satu satunya yg saya pergi adalah kat asakusa, tokyo..lagi suka pergi tempat yg boleh experience dan pemandangan cantik..

tapi kat jepun kebanyakan tempat pun cantik pemandangannya kan.. lagi2 masa aki ni..waahh rindunya dengan daun merah..hehe..

Kamalia said...

Eh,xpenah pi sini..nk ajak jugakla mamat yg super duper bz tuh..tp tula,klau stakat g sini je mcm xbrbaloikn..

Amirah Adnan said...

cantiknye pemandangan kat sane..

at least, ade gak yg sudi tolong amek gambar akak dgn hubby ek..hehe

Asmara said...

cantik! aman dan tenteram je rasa. hehe..
*selamat berkouyou!

yatie chomeyl said...

terbalik dgn ore, cinta hati oghe meme photogedik n pandai posing. in fact maso hari nikoh, photographer puji dio pandai posing dr oghe *sentap metar* ekekeke

Papa Mifz said...

cantek yer view nye....teringin nk g...huhu

PinKy MoMMa said...

cantkkkk sangat pemandangan kat sana ;)

teringin sangat ni hanis nak pergi uhuhu..psssttt pose paksa rela meletops! suka ;)
tak nampak pun keterpaksaan tu tau..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

tasik yg cantik! =0)
jauh x dari area ueno?

kasihredha said...

bestnya berdating hati dgn cinta hati di tepian tasik.

kadang2 org yg muka gangster tapi hati baik kan :)

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

tringg!!! ;0)
vee dtg hantar kopi nih..hasil bancuhan tgn v sendiri =0).

ueno jauh x dr sendai?

Hanis Azla said...

subhanallah, indahnya.. hanis, akak pun selalu berangan nak basuh kain tepi sungai/tasik.. he..he..

cik pulau said...

comeynyo tasik..
tenang jah..
sero nak lepak tepi tu, pahtu baco novel..
ohhhh. bahagianya..
errr..jiwo meta.. hahaa

Acik said...

pasangan bahagia! :)

whitecappuccino said...

tempat menarik..pemandangan cantik..berdua bersama cinta hati..best2!! :)

Hanamiko Sakura said...

sejuk mata memandang tengok tasik tu.. kalau dapat *jiblon kan best.. hahaha... oppss.. tercakap bahasa jawa lah pulak..

*terjun(dalam air)

Ct Arina said...

aduhaiiiiii sukenye rina tmpt camni! tgok old temple tuuu kalau la dpt pegi, mmg rina xnk balik. tmpang semalam kat sini. haha ok, over =D

kak, org dlm gmbr kt n3 rina tu bkn rina la. jauh beno bezanye. rina kn gemoks. haha. adek rina pn bkn. rina x tayang gmbr seksi ;) tu actress kite, nora danish ;D

Juwita Jamaludin said...

tentunya cantik aki ni.. suka. kami kat sini pun plan nak gi nikko... leh berkouyou..

♥ p a a n i ♥ said...

tempat ngedate! :P

sabar kagawa japan said...

layan mata ...kalo duk nihon suasana ni leh dpt jekk kt malaya susah....tenang je tgk kak hanis...no wonder la dpt world herigate....kite rindu sgt22 la dgn nihon...esok genap sebulan balik malaya tp hati kite masih di nihon...

Ct Arina said...

ekeke^^ xde hal lah! no heart feeling langsung! i will always love u too kak hanis cayammmm! salam jauh d perantauan! apekah?? haha ;D

ch000tz axoera said...

shanteeeeeeeeek dan sungguh suweeeettttt!

EE said...

do u know,i dah lps kan peluang ke japan scr free.guri sgt2...

EE said...

jawapan:

1)nak kuis air smbl mandi nak imejin diri tu bwg putih la dlm BPBM.sambil nyanyi bunga hutan...u nak tau x air buat mcm u nak buat mase g kem ritu sambil nyanyi pohon beringin..wuwuwu...air buat tu masa bsh khemah sbb ade org suruh..over acting la masa tu.miahahaha

2)gmbr kst sgt menarik sbb ia akan jd memori zmn u muda2...caya la ckp i,after berpuluh thn ,tgk blk gmbr ni..

3)gmbr second last mcm posim nak nyanyi...tgk betol2..

4)Gmbr last tingat cite cina sbb dorg alirkan air guna buluh mcm tu...memori

wida said...

ada jugak yg kena paksa bergmbr yer..

happyichigo♥ said...

bestnye dating kat japanese garden..

Cik TeN10 said...

ni kalau daun2 dh tukar pasti mesti lg gempak kan !! plg suka sekali musim luruh la.. pemandangan cantik gile kan !!

Nurnajwa KZ said...

Hehe, enjoy btolkannnn ;D

Kte ni tggu besar je, pastu travel around the world ;)

Saiazuan said...

cantik tmpat tu.. :D

Chekgu Azrine said...

sis.. nampak senang hati la.. nampak berisi..comel!!

Yan said...

cantik2nya..jelesss tau.. bila lah boleh sampai sana..

Fatin Syahira said...

waaaa! bestnya tempat paling masyuk ah nak release stress!

*terloncat2 nak sampai sana* hehe.

akak cita lagi tau tempat best2 kat sana. tak dapat sampai feeling2 dlm mimpi pun okay lah haha :D

Run Away said...

memang tersangat cantik...best kalau dapat pegi sana..

アヌム ちゃん said...

cantik tmpt ni..kalau time koyoummg seriyes cntik kan tuu..g la lagi sekali nnt.heee

z a z a said...

akak ni suke buat saje jealous. ni yg nak sgt study kat jepon ni. dah puas sgt ngan uk. kekekeke. jealous jealous. insyaalah, degree disane. weepieeee

d_LA said...

k.hanis, kalo dla gi jepun, k.hanis jd tourist guide deh..hehe..lamo plok tok gi holiday raso..tp dla holiday dekat2 jah..heee

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails