Sunday, October 16, 2011

Perasaan dipermainkan...

Sekali sekala gedik pulak nak buat tajuk hot, eh hot ke? Macam mengada je hehe.. Layann... Bukan pasal apa pun about scam emails, benci tau wuwuwu... Biarlah patik list out scam famous amos via email yang pernah patik dapat... Dulu dapat sekali dua je sekarang dah makin kerap. Kenapa eh? Ada orang percaya ke dengan tipu daya alam maya ni?

Pertama:
Email minta no akaun dan perihal diri yang lain sebab menang loteri, jumlah tak agak2 ye tuan2 dan puan2 sampai ratus ribu pound, huh tak ada logika langsung, adoii pengsan...

Kedua:
Email panjang berjela nyatakan dari company sekian sekian, profit tahunan sebanyak dot dot (jumlah tak hengat banyak gedebush) nak collaborate la kengkononnya... Proposal joint venture bagai... Sori naik lori... don't play2 with my heart... Sanggup taip email panjang berjela tanpa motif tu, kebiasaannya yang hantar tu mesti nama melayu, kerja dengan company di uk huhu...and doesn't even related with my field of study at all...

Ketiga:
mengenai akaun bank, kena bagi maklumat untuk kemaskini, lebih kurang macam tu lah, ini pun tak ambil port, nampak sangat tak boleh percaya... Buat apalah tiba2 pulak nak kemaskini pulak kan... Ish2 kalau ada pun mungkin akan diberitahu masa kita ke bank atau dengan cara lain yang lebih selamat dan meyakinkan...

Keempat:
Pelancong yang tiba2 nak minta kita jadi tourist guide sebab nak datang Malaysia. Siap tulis dalam email tu "Please contact me as soon as possible..." Owh hello I don't know u mr/mrs stranger. Bukan nak sombong, tapi dunia sekarang ni banyak sangat penipuan, harus super duper berhati-hati.

Kelima:
Email sebegini setakat ni 2 kali dapat, seorang pakcik atau makcik ni sakit tenat tapi tak ada waris untuk mewarisi harta dia yang bnyknya ya ampunn ok (sah2 la harta rekaan je tu). Pastu minta particulars jugak wuwuwu.... Lagi teruk siap nak datang Malaysia dan jumpa kat airport huhu pitam terus, sorrylah patik bukan mata duitan yang ada lambang duit kat anak mata tu huhu... Kalau betul ada harta tu lebih baik sedekah amal jariah...

Yang pertama tu memang tak putus dapat dari dulu, cuma taklah kerap tapi taktik sama je dari dulu hinggalah sekarang. Yang selebihnya tu baru je dapat, dah tukar taktik atau kumpulan penipuan yang berbeza. I tak suka tau dapat email main2 perasaan I macam ni, euww geli geleman pulak baca ayat ni ahaha... Macam dalam drama gitu...tapi comel la jugak, dah merapu, itu tandanya penulis mengantuk hehe...

Duit memang penting, tapi kalau terlebih boleh jdi lupa diri dan kalau tamak, akan makan diri sendiri jugak. Tak ada cara murah nak dapatkan duit, biarlah dari usaha kita sendiri dengan cara yang halal, insyaAllah hidup pun berkat...


43 comments:

DaZzlingLilLy said...

I kalo dpt emel gitu mmg tak baca dah terus delete..tgk title/emel add pelik pn trus tekan delete..kdg2 terpikir gak ada ke org nak layan diorang?

cik pulau said...

hahaha.. xcayo jgop kalu benda2 gni..
baek la delete email2 gitu. wat nyemok kat inbox..
opsss..huhuhu

whitecappuccino said...

Selalu juga dapat yg no 1 dan no 5 tu..

アヌム ちゃん said...

sekarang mmg byk betul emel cmtu kan..selalu dpt terus delete je..tak baca2 dh.huhuuu

Fatin Syahira said...

takutnya T____T

aah betul sis. tak ada cara mudah nak senang, semua kena gunakan usaha/pengorbana yang super duper baru boleh rasa nikmat senang tue.

aigo org sekarang macam2 kan.

Yan said...

sellau sangat dapat cam ni..memula tu layan gak..lelama, tak kuasa.delete je..

et said...

hi hanis...memang selalu gak dpt email mcm tu tapi jgn dilayan + jgn la kiter2 ni cecuba nak reply coz membahayakan diri sendiri..ada kwn pernah kena sehngga dia terpaksa buat laporan polis kerana mereka2 ini membuat gangguan sehingga kacau family..nak citer tapi mcm tak logik dan agak pnjg tapi ia memang pernah berlaku....eiii memang gila la yg hantar email ni..yg reply tu pun tak pkr byk kali..duit punya pasal sampai hampir gadaikan keluarga sendiri.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

yang kelima tue dah 3 kali ai dapat.....x guna betul khen...yg betul bendul harus pecaya 100%

Asmara said...

tu la penuhkan inbox je, kdg2 masuk spam. lately ni makin byk pulak kan! hopefully xde sape la yg terpedaya. huhu..
*dulu (2004)pernah dpt email dlm group malay uk kata dia sangkut kt paris soh masuk duit kt bank acc., kami hmpir percaya sbb guna email sebenar, nasib baik cek balik kat tuan punya email, tipu rupanya (kebetulan pulak dia mmg tgh ryoko). tu yg bahaya kalau dia boleh godam email kita. . huhu..

A.s.t.i.n.a said...

itulah cerita duni... untuk disenyumkan :)

yatie chomeyl said...

ore pun kade2 nk balas emel yg gitu nok tanyo, "kalu banyok sgt duit..bakpo x guno utk mung jah..xyoh emel ko aku susoh2 ?"

hahahaha

azrinna said...

....sebab mereka andaikan semua org mahu dapat duit cara mudah...

Amni said...

amni pernah try yang dorang cakap amni dapat lucky draw.. siap cakap dari UK... amni bagi detail, dan dorang betul2 contact amni balik lepas tu.. tapi dia mintak duit untuk tambang dari KL ke kuching sebab kalau tak lepas kat KL tak boleh pergi man2.. ambboii.. memang tak la ambi bagi.. 1.5 k? buat apa? lebih baik shopping.. tak kisah lah dapat ke tak parcel tu.. hahha..

amirah said...

ai pun sama yu...banyak sgt dpt email gitu..huhu

Chaza said...

woo sekarrang banyak email2 tipu ni..

nuwairani ismail said...

selalu jugak dapat emel cenggitu...menyampah betol la...xde keje la diorg ni...

Hanis Azla said...

mmg selalu perasaan dipermainkan dgn email2 sebegitu hanis.. takut2 ada yg terpercaya pulak kan.. buat naya aje.. nak kaya sgt terus dpt bala.. minta dijauhkan hendaknya..

putput said...

Dugaaaaaan.. saya pun selalu dpt

Rai said...

saya mata duitan..tapi yang ini teramat jelas penipuannya.. tu pun ada yg tertipu..haiii..dunia dunia...

Amie said...

buang masa je...bo layanlah ka..kann..

A.s.t.i.n.a said...

Dr Hanis cayankkkk.. sis tak dapat punnn Carik hanis kat fb pakai emel tuuuuuu...
carik sis.. m.adlimohd@yahoo.com sila add isteri beliau.. ahaks!

fiezah91 said...

aha, kalau nampak email mcm tu terus delete je.malas nak bukak n baca. huhu

mekchu said...

jgn main2 boleh tak? hehehe.. kadang2 spam tu.. better filter cepat2 ok..

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

kakD ada juga dpt email dari company sekian2...pastu minta segal detail kita utk nak masuk duit bagai...

gila ka apa kita nak bg detail kita kat org senang2....jahat kan lepa ni...

d_LA said...

rindu k.hanis!!!!!!!!!!!wuwu..
dla sokmo bleh hok no.4 tuh..nok jadi tourist guide gano, tourist guide pun sesat sokmo..hehe..

umie naziera said...

yunk keempat dan kelima..memang kerap sangat dapat..iskh3,kalau betul kan beshh!!kayo sekelip mata..ahaks

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

ya allah kak nis, lama betul fifi tak dtg sini. rinduu la... fifi baru aktif balik since it was sem holidaysss! well kak nis, how's life?

kak niss, email mcmtu memang slalu dptpun, ignore je, tapi menyebalkan jugakkan tengok2, baca2 pjg kemainn. hahaha...

have nice weekends ahead. take care!

ch000tz axoera said...

no 5, banyak giler dalam spam folder hehehe

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

v selalu terkena yg 1st and 2nd tuh..sampai terpikir, bila masa v main loteri ni...yg kedua tu pulak, alahai!apakah keistimewaan hamba sampai ada saudagar kaya mahu merisik utk berdagang sama..hehehehehe =0)

Gen2Merah said...

ehehehe.. tersenyum saya membacanya.. saya pun selalu dapat emeail yang mengarut macam tu..

ada2 je.. kalau layan memang menjadi2.. ada yang nak ambik kesempatan minta no telefon minta no akun bank la sgala

Hanamiko Sakura said...

jgn percya 100% benda ni yang melibatkan duit... penipu... saje nak cari kontroversi...

Papa Mifz said...

ish x ponah lak dpt email2 mcm tuh...mcm2 cara kan dorang nk perangkap kito...huhu

sabar kagawa japan said...

kak hanis kite scam gitu mmg pejam mata buat xnmpkkk aje...kdg2 diorg ni ade datang bulan die makin menjadi diorg anto mmg sakit hati..

kasihredha said...

beta pun dapat tapi beta buat dono jek...tifu tifu
tolong jgn tifu beta..
beta tau itu cuma tifuan semata2

pyejal said...

SPAM kan saja emel² itu. buat penuh inbox.

zie_ira said...

betul2 , inbox email ira pon penuh dgn email2 mcm ni ,,eishh ,, tp da terang menipunye kan ,,

kak hanis !! lame tak kacau kak hanis kt sini ,,,wuwuwuw ,rindu sudaa,hehe,,:)

Juwita Jamaludin said...

hanis selalu juga dapat email2 gitu.. menyemak inbox je hihihihi.. kdang ada je baca lawak gila nak bagi duit berjuta2.. huhuhuhu

wida said...

mcm2 cara org nak menipu ni kan..tapi yg peliknya ada jugak yg percaya. tak paham betul! --->wah tetiba emo pulak:P

Ct Arina said...

semua rina penah dpt kecuali yg ke5. 1st time! kalau ade yg percaye sorry to say, mmg bodoh bangang la org tu andai die waras. kalau x pun, org yg percaye tu kene pukau or smthing like that. haih, mintak dijauhkan! takottttttttt >_<

have a good day my dior sis hanis! ;D

PinKy MoMMa said...

slalu dapat email kaya kaya camtu..tak reti nak block camner huhu..

hanis sayang..kamu manaaaaa? misss U lar hukhukhuk..bz yer..

Asrul "iLham" Sany said...

terus ke SPAM...hohohoho

♥ p a a n i ♥ said...

yg ketiga tu pun penah dpt gak...penipuan tu

Run Away said...

nasib baik Sy belum penah dapat..kalau dapat mau sakit jiwa juga....;d

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails