Wednesday, October 12, 2011

Musim menuai...

Sambungan trip makan dango (nak baca KLIK SINI).Menuju ke Hiraizumi yang baru-baru ini dinobatkan sebagai world heritage site. Tak pasti semua kawasan ataupun yang ada japanese garden tu aje.

IMG_5757-tile
comel je mesin menuai tu... kecil je kan...

IMG_5778
Motif ambil gambr ni? sebab rumah pink kat belakang tu tersangatlah kiut miut...

IMG_5770-tile
suka tengok cara dia susun padi pada kayu tu, tersusun rapi dan kemas...

IMG_5765
rumah tradisional Iwate kalau tak silap... yang mana atap tu dibuat dari tak tahu haha, ampunn..orang iwate boleh tolong tak???

IMG_5776
suka tengok pemandangan ni... rasa nak park kereta, keluar dan pegang padi tu, tak pun posing menyorok belakang ala endustan (eh tak ada fashion lain ke kamu ni)...

IMG_5777
versi close up... tiba2 teringat penari hawai punya skirt haha apakah?

IMG_5881-tile
Tanah kecil setoet tu digunakan semaksima mungkin, tanam sayur-sayuran dan tanam padi lagi tak payah beli beras kat kedai... syoknyaa...

Hari ni mungkin hari-hari biasa je buat patik dan juga buat orang lain, tapi bagi kawan blog Pinky Momma, hari ni beliau menyambut hari lahir yang ke-2...
bagi sesiapa yang turut menyambut hari lahir, hari ulangtahun, hari declare dan sebagainya... selamat menyambutnya dengan penuh makna...
Buat PM, otanjyoubi omedetou my dear... stay comel, stay cun, semoga sentiasa dilimpahi rahmat oleh-Nya dan bahagia dunia akhirat bersama family tercinta... sayang kamu ketat-ketat...
To ladyayu@ladychenta, terima kasih atas watermark tu, kireii sangat, nanti nak guna secara bergilir dengan watermark pemberian Hany@wilayah hijau. Seronok jugak berblog ni kan, kalaulah banyak masa boleh luang kat blog tapi itulah patik kena bahagi masa dengan baik... nak2 sekarang yang agak busy wuwuwu...


36 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

World heritage kt nikko pow ader byk gak
Blh berfoya2 smpi lebam
View citu pow kirei ai loikeee
Tq babe sudi guna WM Ituew ngeee

アヌム ちゃん said...

wahh xpenah tengok lagi pemandangan macam dekat pic atas ni..huhuuu

Eyrique Ettiqazz. said...

http://sekamarrindu2009.blogspot.com/2011/10/gambar-jom-lihat-jalan-raya-yang.html

tgk ni n travel kat jepun punyer tmpt...saksikanlah olehmu wahai.....sambung(lagu iwan)wuwu

PinKy MoMMa said...

hanis sayang terima kasih banyak banyak :)
ingatan dari hanis dah tinggi nilainya..owh i tacing!

rindu sgt ngan hanis..tapi faham hanis sgt bz skrg ni..pssstt nape tak buat posing ala hindustan hehehe suka!

biarla kita kan suka berfeeling dan berimaginasi lebih lebih hakhakhak..

Umi Asura Sanusi said...

fuiyooo cam mane die susun padi kat kayu tu.. bestnyerr jln 2 kat sawah padi.

Hanamiko Sakura said...

menuai padi cara jepun lain dengan menuai padi cara orang malaysia.. huhu.. information baru.. ^_^

Rtp Farra Arisha said...

very awesome shoots and views. arisha suka lihat pemandangan yg berunsur hijau2an..hehehe.

sabar kagawa japan said...

alaa rindu nihongg....syok kan duk sane..leh tgk mcm2..n blaja menuai ni kt mane2 pon leh p tgk.....

p/s: cantik watermark tuh..kak ayuuuu nak jugak watermarkkkkkk cunggg

cik pulau said...

errkk.. tepi jalan pun letak..
tapi cam best je tengok..hehee

ch000tz axoera said...

classic betul cara dorang menuai....

fiezah91 said...

wooo.bestnya..

kasihredha said...

ingatkan tuan teri posing ala hindustan..hihi
cantik le pemandangan ni :)

Amirah Adnan said...

eh.. comel je dorang menuai.. hehe..

EE said...

khas utk Cik Ha dan Cik Term..

http://ruhayurazali.blogspot.com/2011/10/doa-supaya-dikurniakan-anak.html

Kamalia said...

Adekah org iwate tu adlh kite?haha..sorilah org iwate yg ni lg xtau apepun..rsnye die buat dr jerami padi kot.*klau slh sila betulkn*..kite pun sukela tgok diorg duk jemur jerami padi tuh..dolu2 1st time nmpk sgt jakun siap berenti tp jln amek gamba bagai..haha

wida said...

yelah..lain dr yg lain cara diaorg tuai padi ni..hehe

laskar pelangi said...

waaaa...rasa nak pergi tengok je dia owg menuai..cam best jer ;)

Hanis MY said...

@EE

arigatou EE!

Hanis MY said...

@Kamalia
ha ah tepat sekali hehe... tula kite pun ingt cmtu tapi tak pasti kang tersalah info...

Amni said...

teringat seorang kawan ni.. sebelum kawen kan kak.. bakal suami dia yang masa tu belajar di jepon amik upah jadi petani masa menuai ni.. dapat la duit.. tp yg seronoknya tengok dorang, menuai amcam enginner nakl pergi site plak pakaiannya.. hehe... duit masyukk banyak plak tu...=p

amirah said...

tadisional gila cara dia..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

comey! =0).
a'ah...padi tu tersusun mcm shape penari hawaie.. =0).

kiera'sakura said...

sgt comel umah pink dgn padi tue... nk pegang nk hancur2kn die.. hihihii

Cik TeN10 said...

ohh sgguh kreatif diorang ni.. kt kedah mmg byk sawah padi tp xde plak disusun secantik ni !! betapa sistematiknya diorg bekerja kan. kagumm sebentar ! heee

Syaima' said...

sawah padi sini sgt kemas kan!jadik nampak cunnn je. padahal sawah padi je pon hehe.

So Shy Lady said...

wuwuwu bz pun smpat jln2 mrata ye! rmh tu sgt kiut miut mcm hanis n hb ;D

Asrul "iLham" Sany said...

suka rumah yg pink tu, jambu sgt cam sy muahahaa

;D

Hanis Azla said...

sungguh indah.. rasa mcm nak masuk dalam gambar tu.. he..he..

nurfatiha blacky said...

pelik caro dio menuaii. laen tepat laen caroo. hee.

Ijah EmoTemo said...

wahh mcm tu ek cara diorg menuai. hihi first time tgk pesen gitu hehe

msredcheesecake said...

Rumah pink itu mmg kiut.... Skirt hawaii.... Hhaaaa

Hidayati said...

A'ah lah memang kiut sangat rumah kaler pink tu & padi2 yang disusun tu memang lawa & kemas. Kat M'sia tak de pon dorang susun macam tu. Maklumlah tanah luas. So mang tak reti nak compact2. Bukan macam kat Jepun.., setiap inci tanah sangat berharga dan membuatkan mereka sangat menghargai apa yang mereka miliki. Memang salute lah ngan orang Jepun.

siti kektus said...

eceh. tak abes2 hindusan dia. haha :p


lepas dah tak bz boleh lah berbelog sentiasa kan kak. ;)

khairunnisa ♥ said...

satu yang nisa suka Jepun ni, bersih :)

bopandot said...

cantik nya pemandangan kt Sendai.. teringin juga nk sampai ke sana.hm..bile kah? hahaha

Run Away said...

best...memang lain sangat dengan cara kita..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails