Tuesday, October 18, 2011

Jejaka Ikemen...

Mungkin patut tulis lelaki ikemen tapi kenapa entah macam best je guna jejaka sebab teringat iklan jejaka dashing hehe... Dulu masa praktikal mengajar waktu undergraduate, ada seorang student ni, lelaki... sangat talkative dan peramah. Panggil saya mummy ok... muda2 dah jadi mama. Dia yang suka2 panggil, takkan la nak marah kut? adakah muka patik ada ciri keibuan? eceh, nyampah. Dia suka bercerita itu dan ini. Teringat lagi dialog dia
"Mummy, kalau ada boyfren nanti, bagilah hadiah dashing, wangi tau! Iwan suka sangat pakai dashing".
Dia bagi hadiah kain waktu jamuan perpisahan dibalut elok dan letak dalam kotak dashing lagi ha. Lepas tu ada nota berbunyi "mummy, sila buat baju fashion macam ni... sesuai sangat dengan mummy" berserta lakaran baju kain kipas belakang bagai. Harap2 si Iwan ni jadi pereka fashion sekarang. Dah lama lost contact, lepas dia masuk u, pelajar lain pun macam tu juga, tapi masih ada yang ingat alamat rumah dan jemput ke majlis kahwin mereka, tapi saya tak dapat pergi sebab meneruskan pembelajaran di sini. Semoga semuanya (ex student masa praktikal dan juga ex student di umt) berjaya dan berbahagia hendaknya. Eh tiba2 bagu ucapan pada student pulak hehe.

Haish tu dia dari nak cerita ikemen, siap intro dashing sampai berjela2, maafkan patik. Tabiat yang adakalanya tak dapat dibendung eheh. Ikemen, cara betul menyebutnya adalah ike ("ke" tu macam sebut kerek, kerek ah lu.. eh tiba2 terbuat dialog gengster). Men tu macam biasalah, sebutan men bahasa inggeris untuk lelaki.

Pertama kali terdedah dengan ikemen bila my bestie F-san tanya "budak ikemen pergi mana?". Dia duduk opposite meja patik, tapi patik tak ketahuan pun dia panggil budak tu ikemen. Maka dengan rasa ingin tahu, patik pun bertanyalah, apo ko bondo la ikemen tu (sila imejin saya tanya dalam bahasa jepun ok hehe... "ikemen wa nani?"). Mula-mula dia macam berfikir sejenak, dia lukis dagu tirus, rambut stylo, pendek kata jejaka yang "good looking" yang "jaga penampilan", "cool", "exciting" dan yang sewaktu dengannya. lebih kurang macam jejaka idaman ramai wanita gitu kan.

Dah lama nak tulis kat sini tapi terlupa sehinggalah malam tadi ada rancangan Shabekuri007 yang mana tetamu jemputan adalah salah seorang jejaka ikemen. Ikemen ni bagi saya subjektif, bergantung pada mata seseorang, kalau rupa elok tapi perangai ya ampunnn, terus tak jadi ikemen kan. Yang penting dalaman melebihi luaran. Saya tak tahu pun nama lelaki ni, dia seorang pelakon, antara jejaka ikemen fofuler di jepun ni... sejak ada cinta hati malah sebelum ni pun tak pernah ambil tahu perihal jejaka dalam donia ni, eceh yeye je kamu ni....

IMG_0048-tile
ikemen ke?
IMG_0051
dikelilingi jejaka tak berapa ikemen, yang lawaknya semua lelaki lain siap sentuh dan cubit pipi jejaka ikemen tu siap geram2 lagi ha... lawak ok...

arashi
yang ni pun ikemen jugak, arashi... malas nak letak beberapa lagi contoh lain sebab tak berapa arif...

Baiklah, adik-adik sekalian, lepas ni sila panggil jejaka yang anda minati sebagai ikemen ok. Eh apa ni ajar budak2 benda macam ni hehe. Biasalah jiwa muda remaja mesti ada minat2, secret admirer(SA)--[kalau kat jepun SA tu maknanya Service Area di highway hik2] dan sebagainya cuma berwaspada dan jangan over, pelajaran tu lebih penting. Kalau frust tak boleh nak study pulak kan...

Busy2 pun sempat melalut, oklah patik memang kena sambung kerja ni... take care semua...

35 comments:

Asrul "iLham" Sany said...

kacaknye...

bad boy image ek?

JIJI YU said...

kan macho tu berjambang..nmpak cam ganas

siti kektus said...

kire, ikemen ni untuk lelaki yg sedap di pandang oleh mata sendiri la kan kak? hehehe

pasni, kena cari lelaki ensem sambil cakap eh, ikemen, ikemen. <---betul ke? ekekke :p

wida said...

mummy?
hehe..nak panggil hanis mummy gak lah

PinKy MoMMa said...

encit papa jejaka ikemen saya hakhakhak..hampun patik pun suka feeling feeling macam kamo hahaha ;)

hanis naper bz sangat..terasa sunyi..ecehhh ;p

mast@work said...

rasanya ikemen bukan sekadar rupa tapi masuk sekali gaya penampilan.. hansamu aje le kut kalau rupa..

haha.. agaknya la..

tapi bila hanis fokus jauh ikemen guy tu mmg nampak dia ikemen la berbanding yg lain :P

Amni said...

service area... hee... setuju... sebab tu mak amni cakap, zaman belajar jangan nak menggatal couple.. kawen terus tak pe.. tapi pastikan bersia dengan apa kemungkinan.. sebab kalau frust? naya jer...

diana said...

masa mula2 kenal ikemen la jugak..
dah kawen ilang terus ikemen tu..
hahahahah

Ct Arina said...

ikemen! pelakon kan mamat tu. rina igt muke die. tp x igt name. hihi

jejake ikemen saye adelah lee min ho & epy! kenape epy nombor 2? haha =D

Rai said...

kimutaku ikemen kot...wakakaka.. tapi saya suka jugak pada fujiki naohito..yg nampak tsumetai itu ikemen bagi saya..

EE said...

adakah sy lelaki ikemen tu?wuwuwu...

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

Ikemen...hehehehe..jejaka ikemen di hati v hubby v =0).
hehehehehe...nanti v try arrange masa ke Sendai, will let u know my dear. Tak sabar rasa hati =0).

Umi Anaan said...

ikemen ke?

aah, ikemen! yg gambar atas tu name die satoshi tsumabuki kan.

kalau arashi, yg ikemen, matsujun & nino kot..

Kantoi plk kiter ni kipas ssh mati J-pop ni..hehe

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kenapa x upload jejaka pertama yg theyols jemput tue....lets dance...1234....pecah perut tgk mamat auwwww tue ngeeee

Mra Mastura said...

suke tengok hana kimi! XD
situ ramai ikemen! XD

umie naziera said...

oh cute cute..saya sukaaaa

Hanis Azla said...

terus teringat bos2 lama.. hotta-san, okada-san, aoyama-san, suzuki-san, takahashi-san dan ichikawa-san, tp dalam ramai2 tu, ichikawa-san aje yg handsome dan muda.. he..he..

アヌム ちゃん said...

Tgk gk smlm heee yg dkt atas ni kira ikemen la tu kottt heee.yg lawaknya budak kecik tu yg x ingat2 nama arita sampai ke sudah tu..hehee

A.s.t.i.n.a said...

walllaawehh berdarah idungku... KEMEN RIDER~~~
ade cete tu kalau tak silap...

sukaaa aaa entry nii.. lucu~~

Anum said...

hehe
melalut tue kena ada sis
baru la ceria

mzhany said...

ooo kiranya mcm yg stylo ar kan....hurmm tp betol la kot bergantung pd individu kot kan

♥ p a a n i ♥ said...

mcm mane sebutan ikemen tu kak? :P

hhahaha arashi memang kompem2 ikemen!!!

waalllaa! said...

ooo..gitu ke ikemen..nak panggil ehem2 saya la ekemen..boleh tak? heeheh

fiezah91 said...

oo. baru tau ni. haha.. boleh guna la perkataan ikemen pasni.kehkehkeh :P

z a z a said...

arashi! handsome lgi hey say jump no yamada ryosuke

cik pulau said...

hurmm..
bilo la nk jupo jejaka ikemen ni. ehehehe

Diana @ bilakukatacinta said...

waaa...arashi jelah ikemen ye Hanis?....


Nway...im downloading ikemen desu ne...yg pasti mereka2 sume tetap Ikemen...hehee

nurfatiha blacky said...

ikemen, boleh vocab baru. hehe

*∽ IZAN ∽* said...

err.. tak pernah plak guna vocab ni selama nih.. sokmo sokmo sebut 'kakkoi' je kalau berkenan di mata ngahahahaha

Run Away said...

wah...encem...teruja nyer Sy beb....;d

Chekgu Azrine said...

Alhamdulillah.. akak dh jumpa jejaka ikemen akak.. hehehe.. dah dekat 13 tahun dah pun.. hehehe

Amirah Adnan said...

ikemen ikemen..come to me..hahaha..gedik pulak :p

ch000tz axoera said...

shomey gak dorang ni kan hehehe

Ira said...

Hi, salam perkenalan dari Kanagawa ;)

happyichigo♥ said...

bestlah student 'mummy' nama iwan tu..

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails