Tuesday, October 11, 2011

Kujira...

Kali ni patik nak cerita tentang masakan jepun, ok baiklah tipuuu... ampunnn... bukan sejenis masakan jepun pun, tapi nama ikan... ikan apa eh, bajet nak ngelat ehehe... kalau nak tahu bolehlah tengok gambar kat bawah ni...

inilah kujira= paus/whale... (gambar di ambil dr wikipedia)

Mungkin semua rakyat jelata dah sedia maklum, bahawa ini merupakan salah satu makanan kegemaran orang jepun. percaya tak ada orang makan ikan paus? negara lain pun ada jugak, seperti di Galapagos, Equador. patik tak pasti. Saya bukan world's traveler dan bukan peminat setia encyclopedia, tapi layanlah jugak animal planet dan national geographic. Motiff bagitahu ni? ok, bebrbalik pada point utama ...

Di miyagi ni ada satu port nama Ayukawa, Oshika. Dulu terkenal sebagai port yang kaya dengan tangkapan kujira, tapi sekarang dah tak aktif dan mereka buat satu muzium berkisar tentang kujira. Tapi patik tak sempat nak explore, apa jadi agaknya lepas jishin 11311 tu. Tapi kali ni lihat di tv, mengenai satu port terletak di Wakayama. Mereka masih menangkap kujira dan juga dolphin... huhu dolphin yang comel tuuu... sedih je tengok. Kemudian datang satu kumpulan record apa yang mereka buat sampai ada pergaduhan kecil. kumpulan ini dinamai sea shepherd, an international nonprofit yang memprotes keras perkara sebegini dilakukan terhadap ikan paus, jerung, dolphin dan yang sewaktu dengannya....

Susah patik nak jelaskan di sini. 2 persepsi berbeza. Di jepun ni, ada dalam sejarah lama, sejak turun temurun nenek moyang lagi, tangkap whale ni adalah salah satu perkara biasa bagi seorang nelayan. Malah ada satu lukisan zaman dahulu tentang tangkap whale ni, seolah2 wira dan menjadi tontonan umum, malah mereka akan bersorak meraikan dan makan ikan tu dengan riang gumbiranya... kanak2 wakayama pula makan macam makan kentang goreng je... suap masuk dalam mulut isi yang merah2 mentah tu sambil kata oishii... benda ni biasa dan makanan harian bagi mereka...

Tapi bagi mereka para sea shepeherd ni, perkara ini akan membawa kepada kepupusan dan merosakkan kitar/rantai makanan (eh macam nak ajar alam dan manusia pulak, zaman patik ada lagi subjek ni zaman la ni rasa cam dah tak ada). Tapi saya seakan memihak mereka jugaklah sebab banyak lagi ikan lain boleh dimakan, sedap2 semuanya baik dimasak atau makan fresh as a sashimi...

Agak kejam jugaklah cara pakcik2 tu buat... dia kepung ikan tu dekat teluk, epas tu mereka akan tikam macam tu je satu persatu, jadilah  lautan darah uwaaa.... macam raja bersiung wuwuwu.... tapi nak buat macam mana, itu perkara biasa sejak turun temurun, dalam lukisan lama tu macam tulah yang orang zaman dulu buat... tikam terus ikan paus tu... owh sadis, tengok tutup mata dengan jari, tapi bukak sedikit sebabnya, nak tengok tapi takut...

Part lain tang jepun ni ok sangat2 cuma yang tu jelah... itupun bukan semua rakyat jelata... ada segelintir yang masih meneruskan amalan ni. Yang lawaknya para nelayan ni bila nampak ada orang rekod kegiatan mereka, diaorang pun turut keluarkan video cam dan rekod muka2 mat soleh sea shepherd tu... tapi bila sea shepherd nak ambil gambar mereka, terus lari takpun tutup muka dengan video cam...  Lagi satu, geng sea shepherd ni siap offer duit lagi suruh mereka lepaskan ikan2 dolphin yang mereka kepung tu, tapi mereka tak terima pun duit tu sambil berkata "shigoto" (kerja/work). Ayam dan itik bercakap, seorang speaking london seorang speaking jepun, sampai polis datang menenangkan keadaan. Kesudahan dokumentari tu pun patik tak faham sangat, maklumlah nihongo saya ni seciput aje, hehe... apapun semoga yang terbaik untuk bumi kita ni... semoga kegiatan ini dihentikan baik di jepun juga negara lain yang masih melalukannya secara haram... boleh jadi ambassador kujira nih ahaha...

p/s: Jepun lawan Tajikistan... setakat ni jepun mendahului 8-0, ya ampunnn... bak kata cita hati "tok padey gu lawe"

25 comments:

umie naziera said...

kenyang sebulan makn sekor ikan paus..ahaks

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Ai pernah Tgk citer tu Dlm tv
Geng mat saleh kepung siap nk Kasi duwet
Jgn bunuh or tgkp kujira
U pernah try mkn x?
Ai beli yg Dlm tin kecik
Ok la isi nyer just kuah sweet bangat

P/s:: mana g holiday pow darl ai Sakit Gigi la...plan ke nikko on ker Tgk si apit dh tnya darl ai tue... Dia tahu ke plan kiter buat ni????

Anisa Hang Tuah said...

tapi harganya mahal.

Syazwan Che Deraman said...

dapat belajar perkataan baru.
kujira = ikan pauh.hehe

pernah terbang lawan angin ;)
orang panggil headwind.

kasihredha said...

wah cinta hati tuan teri panda kecek kelate?? cayalah
meme dok pade dgn lawe lah kalu 8-0 gak...hihi

ado gamba ike paus lagi... mace belaja bio waktu tingk 5 dulu2 pulok :)

Asmara said...

uhuhu.. tula ada dengar tak diorang kata balasan tuhan tsunami tu sbb bunuh ikan camtu. Wallahualam..

cik pulau said...

erkk.. kujira..
sian kujira..
haishhh,,

tok pade gu lawe..
hahahaha

putput said...

ciaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaan dolphin!

yatie chomeyl said...

sini ado jugop, tp ore x lalu nk try...raso geli tekok sbb besar terlajok kot huhuhuhu

sabar kagawa japan said...

hhahah indu kujira....kite pnh makan..tp rs mcm kunyah darah...uwaaaaaaa...rindunyee dgn nihon..

nuwairani ismail said...

owh....my mr.google pon pernah makan ni. tapi tak pasti la sama ke tak tempatnya dengan yg hanis mention tu. katanya kat situ ada jual beger daging ikan paus lagi...huhuh...pernah dia pegi lagi last year, tapi xde stok beger ikan paus. makanya, boleh pulak dia makan sotong kurita yang jari-jemarinya tu dipotong, pastu bergerak2 lagi..makan mentah2...adus....macam survivor la pulak...masa nani gi sana pon sempat jugak kami ke kedai okonomiyaki, makan nasi goreng dakwat sotong! hahah! bila ingat balik, mcm geli pulak. org2 kat jepon ni kalau boleh semua benda tanak membazir..mesti akan dimakan kecuali tulang2nya...

Run Away said...

besar ar ikan paus..tapi kesian kan..

Chekgu Azrine said...

jepun suka makan ikan paus erk.. dasat!!

fiezah91 said...

erkss.sedap ke ikan paus tu.adedeyyy.kesian paus. hehe

Ijah EmoTemo said...

err curlastt mkn ikan paus hihihi

♥ p a a n i ♥ said...

ohhh... no baby no!!! paus pun makan,org jepun ni?

Cik TeN10 said...

penah tgk jugak !! kesian gile tgk diorg men tikam2 ikan tu.. tak sanggup nk tgk.. huuu

wida said...

ikan paus kan dah nak pupus..sebab tu x leh buru dan mkn.
tp adat dan tradisi diaorg dah mcm tu..susah jugak yer

amirah said...

akak pernah gak tengok dokumentari tu...errr...sadis ok..tp dah namanya tradisi kan..lagipun dorang nak wat makan,...tp ngerila cara camtu..buat jela cara biasa kan..?

Lya Colours said...

dulu ada tgk video yang dorang macam seksa dolphin tuh. sedih btol

kiera'sakura said...

depa nie mkan bnde yg pelik2 jer... kira nk mkn ikan keli pown x sgup...
sbb kene ketuk kepala die dlu bru blh mkn... sian die..huhu

Yan said...

anak 2 akak semuanya tgh syok buat sushi..

Saiazuan said...

kuali apa yg paling besar?





kuali yg boleh goreng ikan paus..hehe ;p

fadhilah said...

sedihnyer derang tikam ikan tu.....

Papa Mifz said...

papa mifz fobia mkn ikan...huhu

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails