Sunday, October 9, 2011

Ocha...

Ocha=tea... Bukan teh biasa, tapi nak bercerita perihal teh hijau. Dulu biasa2 je dengan teh hijau ni, sekarang ni dah jadi salah satu minuman kegemaran. Lagi satu perubahan adalah minum teh tanpa gula. Mula-mula beli air botol kat sini kami pelik. Eh tawarnya. Lama2 suka lepas tu rasa tak best pulak kalau minum manis-manis.

ocha desu. lupa snap masa makan tadi... (picture from google search), en wiki cakap "content of flavonoids in a cup of green tea is higher than that in the same volume of other food and drink items that are traditionally considered of health contributing nature, including fresh fruits, vegetable juices or wine. Flavonoids are a group of phytochemicals in most plant products that are responsible for such health effects as anti-oxidative and anticarcinogenic functions"

Sebelum ni patik bukan suka manis pun sekadar sedang2 elok, walaupun senyuman patik ni manis la jugak... Ahaha apa kes tiba2 perasan sorang2 ni, dush! Kalau buat air untuk tetamu pasti kena monitor dengan mama sebab takut terkurang manis hehe... Sampai kawan tak percaya, betul ke saya orang kelantan. Sebab tak suka makan manis. Maklumlah kelantan kan terkenal dengan makanan yg manis2 terutama kuih yang kaler2 oren tu, jala emas, poo2 itik (segan pulak nak tulis t*ik). Rasa mcm tak logik je nama tu hehe...tapi I likeee akok, yummy!

Boleh dikatakan ocha diberikan secara percuma di semua restoren di jepun ni. Mengikut pengalaman patik berkunjung di restoren setakat tinggal di sini. Nomihodai, minum lah sampai kembung ehehe... malam ni cinta hati ajak dating dinner di marumatsu. kat rumah minum ocha, kat kedai minum ocha hehe. Alhamdulillah kenyang... sekarang nak sambung kerja, esok ada meeting wuwuwu takuttt...

45 comments:

Anisa Hang Tuah said...

ocha desuka?

taheng desune.

nande supae,ikamasuka?

:D

whitecappuccino said...

kaknor pun tak suka manis2 tapi senyum kaknor manis jugak kan?? sorang lagi perasan ahaksss! teh hijau baik untuk kesihatan.

nana said...

hye kak hanis..lame x jln sini:)
meh nak rasa sikit!agk2 berapa kali lg sdp dari teh lipton?ngee

happyichigo♥ said...

ocha...yes i love ocha tu, macam hanis..mula2 minum yg bottled punye ade rasa manis2..pastu minum yang terus no sugar..rase dia unik sgt! dira pun suka matcha! ape2 flavour matcha pun i looove, specially matcha ice cream and matcha frap kat starbucks..ohye, ape beza matcha and ocha dear? malas nak google..hanis sensei pls explain..hahhaha, suka hati je dira ni!

whitecappuccino said...

hehe..gurau je la hanis..insyaallah..mana tau satu hari nanti kita boleh jumpa..live! kat KB Mall :)

putput said...

saya sgt suka ocha!
my fav n sy x brapa suka manis!
hehe.. tea w/o sugar sgt bagus!

sue-sama said...

nak beli green tea cap boh lah :)

Umi Asura Sanusi said...

same la kite..suke jugak minum teh ijau.. tapi buat mase skrg ni, letak gula sikit..lepas ni tak nak letak gula lah.

Amirah Adnan said...

oo..baru tau sane air teh takde gula .. mcm chinese tea kan..tengs for info akak syg:)

me suya said...

kita sama la kak..selalu org xpecaya sbb dr kelantan tp xsuka manis.. suya minum nescafe just tambah susu segar.. no sugar.. mungkin sbb my mom is a siamese.. dr tumpat..so pemakanan kami xde lah manis bebenor

nuwairani ismail said...

rasanya kalau kedai sushi pon ada hidang mende ni juga..tapi kire free jela. dengan syarat kene order makanan kat sana la..

aimie amalina said...

oohhhh
ocha yg sedap
suke kot!=]

z a z a said...

teringin nak rase nihon no ocha

kyo_9 said...

subhanallah..
I just talked about the same thing on facebook last Friday!

huhu..
sensei saya kasi 青汁 (Ao jiru) which is one of the famous green tea di Jpon.. plus saya dulu x minat nau ngan teh Jpon tapi segala2 nye berubah selepas tsunami.. mana taknye.. bekalan minuman kt supermarket semua habis dan yang tinggal cuma air teh jer waktu tuh.. ;)

Gen2Merah said...

wah saya baru terdengar nama tea jenis ni.. warna nya pun hijau.. mesti ada khasiatnya kan

Oasis said...

Saya tak suka dengan teh ni. Dah berkali cuba tapi mmg susah nak telan. Rasanya mmg semacam. Huhuhuhu...

wida said...

yelah..bukan org kelantan kalau x suka manis2 ni..hehe
tp bagus jugak kurangkan makanan manis..utk jaga kesihatan, kan

Hanis Azla said...

patutlah hanis sentiasa nampak cantik dan menawan.. hari2 minum minuman yang berkhasiat ni rupanya.. akak pun nak pi cari jugalah.. he..he..

Norhafiza said...

boo2 itik hahaha...sabo je la hanis ni..

kakNo pernah minum teh ijo ni tp brand lain la..kakak kakNo yang bagi hehe..dan kakNo berkenan juga rasanya tp Abang pla kurang gemar huhu..

amirah said...

hehehe...kalo minum sambil senyum insyaAllah tak tawar..

Rai said...

rindu ocha free kat shokudo..huhu.. pelik.. org klate yg saya jumpa mostly tak suka manis2..hehehe..

Diana @ bilakukatacinta said...

pooo itik?..tak pernah makn..dengar nama pon cam geli..

ocha ni lg lah tak pernah try..

Soo Hae Daa said...

kakhanis..kte pon dh suke minum teh tnpa gula..hehehe...lg sedap kalau sejuk..kan? =)

ch000tz axoera said...

dun like tea :D

cik pulau said...

sy sangat suka manis..
walaupun tahu.. manis tak elok tuk kesihatan.. hahaha

Papa Mifz said...

erk..teh hijau..xleh diterimo tekak la...huhu

Chekgu Azrine said...

bagus sis.. shh nak dapat kencing maniskan??

Ct Arina said...

green tea sgt bagus ;) bagus utk rina sebenarnye. sbb rina ni rendah metabolisme. tu yg ssh nk kurus tu. heh T_T

ehhh akok my fevret too! sggp kirim kt mbr siap smpn kt peti ais dulu nk tggu smpi ofis bru dpt akok tu. tp dah x fresh laa. kt jb xde, hanye melainkan bulan ramadhan kt bazaar.

Run Away said...

sy minum teh cap tupai jew kat malaysia ni beb....;d

Soo Hae Daa said...

hehhe...tau sbb ritu kak ayu tgur..tu yg terus tkr.seriously bajet kte sebaya ritu..kte muda 3thun dr khanis...yup,mmg still muda remaja lagik..kwehkweh. =p

Ijah EmoTemo said...

hee kak hanis ni kelantanesse ke? sama la kita rupanya hihi. ijah dulu2 suka manis skrg terlebih suka pedas ahaha smpi umi ijah yg selalu masak manis2 smpi kena masak pedas hihihi.

PinKy MoMMa said...

nanti cuba paksa diri utk telan eh nis huhu..tak suka..cuma suka teh tarik jer..wahhhh sgt tak elok utk kesihatan hahaha...

naper takut meeting..wat happen?

♥ p a a n i ♥ said...

comei je kak hanis segan tulis t*ik...hahaha

yatie chomeyl said...

ore xleh gi mano ocha sbb meme berehi air manis2.

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

lamanyer x terjah sini sbb cuti sekali blog pow cuti uols ngeee...ocha ni dulu x leh telan lelama dah habit kena minum khen...bagus untuk skin jugak gituew

Amni said...

amni pun tak suka yang manis sangat kak.. kalau terlebih manis, mesti rasa semacam jer lidah.. mesti nak minum air kosong lepas tu... ermm..

A.s.t.i.n.a said...

Dr Aniss chantekk.... sis miss yuuu...

lama tidak menjenguk sini.. ade pula teh yg pahit.. taknak...

gadizgula said...

kita mcm x blh lg nk minum teh hijau. rase pelik sikit. tp kita suka jgk teh cina. ;D

Afikah Aziz said...

eh supo ng ika gk la kak,xmake manis,saing2 pakat xcayo sbb dio kato ore kelate kei suko manis2 hehe


lamo xsinggoh sini

Little Syrena said...

Syrena nak jugak

=)

p/s : Unkle A'i'S pun suka green tea

Gen2Merah said...

parking Gen2Merah sini jap yaa

man yusoef said...

so far..tak suka sgt minum green tea ni..sbb tawar...rasa mcm mkn lumut..eh mcm tau jek camne rasa lumut =.='

Zainur said...

saya hanya minum teh tanpa gula bila cherry berry...hehe.. tak pahit ker teh ni tanpa gula?

アヌム ちゃん said...

suka ocha! heeee

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

bila vee baca part poo poo itik tu, gelak sorang2...vee tak pernah rasa lagi kuih tu..teringin nak rasa =0).

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails