Friday, October 7, 2011

Dah tak ada diskaun...

Kami dapat email daripada kedutaan... Perihal ap. Here goes...

"Mulai 1 Oktober 2011, jabatan kastam telah menetapkan bahawa sebarang rayuan untuk mendapatkan pengurangan Tangshan ke atas nilai yang ditetapkan setelah mengambil Kira faktor usia, model dan keadaan kereta waktu ianya diimport, tidak Akan dilayan Dan penilaian yang telah ditetapkan itu adalah muktamad."

Sebulum ni dapat diskaun maksimum 30%. Lepas ni kena bayar full 100% la nampak gayanya. Huhu. Siapa yang layak dapat ap ni?

- pegawai kerajaan yang bertugas di luar negara
- diplomat asing yang bertugas di Malaysia
- pelajar-pelajar Malaysia yang tamat belajar di luar negara
- lain2 individu yang mendapat ap

Mungkin Ada unsur penipuan agaknya... Sebab tu ada sedihhh perubahan Dari segi memohon ap yang mana pemilik sendiri kena pergi mohon. Perlu Ada lesen memandu di tempt menetap (macam kami lesen di jepun). Dokumen menunjukkan kereta telah digunakan paling minima 9 bulan.

Tak dapat membebel panjang gtg... Till then...bkalau ada info yang patik tak tahu share la kat komen k... Arigatou ne

20 comments:

Asmara said...

tu la hanis, tadi diorg ni pun baru cakap2 pasal AP. geram pulak. huhu.. harap ada harapan lg la utk taun depan. byk tu nak cari cash..

Nieda said...

bloglist hilang. nasib baik dpt panggil balik

Hanamiko Sakura said...

ish2..
(maaf menyibuk.. tak tahu menahu pasal hal ini..hehehe)

yatie chomeyl said...

tu la, terhegeh2 ore nk buat lesen jepun ni mugo nk bawok balik keto huhuhuh

JIJI YU said...

susah r nak import honda ku

Norhafiza said...

peeeeeh...sib baik kakNo sempat balik semenanjong taon ning..dapat gak diskaun wat balik kete hehe..tapi memang hampeh la kakNo cakap..xkan xde sikit pon...kesian la kite kan kan kan...

LuN@_aiDi said...

kteorg disini pun dpt jugak email itu..hukhukhuk
susah ler nk bwk blk keta :(

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

kalo beli keta hybrid x pyh tax...woot woot biler thn nk blk ni

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

jom jom awal bln depan na...
nnt roger2 kat keitai ek

Syazwan Che Deraman said...

baru suruh nak bawak balik Honda Type R.

pelajar malaysia tamat belabor tu macam mana?

Hanis MY said...

@Syazwan Che Deraman
Thanx bgth tk pasan auto keluar ms taip agakny

waalllaa! said...

hi kak hanis..lama tak dtg jenguk cni.. busy sgt..hehe...

fazilzura said...

kalau nk suh bwk balik otomen dpt diskaun dak?

nuwairani ismail said...

makin ketat sekarang kalau nak bawa balik kereta. mula2 fikir nak beli kereta kat sana la..bulan 3 wat balik...tapi kalau nk tggu 9 bulan tu memang tak dapat la...hmmm...tula kan? rugi kaalu duk sana x beli kete...

Rtp Farra Arisha said...

this will be so hard enough. don't u sigh awhile? huhu.

btw, i'm gonna miss ur sweet omelan..hehehe.

MAPPIAU said...

huhuhu akak tak berapa arif dik pasal nih..setakat bace pastu buat2 paham jer nih.. hahahaha :P

mzhany said...

alaaa mesti sedey kan...hishhhh, kalau 100% brape ye kena byr hana?

*∽ IZAN ∽* said...

masa belajar tak de lesennn.. sampai sudah tak bernapsu nak bawak balik kereta.. ngahahahah

Ct Arina said...

kalau gitu kene la kak hanis jual burger nk tampung bayar ap ni. kekeke ;D

Juwita Jamaludin said...

Hanis.. Tah husband akak kata sebab sini ada kwn jual2 kereta ni kata diskaun AP tu ada balik tah la.. Dia kata gitu.. Hanis bawa balik od ye.. Thn berapa

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails