Monday, October 24, 2011

Pegawai kebersihan...

Tadi saya ada appoinment di Tohoku Daigaku Byouin. Waktu untuk jumpa doktor adalah dari jam 8.30 hingga 12pm sahaja, jadi saya ambil jam 11am. Ingatkan lambat kuranglah patients rupanya ramai aje huhu...

Daigaku = University
Byouin = Hospital

Sewaktu sedang menunggu giliran, ternampak 2 orang pegawai dan seorang nurse macam ketua nurse gitulah, alamak patik tak tahu istilah yang betullah ampunnn... dia calit jari pada palang pemegang di sepanjang dinding, kemudian pada label yang dilekatkan pada dinding, selepas tu di celah2 kerusi pun dia belek jugak... wahh punyalah teliti dia periksa kebersihan hospital. Tapi kalau dilihatkan cleaner kat hospital mahupun kat mana2 ajelah memang teliti, nampak macam dah bersih pun dia mop jugak, jadi susahlah nak kotor kan. Mula2 sapu kemudian mop, palang pada tangga pun tiap2 hari lap (saya perhati kat kampus). Kalau di eki (stesyen/station) keretapi lagilah, kan ramai orang lalu lalang setiap hari... mereka siap kikis kotoran pada lantai, nampak hitam sikit pasti dikikis, subway pun sama, kat lantai, di celah tangga semua pun diambil berat. 
 di celah sofa yang di maksudkan lebih kurang gambar kat atas (dalam petak biru) kerusi kat hospital tadi macam tulah lebih kurang tapi takdelah vogue macam gambar kat atas tu. Kerusi pun ada jugak vogue tak vogue eh? haha macam2 betullah...

Oklah patik kena chow dulu nanti story mory lagi...

34 comments:

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Nihon mmg pemes antara negara terbersih gituew


P/s:: ai call x answer ponggg kt lab ke???

Lya Colours said...

sungguh pembersih. cuba tgk tempat kita, susah nak jumpa hoih

JIJI YU said...

huuu..mmg bersih

PinKy MoMMa said...

hanis..displin org sana memang bagus kan..hubby pun ada cakap pasal tu..soal kebersihan memang diaorg jaga..dia kata sangat susah sampah merata rata.. ;)

nuwairani ismail said...

hospital besar kota bharu pernah menjadi hospital terbersih di malaysia. mak nani jadi nurse kat sana. tapinya, diorg takdelah sampai teliti mcm tu sekali kot..cumanya yang nani ingat dua kali seminggu mesti ada geng radicare polish lantai...memang berkilat la lantai dalam ward tu (ayat orang yang pernah tinggal di hospital 4 hari) huhuh

me suya said...

waaa sangat teliti kerja mereka.. kalau kat tempat kita la kan.. ya ampun..susah kot nak jumpa

Hanamiko Sakura said...

bagus betul orang jepun ni.. pembersih..!!

putput said...

pembersih sungguh!

whitecappuccino said...

kat tempat kita ada ker buat macam tu? rasanya takder kot..

Soo Hae Daa said...

wahhhh...indahnya idup kat sana..org ckp smpah mmg ssh nk jumpa kt sn kan? punye la menjaga kebersihan org2 sana...lau lah mesia pon cmtu...mesti nyamok aedes merajuk xmo duk mesia dah...kikikikiki

Nieda said...

Fuyoo...ni mmg dijamin bersih. siap pantau lagi.

Nurnajwa KZ said...

Mmg pmbersih btollah diorg ni.

Hope sgt Malaysia jd mcm ni one day :)

Tea said...

Wahhhhh sgt bersihnyerrrr...

kasihredha said...

sepatutnya begitu lah kan..
tambah2 kat hospital
nak elak cross infection tu :))

Asrul "iLham" Sany said...

pembersih giler...

Rai said...

orang bukan islam pun tahu jaga kebersihan..orang islam yg patutnya lagi mementingkan kebersihan patut contohi mereka.. ini jamban pun berkerak.. huuu.. menakutkan pegi tandas awam kat malaysia ni..

Hanis Azla said...

wah bagusnya bila semua tempat dijaga dengan bersih.. klu pegawai tu dtg rumah akak sure fail sbb banyak habuk kat rumah.. ha..ha..

fadhilah said...

tak sihat ke k hanis? get well soon...

dasat ah derang bersih. hahaha... kalau tgk cerita jepun kan, kemain derang mop.

yatie chomeyl said...

sbb tu sini bersih jah...nk jupo sampoh pun payo..cleaner dgn rakyat samo2 komited jago kebersihe deh

So Shy Lady said...

amboi telitinya.... elok dpraktikkn kt msia.... akak pun tringin nk jadi mcm diorang gak tp....malas! ;D

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

WOW!!!! teruja gitu....mesti tempat tu memang bersih giler kan....

Lieya said...

Fuhh memanb tabik springlaaaa

aimie amalina said...

howaaaaaa
owg jepun pembersih ye kak
huu
kene contohi ni
bole lah belajo kat jepun
kene dgn jiwa
kekeke =]

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wow! salah satu why v suka nippon sb negara nya bersih, rakyat nya sungguh berdisiplin =0).

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...
This comment has been removed by the author.
Amirah Adnan said...

pehh..mmg pembersih la.. kalau kat malaysia, nurse yg suke check2 kebersihan ni panggil infection nurse..kadang2 kalau mira pakai mask lupe nak tanggalkan, siap tawaf satu hospital.. kne bekejar la dgn dorang.. hehe

umie naziera said...

org jepun sgt peembersih kan kan!!

aizamia3 said...

kalau kat Malaysia harum wangi takde bau busuk sampah + sampah merata-rata senyum bangga jadi rakyat Malaysia..
kalau ada kawan dari sana, nak bawak datang Malaysia kena google dulu cari tempat yang bersih dan indah je.. hehehe..

fiezah91 said...

sangat pembersih.cuba kat sini. memang susah nak nampak mcm tu.huhu

waalllaa! said...

bagusnye org jepun ni..jauh nyer la sikap rakyat negara kita dengan diorg..

d_LA said...

bakpo gi klinik?x sihat ko?ke ado bite hepi?Ore jepun mmg pembersih kam..suko tgk cara hidup jepun, sgt berdisiplin

Chekgu Azrine said...

tersangatla bersih erk

wida said...

baguslah bersih cam tu..
mcm wida ni resdung..dgn habuk mmg x leh lah

Run Away said...

memang pembersih ar kan...;d

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails