Saturday, October 22, 2011

うどん...

うどん=udon

Merupakan sejenis noodle jepun. Ada 3 yang yumei (glam/popular) iaitu soba, udon dan ramen. Nak baca tentang soba klik ENTRI INI. Sebelum ni jatuh cinta dengan soba aje. Tak terlintas nak makan udon, ramen nehi hay tak boleh makan sebab kuahnya ada daging. Soba dan udon kuahnya guna soy sauce.

Pertama kali kami cuba udon masa dating dengan Ayu dan family di Sano Premium Outlet. Macam tak sangka hati ini terbuka untuk makan udon. Rasa sedaplah jugak tapi masih teringatkan soba. Sehinggalah pada suatu hari kami makan udon di kafe kampus. Udon dia sangat sedap, kuah pun best, teringat2 sampai keesokannya makan lagi... sedap juga rupanya udon ni, lepas ni boleh cuba udon kat tempat lain pula, itu cadangan en suami hingga suatu hari di suatu hujung minggu... kami makan udon. Cerita dah agak lama baru nak story mory hehe...

IMG_0004
kedai udon di foodcourt Tapio...

IMG_0001
peminat setia udon...

IMG_0003
tapi udon ni tak best macam udon cafe campus kami tu... masih teringat yang tu, maaflah takde gambar nanti patik snap gambar udon kegemaran kami, seganlah ramai orang kat cafe waktu lunch... i kan pemalu :P lagipun lunch kat sana time tak bawa bento, kalau bawa bento kami lunch di bilik masing2 je.

IMG_0002
dimakan bersama ika ten dan kabocha ten... (teng teng teng... eh tiba2 ada sound effect pelem 3 abdul haha...)...
ika=sotong/squid
ten=singkatan untuk masakan tenpura ala2 celup tepung gitu
kabocha=labu/pumkin
gambar googled
japanese flying suid...

p/s: baru habis meeting, penat tapi dapat ilmu :) yosh ganbare...

38 comments:

PinKy MoMMa said...

hikhikhik amik lar gambar udon sedap itu ;)
jgn ler memalu..hanis cuma perlu feeling feeling jadi pelancong jer ahaks..pasti tak malu ngeeee ;p

Hanamiko Sakura said...

udon dan soba.. ana suka soba... emmm sedapnyer...mee ramen,, naruto suka makan..hehe

butterflyana said...

i pernah makan udon kat sushi king..cepat betul rasa kenyang sebab dia tebal n padat...
btw, sedap juga :)

Soo Hae Daa said...

hanis...kte pon suke udon..tp makan kt msia ni lah...dorg msk cam ltak byk kicap gtu...sedapp...hehhehe...kt sn lagi sedap kot ehhh??

siti kektus said...

pernah dengar nama udon dalam cerita. hehehe

tgok rupa, kuah nya mcam kosong je. huhu

Amie said...

Assalamualaikum Hana,
banyak info tentang makanan Jepun yang boleh dikongsi bersama, terima kasih dik...

me suya said...

best2. asyik blogkan makanan yg best..entah bila suya nak sampai sana and try all these.. hehehe **teringin~

Umie said...

hanis..try mkn udon kat R&R highway punye...mmg sedap....umie lg suka udon compare to soba..;-) taip komen tetiba rasa nak makan udon plak..hehehe

Tea said...

Macam mee sup je...

Tea said...

Dihidang dgn tea lg sedappp..

umie naziera said...

makan waktu ptg kat Mesia sedap nih!!

kyo_9 said...

saya pon peminat setia udon!!
x minat sangat soba sebab mee die kureeeennggg sket bau~ ;p

udon kt kansai lagi sedap dari yg kt kantou.. kuah dia guna spesel sket :p

panjang btol ika ten tuu...
harga dia brape ek??

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Belum Cuba tataw rasa
Lepas rasa terus jatuh chenta gituew
Mmg udon ni kena mkn lepas tahu kt mana sedap
Rindu nk bergusip ni tapy apakan daya kesihatan x mengizinkan lagik....nangesss

nuwairani ismail said...

udon la kot yg nani pernah makan dulu...dia letak udang tempura. udang celup tepung tu...masa tu makan dii kedao combini je. apa ntah nama kedai tu...suke2 mee mcm ni!

kasihredha said...

jadi terliur nih...
cantik colour japannese flying suid tu :)

noraim said...

Akak, macam laksa jek sekali tengok. Hihi.

waalllaa! said...

xpernah try udon..or ramen n seangkatan dengannya.. sebab takut..takut tak sedap..nnt nak try la jugak..hehe..

Asmara said...

Beli udon untuk buat laksa. Nak buat kuah sedap mcm kedai punya selalu x sesedap kedai, padahal guna syoyu je. Ramen kene hati2 sbb sup dia dari air tulang 'buta'. 

Run Away said...

best....memang teringi nak rasa...mesti ada rasa kelainan....;d

cik pulau said...

tak pernah makan pnnn..
tapi sekali tgk mace lakso penang jah..hahaha..

Fatin Syahira said...

hye akak! =')

nyumm nyumm! rasa lapar la pulak belum lunch lg ni hehe.

have a nice day ahead sis!

p/s : mesti best kan kalau ada kakak sendiri? hoho. kesian betul sy tak ada kakak tempat bermanja.

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

nanti jangan lupa belanja v makan udon =0)

Chekgu Azrine said...

akak tak penah makan makanan jepun.. sedap ke sis??

mgkin dah lama dok Jepun ..dan biasa kot.. hehee

mzhany said...

sotong tu ishhh ishhh...

ch000tz axoera said...

haaaaissssh terasa lapar lah pulak tgh food ni !!!!

aimie amalina said...

awwww
udon ohh udon
penah merasa ramen je
hehehehe

Amirah Adnan said...

mcm spagethi laa

Asrul "iLham" Sany said...

suka makan udon kat jusco

murah n sodap

:D

amirah said...

udon ni macam laksa kan hanis...aritu akak nak wat laksa tpi takde mi laksa tu..guna la udon ni..hehe

ghostwriter said...

sedapnyer nmpk udon~ tolong pos ke malaysia jugaaa..!!hoho

fiezah91 said...

hehe.. bestnya. ambik gambar udon yang sedap tu. hehe

Chaza said...

japanese flying squid tu menakut kan lah!huhu

Rai said...

tetiba teringat takoyaki...waaaaa.. tako yaki kat malaysia tak sedappp...

nur easy said...

oh udonn.. rindunya sama kamu

msredcheesecake said...

Mak msred suka la makan udon... Msred tak penah rasa... Nampak cam mabeles, sotong tu lagi la tak leh tahan....

Papa Mifz said...

belum terbuko pintu hati nak cubo makanan jepun...huhu

putput said...

saya pun suka sabo! lagi sedap!!!

d_LA said...

udon dop tau..mee ude tawlah..hehe..nasib baik tengoh kenye

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails