Thursday, October 6, 2011

Samui dan okane...

Busy yang teramat sangat plus super duper tension. Tak pernah rasa stress macam ni. Biasanya sibuk macam mana pun buat cool je. Tapi sekarang rasa macam susah je nak cope. Takpe2 cool kan diri hehe... kena think positive.

Bercerita tentang cool... atau dalam bahasa jepun samui. Sejuk betul sekarang ni. Rasa macam penyejukan mendadak. Saya dengki betul dengan rakan yang lain. Mereka boleh lagi pakai baju nipis dan berseluar 3/4. Yang wanita masih seronok berskirt pendek uhuhu. Yang patik ni setakat ni dah pakai 3 lapis baju ahaha... kulit khatulistiwa lah katakan...

Tak boleh nak berceloteh panjang. Cuma nak kongsi sesuatu. Hari tu ada borak dengan seseorang. Perihal rumah tangga. Eceh gosip. Takdelah... sebelum ni pernah dengar2 je tapi saya tak tahu benda ni betul ke tak... lalu tertimbul topik tu masa lunch dengan mrs x. Wanita jepun ni kebanyakannya surirumah dan suami bekerja. Duit gaji suami semua dia dapat. Kalau nasib baik suami akan dapatlah sikit duit untuk lunch atau minum petang. Rasa macam tak percaya je... patut la vogue d vass je wanita jepun ni. stylo habis. Best kan? i pun nak jadik surirumah la cenggitu eh ke situ plak. Yang tu pasangan tipikal la... tapi tak semua macam tu, ada yg dah moden, style duit u, duit i, masing2 urus duit sendiri. Tapi tak pernah dengar duit isteri duit suami, kalau kat mesia pernah jugak terdengar duit isteri pun suami nak pow... hal rumah, kereta, isteri yang bayar suami buat apa ntah dengan duit dia tu... suami malas bekerja la, etc... macam2 cerita. kalau pasal duit ni kan? Orang boleh bergaduh dan putus saudara... nauzubillah....

Oklah patik kena sambung kerja ni. Till my next entry...

31 comments:

wida said...

mcm2 ragam..

kalau wida suka cam ni "duit i duit i saje, duit u duit i jugak! hiks"..mmg nak kena lempang dgn MKS

PinKy MoMMa said...

dah nama pun berkahwin..dan berkahwin itu satu perkongsian hehe..

kalau nak ikut duit u..duit i..duit i tetap duit i...susah lar ini macam..sharing kan lebih sexy wahahaha...

hanis skrg ni nak masuk winterkah?

kesian dia..jgn stress ya..ai tetap datang sini jengah hanis hehe..ai tetiba kan..nyampah! ;p

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai miss u
bz yer patut la ai PM kat fb pow x reply ngeeee....
owh ai gituew gak semua duwet gaji ai pegang...bukan ai mintak but darl yg kasi gituew....dia nk mkn mintak duwet kat ai lagik ngeeee....

umie naziera said...

"duit abang duit saya jugak,duit saya duit sayalah!"...hahahah

Ct Arina said...

kalau bg bini sume duit kang x makan plak dorang. ade la plak yg kene g keje jalan kaki kang. x pun nek beskal cam kat jepun tu. hihik^^ wanita malaysia bertimbang rase. umat nabi muhammad hanye meminta yg perlu daripada suaminya ~_^ ecewah! have a good day kak hanis cayam! ;D

kak, entri akak pasal flying dango tu kan, buat rina teringat cite hana yori dango. boys over flower versi jepun. ekeke^^

JIJI YU said...

dah idop sesama..kongsi2 la

Anum said...

betul2
bab duit boleh bergaduh, suami vs isteri, anak vs mak & adik vs adikberadk

Anisa Hang Tuah said...

rindu akak.

laskar pelangi said...

kak! buat kerja rajin2...woo..tak tau lak sal gaya hidup org jepon..

Soo Hae Daa said...

wahhh....conquerer nya ppuan2 jepun.laki penat2 bkerja..duit die punye...? hehehee...sian laki dorg...lau cenggitu, i pon nk benti keje lah..wakakaka...
jgn stress2 sgt hanis..mkn choc...dlm choc tu kan de pe ntah yg leh krgkan stress =))

Syaima' said...

hehe mmg betul pon k.hanis. hubby cite laki jepun selalu compare2 tanya duit belanja kau brapa bini bagi.haha.kalau dah makin tinggi pangkat makin byk la sbb gaji mkn byk kann.lawak.mmg isteri kira accountant la tapi baju suami anak groceries semua memang isteri belikan. even kalau isteri kerja pon still duit suami mmg diorg pgg. duit belanja suami untuk dia makan2 and g nomikai.

Hanis Azla said...

jgn tension2 yer hanis.. baca hanis kesejukkan kat sana akak pula yg mengigil kat sini.. he..he.. hal rumahtangga ni mmg mcm2 hal.. Alhamdulillah setakat ni kami share everything.. takde duit i duit u.. dpt gaji kita combine.. then bayar & simpan apa yg patut.. yg best akak boleh bagi mak berapa yg akak suka sbb dia tak pernah mempersoalkannya..

Umiey said...

assalam hanis, oohhhh cam tu ye kt jepun...ptt la mak sin chan pun cam tu hehehehehehe

sabar kagawa japan said...

waa bestnyee dah samui yer..cepat betul samui tahun ni kan..tahun lepas aki masuk lambat..huhuh..kt malaya jgk la jap samui (hujan) jap atsui..badan kulit khatulistiwa ni pon xtahan asyik rs nk demam..hehehe ganbare jgn tensen2 yer..

♥ p a a n i ♥ said...

brape suhunye kak?

yatie chomeyl said...

nanti nk tny la udok2 lat lab ni pasal gosip duit tu ehehhe

Ida,Japan said...

k'ida pun dgr2 gitu la..isteri akan handle duit gaji somi...

Jue said...

hahaha..bahagianya klu suami bagi semua duit gaji dia kat kita..pastu campur ngan duit gaji sendiri..( sila buat bunyi efect syiling jatuh keceng..keceng..)

kasihredha said...

patut le isteri diorang selalu beri semangat unk suami bekerja :)

Amirah Adnan said...

uhui.. camtu gak ek pompuan jepun..

duit u duit i, duit i duit i la.. ekekeke..

fadhilah said...

k hanis, kalau ada masa, try la google cara handle stress. mungkin dapat membantu. ni cakap dari pengalaman... ^^

Ijah EmoTemo said...

hee sejuk dah ek dkt sana tu? ngee.

Asrul "iLham" Sany said...

kat sini pun sejok gak cam peti A'i'S

nuwairani ismail said...

hmmm....nak vouge jugak....tapi x cukup duit... :( kene kawen ngn org di jepon cepat2 la kot...hihih

LuN@_aiDi said...

hihihi macam-macam ragam kan? tetiba teringat citer
shinchan yg misae pegang sume dwet gaji nohara!
hihihihi nmpknyer ada btoi juge citer katun tuh^^_

EE said...

Dorg kulit biawak kita kulit senipis bwg.miahahahaha...

eh mcm knl ayat think tve tu.wuwuwuwu..

Hanamiko Sakura said...

hehe,, td kat sekolah bru buat sesi soal jawab dengan member pasal ni..

saya : duit suami guna untuk sara keluarga.. duit isteri pulak..

member : duit isteri digunakan atas kemahuan sendiri, janji kearah kebaikan.. tapi yang lebih penting gunakan untuk meringankan beban sumi utk sara klurga..sb istrikn sayap kri suami..

eh,celoteh pnjg lak,, minx maaf...=)(saja utk brkogsi ilmu)

Papa Mifz said...

papa mifz sgt suko cuaca2 sejuk nih...tapi setakat g genting jer la...huhu

Juwita Jamaludin said...

Hanis akak dgr gak gitu duit suami semua isteri jepun pegang.. Alhamdulillah kalau dpt suami timbang rasa semua ditanggung isteri pun happy je

Kakzakie said...

Kakak punya simpan utk masa depan, abang punya simpan sikit guna banyak utk masa kini.....

Kalau jenjalan atau keperluan besar boleh guna duit simpanan..

Cik SHiNJU said...

Patik dah tau lama dah...
Sebab mama Shinchan pun simpan
semua gaji papa Shinchan...hihihi

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails