Tuesday, October 4, 2011

Flying Dango at Genbikei...

Perjalanan diteruskan... jalan kaki lintas jambatan... dango punya pasal :) cara sebutan dango adalah seperti berikut:
bukan dango macam sebut dengar tapi
dan (dan, dan bila esok... eceh nyanyi lagu Dan dendangan Sheila on 7 la pulak) diikuti dengan go (agogo... hehe) = dan-go
Dango tu apa? (source Wiki)
- is a Japanese dumpling made from mochiko (rice flour), related to mochi. It is often served with green tea.

IMG_5704-tile
rupa orang tak sabar nak makan flying dango... tapi sempat feeling atas jambatan, nak naik buai tepi sungai hehe... apakah?

IMG_5711
the gorge... mesti cantik waktu koyou...

IMG_5708
menanti flying dango?

IMG_5712
mini waterfall...

IMG_5718
dah nak sampai.... kat sini baru tahu nama kedai tu Kakkoudango... jum makan dango...

IMG_5721
the entrance.... beli kat kaunter, tempat makan kat dalam tu agak penuh dan ada seorang makcik rilek je buat asap... i nak pengsan bau asap ni alergik, eceh...over betul...

IMG_5723-tile
maka patik memilih untuk makan dango di bawah payung merah di bawah pepohon nan rendang yang sekali tengok macam semak samun aje haha... tapi ok la bersih dan sungguh hijauuu... titi tu menakutkan, sekali terpeleot tak boleh imagine masuk dalam kolam ikan yang agak comot tu huhu...

IMG_5733
inilah the famous flying dango dijual siap2 dalam kotak berharga 630 yen (eh sama macam tea/coffee, cake and ice cream set Tully's), ada 3 perasa, karamel+shoyu, tengah tu black sesame dan azuki (kacang merah)... my fav adalah black sesame and azuki yummyyyy! air eh hijau percuma self service boleh minum sampai kembung..

IMG_5734-tile
cinta hati pun dah tersuka, siap suruh beli tapau lagi haha...

IMG_5736
happy feets eating dango... aishiteruuu

IMG_5732
pakcik flying dango...

IMG_5742-tile
pose terakhir sebelum balik...

IMG_5749
tak sedap beli tapau... dia jadi keras sikit... kena makan fresh kat situ, best dan feel gitu (jiwangnya, dush!)...

IMG_5752
ada jambatan gantung tapi tak pergi pun... sebab kena jalan depan tu sikit... next visit perhaps? ada ke peluang tu? huhu...

IMG_5754
menuju ke car park belakang omiyage shop tu, pandai makcik tu berbisnes, kalau beli barang lebih 500 yen dapat free parking, kalau tak beli apa-apa kena bayar 300 yen per entry...

p/s: musim menuai...

37 comments:

yatie chomeyl said...

napok sedak dango tu. nok sikit kudasaiii hehe

wida said...

Sedap ke dango tu..
mula2 wida ingat sebut dango tu "dangau"..hiks.

nasib baik hanis ajar cr nak sebut

Anum said...

seronoknya

Asmara said...

suka gak yg perasa kacang2 tu. :D
*haritu kami pegi Ishinomaki. tak smpt terjah byk tmpt dah lewat. :)

Cik SHiNJU said...

Terliur jer nengok dango tuh..
Cer blajar buatnye ngn pakcik tu..
Pastu share ngn kami yep.. :)

PinKy MoMMa said...

nampak macam karamel lagi best je nis huhuhu..nampak jer kan..tak rasa lagi ;p

baju kamu comelllll..

Hanis Azla said...

terus teringin nak makan dango tu.. he..he.. mana pulaklah akak nak pi cari ni..

Soo Hae Daa said...

comeynye dango tu..tringin nk try jugak..hehehhe =)

whitecappuccino said...

Csntiknya tempat ni ! teringin berada di situ

amirah said...

akak ingatkan dpt tengok camne cara dia buat..leh la tengok apa yg flying tu...huhu

Eyrique Ettiqazz. said...

hana yori dango...

dango=pondok(bhs perak).

putput said...

nice place! byknya tmpt best2 kat jepunXD!!!

Kamalia said...

Hanis..kami taun lps pi gak situ..tp mmg sejuk sgtla time tuh n daun2 mmg da tukar kaler merah n oyen lg ..hehe.dango die mmg sedap sgtkn..kite pun suka red beannye flavor..sgt sedap n teringat2 lg kesedapannye tuh.

Ct Arina said...

kak hanis cayam! rina sehat je ;D akak? hope gembire selalu taw! ^_^

e'eyyy byk gak makanan halal kat jepun kan! rina g sane nnt carik akak jelah! *tah bile la tu =.=

cantik ah kotak die. kalau rina dah simpan bawak balik. maklumla jakun =D

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

sedap ek dango tue??
mmg mahal 3 cucuk ¥630 but if sedap giler x rugi makan khen....lawa la view taki tue sukerrrrrrrrrrr

farah fauzi said...

hehe...dah tahu dah apa itu dango..heheh....

Ijah EmoTemo said...

wah syok nya! hihi

Bigdaddyz said...

kenapa tengok jer....terjun mandi la...hehe

LadyzuL ⎝⏠⏝⏠⎠™ said...

nampak makanan tu mcm sedap ja dik....

dpt ambik pict kasut tu mesti sukahatikan......

♥ p a a n i ♥ said...

same mcm cerita hanayori dango ye kak hanis?

ekabukanmakcikkau. said...

nampak macam sedap tapi takut nak makan . tetiba . haahhaa

アヌム ちゃん said...

xpenah rasa dango..hubby pun x mkn..takut tekak x terima je.huhuu

Nieda said...

LAwa baju kembang Hanis

Nieda said...

untung beli dango. beli 1 dpt 3 rasa. mmg stail mcm tu ekk?

kasihredha said...

suka tengok pic "happy feets eating dango...aisheteruuu"

Hanamiko Sakura said...

sweet couple..
jelousnye...>,<

Chekgu Azrine said...

mmg lawa2 giler pemandangan kat sana ye.. subhanallah.. kamera hanis pun lawa..:)

siti kektus said...

Memula kite sbut mcm danga kak. Hehehe dan-go rupanya.

me suya said...

dango nampak sedap..tp akak and cinta hati nampak sweet sgt.. :p

Papa Mifz said...

cantek tpt tu yer...aman damai jer...

cik pulau said...

mace romantik jh make situ..haha..

dango??
teringat drama hana yori dango..
hahha

dwaty said...

canteknya pemandagan.... sedapnya dango... rasa cam sushi ker???

Hidayati said...

Teringat pulak ngan citer Ninja Boy. Si Shimbey (budak gemuk)suke sangat makan kuih dango. Bila nampak Hanis & Cinta Hati makan..., nampak sedap sangat.

Mamy suke Takoyaki. Sedap betul.

Juwita Jamaludin said...

dango akak suka.. kadang saja je beli sebab anak2 dan pun suka.. cantik tempat ni kena datang waktu autumn

kayrul-shah said...

rasa mcam nak berkubang je dalam air tue..nampak best

walaupun tak pernah makan dango, tengok cinta hati hanis makan terus terasa nak makan..jauh la plak kalau nak makan benda tue..huhuhu

happyichigo♥ said...

cantiknya gambar...suke tgk payung kaler merah depan semak(?) kaler hijau...!! oh baru dira tahu sebut dango macamneeer..hahhahaha...

*∽ IZAN ∽* said...

uwaahh.. hontou ni natsukashi to kanjimasuu...
*dalam misi mengkatamkan semua entry 'Japan Travel' hana sakura especially ke Iwate ngeh ngeh ngehh*

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails