Friday, November 11, 2011

Bercerita tentang 'kekkon'...

Wow... tajuk kemain lagi ye... hanya entri pendek, hari ni sibuk betul la huhu... kekkon membawa erti kahwin... Antara entri pertama patik bertajuk kekkon, hehe gedik, masa tu baru nak berjinak-jinak dengan perkataan jepun ni...

Hari tu berbual dengan rakan lab. Dia cakap tak nak kahwin sebab menyusahkan dan leceh. Hidup seorang diri lagi best. Tapi dia ada teman wanita buah hati pengarang jantung. Katanya kahwin ni belanja dia sangat besar, kena buat kat hotel grand bagai... Kalau tengok wedding kat jepun ni grand2 aje semuanya... (beria cakap padahal tak pernah attend satu pun haha), tengok kat tv aje, sah2 la retis agaknya...

Kalau menghadiri majlis perkahwinan pula, hadiah kena yang mahal2, duit pun kena bagi banyak (saya tak tahu la betul tak teori ni). Hanya percaya bulat2 apa yang kawan saya cakap tu. Kalau tak nak bagi hadiah kena bagi duit, duit pulak tak boleh bagi angka genap, sebab senang nak bahagi dua mereka percaya/risau senang bercerai nanti. Kenalah bagi angka ganjil. Minimum pun 30,000 yen. Owh adakah ini semua betul? Kawan2 yang tinggal di nihon bolehlah bagi pendapat ye.

Motif bercerita pasal kahwin ni? Ramai orang kata hari ni punyai tarikh yang cantik. Sudah tentu ramai yang ingin mengabdikan memori terindah pada tarikh yang unik ni... mungkin ada yang baru declare, bertunang mahupun kahwin. Semoga berbahagia hendaknya.... aminn...

Gatal tangan nak letak gambar pulak... kenangan anniversary tahun 2010 di Jusco Natori. Tahun ni cinta hati malas nak posing2 dah, dan mungkin untuk tahun seterusnya jugak, uwaaaa i tidak dapat menerima hakikat ini uhuk uhuk... maaf penulis memang over acting hehe... oklah dah penat, nanti free sambung story mory lagi...

p/s: kepenatan dan lapar huhu...

44 comments:

Cheq Sue said...

kalau baca n3 hanis ni mesti senyum sensorang... arini ramai betol orang nikah kawen kan...tarikh cantik katanya... :)

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

Yes mahal oooo nk Kasi hadiah kt theyols
Hadiah nk Kasi pow plng murah 2man
If Kasi duwet mmg Kena lebey Dari 3man
Mari fengsan berjemaah Kalo Kena invite
Darl ai Selalu Kasi duwet jer nk terjah pow rugi sbb byk x leh mkn....Kalo Dlm sebln staf dia Kawen 2 org dh Kena Kasi 6man oooo....blh beli handbag seketul la
Nihonjin x de agama x per la nk chenta jer x nk kawen....
KalO ai jd gf dia dh lama tinggal sbb hubungan x der kesudahan...but if x de duwet sgt reg kawen jer then buat mkn2 sket...buat cr duwet x der la...x der Hal pong...

OMG panjang nyer comment ai....gomen ne buat Mcm page sendiri plak ngeeee

Anisa Hang Tuah said...

Walaupun 11 Is my fav number of all, Tapi takdelah happy sangat pun. For me, It's just a normal day like the other day.

:)

Sunah Sakura said...

perghhh...grand gila kot kalo buat majlis kawen kat jepun...akak pi la satu...lepas tu amek gambar, tunjuk ke kami... ehehe

zie_ira said...

hehehe ,alolo sweettt nyee,suke tengok akak dengan cinta hati,,:)

lame tak jenguk sini, rindu sudaa,,:)

Run Away said...

memang nak kahwin agah menyusah kan juga..tapi tak kahwin pun susah wooo...;d

Tea said...

Hari ini ramai yg kawen, betulllll... Boleh juga hanis meraikan dengan hubby emsem tu... Main baling2 bunga ok juga..

Fizah Ibrahim said...

Hehe comeyyy je. Takpo kak hanis, hari2 anniversary lah, lagi besttt ! =)

ch000tz axoera said...

halah2...suweeeetttnyer pic tuh...... >_<

Soo Hae Daa said...

Hohoho...romantikanya gmbr..suke...suke...

cik norai said...

aah ramai kawan yg nikah hari ni..ai cuma raikan hana yg masuk 10 bulan hehe

Teratak Hami said...

Kesian lelaki2 Jepun kan. Dari nak kawen sampai ke dah kawen, duit punyer pasal mesti bini jaga !!! Kalau bini2 M'sia ada priority gitu, sure suami tak kawen banyak and bini2 boleh shopping2.

Asmara said...

xpenah pegi jugak. biasa kalau diorang buat majlis jemput org2 terdekat je, sedara mara dan kawn2 baik, sebb tempat terhad kan. mmg mahal kos sewa dewan semua tu kan, tak mcm kita boleh buat kat rumah je. hehe..

nuwairani ismail said...

patutlah ramai lelaki sana yg tak mahu kawen...

puteri nur aqiliah said...

mak aaaaaaaaaaaaii! nak bagi hadiah pun ad syarat! sgt daaahsyat!

yatie chomeyl said...

ho saing lab ore pun oyat gitu...paling kure keno bui pitih 30 000 yen ko pengantin. wedding puok dio x ajok semuo saing2, dio pilih2 hok buleh bui duit jah sbb nk cover balik pitih byr utk hotel maso wedding. maso ore tunjuk gmbr nikoh ore, kejut puok ido tgk ramai gi tu mo tetamu mari hehe

アヌムちゃん said...

dgr2 hubby cite pun mcm tu jugak..kita yg pegi ni je pun kna keluar belanja besar.pastu pegi2 bukan boleh mkn pape sgt..huhu..tapi tkpenah pegi pun la..sep2..ehhehe

wida said...

tapi dalam agama kita..pernikahan yang mudah dan senang kan digalakkan.
bila dah jadi byk belanja tu yang buat org fobia nak kawen..hehehe

PinKy MoMMa said...

mungkin perkahwinan mereka yang berkos tinggi buat mereka rasa tak nak kawin kot kan..

tapi mcm kita pulak percaya..perkahwinan tu satu perkongsian..jadi tak terasa beban di situ..sama sama ada tanggungjawab ;)

nape tak nak amik gbr dah huhu..tak pe nanti hanis pujuk rayu mesti loves kamu nak amik utk tahun tahun mendatang lagi..hanis boleh! hehehe

umie naziera said...

sweet la pic akak

Asrul "iLham" Sany said...

dua2 cute ar

:D

Diana @ bilakukatacinta said...

one of the reason why japanese ramai yg berkahwin lewat or tak akwen2 lg...instead of taraf hidup n tanggungjawab....


Nway, the pics....so suweet anis

Dalila Hamid said...

romantiknya...

Kak Aya said...

salam ziarah,

alahai sweet je baca entry ni.

semoga rumahtangga hanis berkekalan bahagia dan dirahmatiNYa hingga ke akhir hayat.

DaZzlingLilLy said...

Kiranya jepun ni pun mcm cina jgk kan..kalo bab kahwin semuanya mahal..nasib kita org melayu tak mcm tu..kalo tak alamatnya tak kahwin la anak muda melayu..

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

hanis!!! =0)
rindu nya nak tinggal komen d sini...stiap hari baca blog hanis tapi x sempat nak tinggal jejak cap jari kat ruangan komen...=0)
wow!hadiah minimum 30,000 yen..pengsan v dgr..mau tak nyer ketar2 tgn v hulur duit byk tu kat mempelai jepun...balik rumah nangis sedu-sedan pasal habis duit tabung kena korek..hehehehehe =0).

FIFIEY LYCHEE MARATION said...

knp pulak cik abang akak dh taknak foto2? alololo, takpe, pujuk slow2 lah klu nk foto2..kihkih...

anyway selamat hari raya aidiladha, maaf lewat wish! hikssssss

Daddylicious said...

perlu selalu romantik demi harmoni...hehe

Nieda said...

kat msia pun belanja kahwin dah naik. Nasib baik kita dah kahwin hu,hu..

mzhany said...

wow, mahalnye hana...hishhh

Hanamiko Sakura said...

wow.. macam tu kah cara orang jepun nak kawin.. hehe..

nk tanya..
-knapa nama panggilan orang jepun ada kun atau san?? cth: sasuke-kun, hanamiko-san.. macam mana pula dengan chan??

maaf, banyak bertanya pula..hehe

kasihredha said...

11.11.11
ada hal baik dan buruk bagi akak..
akak redha

LadyBird said...

perkataan baru bagi lady.. ilmu baru.. "kekkon"..

kat jepun kene bagi duit jugak ek? huhuhu.. ingtkan di sini jerk..

محمد رازيق said...

sweet la ::)))

waalllaa! said...

kak hanis!! saya pun nak kawin jugak!! tapi tak tau la bile..huhu..

Fatin Syahira said...

kak hanis! lamanya tak mai blog ni. cuti mid sem seminggu =)

alolo sweetnya pic. hehe!

ekabukanmakcikkau. said...

mehehe comel lah . lepas ni citer lah plak pasal nikah ke apa ke hahhaa

dwaty said...

baru tahu kawen kat jepun mahal2... yelah kat sana kan semuanya serbah cangih...

whitecappuccino said...

Romantik sokmolah! I like!

mahalnyer belanja perkahwinan kat sana yer?? hadiah mahal2..huhu

Rai said...

grand gila kan wedding diorg.. tapi memang mahal kemain la.. kami pun tak pernah pergi..kehkehkeh..

amirah said...

hehehe...kelaka la yg part last tu.. : P

Kazman & Sue said...

betul la teori kawin orang jepun tu... masa kerja kat kilang Sharp dulu member jepon tu dah umor 45 tahun tak kawin2x lagi...

Tapi kepala otak bergeliga tentang electronic circuit...

Papa Mifz said...

kalo ajak mama mifz posing2...mmg dio takmao yer la..hehe

khairunnisa ♥ said...

ehem.. sweet =)

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails