Thursday, November 10, 2011

Dragon's Cave...

Marilah kita masuk ke gua naga... agak takut sebab pengalaman pertama kali... hanya dapat bayangkan kegelapan, tercari2 arah tuju (over betul imaginasi). Sebelum tu, nak tunjuk gambar zaman dulu yang diambil dari entri INI. Kalau rasa nak baca entri down memory lane bolehlah klik "ini" tu.

malulah i (hujung jari kelinking digigit, nasib tak kuis2 kaki, eh mengada betullah kamu ni hehe) bila ada yang menegur barang baru... Barang2 saya pakai ni barang lama, beli tahun 2008 (namun 1.1.2009 baru rasmi :P). Kadang beli barang terpakai pun ada, ahaha punyalah jimat gitu kan. Buat apa beli barang bermusim ni banyak2 sebab balik malaysia nanti sudah tentu tak pakai, nak pergi bercuti di musim salju entah bilalah agaknya kan hehe... Masa outing hari tu pun iryd tegur, boots baru eh... kenapa entah boots tu tak dimakan usia... i likee...

IMG_6301
berbalik pada ceritera utama, beli tiket di sini... 1000 yen tiap seorang... kadar tukaran sentiasa bertukar sebab tu saya malas nk tulis dalam RM baca alik entri ni, tahun depan ratenya dah lain...

IMG_6251
takutttt....

Saya sertakan di sini link Water of Ryusendo, gambar pun diambil dari web tersebut. Ada 3 tasik utama yang kami lihat dalam gua tu. Ini petikan dari web tersebut... pengsan tengok air warna biru dahla patik ni peminat warna biru...

"One of Japan's 3 greatest limestone caves, Ryusendo has a number of underground lakes enriched with water of exquisite features. Sceneries of the lakes, keep the massive volume of water ever quietly, are exposed to visitors when they proceed in a long, narrow, and complex underground path in the giant cave."

ryusendo2
ini rasanya tasik ketiga, sebab kena turun anak tangga yang agak dalam, seramlah jugak... sepanjang jalan tu ada jaring besi...

ryusendo3
ini tasik kedua...

ryusendo4
 yang ini entahlah, web tu tak bagitahu pun gambar tasik yang ke-berapa... mungkin nak menunjukkan betapa biru dan cunnya air di dalam gua tu...

"The first lake to be encountered in the cave is called "Ryugu-fuchi (pond of Dragon palace)", known for high level of transparency of water as one of the highest in the world with 41.5m. The third lake has a depth of 98m, and its emerald-like shining water is the highlight of the tour.
Spring volume mounts 17 thousand tons daily in Ryusendo, flowing out into a river. Temperature of this remarkable water is naturally kept at 7~10℃ throughout year. Notably this water is bottled and marketed nationally under brand name "Ryusendo-no-Mizu (Water of Ryusendo)", known also for winning Gold awards in Monde Selection."
natural mineral water dari ryusendo... eceh ada hati nak jadi jurucakap produk hehe...

IMG_6252
mula2 masuk kami semua macam wahhh, wow macam2 ekspresilah... sebab tengok air jernih dan warnanya yang menawan kalbu... tapi sayangnya patik dan cinta hati tak mendalami ilmu fotografi manual mode, dalam gua kan gelap... macam2 mode tukar semua pun tak jadi huhu kachiwaa... yang lain dah pro, guna manual... 

IMG_6277
nasib baik gambar ni menjadi... saya dan iryd di err alamak tak ingat la tasik pertama atau kedua ampunkan patik... kat sini cahaya masih cukup... tasik seterusnya dah jauh masuk ke dalam perut bumi...

IMG_6289
menuju ke tasik ketiga, ala2 hallway sebelum menuruni anak tangga... dihiasi lampu pelbagai warna yang silih berganti, pantulan pada dinding gua membuatkan ia tampak cantik seperti bukan berada di dalam gua, macam masuk rumah hantu karnival pulak (ok tipu, rumah hantu pun patik tak pernah masuk, semua ni pengaruh tv semata-mata hu)... [ayat berangan nak jadi pengacara, dush].

IMG_6280
gambar seram... bukan kamera trick tapi tak pandai setting maka inilah hasilnya, sampai sini, kami dah tak ambil gambar sebab lampu suram dan romantika aje...

IMG_6276
pada poster ni ada lampu, tapi bila ambil gambar tasik biru ketiga tu langsung tak jadi huhu...

IMG_6281
Dah nak pulang ke pangkal jalan, terserempak pula dengan seekor kelawar, terkejut jugak sebab tiba2 je terbang kat atas kepala patik ni...

1-tile
gambar-gambar ini ihsan daripada kamera iryd+pitt dan juga warga baru senior citizen iaitu Fadhil, isteri dan anaknya bakal datang Sendai tahun depan insyaAllah... makin meriahlah gengster senior citizen sendai...

IMG_6292-tile
antara gambar terakhir sebelum berangkat ke destinasi seterusnya... naga tembaga...

IMG_6311-tile
naga kayu dan gambar candid...

p/s: destinasi berikutnya sebelum pulang ke Sendai, ke mana agaknya?

39 comments:

Kakzakie said...

Sepanjang itu terus berjalan kaki aje Hanis. Macam letih tapi mesti seronok sebab sejuk kan...

Kakak suka gambar-gamabr yg bahagian bawah dlm N3 ini. Nampak Hanis syok sangat:)

Daddylicious said...

mmg sangat layan setiap kali kesini tak pernah tak best....nice sangat!

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ai x pernah terjah gua pow kat sini lagik...if kat mesia gua kelam kat perlis jer....pics semua curlastt uols ngeeee....ai loike :D

umie naziera said...

eh,eh,mcm gua kelam perlis jerr..heeee,tapi gua kelam dh kena renovate,titi hanyut kena banjirr..tp cantik sgt dragon cave ni..indahnya ciptaan Allah

umie naziera said...

eh,eh,mcm gua kelam perlis jerr..heeee,tapi gua kelam dh kena renovate,titi hanyut kena banjirr..tp cantik sgt dragon cave ni..indahnya ciptaan Allah

yatie chomeyl said...

comamnyo air dale guo tu, biru molek. ore kan kalu mausk guo, suko reko cerito seram sendiri dale palo..pastu masuk jale laju2 sebab takut..gong dop? muahahaha

nur easy said...

subhanallah.. cantiknya air tasik dlm tu

PinKy MoMMa said...

cantiknyer di dalam itu ;)
tapi agak gayat macam nak tengok ke bawah huhuhu..

membayangkan lemas di dalam tasik..aihh tinggi pulak imaginasinya ;p

Munnafendy said...

ya Allah...mmg cntik la..biru btul air die ek..

Anisa Hang Tuah said...

akak dgn abg sgt romantik

:)

wida said...

eeei..takutnya. selamat ke jmbtan tu kalau naik ramai2?

アヌムちゃん said...

wah bestnyee masuk guaa..saya x penah lg masuk gua..huhu..dkt mesia pn x penah msuk gua dkt sini apetah lg..wuwuwu

Run Away said...

wah...kalau sy masuk mesti sesak nafas tempat2 macam ni...tapi best kan..pengalaman yang baru....pic sangat cantik...;d

Asmara said...

cantik! ada tasik dlm gua. eh tak menyinggah rumah kamalia ke? :)

Hanamiko Sakura said...

subhanallah.. cantik sangat2.. tak pernah masuk gua yang ada tasik airnya warna biru.. wait..ada tasik dalam gua?? bukan selalunya anak sungai ke?? subhanallah..Maha puji bagi Allah...

e.l.i.s.s.m.i.e said...

x pernah masuk gua :p mcm menarik. tapi nak ke jepun, idok ler kot :p

farah fauzi said...

lama tak jenguk hanis punyer blog...agak kebizian sikit nih...apa khabar hanis...hope hanis sihat...wahhh...best sungguh tasik yangs eram nih...

Rai said...

bila tengok pemandangan cantik negara orang ruginya rasa sebab org kita banyak tak jaga kecantikan dan kebersihan tempat peranginan kita dengan baik..

laskar pelangi said...

seronoknyaa berjalan sakan =)

*∽ IZAN ∽* said...

uikss.. menarik gak tempat ni.. susah nak jumpa air yang jernih macam tuh..!! biasa orang ke pulau pulauu.. ni masuk dalam gua pulak uhuhuhu

mommyNadia said...

cantek tmpt ni,tp tasik tu lil bit scary lah Hanis!


http://mommynadia.blogspot.com/2011/11/fabulous-motherhood-smart-beauty.html

dwaty said...

seronoknya hanis... asyik berjalan jer....

Dalila Hamid said...

bestnya ... tmpt cantik lak tu

whitecappuccino said...

sungguh indah pemandangan tasik tu..air biruuuu!! jernih!

Soo Hae Daa said...

Wahh...pengsan tgk tasik cntik tu...wuwuwuw...tp cm seram skit kn hanis?

ekabukanmakcikkau. said...

ihhh jelesnya aku dgn kau boleh lepak merata sobs sobs .aku tunggu entri kau yg semestinya menjeleskan aku lagi tahun depan muahaaaa

Sunah Sakura said...

subhanallah! cantiknya kaler biru tasik tu!!!

kak zmah said...

Seronok bila berjalan dan luahkan perjalanan dalam blog dapat kongsi dengan rakan pembaca...insyaallah dapat beberapa ilmu pengembaraan ilmu akak kutip dari bacaan di sini

♥ p a a n i ♥ said...

birunyeee air dia kak!!! cantik sgt.

Syaima' said...

wahh sugoii tak terkejut ke time ade kelawar tu kak hanis?kalau syaima dah menjerit dah bergema gua haha.

amirah said...

wah...menariknya pi tempat camni...*mode berangan ahli kajian geografi*..hehe

Kazman & Sue said...

wah...cantiknya tempat ni.... kalau lah dapat pi sana...

Salam kenal dari kami sekeluarga....
kami follow nak tgk tempat orang...

EZAN IDMA said...

beautifull :)

Papa Mifz said...

wow...syok la tengok gmbr2 tuh....menarik yer tempat tuh...

mujur kelawar yg melintas...buat nye dragon yg melintas...haha

ch000tz axoera said...

niceeeeee I miss norway :((
byway nak sgt hrc mgnet but if m not mistaken hrc mana ada fridge magnet, kalau takde fridge magnet biasa pon okay jaaa :D xoxox

Vivi Lim @ Mrs.Nurulazmi said...

wow!tasik color biru! i like! =0).
baju hanis cantik...v suka! =0)

Nieda said...

Bila tengok HAnis berjimba2 dalam gua, teringat pengalaman akak di Gua tempurung , Ipoh.Lokasi Maya KArin berlakun dalam filem DUYUNG

happyichigo♥ said...

gambar cantik2 hanis...air tasik dlm gua tu jernihnya

Zainur said...

kan best kalo tetiba naga muncul...huwaaa....

LinkWithin

Related Posts with Thumbnails